Solana ja Ethereum käyvät taistelua vakaavaluuttamarkkinoiden siirtomäärien herruudesta

ETH vs. SOL

Lohkoketjuyhtiö Artemiksen mukaan kryptovaluutta Solanan (SOL) viikonsisäinen vakaavaluuttojen vaihtovolyymi on noussut 364,7 miljardiin dollariin. Toisiksi suurin lohkoketju vakaavaluuttojen vaihtovolyymilla mitattuna on Ethereum (ETH). Ethereumin vaihtovolyymi oli 152,99 miljardia dollaria viikon aikana.

Kolmannella sijalla vakaavaluuttojen vaihtovolyymilla mitattuna oli Tron (101,57 miljardia dollaria) ja BNB Chain (22,75 miljardia dollaria). Viidentenä listalla oli Arbitrum (15,31 miljardia dollaria) ja kuudentena Polygon PoS (5,17 miljardia dollaria).

Solana on muutenkin vakiinnuttamassa asemaansa kaikkein suosituimpana vakaavaluuttojen vaihtopaikkana: Solanalla on nyt 42,3 %:n markkinaosuus vakaavaluutoilla tehtävistä siirroista.

Aikaisemmin Ethereum oli vakaavaluuttasiirroissa markkinajohtaja, mutta tämän vuoden alussa Ethereum menetti johtopaikkansa Solanalle. Vuonna 2023 Ethereumin markkinaosuus oli 31 %, mutta tämän vuoden puolella se on laskenut 27 %:iin.

Solanan verkossa suoritettujen vakaavaluuttasiirtojen arvo oli helmikuussa 2024 yhteensä 960 miljardia dollaria. Edellisenä vuonna Solanassa siirrettiin vakaavaluuttoja ainoastaan 11,56 miljardilla dollarilla, mikä tarkoittaa, että vaihtovolyymi on kasvanut 3 410 prosenttia edellisvuodesta.

DefiLlaman mukaan Solana on ohittanut Ethereumin myös hajautettujen pörssien (DEX) vaihtovolyymissa. Solana saavutti ensimmäisen sijan 3,37 miljardin dollarin vaihtovolyymilla 19.3.2024, kun Ethereumin vaihtovolyymi oli 3,05 miljardia dollaria. Solanan vaihtovolyymi on tämän jälkeen kasvanut 70 %, kun taas Ethereumin on kasvanut vain 0,63 %.

DefiLlaman arvion mukaan Solanaan on lukittuna tällä hetkellä noin 4,55 miljardia dollaria.

Hajautettuja kryptovaluuttapörssejä, jotka käyttävät Solanaa, on nyt 26. Solana on kuitenkin riippuvainen Orcas-nimisestä kryptovaluuttapörssistä, jossa tapahtuu 88 % Solanan koko vaihtovolyymista.

Markkinakriitikot ovat huolissaan siitä, että Solanan suosion taustalla on innostus sen verkossa liikkuvia ns. meemikolikoita, kuten BONKia, Slerfiä, Book of Memea (BOME) ja Dogwifhatia (WIF) kohtaan. Mitä tapahtuu Solanan suosiolle, kun näiden meemikolikoiden arvo laskee?

Solana – nopeuden ja skaalautuvuuden huipulla:

Ethereumin kehityksestä markkinoilla on oltu myös huolissaan Ethereumin Layer 2 Metis-verkon toimitusjohtaja Tom Ngon kuitenkin vakuuttaa, että huolta ei ole. Hän korostaa, että perinteinen talousjärjestelmä (TradFi) hyötyisi merkittävästi Dencun-päivityksestä sekä kryptovaluuttojen tarjoamasta ennakoitavuudesta ja läpinäkyvyydestä liiketoiminnassa.

Ethereumin L2-tasolla (layer2) siirtokulut ovatkin jo pudonneet esimerkiksi Starknetissä jo keskimäärin 99 % Dencun-päivityksen ansiosta. Ethereumin pääverkon korkeita siirtokustannuksia päivityksellä ei ole vielä saatu laskemaan.

Lue lisää: Ethereum (ETH) kurssi – historia, nykyisyys ja tulevaisuus?


USA:n oikeusministeriö nosti syytteet kryptovaluuttapörssi KuCoinia vastaan

Yhdysvaltain oikeusministeriö on nostanut syytteet kryptovaluuttapörssi KuCoinia sekä sen perustajia Ghun Ganiaa ja Ke Tangia vastaan. Syytökset koskevat rahanpesun vastaista sääntelyä (pankkisalaisuuslaki) rikkomista.

Coinmarketcapin mukaan KuCoin on vaihtovolyymiltaan maailman seitsemänneksi suurin kryptovaluuttapörssi, jonka vuorokausivaihto on noin 1,55 miljardia dollaria.

Valtionsyyttäjä Damien Williamsin mukaan KuCoin on hyödyntänyt yhdysvaltalaista asiakaskuntaansa tullakseen yhdeksi suurimmista kryptovaluuttajohdannais- ja spot-pörsseistä. Williamsin mukaan KuCoinin laiminlyönnit rahanpesun vastaisessa politiikassa ovat tehneet siitä rahoitusmarkkinoiden varjoissa toimivan laittoman rahanpesun turvasataman, jossa on liikkunut yli 9 miljardia dollaria epäilyttäviä ja rikollisia varoja.

Oikeusministeriön mukaan KuCoinin toiminta Yhdysvalloissa tarkoittaa, että sen on noudatettava USA:n rahanpesusääntelyä. KuCoinin väitetään valehdelleen sijoittajalleen Yhdysvaltain markkinatoiminnoistaan, hankkimatta tarvittavia lupia tai ohjelmaa rahanpesun estämiseksi.

Lisäksi KuCoin ja perustajajäsenet toimivat rahanvälittäjinä noudattamatta KYC- ja AML-säännöksiä vuoteen 2023 asti. Tämän seurauksena KuCoinin palveluita on käytetty rahanpesuun, sanktioiden kiertämiseen ja muihin rikoksiin. Syytteiden mukaan KuCoin sai yli 3,2 miljoonan dollarin edestä varoja kryptovaluuttamikseri Tornado Cashista.

Yhdysvaltain oikeusministeriö vaatii, että KuCoin luovuttaa rikolliset varat valtiolle ja että KuCoinille määrätään rikostuomio. CFTC vaatii puolestaan kaupankäynnin kieltämistä, toimintalupien menettämistä ja sakkorangaistusta KuCoinille.

Vaikka KuCoinin ja sen perustajien tuomitseminen ei ole varmaa, Sam Bankman-Friedin tuomitseminen 25 vuodeksi vankeuteen osoittaa, että tuomioistuimet ovat valmiita langettamaan kovia tuomioita rikkomuksista.


ASI pyrkii luomaan lohkoketjupohjaisia hajautettuja tekoälyyn perustuvia protokollia

Artificial Superintelligence Alliance (ASI) pyrkii kehittämään lohkoketjuteknologiaan perustuvia hajautettuja tekoälyprotokollia. SingularityNET, yhteistyössä DeepMind-asiantuntija Humayun Sheikhin FetchAI:n ja Ocean Protocolin kanssa, tavoittelee yhdistymisellä uusia innovaatioita tekoälyn alalla.

Jos ehdotus saa hyväksynnän äänestyksessä 2. huhtikuuta 2024, yhdistyneen allianssin markkina-arvoksi muodostuisi noin 7,5 miljardia dollaria, verrattuna yksittäisten tokenien nykyiseen 5,3 miljardin dollarin yhteisarvoon.

ASI:n visiona on kehittää sellaisia tekoälyprotokollia lohkoketjuun, joita ei voida keskittää suurten omistajien hallintaan, tarjoten vahvan vaihtoehdon suurten teknologiayhtiöiden dominanssille tekoälyn kehityksessä, käytössä ja kaupallistamisessa.

AGI, joka on avoimen lähdekoodin riippumattomien toimijoiden joukossa johtava tekoälytutkimuksessa, ehdottaa SingularityNETin, FetchAI:n ja Ocean Protocolin tokenien yhdistämistä. Näin luotaisiin vahva pohja hajautetulle ja skaalautuvalle AI-infrastruktuurille, joka edistäisi investointeja AGI-teknologiaan. Ben Goertzel ja Humayun Sheikh jatkaisivat alustojen johtamista itsenäisesti.

AGI:n mahdollisuuksista korostuvat kyky käsitellä laajoja data-aineistoja tieteellisten, ympäristöllisten, sosiaalisten ja lääketieteellisten haasteiden ratkaisemiseksi. Esimerkiksi MIT:n tutkijat ovat käyttäneet tekoälymalleja löytääkseen uusia antibiootteja, mikä osoittaa tekoälyn potentiaalin tutkimuksen laajamittaisessa skaalautumisessa.

Tekoälyn avulla voidaan myös ennustaa tulevia pandemioita ja ympäristöongelmia, vapauttaen ihmisiä rutiininomaisista tehtävistä. SingularityNETin toimitusjohtaja Janet Adams näkee AGI:n tulevaisuudessa tekemässä eettisempiä päätöksiä kuin ihmiset.

Adams korostaa, että päivittäin nälkään kuolevien ihmisten ongelma voitaisiin ratkaista resurssien älykkäällä jakamisella. Hän varoittaa, että AGI:tä tulee opettaa palvelemaan koko ihmiskuntaa, ei vain pientä osaa siitä.

Kriitikot kuitenkin kyseenalaistavat allianssin arvon, pitäen sitä pelkkänä markkinointitemppuna. He huomauttavat myös, että tekoälyn kehittäminen vaatii massiivisia resursseja, jotka ovat harvojen suurten teknologiayritysten saavutettavissa, mikä herättää huolen tekoälyn hallinnan keskittymisestä.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *