Ethereumin pääverkkoon julkaistiin merkittävä Dencun-päivitys

Ethereum Dencun

Ethereumin (ETH) Dencun-päivitys on julkaistu Ethereumin pääverkossa (mainnet). Kyseessä on Ethereum-verkon merkittävin päivitys sitten Mergen, joka tapahtui viime syksynä. Dencun-päivitys suoritettiin onnistuneesti 13.3.2024 klo 1:55.

Dencun on niin sanottu hard fork -päivitys, jonka odotetaan pienentävän merkittävästi Ethereumin layer 2 -rollup verkon siirtokustannuksia. Näillä layer2-verkoilla tarkoitetaan esim. Optimismia, Arbitrumia ja Coinbasen Base-verkkoa. Tämän lisäksi Dencunin odotetaan tekevän Ethereumin verkosta paremmin skaalautuvan.

Ethereum-säätiön Tim Beiko, joka oli mukana koordinoimassa Dencunin käyttöönottoa kertoi päivityksen onnistumisesta positiiviseen sävyyn: ”Lisäämme merkittävästi tarjontaa juuri sen tyyppisille tiedoille, joita rollupit tarvitsevat, ja myös sellaisen datan tyyppiä, joka ei ole todella hyödyllinen muissa L1-sovelluksissa. Tämä luo heille paljon enemmän tilaa lähettää tietojaan ja alentaa siten maksuja.”

Tezos-lohkoketjun perustaja Arthur Breitman kommentoi Dencun päivitystä seuraavasti: ”Dencun-päivitys laajentaa jonkin verran Ethereumin koontiversioiden käytettävissä olevia tietoja, minkä pitäisi alentaa transaktiokustannuksia näissä L2-ratkaisuissa. Tämä on askel oikeaan suuntaan, mutta lopulta Ethereumin päälle rakennetut ratkaisut ovat edelleen erittäin rajoitettuja ja joutuvat ottamaan käyttöön äärimmäisiä keskittämistoimenpiteitä.”

Fidelity Investentsin tutkimusanalyytikko Max Wadingtonin mukaan nämä siirtokustannusten pienennykset eivät vaikuta pääverkon käyttäjiin: ”Lyhyellä aikavälillä käyttäjien, jotka haluavat hyötyä tästä kustannusten muutoksesta, on uhrattava jonkin verran hajautusta ja turvallisuuttaan tekemällä liiketoimia L2-verkoissa Ethereumin sijaan.”

Wadington jatkaa: ”Tämä kannustaa varmasti useampia käyttäjiä yhdistämään omaisuuttaan muualla (kuin Ethereumin pääverkossa). Uskomme kuitenkin vahvasti, että Ethereumissa tapahtuvaa kaupankäyntiä eri sovelluskohtaisiin tarkoituksiin pidetään edelleen parhaana vaihtoehtona (erityisesti arvokkaille tapahtumille) keskipitkällä aikavälillä, samalla kun L2-alustojen kypsyminen jatkuu.”

Galaxy Digitalin tutkimusjohtaja Christine Kim kiinnittää huomiota siihen, että Layer 2 -tason ratkaisut kilpailevat nyt pääverkon kanssa kaasumaksuista, kehittäjistä ja likviditeetistä.

Beikon mukana kuitenkaan syytä huoleen ei ole, sillä kehittäjät voivat nyt kokeilla erilaisia rollup-ratkaisuja layer2-tasolla ja kerätä näin kokemusta toimivista tavoista. Tällä on suuri merkitys koko verkon toiminnalle.

Etherscanin mukaan Ethereumin kaasumaksut (gas fees) ovat edelleen korkealla tasolla (72 gwei). Swappauksen keskihinta on käyttäjälle kaasumaksuina 86,15 dollaria. NFT-tokenimyyntien keskihinta kaasumaksuina on 145,60 dollaria.


Bitcoin rikkoi jälleen ennätyksiä ennen tämän päivän laskua

Bitcoinin (BTC) hinta rikkoi viime viikolla euroissa ja Yhdysvaltain dollareissa hintaennätykset (63 854 euroa). Bitcoin jatkoi vielä tälläkin viikolla nousuaan ja saavutti keskiviikkona jo 67 427 euroa (74 749 dollaria).

Lue lisää: Bitcoinin hinta saavutti kaikkien aikojen ennätyksensä

Bitcoin on rikkonut myös muita ennätyksiä: Bitcoiniin (Bitcoin-verkkoon) sijoitettiin tällä viikolla yhden päivän aikana 2 miljardia dollaria. Samaan aikaan Bitcoin ETF:iin sijoitettiin yhden päivän aikana 1 miljardia dollaria, joka on myös uusi ennätys.

Yhteensä Bitcoin-ETF:iin on sijoitettu viimeisten 13 päivän aikana 11,1 miljardin dollarin arvosta. Kaikkein eniten on sijoitettu maailman suurimman varainhoitaja BlackRockin IBIT ETF:ään. Toisiksi eniten on sijoitettu maailman kolmanneksi suurimman varainhoitajan Fidelityn FBTC-indeksiosuusrahastoon.

IBIT:iin sijoitettiin 12.3.2024 aikana yhteensä 849 miljoonaa dollaria. Kokonaisuudessaan IBIT:iin on sijoitettu 11,4 miljardia dollaria. FBTC:hen on vastaavasti sijoitettu 6,4 miljardia dollaria. Muihin Bitcoin-ETF:iin on sijoitettu merkittävästi vähemmän.

Grayscalen Bitcoin-ETF (GBTC) on edelleen suurin Bitcoin-ETF sijoitetulla varallisuudella mitattuna, mutta Grayscalen markkinaosuus on pudonnut koko ajan Bitcoin ETF:ien hyväksymispäätöksen jälkeen. Tällä viikolla Grayscalen markkinaosuus putosi jo alle 50 %:n.

Bitcoinin hinnan nousun syinä yleisesti pidetään Bitcoin-ETF:ien (spot Bitcoin ETF) hyväksymistä Yhdysvalloissa ja ensi kuussa tapahtuvaa Bitcoinin lohkoketjupalkkion puoliintumista.

Maailman suurin bitcoin-varallisuutta hallinnoiva IT-yhtiö MicroStrategy kertoi äskettäin aikomuksestaan laskevansa liikkeeseen vaihtovelkakirjoja 800 miljoonan dollarin edestä, tavoitteenaan ostaa lisää bitcoineja.

Tällä viikolla MicroStrategy-yhtiön perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Michael Saylor ilmoitti vastaavasti uudesta 500 miljoonan dollarin vaihtovelkakirjojen liikkeeseenlaskusta (private offering).  Bitcoinin hinnan nousun myötä 6.2.2024 alkaen MicroStrategyn osakekurssi on kasvanut yhteensä 254 %.

Tämän lisäksi Bitcoinin taustalla olevat oikeustaistelutkin alkavat jo vähentyä. Markkinoilla oli ollut ainakin kahdeksan vuoden ajan jonkin verran epätietoisuutta siitä, että onko kryptovaluutta BSV:n perustaja Craig Wright todellisuudessa myös Bitcoinin perustaja. Nyt asiaan on saatu oikeudellinen varmuus.

Lontoon tuomioistuimen ratkaisun (COPA vs Craig Wright) mukaan Wright ei ole Bitcoinin perustaja (Satoshi Nakamoto) eikä hän ole kirjoittanut Bitcoin White paperia. Ratkaisun mukaan Wright ei ole myöskään luonut Bitcoinin järjestelmää eikä häntä voida katsoa Bitcoin-ohjelmistojen luojaksi.

Wright oli aikaisemmin väittänyt olevansa Satoshi Nakamoto. Näin ollen Wright tulkitsi hänellä olevan myös tekijänoikeudet Bitcoiniin. Wright oli tätä oletettua immateriaalioikeuteen perustuvaa omistusoikeutta hyväksikäyttäen hyökännyt oikeudellisesti useamman kerran Bitcoinin nykyisiä kehittäjiä vastaan. Asiaan saatiin viimein päätös, mutta Satoshi Nakamoton todellinen henkilöllisyys pysyy yhä mysteerinä.

Opi lisää aiheesta Bitcoin ETF:


El Salvador poistaa tuloveron ulkomaisilta sijoituksilta

El Salvadorin presidentti Nayib Bukele on ilmoittanut merkittävistä uudistuksista maan verotukseen. Erittäin bitcoin-ystävällisenä presidenttinä tunnettu Bukele kertoi maan kongressin poistaneen ulkomaisilta sijoituksilta tuloveron kokonaisuudessaan.

Bukele: ”Kongressi on uudistanut tuloverolakimme ulkomaisia sijoituksia ja rahansiirtoja koskien, joiden verotus laskee 30 %:sta 0 %:n.”

El Salvador pyrkii uudistuksella houkuttelemaan maahan paljon ulkomaisia sijoittajia ja samalla myös bitcoiniin sijoittaneita henkilöitä. Aikaisemmin joulukuussa 2023 El Salvadorissa allekirjoitettiin laki, jonka mukaan bitcoin-sijoittajat, jotka tekevät El Salvadorin valtiolle lahjoituksen, palkitaan tästä lahjoituksesta El Salvadorin kansalaisuudella.

Keski-Amerikassa sijaitseva El Salvador tunnetaan myös maana, joka ensimmäisenä valtiona maailmassa teki Bitcoinista maan virallisen valuutan vuonna 2021. Maan toisena virallisena valuuttana on Yhdysvaltain dollari.

El Salvador on saanut viime vuosina paljon kritiikkiä osakseen, koska se oli ostanut bitcoineja edellisen nousumarkkinan aikana monien mielestä liian korkeaan hintaan. Juuri nyt El Salvadorin bitcoin-sijoitukset nousivat arvossaan kritiikistä huolimatta yli 206 miljoonaan dollariin.

El Salvadorin bitcoin-omistusten arvo on noussut 69 % vuodesta 2021 lähtien. El Salvadorin valtio omistaa tällä hetkellä 2681 bitcoinia. Ostosten keskihinta on ollut 42 600 dollaria. El Salvadorin bitcoin-omistusten arvo on noussut yhteensä 84 miljoonalla dollarilla.

Bukele paljastaa, että El Salvador hyötyy useista bitcoin-tuloista: kansalaisuusohjelmasta, vaihtopalvelusta, louhinnasta ja palvelumaksuista.

Tässä tulee kuitenkin muistaa, että länsimaihin verrattuna El Salvador on kuitenkin vielä kehitysmaa. Suurimmalla osalla kansasta ei ole säästöjä juuri ollenkaan. Lisäksi heidän talousymmärryksensä on vielä hyvin hataralla pohjalla, joten paljon pitää tapahtua ennen kuin tavallinen kansa pääsee hyötymään Bitcoinista ja sen potentiaalista.

Sheikki Hassan kertoo videolla matkastaan El Salvadorissa. Hassanin mukaan bitcoinilla pystyy käyttämään maksuvälineenä useissa eri paikoissa kuten esimerkiksi ravintoloissa. Bitcoinin käyttöönotto ei ole ollut ongelmatonta. El Salvadorin Bitcoin-lompakko Chivon käyttöönotossa on ilmennyt paljon ongelmia ja väärinkäytöksiä, joten tavallinen kansa ole vielä kovinkaan hyvin omaksunut bitcoinia tai Chivon käyttöä.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *