AV-Online.fin Juha Penttilä: Bitcoinit yrityksen taseessa

Suomessa yrityksen taseet koostuvat yleensä esimerkiksi käteisvarallisuudesta tai kiinteästä omaisuudesta kuten kiinteistöistä. Hyvin harvoin suomalaisten yritysten taseet kuitenkaan sisältävät bitcoineja. AV-Online.fi on tästä poikkeus, sillä yhtiön taseessa on myös bitcoineja.

Tässä jutussa AV-Online.fi:n toimitusjohtaja Juha Penttilä kertoo omista kokemuksistaan bitcoinista yrityksen taseessa. 

Penttilän mukaan AV-Online.fi sijoittaa vain sellaisia yrityksen liiketoiminnasta jääviä ylimääräisiä varoja bitcoiniin. Nämä varat on tarkoitettu pitkäaikaiseen säästämiseen. Penttilä korostaa, että hänellä ei ole kokemusta muista kryptovaluutoista yrityksen taseessa, ainoastaan bitcoinista.

AV-Online.fi on 2014 perustettu yritys, jonka päätoimialana on av-urakointi ja suunnittelu yrityksille sekä julkiselle sektorille. Jos esimerkiksi rakennetaan koulu tai pääkonttori, AV-Online.fi toimittaa av-laitteet rakennettavaan kohteeseen. Yhtenä käytännön esimerkkinä mainittakoon Gofore Oyj:n pääkonttori Tampereella.

AV-Online.fi:n toimitusjohtaja ja Wavehello-appin kehittäjä Juha Penttilä, 52 v., kertoo, että mikäli bitcoinin euromääräinen markkinahinta nousee, luonnollisesti silloin myös yrityksen tasearvo nousevat. 

Penttilä: ”Jos yrityksen liiketoiminta on kannattavalla pohjalla ja kassavaroja on riittävästi sekä mikäli yrityksen aikahorisontti on riittävän pitkä niin silloin bitcoinien omistaminen ei ole ongelma.”

Viime vuosina Penttilän mukaan tilanne on ollut varsin mielenkiintoinen, koska yrityksen pitkäaikaisen sijoitetun bitcoin-määräisen pääoman vuosittainen kasvuvauhti on ollut sitä luokkaa, että liiketoiminnan kasvulla voi olla lähes mahdoton saavuttaa vastaavaa arvonnousua verrattuna bitcoinin tarjoamaan hyötyyn yrityksen taseessa.

Näin ollen säästämällä bitcoiniin yritys on voinut myös suojautua esimerkiksi mahdollisten kriisiaikojen varalle omaamalla hyvän taseen. Penttilä pitää järkevänä strategiana, että yrityksen pitkäaikaisista sijoituksista n. 1-2 % voitaisiin sijoittaa bitcoiniin. Tämä prosentuaalinen osuus on myös tutkimuksissa havaittu riskien hajauttamisen kannalta toimivaksi vaihtoehdoksi.

Penttilä kuitenkin korostaa, että ennen kuin yritys lähtee sijoittamaan bitcoineihin, sen tulee huolellisesti selvittää mahdolliset bitcoinin tarjoamat hyödyt yritykselle. Suurimpana haasteena bitcoineille yrityksen taseessa voidaan pitää bitcoin FIAT-valuuttahintaista volatiliteettia (hinnan vaihtelu).

Penttilä huomauttaakin, että jos yrityksen lyhytaikaiset kassavarat ovat bitcoinissa niin silloin FIAT-valuuttamääräinen arvostus voi muodostua haastavaksi, sillä bitcoinin euromääräinen volatiliteetti voi olla välillä erittäin suurta.

Toisekseen kirjanpitäjän kanssa tulee huolellisesti selvittää, että kuinka yrityksen bitcoin-varallisuutta tulisi säilyttää. Mikäli yritys säilyttää itsenäisesti bitcoineja (self custody), kirjanpitäjän kanssa tulee sopia tarkkaan niistä toimintatavoista, jotta varat eivät missään vaiheessa sekoitu muiden hallinnoitavien varojen kanssa.

Penttilän mukaan kuitenkin kolmannen osapuolen (custodial) hallinnoimat lompakot (kuten esim. Coinmotion) ovat kirjanpidollisesti yrityksen kannalta kaikkein selkeimpiä ja helpoimpia, mutta hän kannustaa opiskelemaan asiaa, jotta yritykselle syntyy ymmärrys myös varojen omasta hallinnoinnista.

Kolmanneksi yrityksen tulee selvittää, että kuinka yrityksen oma pankki suhtautuu bitcoiniin. Tässä tulee vielä huomioida se, että osa pankeista voi vielä hyväksyä bitcoinit yrityksen taseessa, mutta yritys esimerkiksi ei välttämättä saa harjoittaa aktiivista kaupankäyntiä bitcoineilla tai harjoittaa louhintatoimintaa. 

Pankkien suhtautuminen bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin tulee myös selvittää. Osa pankeista voi esimerkiksi hyväksyä bitcoinit taseessa, mutta he eivät hyväksy mitään muita kryptovaluuttoja. 

Penttilä kertoo yhdeksi mielenkiintoiseksi esimerkiksi suomalaisille yrityksille maailman suurimman yrityskohtaisen bitcoin-varallisuuden omaavan Michael Saylorin perustaman business intelligence-yhtiö MicroStrategyn, jonka omistuksessa on 13,5 $ miljardin arvosta bitcoineja (214 246 bitcoinia). MicroStrategyn pääliiketoiminta on pysynyt kannattavana, mutta yhtiön arvostus on noussut bitcoin-omistusten johdosta yli 12 kertaiseksi vain pari viime vuoden aikana.

Penttilä ihmettelee, miksi suomalaiset pk-yritykset eivät yleisesti ole havainneet bitcoinin pitkäaikaissäästämisen hyötyjä: ”Jos Finnair tekisi microstrategyt ja ostaisi bitcoineja taseeseensa, siitä tulisi ajan myötä maailman arvokkain lentoyhtiö.”


BlackRock aloittamassa kaikkien omaisuuslajien tokenisoinnin

Maailman suurimman varainhoitoyhtiö BlacRockin toimitusjohtaja Larry Fink on kertonut yhtiön jättäneen Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomitea SEC:lle hakemuksen (Form D) ensimmäisestä tokenisoidusta omaisuusrahastosta (asset fund). BlackRockin tarkoituksena on tulevaisuudessa tokenisoida kaikki omaisuuslajit.

Tämä tokenisointi mahdollistaa aikaisemmin epälikvidin omaisuuden omistuksen jakamisen pienempiin osiin, jolloin myös piensijoittajat voisivat jatkossa omistaa esimerkiksi osan arvokkaasta kiinteistöstä ja käydä tällä omistuksella kauppaa pörssissä. 

Samalla tämä tietenkin herättää kysymyksen suurempien markkinatoimijoiden kuten BlackRockin vallan kasvusta. Omistaminen lisää myös valtaa. Mikäli esimerkiksi BlackRock omistaisi yhdellä asuinalueella kaikista alueella kaikista kiinteistöistä riittävän omistusosuuden, se käytännössä voisi päättää mitä tällaiselle asuinalueella saadaan rakentaa ja kuinka kiinteistöä voitaisiin käyttää.

“Rahaston nimi on USD Institutional Digital Liquidity Fund. Se on tarkoitettu suursijoittajille, ja minimisijoitus on 100 000 dollaria. Rahasto on perustettu Brittiläisille Neitsytsaarille.

Tokenisoinnin toteuttaa Securitize. Securitize on rekisteröity ns. osakkeiden siirtoagentiksi ja vaihtoehtoiseksi kaupankäyntijärjestelmäksi SEC:ssä. Se on aikaisemmin tokenisoinut omaisuutta mm. omaisuudenhoitajalle KKR:lle ja espanjalaiselle kiinteistösijoitussäätiölle Mancipille, sekä solminut kumppanuuden Singaporen SBI Digital Marketsin kanssa ja ostanut kryptovaluuttarahastonhoitajan Onramp Investin liiketoiminnan, jonka hallinnoima varallisuus on (AUM) on yli 40 $ miljardia.

Kaiken tokenisoinnilla voidaan tehdä myös sellaisesta omaisuudesta likvidiä, joka ei tällä hetkellä vielä sellaista ole. Tokenisoida voitaisiin esimerkiksi taideteoksia, kiinteistöjä, ylellisyystuotteita, viinipulloja, autoja, hiilidioksidihyvityksiä ja rahoitusvälineitä, kuten velkakirjoja ja osakkeita – ne kaikki voidaan yhdistää lohkoketjuun.

Hakemuksen mukaan BlackRock perusti rahaston vuonna 2023, mutta ei ole vielä käynnistänyt sitä. BlackRock ilmoitti, että se hakee poikkeusta (Form D) Yhdysvaltain sijoitusyhtiölain 3(c) pykälän nojalla, joka vapauttaa sen tietyistä SEC-säännöksistä. 

Varojen tokenisointi on osa BlackRockin pitkän aikavälin suunnitelmaa. Fink kertoi Bitcoin-ETF:n hyväksymispäätöksen yhteydessä jo viime tammikuussa: ”Uskomme, että seuraava askel eteenpäin on rahoitusvarojen tokenisointi, mikä tarkoittaa, että jokainen osake, jokainen joukkovelkakirja (…) on yhdessä pääkirjassa (ledger).”

Etherscanin mukaan rahasto tokenisoidaan Ethereum-lohkoketjussa ERC-20-tokenilla (BUIDL). Rahasto on sivuston mukaan saanut 100 $ miljoonan dollarin siirron 4.3.2024.

Fink jatkaa: ”Jokaisella sijoittajalla, sinulla ja minulla, on oma numeromme, oma tunniste. Voisimme päästä eroon kaikista ongelmista, jotka liittyvät joukkolainoihin ja osakkeisiin sekä digitaaliseen laittomaan toimintaan, ottamalla (jatkossa) käyttöön tokenisoinnin.”

Opi lisää aiheesta Bitcoin ETF:


Bitcoinilla ja Ethereumilla haastava viikko takana

Bitcoinilla (BTC) on ollut haastava viikko takana. Kryptovaluuttajohdannaispörssi BitMEXissä bitcoinin hinta (spot) putosi maanantaina 18.3.2024 66 000 $: tasolta maanantaina äkillisesti 8900 $:n tasolle, josta se nousi yhtä nopeasti takaisin 66 000 $:n.

Bitcoinin hinnanlaskun syynä pidetään BitMEXissä 55,49 $ miljoonan myyntitoimeksiantoja XBT/USD spot markkinalla. Tällaisista nopeista laskuista käytetään nimitystä flash crash. Mielenkiintoista tässä laskussa oli se, että samaan aikaan BitMEXin bitcoinin johdannaismarkkinan bitcoin-hinta ei kuitenkaan laskenut.

Bitcoinin spot-hinta laski BitMEXissä tasolle, joka nähtiin aikaisemmin vuonna 2020. X(Twitter)-nimimerkki @syq:n mukaan joku niin sanottu valas (kryptovaluuttasuursijoittaja) möi 55,49 $ miljoonan arvosta bitcoineja, joka laski merkittävästi bitcoinin hintaa.

Muissa kryptovaluuttapörsseissä vastaavia laskuja ei nähty vaan bitcoinin hinta pysyi yli 60 000 $:n tasolla. Euroissa bitcoinin hinta on pysynyt pääosin yli 56 000 euron tasolla. Bitcoinin hinta kuitenkin käväisi viikon puolivälissä n. 10 %:n laskussa, josta se nousi kuitenkin takaisin 66 000 $:n tasolle.

BitMEX:” Kaupankäyntialusta toimii normaalisti ja kaikki sijoittajien varat ovat turvassa, joten mitään syytä huoleen varojen häviämisestä ei ole.”

Myös Bitcoin ETF:illä (spot Bitcoin ETF) on ollut haastava viikko takana. Farside Investorsin tietojen mukaan Bitcoin ETF:stä siirrettiin varoja pois yhteensä 742 $ miljoonaa edellisen kolmen päivän aikana. Eniten varoja vedettiin ulos Grayscalen Bitcoin ETF-rahastosta (GBTC), josta siirrettiin ulos yhteensä 386,6 $ miljoonan arvosta. 

Ethereumilla (ETH) on ollut puolestaan hyvin vaikea viikko takana. Ethereumin kurssi oli parhaimmillaan viikon aikana n. 20 %:n laskussa maaliskuun 2024 huippuhinnoista, josta hinta on kuitenkin noussut takaisin 3170 euron tasolle.

Ethereum-ETF-hakemusten (spot Ether ETF) osalta kuitenkin epävarmuus näyttää jatkuvan Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomitea SEC on siirtänyt Hashdexin, ARK 21Sharesin ja Van Eckin Ether ETF:ien mahdollisia hyväksymis- tai hylkäämispäätöksiä toukokuulle 2024. 

Bloombergin ETF-analyytikko James Seyffartin mukaan Ether ETF:ien hyväksyminen näyttäisi tällä hetkellä epävarmalta. Mitään varmuutta hyväksymisestä tai hyväksymättömyydestä ei kuitenkaan vielä ole.

Markkinoilla on spekuloitu sitä, että viivästyksen syynä olisi SEC:n aikomukset tällä hetkellä selvittäisi Etherin luokittelemista jatkossa arvopaperiksi. Kuitenkin viime syksynä 2023 SEC antoi viitteitä siitä, että Ether luokiteltaisiin hyödykkeeksi (commodity). 

Markkinoilla ei siten näytä olevan selkeää näkemystä viivästyksen todellisista syistä. SEC:n tulee päättää Ether ETF:ien hyväksymisestä USA:n markkinoille viimeistään 23.5.2024 mennessä. 


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *