Solanan uutta kryptomatkapuhelinta ennakkotilattu jo yli 100 000 kappaletta

Solanan matkapuhelin
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Solana (SOL) on päättänyt valmistaa myös toisen kryptovaluuttakäyttäjille suunnatun älypuhelimen. Tämä päätös syntyi Solanan tuotekehitysyksikkö Solana Labsin luovan kehitysjohtaja Ross Cohenin mukaan sen jälkeen, kun matkapuhelimien ennakkomyynti saavutti 100 000 ennakkotilausta alle kuukaudessa. Voittoa tästä syntyi 45 miljoonaa dollaria.

Solana Mobilen toinen älypuhelin, joka tunnetaan tällä hetkellä nimellä ”Chapter 2”, tultaisiin julkaisemaan alkuvuodesta 2025. Yhtiön ensimmäisen julkaiseman älypuhelimen ”Sagan” tavoin tähän puhelimeen on tarkoitus kehittää erityisesti kryptovaluutankäyttäjille suunnattuja ominaisuuksia, jotka tukevat kryptojen myymistä, ostamista, hallussa pitämistä ja niiden käyttämistä.

Solanan ensimmäinen älypuhelin ”Saga” ei ollut mikään valtava menestys markkinoilla. Sen myynti oli vuoden aikana vain 20 000 matkapuhelinta. Tämän kokeellisen puhelimen myyntihinta markkinoilla oli 1000 dollaria (n. 931 euroa).

Matkapuhelimen myyntiä vauhdittivat ilmaiset tokenit. Näin ollen markkinoilla ei ollut aivan selvää näkemystä siitä, että oliko myyntien syynä ennemminkin nämä ilmaiset tokenit, koska tokenit saatuaan, monet ostajat möivät ostamansa puhelimet markkinoille takaisin.

Tämän toisen puhelimen kohdalla yhtiön yksi perustajista Anatoly Yakovenko kertoi yhtiön asettaneen tavoitteeksi 100 000 uuden puhelimen ennakkotilausta, jotta yhtiö päättäisi ylipäänsä kehittää toisen puhelimen.

Solana Mobilella onkin nyt huomattava ”sotakassa” puhelimen valmistukseen. Uuden matkapuhelimen hinta on ollut ennakkomyynnissä 450 dollaria (n. 419 euroa).

Yakovenko: ”Applen tai Googlen kamera- tai muita teknisiä ominaisuuksia on erittäin vaikeaa voittaa. Sen vuoksi on erittäin tärkeää luoda erityisesti kryptovaluuttojen käyttäjille suunnattuja ominaisuuksia. Tarkoituksenamme on luoda jotain mitä ei voi löytää kilpailijoiden laitteista.”

Solanan sovelluskauppa ei myöskään veloita sovelluskauppansa kauppiailta 20–30 prosenttia, jonka Yakovenko kertoi Applen ja Googlen perivän.

Yakovenko kertoi, että 100 000 ennakkotilausta luo erittäin hyvän ”kriittisen massan” sovelluskehittäjien houkuttelemiseksi rakentamaan pelejä (joita hän pitää ratkaisevan tärkeänä valtavirran menestymisen kannalta) Solanan haastajaekosysteemille.

Solanaa pidetään erityisesti Ethereumin (ETH) haastajana. Solana pyrkii luomaan hajautetun DeFi-ekosysteemin, jonka kilpailuetuna ovat nopeammat siirrot ja alhaisemmat siirtokustannukset.

Solanan lohkoketjussa Pyth DAO Constitution päätöksentekopäivityksen käyttöönotto oli toinen positiivinen uutinen markkinoille. Nämä hyvät uutiset vauhdittivatkin Solanan markkinoilla hyvään nousuun.

Solana nousi markkina-arvoltaan nyt myös BNB:n ohi markkina-arvoltaan neljänneksi suurimmaksi kryptovaluutaksi maailmassa. Tällä viikolla Solanan kurssi on ollut viikon aikana 19 %:n nousussa.

Tämä siitäkin huolimatta, että viime viikolla Solanan lohkoketju kärsi viime viikolla merkittävistä käyttökatkoista. Solanan lohkoketju on kärsinyt viimeisen kahden vuoden aikana yhteensä 11 käyttökatkoa.

Lue lisää aiheesta Solana:


Bitcoin on nyt markkina-arvoltaan maailman 10. suurin omaisuuserä

Bitcoinista (BTC) on tullut maailman 10. arvokkain omaisuuserä (asset). Bitcoinin markkina-arvo on tällä hetkellä jo yli 1 biljoonaa dollaria (0,93 biljoonaa euroa). Koko kryptovaluuttamarkkinan markkina-arvo on Coinmarketcapin mukaan tällä hetkellä 1,95 biljoonaa dollaria.

Bitcoinin fiat-valuuttamääräinen hinta on noussut tällä viikolla kahden vuoden korkeimmalle tasolle 52 200 dollariin eli 48 850 euron tasolle, joka on samalla korkein noteeraus bitcoinille sitten marraskuun 2021. Tällöin myös bitcoinin markkina-arvo oli edellisen kerran biljoonaluokassa.

CompaniesMarketCapin omaisuuserien välisessä luokituksessa olivat mukana mm. jalometallit, pörssiyhtiöt ja kryptovaluutat. Kaikkien arvokkaimmaksi omaisuuseräksi markkina-arvoltaan luokiteltiin kulta, jonka markkina-arvo on 13,65 biljoonaa dollaria (12,69 biljoonaa euroa). Kullan markkinahinta (unssi) on tällä hetkellä 2 033 dollaria (1889 euroa).

Toiseksi listauksessa ylsi maailman arvokkain yhtiö ohjelmistovalmistaja Microsoft, jonka markkina-arvo on tällä hetkellä 3,1 biljoonaa dollaria (2,88 biljoonaa euroa). Kolmantena majaileva Apple on taas markkina-arvoltaan 2,91 biljoonan dollarin (2,7 biljoonaa euroa) arvoinen.

Kryptovaluuttatoimialallakin louhintaan tarvittavien grafiikkasuorittimia valmistava ja yleisesti grafiikkatekniikkayhtiönä tunnettu NVIDIA oli listauksessa 6. Yhtiön markkina-arvo on 1,81 biljoonaa dollaria (1,67 biljoonaa euroa).

Bitcoinin edellä markkina-arvoltaan 9. on Meta (ent. Facebook), jonka markkina-arvo on 1,2 biljoonaa dollaria (1,12 biljoonaa euroa). Bitcoin on nyt myös arvokkaampi kuin maailman kuuluisimpana sijoittajana tunnetun Warren Buffetin johtama Berkshire Hathaway, jonka markkina-arvo on 873 miljardia dollaria (811 miljardia euroa).

Ethereum (ETH) on listauksessa sijalla 34. Ethereumin markkina-arvo on puolestaan 313,5 miljardia dollaria (291,4 miljardia euroa). Muita kryptovaluuttoja ei mahtunut 100 suurimman omaisuuserän listaukseen.

Vaikka kulta onkin tällä hetkellä maailman arvokkain omaisuuserä, Bloombergin ETF-analyytikko Eric Balcunasin mukaan tänä vuonna 14 suurimmasta kulta-ETF:stä on nostettu varoja ulos jo 2,4  miljardin dollarin arvosta.

CryptoQuantin mukaan Bitcoin-ETF:t (Bitcoin spot ETF:t) ovat olleet merkittävä syy bitcoinin arvonnousulle, sillä 75 % uusista sijoituksista bitcoiniin on tullut ETF-markkinalta. Bitcoin-ETF:istä 10 suurinta ovat saaneet tähän mennessä jo 631,3 $ miljardin arvosta sijoituksia.

Esimerkiksi maailman suurimman varainhoitoyhtiö BlacRockin Bitcoin-ETF (IBIT) on jo hankkinut 100 000 bitcoinia omistukseensa (AUM). Sijoittajat ovat sijoittaneet IBITiin jo 493 miljardin dollarin arvosta.


Ethereumin uudet ERC-404-tokenit keräävät markkinoilta kehuja ja kritiikkiä

Tämän vuoden 2024 alussa julkaistu Ethereumin (ETH) tokenistandardi ERC-404 on saanut paljon palautetta toimialalta. Osa asiantuntijoista ylistää tätä tokenia toimialan mullistavana innovaationa. Kriitikot puolestaan kyseenalaistavat uuden tokenin hyödyllisyyden.

ERC-404-standardin tarkoituksena on yhdistää ERC-20- ja ERC-721:n taustalla olevat teknologiat. ERC-404:n käyttökohteita ovat mm. hajautetusti omistetun NFT-taiteen (nonfungible token, NFT) luominen, jossa yhden NFT:n, kuten esimerkiksi Bored Ape Yacht Club -teoksen, omistus on jaettu useiden lompakonhaltijoiden kesken ERC-404-standardin mukaisesti.

ERC-404:n luomistarina on mielenkiintoinen. ERC-404:n loivat aiemmin tänä vuonna ”ctrl”- ja ”Acme”-nimimerkillä toimineet kehittäjät. Suunnitelman seuraavissa vaiheissa kehittäjät aikovat alentaa protokollan kaasumaksuja (gas fees) n. 28–50 %.

Kyseiset kehittäjät ovat olleet aikaisemmin mm. Pandora-nimisessä projektissa, joka myös sattumalta julkaisi ensimmäiset samannimisen, ERC-404-tokenin 6.2.2024. Pandoran ERC-404-tokenin kurssi onkin noussut tämän jälkeen jopa 530 %. Pandoran hinta on liikkunut viime viikon aikana 14 000–24 000 dollarin tasolla ja sen markkina-arvo on 235 miljoonan dollarin rajan.

Heaven1 -lohkoketjun kehittäjäsuhteiden johtaja Akash Mahendran mukaan uusi standardi on erittäin merkittävä muutos aikaisempaan (game changer).

Mahendra: ”Tällä uudella, kokeellisella standardilla on potentiaalia muuttaa maailman toiseksi suurin lohkoketju johtajaksi reaalimaailman (kuten kiinteistöjen) ja muun omaisuuden tokenisoinnissa ja se voi avata paljon uusia käyttökohteita.”

Mahendra jatkaa: ”Jos käyttäjä ostaa kokonaisen ERC-404-tokenin, silloin NFT mintataan hänen lompakkoonsa. Mutta jos käyttäjä päättää pitää murto-osan NFT:stä ERC-20-tokenina, hän altistuu hintavaihteluille ilman minttausoikeuksia.”

Staking-protokolla Diva Stakingin tekninen johtaja Miguel Prada suhtautuu kuitenkin tähän uuteen tokeniin hyvin epäillen: ”Negatiivinen palaute keskittyy siihen, että (ERC-404) ei noudata ERC-standardin menettelyjä, joten se ei teknisesti ole ERC-tokeni”.

Prada jatkaa: “Vaikka jännitystä on paljon tämän (uuden tokenin) suhteen, on kuitenkin epävarmaa, mitä tämä ERC-404 voi mahdollistaa Ethereumille. Etenkin se, että (ERC-404) ei ole ERC-standardin mukainen tokeni, on merkittävä rajoitus kehitykselle, joka tarkoittaa sitä, että ne, jotka integroivat tokenin itsenäisesti, voivat rajoittaa sen kehitystä. Siitä voi tulla de facto standardi ajan myötä, mutta kukaan ei tiedä hyväksyykö mikään DeFi-projekti tai -pörssi koskaan tällaista standardia.”

Bitget Researchin johtavan analyytikon Ryan Leen mukaan: ”ERC-404-tokeniprotokolla on tällä hetkellä kokeellinen. ERC-404 ei ole tällä hetkellä virallisesti sisällytetty Ethereum Foundationin ERC-standardiin.”

Lee: “On korostettava, että ERC-standardin sisällä on jo monia samanlaisia protokollia, jotka yhdistävät Fungible Tokenin ja NFT:n, kuten ERC3475, ERC3525 jne. Pandoran nykyinen spekulaatio voidaan nähdä markkinoiden haluna innovatiivisiin asioihin ja uusiin omaisuusluokkiin Ethereum-verkossa, mutta sen tämän onnistumien vaatii vielä paljon aikaa ja testausta.”

Tutustu tarkemmin Ethereumiin:


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille



Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *