Viranomaiset selvittävät DCG:n ja Genesiksen toimintaa

kryptouutiset

Viranomaiset ovat alkaneet selvittämään maailman suurimman digitaaliseen omaisuuteen sijoittavan yhdysvaltalaisen pääomasijoitusyhtiö Digital Currency Groupin (DCG) ja tytäryhtiöiden toimia. New Yorkin osavaltion oikeusministeriön itäinen piiri (EDNY) ja Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC keskittyvät selvityksessä erityisesti emoyhtiö DCG:n ja sen tytäryhtiö Genesiksen välisiin varojensiirtoihin.

DCG:n omistukset arvioitiin vielä marraskuussa 2021 n. 10 miljardin arvoisiksi. Omistusten arvo on kuitenkin pudonnut vuoden takaiseen nähden huomattavasti. Yhtiöllä on omistuksia yli 200:ssa yhtiössä.

DCG:n tytäryhtiöitä ovat mm. maailman suurin institutionaalinen kryptovaluuttalainapalvelu Genesis, maailman suurin digitaalisen omaisuuden varainhoitaja Grayscale Investments, verkkojulkaisu CoinDesk, louhintapalveluita tarjoava Foundry, kryptopörssi Luno ja pörssialusta TradeBlock.

DCG on tällä hetkellä velkaa Genesis Capitalille n. 447,5 $ miljoonaa ja 4550 bitcoinia. Tämä velka erääntyy maksettavaksi toukokuussa 2023. Genesis on puolestaan velkaa n. 1,8 $ miljardia sen omille velkojilleen, joista 900 $ miljoonaa yhtiö on velkaa kryptopörssi Geminille.

Genesis pohtii myös mahdollisia liiketoimintojensa uudelleenjärjestelyjä sen palkkaaman yritysjärjestelyihin erikoistuneen lakifirma Moelis & Companyn kanssa. Moelis & Companyn tiedetään auttaneen viime kesänä 2022 silloin konkurssiin mennyttä Voyager Capitalia. Genesis kuitenkin on pyrkinyt viime kuukausien aikana etsimään vaihtoehtoja välttääkseen mahdollisen konkurssin.

Tällä viikolla Geminin toimitusjohtaja Cameron Winklevoss syytti DCG:n perustajaa ja toimitusjohtaja Barry Silbertiä kykenemättömäksi toimimaan yhtiön toimitusjohtajana ja vaati hänen eroansa. Kysymyksiä ovat herättäneet myös Silbertin tekemät ostot maailman suurimpaan bitcoin-rahastoon (Grayscale Bitcoin Trust, GBTC), jotka rahoitettiin myymällä lainattuja bitcoineja.

Silbert vastasi osakeomistajille osoitetussa kirjeessään, että ”DCG ja monet sen omistamista yhtiöistä eivät ole immuuneja nykyiselle markkinamyllerrykselle”. Silbert selvensi myös sen aikaisempia kysymyksiä herättäneitä liiketoimia: DCG:llä oli ”kaupankäynti- ja lainayhteistyö” kesällä 2022 konkurssiin menneen 3 Arrows Capitalin (3AC) kanssa. DCG oli myös Silbertin mukaan sijoittanut 250 000 $ konkurssiin menneeseen kryptopörssi FTX:n.

Lue lisää: Lainapalvelut pakkotilanteissa — 3AC selvitystilaan ja Vauld suurissa vaikeuksissa

Myös DCG:n tyräryhtiö Grayscalen bitcoin-rahaston osakkeiden (GBTC) hinta on ollut välillä jopa 50 % alhaisempi suhteessa bitcoinin hintaan. Bitcoin-rahastoon sijoittaneet eivät ole kuitenkaan pystyneet vaihtamaan osakkeitaan bitcoineiksi tai bitcoinin vaihtokurssiin. Sen lisäksi osakkeiden omistajat maksavat rahastosta 2 %:n hallintokulua. Kaikki rahastoon sijoittaneet eivät ole tästä kovinkaan hyvillään. Esimerkiksi hedge-rahasto Fir Tree on haastanut Grayscalen oikeuteen asiaan liittyen.

DCG:llä on siten ollut viime aikoina paljon huolia nykyisestä markkinatilanteessa. Markkinoilla toivotaankin, että yhtiön ja sen tytäryhtiöiden tilanne pian selvenee, sillä DCG:n ja sen tytäryhtiöiden rooli kryptomarkkinalla on erittäin merkittävä.


Suomesta tullut yksi maailman suurimmista Bitcoin-solmukeskittymistä

Lohkoketjudatayhtiö Bitnodesin mukaan Suomesta on tullut yksi maailman suurimmista Bitcoin-solmukeskittymistä. Suomessa sijaitsee tällä hetkellä 579 kappaletta IPv4/IPv6-solmua (node), joka on 11. eniten koko maailmassa. Suomessa sijaitsee näin ollen 1,74 % koko maailman IPv4- ja IPv6-Bitcoin-solmuista.

Bitcoin-solmuilla tarkoitetaan hajautettua verkostoa tietokoneita, jotka hyväksyvät ja välittävät Bitcoin-verkossa tapahtuvat siirrot. Solmuilla on käytössään Bitcoin-ohjelmisto ja ne käyttävät Proof-of-Work-konsensusalgoritmia (PoW).

USA:ssa sijaitsee tällä 10 274 solmua, joka on 30,9 % koko maailman IPv4/IPv6-Bitcoin-solmuista. Saksassa sen sijaan on tällä hetkellä Euroopan maista suurin Bitcoin-solmukeskittymä: Maassa on nyt yhteensä 4494 solmua, joka on 13,52 % koko maailman solmuista. Kanadassa puolestaan on 2019 solmua, joka kolmanneksi (6,07 % maailman Bitcoin-solmuista) eniten maailmassa.

Kun kaikki maailman kaupungit lasketaan mukaan, niin Helsingistä on tullut yksi maailman suurimmista Bitcoin-solmujen keskittymistä. Helsingissä sijaitsee tällä hetkellä (CryptoURs, 4:40 min) maailman kaupungeista neljänneksi eniten solmuja.

Tällä listalla on hyvä muistaa, että 5865:lle (18,49 % kaikista solmuista) solmulle ei ole pystytty määrittämään sijaintia kaupungin tarkkuudella joko johtuen joko palomuurista tai yksityisestä verkosta, joka estää solmun tarkemman sijainnin määrittämisen.

Eniten solmuja maailman kaupungeista on Saksan Frankfurt am Mainissa: 651 kappaletta (1,96 %) ja toisiksi entinen solmuja on Yhdysvaltojen Ashburnissä, jossa niitä on 519 kappaletta (1,56 %).

Bitnoden mukaan Bitcoin-solmuja sijaitsee yhteensä 5 773 eri kaupungissa ympäri maailmaa. 60 % solmuista käyttää IPv4-protokollaan, 14 % IPv6-protokollaa ja n. 25 % ajaa solmua anonyymisti .onion-verkossa.

Bitcoinin kehittäjä Satoshi Nakamoton alkuperäisenä ideana oli tehdä Bitcoinista ympäri maailman hajautettu verkko, joka on ainakin Bitcoin-solmujen maailmanlaajuisen sijaintiin perustuvan hajautuksen osalta toteutumassa.

Bitcoin-solmut ovat keskittyneet kuitenkin hyvin vahvasti USA:n ja Euroopan alueelle. Esimerkiksi maailman väkirikkaimmassa maassa Kiinassa solmuja on raportoitu olevan vain 1058 kappaletta (3,18 %). Kiinan odotetaan kuitenkin palaavan lohkoketjudatayhtiö CryptoQuantin mukaan vahvemmin mukaan ainakin kryptomarkkinalle Kiinaan sijoittuvan liiketoiminnan muodossa.

Kiinassa myös paikallisen kryptopörssi Okx:n bitcoin- ja ethereum-reservit ovat CryptoQuantin mukaan nousussa. Sen lisäksi positiivisia merkkejä on se, että ensimmäiseen futuuripohjaiseen kiinalaiseen Bitcoin-ETF:n sijoitettiin yhteensä 79 $ miljoonan arvosta. Tämän lisäksi niin spot- kuin myös johdannaismarkkinan volyymit ovat nekin osoittaneet Kiinassa elpymisen merkkejä.

El Salvadorin uusi kryptolaki astumassa voimaan

El Salvador on hyväksynyt voimaan kryptovaluuttoja koskevan lain (Digital Asset Issuance -lakiesitys). Lain hyväksyminen tarkoittaa samalla, että jatkossa El Salvador voi laskea liikkeelle Bitcoin-joukkovelkakirjoja (Volcano Bonds). Lain tarkoituksena on houkutella El Salvadoriin lisää pääomaa ja sijoittajia.

El Salvadorin Nayib Bukelen tulee vielä allekirjoittaa laki voimaan. Bukele tunnetaan maailmalla Bitcoin-myönteisyydestään ja lain puolesta puhujana, joten lain hyväksymistä voimaan pidetään erittäin todennäköisenä.

Aikaisemmin El Salvador on tullut tunnetuksi mm. siitä, että maa oli ensimmäinen valtio maailmassa, joka hyväksyi bitcoinin maan viralliseksi valuutaksi.

Kun sijoittajat merkitsevät liikkeeseen laskettuja Volcano joukkovelkakirjoja, näillä joukkovelkakirjoista saatavilla merkintätuloilla El Salvador pyrkii rahoittamaan suunnitteilla olevan Bitcoin Cityn rakentamisen. El Salvador pyrkii rahoittamaan Bitcoin-joukkovelkakirjatuloillaan myös sen Bitcoin-louhintaan tähtäävän hankkeen.

Bitcoin Cityn louhinta on tarkoitus toteuttaa uusiutuvalla hydrotermisellä energialla. Hydroterminen energia saadaan lähellä sijaitsevasta Conchagua-tulivuoresta.

El Salvador on myös pahasti velkaantunut. Maan velkasuhde sen bruttokansantuotteeseen on tällä hetkellä 84,75 %. El Salvador pyrkiikin maksamaan myös sen velkaa takaisin Volcano-velkakirjojen myynnistä saaduilla tuloilla.

Joukkovelkakirjojen liikkeeseen lasku olisi tarkoitus toteuttaa hyödyntämällä Bitcoinin Liquid Network -verkkoa (side chain). Joukkovelkakirjat, joita on tarkoitus laskea liikkeeseen 1 $ miljardin arvosta, on tarkoitus jakaa 500 miljoonan dollarin suoran Bitcoin-allokoinnin ja samansuuruiseen sijoitukseen energia- ja bitcoin-louhintainfrastruktuurin sektorille.

Lain mukaan tokenisoidut joukkovelkakirjat arvostettaisiin Yhdysvaltain dollarimääräisinä. Joukkovelkakirjojen maturiteetti olisi 10 vuotta ja ne maksaisivat sijoittajalleen 6,5 %:n korkoa.

Joukkovelkakirjojen listautumisesta vastaa kryptopörssi Bitfinex. Bitfinexille on tarkoituksena myöntää tarvittavat luvat, jotta se voi hoitaa joukkovelkakirjalainojen listautumista El Salvadorissa.

Bitfinexin mukaan Bitcoin Citystä olisi tulossa erityinen talousalue, jota voisi verrata esimerkiksi Kiinassa sijaitseviin vastaaviin taloudellisiin keskittymiin. Bitcoin Cityssä myös verotus voisi olla kevyempää kuin muualla. Sen lisäksi Bitcoin Cityyn olisi tarkoitus saada kryptovaluuttamyönteistä lainsäädäntöä, joka tukisi alueen kryptovaluutta-alan toimijoita sekä sen asukkaita.

Lain tarkoituksena on myös selkeyttää määritelmällistä rajanvetoa arvopapereiden ja kryptovaluuttojen välillä, jotta uusi kryptolaki olisi linjassa maan arvopaperilainsäädännön kanssa. Lain tarkoitus on tämän lisäksi suojella maan kansalaisia erilaisilta huijareilta ja vastuuttomilta toimijoilta (bad actors).

Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *