Kaupankäyntialusta Robinhood ostaa kryptopörssi Bitstampin

Robin hood

Treidausalustana tunnettu Robinhood (HOOD) on ilmoittanut ostavansa brittiläisen kryptovaluuttapörssi Bitstampin. Hankinta on arvoltaan 200 miljoonaa dollaria. Robinhood pyrkii ostollaan laajentamaan osuuttaan maailmanlaajuisista kryptovaluuttamarkkinoista.

Robinhood on jo joulukuusta 2023 lähtien tarjonnut kryptovaluuttakaupankäyntipalveluita asiakkailleen EU:ssa. Mutta Bitstampin ostaminen tarjoaa kuitenkin heille käytännössä valmiiksi rakennetun asiakaskunnan sekä sääntelylisenssejä useille markkinoille. Bitstamp on yksi Euroopan suurimmista kryptovaluuttapörsseistä.

Bitstamp on Iso-Britanniassa sijaitseva kryptopörssi, joka perustettiin jo vuonna 2011. Perustamisen jälkeen Bitstampista kasvoi nopeasti yksi Euroopan suurimmista kryptopörsseistä. Bitstampi tarjoaa tällä hetkellä spot-kauppaa yli 85 kryptovaluutalle. Tämän lisäksi yhtiöltä löytyy myös muita kryptovaluuttatuotteita kuten esimerkiksi institutionaalinen lainaus ja steikkaus.

Bitstamp on yksi markkinoiden säännellyimmistä toimijoista, ja sillä on tiedotteen mukaan yli 50 kaupankäyntilisenssiä ja toimilupaa maailmanlaajuisesti. Bitstampille suoritetaan myös säännöllisiä tarkastuksia Big Four -tilitoimistojen toimesta.

Robinhoodin pääjohtaja Johann Kerbratin mukaan: ”Sopimus on merkittävä askel kryptoliiketoimintamme kasvattamisessa ja auttaa Robinhoodia laajentamaan jalanjälkeämme Yhdysvaltojen ulkopuolella ja toivottamaan tervetulleiksi institutionaalisia asiakkaita”.

Robinhoodin toimitusjohtaja Vlad Tenev: “Uskomme, että kryptovaluutat muuttavat rahoitusjärjestelmämme perusteellisesti.”

JB Graftieaux, Bitstampin toimitusjohtaja jatkaa tehtävässään muun johtoryhmän kanssa myös myynnin jälkeen. Hän kommentoi myyntiä seuraavasti: “Bitstampin alustan ja asiantuntemuksen tuominen Robinhoodin ekosysteemiin antaa käyttäjille paremman kaupankäyntikokemuksen ja jatkuvan sitoutumisen sääntelyn noudattamiseen (compliance), turvallisuuteen ja asiakaskeskeisyyteen”.

Robinhoodin markkina-arvon on arvioitu olevan n. 18,95 miljardia dollaria kesäkuussa 2024. Robinhoodin tuloksesta suurin osa muodostuu optiotreidauksesta.

Robinhoodin toimintaan kohdistuu kuitenkin myös painetta viranomaisilta: Robinhood on ilmoittanut saaneensa Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC:ltä niin sanotun Wells-varoituksen, joka tarkoittaa sitä, että SEC aikoo todennäköisesti haastaa Robinhoodin oikeuteen. Syynä on SEC:n mukaan rekisteröimättömien arvopapereiden (tokenien) myynti asiakkaille.

Eräs mielenkiintoinen seikka Bitstamp-ostossa liittyy Robinhoodin omistajuuteen. Robinhoodin suurin institutionaalinen omistaja on maailman toisiksi suurin varainhoitaja Vanguard 7,53 %:n omistuksellaan.

Vanguard on julkisesti monesti ilmoittanut, että se ei ole laajentamassa toimintaansa kryptovaluuttamarkkinoille kuten sen suurin kilpailija BlackRock (esimerkiksi Bitcoin ja Ether ETF:t). Todellisuudessa Vanguard kuitenkin on epäsuorasti sijoittanut kryptovaluuttoihin esimerkiksi epäsuorien omistusten (kuten Robinhood) kautta vaikka sillä ei suoria omistuksia kryptovaluuttoihin olisikaan.


Siruvalmistaja NVIDIA nousi maailman toisiksi suurimmaksi yhtiöksi

Yhdysvaltalainen siruvalmistaja NVIDIA nousi keskiviikkona lyhyeksi aikaa markkina-arvoltaan maailman toiseksi suurimmaksi yhtiöksi, kun sen markkina-arvo saavutti 3,01 biljoonaa dollaria. Tällä nousulla se ohitti matkapuhelinvalmistaja Applen.

Apple kuitenkin otti nopeasti takaisin paikkansa torstaina, jolloin sen markkina-arvo nousi 3,007 biljoonaan dollariin, samalla kun NVIDIAn markkina-arvo laski alle kolmen biljoonan dollarin. Maailman arvokkain pörssiyhtiö on edelleen yhdysvaltalainen Microsoft, jonka markkina-arvoksi on arvioitu noin 3,1 biljoonaa dollaria.

NVIDIA on kryptovaluuttasijoittajille hyvin tuttu pörssiosake, sillä yhtiö valmistaa myös grafiikkasuorittimia (GPU) Bitcoin-louhintaa varten. Tekoälyn kehittyessä yleisesti NVIDIA:n grafiikkasuorittimien kysyntä on kasvanut, joten yhtiön osakkeeseen kohdistuu edelleen suuria odotuksia.

NVIDIA:n siruvalmisteita käyttävät mm. Microsoft, Google, OpenAI, Amazon ja Elon Muskin xAI. NVIDIA:n markkina-arvon kasvua siten edesauttavat esimerkiksi Microsoftin, Applen, Amazonin ja OpenAI:n sekä Muskin ja muiden tekoälyprojektit ja niiden ennakoitu kehitys.

Osakemarkkinoilla muutenkin ollaan tällä hetkellä hyvin kiinnostuneita kryptovaluuttoihin liitetyistä osakkeita. Esimerkiksi torstaina bitcoin-louhintayhtiöiden pörssinoteeraukset lähtivät hurjaan nousuun sen jälkeen, kun markkinoille tuli uutisia mahdollisista yritysostoista.

Torstaina esimerkiksi Strongholdin (SDIG):n, Core Scientificin (CORZ) ja TeraWulfin (WULF) osakkeiden arvot nousivat yli 15 %. Puolestaan Iris Energy (IREN), Mawsonin (MIGI), Cathedran (CBIT) ja Argo Blockchainin osakkeet nousivat yli 10 %.

Vastikään maailman toisiksi suurin louhintayhtiö Riot Platforms (RIOT) koetti hankkia itselleen Bitfarmsin (BITF) liiketoiminnan. Puolestaan tekoälyyn erikoistunut CoreWave oli taas hankkimassa Core Scientificin toiminnan.

Kumpaakaan ostotarjousta ei hyväksytty, mutta todennäköisyys mahdollisille suurillekin yrityskaupoille on edelleen olemassa. Investointipankki B. Rileyn analyytikko Lucs Pipesin mukaan ne louhintayhtiöt, jotka ovat aliarvostettuja ja joilla on neuvoteltuna hyvät energiasopimukset, voisivat olla mahdollisten yritysostojen kohteena.

Myös maailman suurimman pankin JP Morganin analyytikot ovat yhtä mieltä tästä arviosta. JP Morganin mukaan tekoäly- ja pilvipalveluita tarjoavat yritykset saattavat tulevaisuudessa hajauttaa heidän energianlähdetarpeitaan ostamalla bitcoin-louhintayrityksiä.

Samalla niin B. Rileyn kuin myös JP Morganin mukaan osa pienemmistä louhintayrityksistä olisi bitcoin-halvingin jälkeen mahdollisesti myymässä toimintansa, koska louhijoille maksettavat palkkiot puoliintuivat. Suurimmat bitcoinlouhintayritykset Marathon Digital (MARA) ja Riot Platforms ovat B. Rileyn ja JP Morganin mukaan kuitenkin parhaiten valmistautuneita näille mahdollisille markkinamuutoksille.


Kryptovaluuttapörssi Kraken listautumassa teknologiapörssi Nasdaqiin?

Yhdysvaltalainen kryptovaluuttapörssi Kraken olisi mahdollisesti harkitsemassa listaustumista maailman suurimpaan teknologiapörssiin Nasdaqiin. Tietojen mukaan Kraken olisi valmistelemassa yli 100 miljoonan dollarin rahoituskierrosta, jonka jälkeen yhtiö olisi hakemassa listautumista (IPO, initial public offering).

Tiedot mahdollisesta listautumisesta eivät ole täysin perättömiä, sillä Kraken ilmoitti jo vuonna 2021 suunnitelmistaan listautua pörssiin. Ilmoituksen aikoihin Yhdysvaltojen suurin pörssi Coinbase ei ollut vielä listautunut Nasdaqiin. Coinbase listautui Nasdaqiin huhtikuussa 2021.

Mahdollinen yli 100 miljoonan dollarin rahoituskierros olisi tarkoitus toteuttaa vuoteen 2025 mennessä. Kraken on ilmoittanut julkisesti, että he pyrkivät aina ”etsimään strategisia polkuja globaalin kryptoadaptaation toteuttamiseksi”. He eivät ole kuitenkaan suoraan kommentoineet mahdolliseen listautumiseen liittyviä uutisia.

Krakenilla on kuitenkin tällä hetkellä menossa oikeustaistelu Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC:tä vastaan. SEC:n mukaan Krakenilla ei olisi ollut toimilupaa tarjota rekisteröimättömiä arvopapereita heidän sijoittajilleen.


Australia ja Thaimaa hyväksyivät spot Bitcoin ETF:t

Australian valvontaviranomainen AFSL on hyväksynyt Monochrome Asset Managementin Bitcoin ETF:n (IBTC) hakemuksen. Tämä tarkoitti samalla sitä, että Bitcoin spot ETF:t hyväksyttiin nyt myös Australiassa. Kaupankäynti IBTC:llä avattiin tällä viikolla Cboe Australia -pörssissä.

Australiassa on aikaisemmin ollut olemassa jo spot Bitcoin ETF:iä, mutta ne olivat rakenteeltaan sellaisia, jotka eivät mahdollistaneet ETF-rahaston suoria bitcoin-omistuksia. Tämän lisäksi näissä ETF:issä bitcoinomistukset toteutettiin myös offshore-järjestelyiden kautta, joka mahdollisti ETF-rahaston epäsuoran bitcoin-omistuksen.

Australian lisäksi myös Thaimaa on virallisesti hyväksynyt ensimmäisen spot Bitcoin-ETF-rahaston. Thaimaan arvopaperi- ja pörssikomissio SEC ilmoitti tällä viikolla, että One Asset Managementin (ONEAM) ETF-hakemus on hyväksytty. Thaimaassa kuitenkin tätä ETF:ää voidaan tarjota vain varakkaille yksityissijoittajille sekä instituutioille.

Kiinnostus kryptovaluutta-ETF:iä kohtaan on edelleen kasvussa, sillä Ethereumin ETF:n hyväksynnän jälkeen Etherin (ETH) avointen futuuripositioiden määrä oli tällä viikolla CME:ssä (Chicago Mercantile Exchange) ennätyslukemissa. Myös etherin kaupankäyntimäärä oli nousussa, sillä toukokuussa kaupankäyntivolyymit nousivat 931 miljoonaan dollariin. Kasvua oli huhtikuusta 115 %.

Avointen positioiden määrä yleensä tarkoittaa sitä, että sijoituskohteen hinnan odotetaan nousevan tulevaisuudessa. Kaupankäyntivolyymin kasvu taas mahdollisesti voi ennakoida suurempaa markkinaliikehdintää. Mitään varmuutta sijoituskohteen noususta toki ei tietenkään ole.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille



Uskomme Bittirahalla, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *