Mikä on GameFi? – Web3 & lohkoketjupelit

gameFI
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Kuvittele maailma, jossa ansaitset rahaa pelaamalla videopelejä. Kuulostaa jokaisen teinin unelmalta, eikö? GameFin ansiosta se ei ole enää kaukainen unelma vaan täyttä totta. 

GameFi on yksi Web3:n kuumimmista sektoreista. Lohkoketjut ja kryptovaluutat kuuluvat asiaan, mutta kaiken ytimessä on pelikokemus.


Mikä on GameFi?


175 miljardin dollarin globaali videopelisektori on vuosikausia koostunut konsoli-, tietokone ja mobiilipeleistä. Viime vuosina suurin kasvu on tullut mobiilipeleistä, jotka ovat nopeassa ajassa napanneet mehevän osuuden koko videopelimarkkinasta.

Nyt markkinalle on kasvamassa kovaa vauhtia neljäs sektori – GameFi. Sanoista gaming ja finance koostuva lyhenne yhdistää videopelien perinteisen pelaajan palkitsemisen hajautetun rahoituksen uusimmilla innovaatioilla. 

Lohkoketjuihin pohjautuva GameFi on yksi kryptovaluuttamaailman kuumimpia puheenaiheita. Axie Infinityn ja The Sandboxin kaltaiset pelit ovat lyöneet nopeasti läpi. Vaikka ne ovat parhaimmillaankin vain keskinkertaisia tekeleitä verrattuna legendaaristen pelikehittäjien, kuten Rockstarin tai Ubisoftin peleihin, koko videopeliteollisuus on huomannut GameFi:n potentiaalin.

Varsinkin, kun näissä edellämainituissa “keskinkertaisissa” lohkoketjupeleissä on tehty yli miljardin dollarin edestä pelin sisäisiä ostoja. 


Peliala ja kryptovaluutat numeroina 


Joka kolmas maailman ihmisistä pelaa videopelejä ja lähes 42 miljoonaa heistä omisti kryptovaluuttoja jo vuonna 2020. Suuri osa kryptoja omistavasta pelaajayhteisöstä on milleniaaleja; arviolta 38 prosenttia heistä on 21–38-vuotiaita.

Peliala tulee arvioiden mukaan kasvamaan 270 miljardin dollarin toimialaksi vuoteen 2025 mennessä. Tällä hetkellä arviolta noin 5 prosenttia maailman väestöstä omistaa kryptovaluuttoja, mutta milleniaalipelaajista jopa 55 prosenttia. Luku indikoi, että pelaajat ovat huomattavasti innokkaampia ostamaan kryptovaluuttoja kuin muu väestö keskimäärin.

Aasia on yksi suurimpia kryptovaluutta- ja videopelimarkkinoita – 22,6 miljoonaa aasialaista pelaajista omistaa kryptovaluuttoja. Lähes 50 % GameFi-liikevaihdosta tulee Aasiasta. Euroopassa on noin 6 miljoonaa kryptovaluuttoja omistavaa pelaajaa ja Pohjois-Amerikassa 3,3 miljoonaa.


Miten GameFi toimii?


GameFi yhdistää perinteisten videopelien ja DeFin parhaat puolet. Pelaajat voivat käydä kauppaa omaisuudellaan, vaihtaa tai jopa lainata sitä. 

GameFi viittaa lohkoketjussa toimiviin play-to-earn-peleihin, jotka tarjoavat pelaajille taloudellisia kannustimia. Tyypillisesti pelaajat ansaitsevat kryptovaluutta- ja NFT-palkkioita suorittamalla tehtäviä, taistelemalla muita pelaajia vastaan ja edistymällä pelissä.

Lohkoketjujen ansiosta GameFi antaa pelaajille mahdollisuuden siirtää pelin sisäisiä esineitä pois pelin ekosysteemistä. Se tarkoittaa, että pelaajat voivat käydä kauppaa tavaroillaan NFT-markkinapaikoilla ja myydä pelistä saamiaan kryptovaluuttoja kryptopörsseissä. NFT:t ovat digitaalisia tokeneita, jotka todistavat uniikkien digitaalisten esineiden omistajuuden.

NFT:t voivat edustaa tontteja, vaatteita, aseita ja avatareita. Kun pelaajat saavat pelin kautta esineen haltuunsa, he voivat vaihtaa tai käydä kauppaa niillä NFT-markkinapaikoilla.

GameFi perustuu play-to-earn-ideaan. Ideana on antaa pelaajille rahallinen insentiivi pelaamiseen. Jotkut GameFi-pelit mahdollistavat jopa täysipäiväisen elannon ansaitsemisen. Lohkoketjupeleihin on integroitu mm. yield farmingia, lainausmekanismeja, tokeneiden liikkeellelaskumekanismeja ja vakaavaluuttoja.

Lohkoketjut ovat kilpailuetu pelikehittäjille, sillä niiden ansiosta pelaajat voivat itse omistaa kaiken pelistään saaman digitaalisen omaisuuden. Perinteisissä peleissä on usein oma talousjärjestelmä, jossa pelaaja voi ostaa pelin sisäisiä esineitä pelivaluutalla, mutta ongelmana on ollut se, etteivät pelaajat oikeasti omista ostamiaan sisältöjä.

Lue myös: NFT – Onko suosio tullut jäädäkseen?


Play-to-earn – Pelaa ja ansaitse


Play-to-earn (P2E) on kaikkien GameFi-projektien ytimessä. Se eroaa radikaalisti perinteisten videopelien pay-to-play-mallista, joka edellyttää, että pelaajat investoivat rahaa ennen pelaamisen aloittamista. Esimerkiksi Call of Duty edellyttää pelaajia ostamaan lisenssejä tai toistuvia tilauksia.

Perinteiset videopelit eivät tuota taloudellista hyötyä pelaajille. Lisäksi peliyhtiö hallitsee ja omistaa pelaajien hallussa olevat pelivarat ja -esineet. Play-to-earn-pelit puolestaan antavat pelaajalle täydellisen hallinnan pelin sisäisistä varoistaan ja tarjoavat mahdollisuuden ansaita rahaa.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että myös jotkut GameFi-projektit vaativat NFT:n tai kryptovaluutan ostamista ennen kuin pääset pelaamaan. Kannattaa aina ottaa etukäteen hieman selvää pelistä.

Lue myös: Bitcoin ja esports – Unelmatiimi vai pelaajan pahin painajainen?


Miten GameFi erottuu perinteisistä videopeleistä?


GameFi pitää sisällään useita ainutlaatuisia ominaisuuksia verrattuna perinteisiin videopelehin.

Pelit lohkoketjussa: Pelit ja niiden talousmekanismit toimivat hajautetusti lohkoketjussa. Käyttäjät voivat tutkia ja pelata vapaasti eri lohkoketjuverkoissa olevia pelejä ja siirtää pelin sisäistä digitaalista omaisuuttaan markkinapaikoille tai kryptovaluuttalompakkoon.

NFT-varasto: Pelit laskevat uusia pelin sisäisiä NFT:itä liikkeelle, joita pelaajat voivat omistaa ja vaihtaa. Samalla lohkoketjupeli toimii NFT:iden keskusvarastona.

Tuotto: Suurin erottuvuustekijä perinteisiin peleihin verrattuna. Pelaajat saavat kryptovaluuttaa palkkioksi pelissä etenemisessä. Avoimen lohkoketjudatan avulla he voivat myös helposti seurata, mistä peleistä saa parhaimmat tuotot.

Brändi: GameFi tarjoaa pelikehittäjille mahdollisuuden markkinoida brändiään ja digitaalisia tuotteitaan pelin sisällä. Se on brändeille suora myyntikanava kasvaville markkinoille. 

IGO: Initial Game Offering, eli pelin listautumisanti tarjoaa varhaisille sijoittajille pääsyn pelin sisäisiin resursseihin ja tokeneihin edullisesti ennen muita.

Yhteisö: Web3-maailmassa yhteisö on kaiken ytimessä eikä GameFi ole poikkeus. Pelien kehittäjät voivat ylläpitää pelaajien yhteisöä ja olla suorassa vuorovaikutuksessa heidän kanssaan. GameFi mahdollistaa esimerkiksi pelin sisäisten tapahtumien järjestämisen.


Lohkoketjupelien nykyinen tila


Mikä tahansa kryptoprojekti, jolla on pelaajaa taloudellisesti palkitseva peli, voidaan luokitella GameFi:n alle. Vaikka koko peliteollisuuteen verrattuna GameFi on vielä pieni sektori, se on kasvanut hurjasti – pelaajamäärä on kasvanut 2 000 prosenttia vuoden 2021 alusta lähtien. GameFi:n osuus on nyt jopa 52 % kaikista lohkoketjuissa tehtävistä transaktioista. Footprint Analytics arvioi, että päivittäisiä GameFi-pelaajia on yli 800 000. 

Elokuussa 2022 reilu 70 prosenttia GameFi-markkinasta jakautuu kolmen lohkoketjun kesken. Ylivoimaisesti eniten aktiivisia pelaajia on WAX-lohkoketjussa, jolla on noin 43,5 prosentin markkinaosuus. Toisella sijalla on Hive, jota käyttää reilu viidennes pelaajista. Loput kärkiviisikosta jakautuvat Solanan, EOS:n ja Binance Smart Chainin kesken.

GameFi-pelaajien markkinaosuus lohkoketjuittain. Lähde: Footprint Analytics 8/2022.

WAXin ja Hiven suosio perustuu siihen, että kumpikaan lohkoketju ei veloita transaktioista maksuja. Se tekee pelaamisesti huomattavasti houkuttelevampaa verrattuna esimerkiksi Ethereumin lohkoketjuun. Myös BSC ja Polygon ovat suosittuja edullisten transaktiomaksujensa ansiosta. 

GameFi-markkina herättää kiinnostusta kryptosijoittajien lisäksi myös pelialan jättiläisissä. Moni on ilmoittanut aikomuksestaan investoida GameFi:in ja lohkoketjupelaamiseen lähitulevaisuudessa. Mukaan on lähtenyt esimerkiksi Ubisoft, joka on tehnyt yhteistyötä useiden lohkoketjupeliyhtiöiden kanssa, joista maininnan arvoisena Tezos. Microsoft puolestaan ilmoitti tammikuussa 2022, että se hankkisi peliyhtiö Activision Blizzardin lähes 68 miljardilla dollarilla. Microsoft on kerännyt varoja NFT-studiolle. Vaikuttaa siltä, että Microsoft investoi tällä hetkellä vahvasti pelaamiseen, NFT:ihin ja metaversumiin.


GameFi:n potentiaali


GameFi on yksi nopeimmin kasvavista sektoreista lohkoketjujen ekosysteemissä. Videopeliteollisuuden megayritykset ovat osoittaneet kiinnostustaan sitä kohtaan ja osa on jo investoinut GameFi-divisioonan kehittämiseen. Miksi pelialan yritykset näkevät GameFi:ssa potentiaalia?


Lohkoketjun hyödyt peliteollisuudelle


GameFi ei ole vain yksi uusi muotisana, vaan se on jo madaltanut monen pelaajan kynnystä ottaa ensiaskeleensa kryptovaluuttojen parissa ja muuttanut perinteistä pelaamista tarjoamalla osallistujille mahdollisuuden generoida tuloa pelejä pelaamalla. Entä miten pelikehittäjät hyötyvät?

Ensinnäkin rahallinen kannustin houkuttelee pelaajia viettämään enemmän aikaa pelin parissa, joten brändikokemus ja -uskollisuus kasvaa, joten yrityksen ei tarvitse käyttää niin paljon varoja markkinointiin. Kun pelaaja ostaa pelissä esineitä, se lisää pelin talouden arvoa ja näin ollen myös peliyhtiön arvoa.

Pelikehittäjät tienaavat rahaa ottamalla pelissä tehtävistä ostoista ja myynneistä pienen osuuden, joka takaa jatkuvaa kassavirtaa.


 

GameFi:n kilpailuedut


GameFi:ssa pelaajan kokemus on kaiken keskiössä. GameFi-projektit pystyvät lähitulevaisuudessa kilpailemaan perinteisten pelien kanssa nimenomaan pelikokemuksella.


Kannustimet pelaamiseen


Perinteiset pelien liiketoimintamallit perustuvat pääasiassa sovelluksen sisäisiin ostoihin ja mainontaan. GameFi ja sen mukanaantuoma P2E-malli kääntää asetelman päälaelleen. Sen sijaan, että pelaajilta nyhdetään rahaa mikromaksuilla, heitä kannustetaan pelaamaan rahapalkkiolla. Pelaajat lisäksi omistavat itse pelin sisäiset digitaaliset esineet, joita he voivat hyödyntää myös peliympäristön ulkopuolella. NFT-teknologian ansiosta pelikehittäjät voivat saada rojalteja aina, kun digitaalinen esine jälleenmyydään. Tämä tuottaa jatkuvaa kassavirtaa.


Edullisuus


Useimmat GameFi-pelit ovat täysin ilmaisia ​​ladata ja pelata. Ne ovat siis kaikkien saatavilla, joilla on Internet-yhteys ja tietokone tai älypuhelin. Tämä on merkittävä arvolupaus verrattuna perinteisiin peleihin, jotka vaativat investoinnin etukäteen.


Yksinkertaisuus


Vaikka lohkoketjut ja kryptovaluutat ovat monimutkaisia, niiden avulla toimivien pelien ei tarvitse olla. On ymmärrettävää, että monet suhtautuvat skeptisesti GameFi-peleihin ja P2E-malliin, mutta monet lohkoketjupelit toimivat hyvin yksinkertaisesti ja suoraviivaisesti. Se on yksi GameFi-pelien houkuttelevista puolista. Sinun ei tarvitse ymmärtää lohkoketjujen toimintaa pelataksesi P2E-pelejä.


Täysi omistajuus


GameFi-maailmassa toinen arvokas etu on varmuus omaisuutesi täydellisestä hallinnasta. GameFi-projektit säilyttävät pysyvästi kaikki tiedot, jotka liittyvät lohkoketjuverkossa oleviin varoihin ja NFT:ihin. Vaikka peli kaatuisi, et silti menetä omistamiasi esineitä. Pelaajilla on täysi omistusoikeus kaikkeen pelissä hankkimaansa digitaaliseen omaisuuteen ja he voivat käyttää niitä haluamallaan tavalla.


GameFi-projektit


Tutustutaan tarkemmin GameFi-konsepteihin ja sektorilla toimiviin projekteihin. Axie Infinity ja The Sandbox ovat eräitä suosituimpia lohkoketjupelejä, mutta miten ne tekevät rahaa?


Axie Infinity


Axie Infinity on lohkoketjupohjainen videopeli, joka mahdollistaa kryptovaluuttojen tienaamisen ja peliesineiden ostamisen NFT:inä. Pelaajat palkitaan oikealla rahalla edistymisestä pelissä. He voivat myös kerätä ja omistaa virtuaalista maata NFT:iden muodossa. Axie on yksi menestyneimmistä olemassa olevista play-to-earn-peleistä, ja sillä on jo miljoonia pelaajia maailmanlaajuisesti. Jotkut pelaajat ansaitsevat jopa kokopäiväisen elantonsa pelaamalla peliä.

Axie on vietnamilaisen peliyritys Sky Mavisin vuonna 2018 julkaisema projekti ja siitä on tullut yksi maailman johtavista lohkoketjupohjaisista peleistä. Yritys on kerännyt tähän mennessä 161 miljoonaa dollaria rahoitusta.

Axie Infinity ansaitsee tuottoa veloittamalla 4,25 prosentin maksun kaikista pelin markkinapaikalla tapahtuvista transaktioista. Maksun veloitetaan digitaalisen esineen kauppahinnasta myynnin jälkeen. Pelaajat voivat ostaa ja myydä Axie-hahmoja, esineitä sekä digitaalisia tontteja. 


The Sandbox


The Sandbox on Ethereumin lohkoketjun päällä toimiva virtuaalimaailma, jossa käyttäjät voivat luoda, hallita ja myydä pelikokemuksiaan. The Sandbox on play-to-earn-peli, joka yhdistää lohkoketjuteknologian, hajautetun rahoituksen (DeFi), 3D-virtuaalitodellisuuden ja NFT:t. Kaupankäynti The Sandboxissa tapahtuu käyttämällä projektin omaa kryptovaluuttaa, SANDia.

Loppuvuodesta 2021 julkaistu The Sandbox on Axien ohella yksi suosituimmista lohkoketjupeleistä. Se on kerännyt noin 95 miljoonaa dollaria rahoitusta.

The Sandbox ansaitsee rahaa laskemalla liikkeelle ja myymällä tokeneita sekä muuta digitaalista omaisuutta. The Sandboxin liiketoimintamalli perustuu tokeneiden kysynnän lisäämiseen.

Lue lisää:



Miten aloittaa GameFi-pelien pelaaminen?


Markkinoilla on tuhansia blockchain-pelejä, ja jokainen toimii hieman eri tavalla. On syytä olla varovainen ja välttää huijauksia ja tekaistuja nettisivuja. Jos olet varma, että löytämäsi peli on turvallinen, pääset alkuun noudattamalla näitä ohjeita.


1. Luo kryptolompakko


Kryptovaluuttalompakko on tärkeä työkalu kryptovaluuttojen maailmassa navigointiin – myös GameFi-pelit vaativat sellaisen. Tarvitset peliin yhteensopivan kryptovaluuttalompakon alkuun pääsemiseksi. Varma ja turvallinen valinta on Metamask. Riippuu tosin hieman pelistä ja sen lohkoketjusta, mitä lompakkoa joudut käyttämään. Tarkista pelin viralliset verkkosivustot saadaksesi selville, mitä kryptolompakkoja peli tukee.


2. Liitä lompakkosi peliin


Jotta voit pelata lohkoketjupeliä, sinun on yhdistettävä lompakkosi. Varmista, että muodostat yhteyden heidän viralliseen verkkosivustoonsa etkä väärennettyyn kopioon. Siirry pelin verkkosivustolle ja etsi painike, jossa lukee “Connect wallet”.

Perinteisissä online-peleissä sinun tulisi luoda käyttäjätunnus, mutta lohkoketjupeleissä kryptolompakko toimii pelitilinäsi.


3. Tarkista pelaamisen vaatimukset


Jotkut GameFi-projektit edellyttävät, että ostat projektin kryptovaluuttaa tai NFT:itä aloittaaksesi. Vaatimukset vaihtelevat pelistä riippuen, mutta sinun kannattaa aina ottaa huomioon ansaintamahdollisuudet ja riskit. Voi mennä jonkin aikaa, ennen kuin saat alkuperäisen sijoituksesi takaisin ja alat tuottamaan voittoa.

Esimerkiksi Axie Infinityn pelaamiseen tarvitsee 3 Axie-hahmoa pelilompakkoon. Axieita voi ostaa Axie Marketplacesta, johon tarvitset Ronin-lompakon ja Wrapped Ethereumia (WETH).


Yhteenveto


GameFi tuo pelialalle kaivattua innovaatiota. Play-to-earn-mekanismi kääntää vanhan asetelman päälaelleen, jossa pelaaja joutuu maksamaan pelatakseen. Markkina on jo pitkään esimerkiksi Fortniten myötä liikkunut suuntaan, jossa pelaajat mieluummin lataavat ilmaisen pelin ja käyttävät myöhemmin rahaa pelin sisäisiin ostoihin. GameFi perustuu samaan ideaan, mutta parantaa sitä ansaitsemislogiikkansa ansiosta.

On tosin syytä mainita, että suuri osa nykyisten GameFi-pelien tokenomiamalleista ei ole kestävällä pohjalla. Ei vaadi monimutkaisen teknologian tietämystä sen ymmärtämiseen, että pelit eivät voi vain antaa rahaa ilmaiseksi pois; sitä on myös tultava lisää jostain. Tämä on yksi GameFin suurimpia kompastuskiviä ja haaste, joka vielä täytyy ratkaista.

Toisten mielestä taas tämä toimenpide ei ole markkinoiden kannalta kovinkaan merkityksellinen, koska siinä poistetaan vain muutama vähän käytetty treidauspari ja niiden tuki.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta, sekä myös erityisesti markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *