Onko NFT-huuma tullut päätökseensä vai ovatko parhaat päivät vielä edessä?

NFT kokemuksia
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


NFT on digitaalista omaisuutta, joka voi edustaa taidetta, musiikkia, pelin sisäisiä esineitä, videoita ja tapahtumalippuja. Niiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Lue Bittirahan opas NFT-sijoittajalle.

Non-Fungible Tokenit, eli NFT:t, ovat valloittaneet nopeasti internetin. Joidenkin mielestä kyseessä on teknologia, joka tulee mullistamaan kokonaisia toimialoja. Toisten mielestä markkinoilla on NFT-kupla, joka odottaa puhkeamistaan.

NFT:t ovat nykyään kaikkialla, aina taiteesta musiikkiin ja koripallo-otteluiden kohokohdista muotiin. Jopa oluita myydään nykyään NFT:ina. Nykyinen NFT-buumi on saanut tulppaanimaniamaisia piirteitä, mutta taustalla oleva teknologia vaikuttaa olevan Internetin looginen seuraava askel. Käymme tässä artikkelissa läpi, mitä NFT:t ovat, miten ne toimivat ja miten niihin voi sijoittaa. Bittirahan kattava NFT-opas avaa sinulle ovet NFT-sijoittamisen maailmaan.

Mitä ovat NFT:t?

NFT tulee englannin kielen sanoista Non-Fungible Token. Termi ei vielä kerro hirveästi mitään, eikä suora suomenkielinen käännöskään, “ei-vaihtokelpoinen token”, avaa termiä sen enempää. 

Kuten Bitcoin ja muut kryptovaluutat, myös NFT:t toimivat lohkoketjussa, suurin osa niistä Ethereumin päällä. Jotkin uudet lohkoketjut ovat suunniteltu nimenomaan NFT:iden tukemiseen ja viime vuosina on syntynyt useita NFT-kaupankäyntiin tarkoitettuja kauppapaikkoja. 

NFT:llä ja kryptovaluutoilla on yksi merkittävä ero; siinä missä kryptovaluutat ovat keskenään vaihdettavia (fungible), NFT tarkoittaa uniikkia tokenia, jotka eivät ole keskenään vaihdettavissa (non-fungible). Mitä tämä sitten tarkoittaa? Olet luultavasti joskus treidannut jääkiekko- tai Pokemon-kortteja, tai ainakin kuullut niistä. Logiikka NFT:n takana on hyvin samankaltainen, kuin keräilykorteissa; jokainen kortti on uniikki. Jokaisella NFT:llä on oma token ID, joka on verrattavissa sarjanumeroon. 

Yksinkertaistettuna NFT:t ovat lohkoketjuun varastoitua digitaalista omaisuutta, jota ei voi korvata, ja jolla voi olla vain yksi omistaja kerrallaan. NFT voi sisältää dataa esimerkiksi omistajuudesta, omistushistoriasta ja hinnasta. NFT:tä ei voi vapaasti treidata, sillä jokaisella tokenilla on omistaja, joka päättää haluaako myydä vai pitää tokeninsa. Tämä ominaisuus tekee NFT:stä uniikin ja antaa sille harvinaisuuden tunteen.

Fiat-valuutat, osakkeet ja kryptovaluutat eivät ole uniikkeja, yksi euro, Bitcoin tai Nokian osake voidaan vaihtaa toiseen. Keräilykortit, taideteokset, biisit, talot ja NFT:t ovat puolestaan uniikkeja, eikä niitä voi keskenään vaihtaa.

Miten NFT:t toimivat?

NFT:t mahdollistavat ensimmäistä kertaa digitaalisen omistajuuden todentamisen. Olemmehan me aiemminkin voineet ostaa kuvia, musiikkia ja muita tiedostoja internetistä, mutta nyt NFT-teknologian ja lohkoketjujen avulla minkä tahansa digitaalisen resurssin omistajuus on todennettavissa. Ainakin teoriassa. NFT-teknologia ei ole aivan luodinkestävää, mutta siitä myöhemmin lisää.

NFT on todistus digitaalisen tuotteen omistajuudesta, jota on tarkoitus valmistaa rajoitettu määrä. NFT:t pohjautuvat kokonaan lohkoketjuteknologiaan ja suurimmaksi osaksi Ethereumin lohkoketjuun, mutta viime aikoina myös muut lohkoketjut, kuten Solana ja Polygon, ovat yleistyneet NFT:iden käytössä. NFT:t luodaan pääsääntöisesti Ethereumiin siksi, että sen lohkoketjuun pystytään varastoimaan dataa ja informaatiota yksittäisistä tokeneista. NFT:t toimivat älysopimusten (engl. smart contracts) avulla. 

NFT voi olla mikä tahansa digitaalinen resurssi. Vaikka NFT:itä on ollut olemassa useita vuosia, ne olivat käytännössä tuntemattomia kryptomaailman ulkopuolella maaliskuuhun 2021 asti. Tuolloin maailmankuulujen taiteilijoiden, kuten Banksyn ja Grimesin, teoksia myytiin NFT:nä sadoilla tuhansilla dollareilla. Artistinimi Beeplen NFT-teos myytiin Christie’s -huutokaupassa 69 miljoonalla dollarilla. Digitaalisen taiteen suosio lähti räjähdysmäiseen kasvuun ja NFT-buumi oli alkanut. Eikä buumi rajoitu ainoastaan taidemaailmaan – NFT:n suosio on kasvanut myös urheilupiireissä, musiikkiteollisuudessa, muotimaailmassa ja videopeleissä. 

Itse asiassa NFT:n käyttökohteiden lista kasvaa päivä päivältä ja NFT-talouden kasvupotentiaali laajenee sen mukana. 

Kaikki NFT:t eivät kuitenkaan ole samanlaisia. Kuten kryptovaluuttoja, myös NFT:itä on erilaisiin tarkoituksiin. Minkälaisia NFT:itä sitten on olemassa ja mitä käyttötarkoituksia niillä on? Miten sijoittajat tai NFT-taiteilijat voivat ansaita rahaa näiden digitaalisten ja uniikkien tokeneiden avulla? Katsotaan ensin yleisimpiä NFT-tyyppejä.

Lue lisää: Hajautettu rahoitus – Ethereum ja kilpailevat protokollat

Minkälaisia eri NFT:itä on olemassa?

Keräiltävät NFT:t

Keräilyesineiden myyminen tuhansilla dollareilla ei ole mitään uutta. Harvinaisista keräilykorteista maksetaan maltaita ja sama koskee myös NFT:itä – niitä voi myydä ja säilyttää digitaalisina keräilyesinenä. 

NFT-markkinat ovat täynnä henkilöiden ja yritysten listaamia keräilykokoelmia ja -esineitä. Esimerkki NFT-keräilykokoelmasta on Cryptokitties, joista tuli suosittuja jo vuonna 2017. Cryptokitties oli kokoelma uniikkeja digitaalisia kissanpentuja. Se oli myös ensimmäinen NFT-kokoelma.

NFT-taide

NFT-taide pitää sisällään digitaalisia kuvia, gif-tiedostoja ja lyhyitä videoita. Taide on NFT-markkinan suosituin segmentti. Se johtuu siitä, että taide myy kaikista parhaiten. NFT-teknologia tarjoaa taiteilijoille loistavan tilaisuuden myydä parhaita teoksiaan verkossa ikään kuin ne olisivat fyysisiä. Tällä hetkellä monet kalleimmista NFT:istä kuuluvat taidekategoriaan.

Utility NFT:t

Utility tarkoittaa tässä kontekstissa sitä, että NFT:llä on jotain käyttötarkoitusta. Utility NFT:t pitävät sisällään monta alakategoriaa, kuten tapahtumaliput, passiivista tuloa generoivat NFT:t, VIP-jäsenyyden ja ekslusiivisuuden ja fanituotteet. Ostamalla esimerkiksi Gary Vaynerchukin Veefriends NFT:n, saat pääsyn Gary Veen järjestämiin tapahtumiin. Toinen esimerkki utility NFT:stä on suosittu Bored Ape Yacht Club, jonka NFT-omistajana saat pääsyn eksklusiiviseen virtuaalitilaan ja yhteisön tapahtumiin ympäri maailmaa. Urheiluseurat voivat myydä ottelulippuja NFT:nä ja tarjota ostajille myöhemmin esimerkiksi alennuksia fanitavaroista.

Musiikki ja media

Kuten muitakin digitaalisia tiedostoja, myös musiikkia voidaan myydä NFT:nä. Artisti voi hyötyä huomattavasti NFT-teknologiasta. Hän voi myydä osan albumistaan tai biisistään suoraan yleisölleen ja seuraajilleen ilman, että levy-yhtiöt ja suoratoistopalvelut ottavat palkkioita välistä. NFT-teknologia mahdollistaa artistille tulojen säilyttämisen. Esimerkiksi rap-artisti NAS on todennut NFT-teknologian toimivaksi.

Virtuaaliesineet ja videopelit

Jos olet pelannut videopelejä, sinun on helppo ymmärtää mitä arvoa NFT tuo peliteollisuuteen. Videopelien sisäiset esineet ovat todella suosittuja. Jos esimerkiksi harvinainen Fortnite-videopelin esine tarjotaan NFT:nä, pelaaja voisi avata esineen ensin pelissä ja saada sen sitten NFT:nä virtuaalilompakkoonsa.

Esine voidaan myöhemmin jälleenmyydä eniten tarjoavalle ja harvinaisuuden mukaan esineestä voidaan maksaa avokätisesti. Kun esinettä jälleenmyydään, pelikehittäjät saavat lisäksi jokaisesta myynnistä tuottoa eli rojalteja. Myös yrityksillä on siis vahva insentiivi integroida NFT:t osaksi pelibisnestään.

Urheilu ja kohokohdat

Ulkomailla väärennettyjen lippujen ja fanitavaroiden markkinat ovat suuri ongelma urheilumaailmassa. Lohkoketjut voivat tarjota tähän ratkaisun. Tapahtuman liput voidaan tokenisoida, jolloin jälleenmyyntimarkkinoilta lippua ostava tietää varmasti saavansa aidon lipun.

Yhdysvalloissa urheiluliigat ovat lisäksi alkaneet kaupallistaa muun muassa otteluiden huippuhetkiä NFT-muotoon. NBA-fani voi ostaa ja omistaa esimerkiksi suosikkipelaajansa ottelun aikana tekemän donkkauksen videona ja käydä kauppaa sillä myöhemmin. Keräilykorteista on tultu pitkä matka tähän päivään.

NBA:n TopShot-sivustolla fani voi ostaa otteluiden ja pelaajien uran kohokohtia.

Muoti

Muodin parissa toimivat yritykset ovat nähneet NFT:issä mahdollisuuden. Globaalit vaatebrändit, kuten Adidas, Nike ja Louis Vuitton ovat jo hypänneet NFT-maailmaan liiketoimintamahdollisuuksien perässä.

Vaatebrändit voivat esimerkiksi upottaa fyysiseen tuotteeseensa sirun, joka yhdistetään NFT:hen. Sirun ID:n avulla fyysisistä tuotteista voidaan tehdä uniikkeja.

Jälleenmyyntimarkkinoilla asiakkaat voivat NFT:illä vahvistaa ostamiensa tuotteiden alkuperän ja aitouden, vähentäen riskiä saada väärennetty tuote. Asiakas voi esimerkiksi skannata hintalapusta QR-koodin, joka toimii NFT:nä. Sen avulla asiakas näkee esimerkiksi tuotteen omistushistorian sekä missä tuote on valmistettu.

NFT:t voivat myös olla digitaalista muotia, jota voi käyttää videopeleissä tai virtuaalimaailmassa. Vaatebrändi Nike osti viime vuonna RTFKT:n, yrityksen, joka kehittää virtuaalisia kenkiä metaversumiin. Käyttäjät voivat ostaa NFT-muodossa asusteita pelin tai virtuaalimaailman avatarilleen.

Lue myös: Apinakuvista miljardibisnekseksi – Mitä ovat NFT:t?

Urheilubrändi Niken ostama RTFKT luo digitaalista muotia. Digitaaliset sneakerit myynnissä Opensea-alustalla noin 3000 dollarin hintaan.

NFT:iden hyödyt

Liiketoimintamahdollisuudet artisteille

NFT:t luotiin osittain auttamaan taiteilijoita ansaitsemaan enemmän rahaa digitaalisessa ympäristössä, joka ei ole aiemmin ollut kovin artistiystävällinen. Jos heidän taideteoksensa suosia ja arvo kasvaa ajan myötä, taitelija hyötyy tästä, koska tämä vastaanottaa pienen osuuden jokaisesta jälleenmyynnistä älysopimusten avulla.

Muuttumattomuus

NFT:tä ei voi muuttaa tai korvata millään tavalla, jos niiden aitous on varmistettu lohkoketjussa. Internet on tunnettu kopioinnista ja omistusoikeuksia on tähän asti ollut hankala määrittää 

Älysopimukset

Älysopimukset – lohkoketjuteknologian sydän ja sielu – mahdollistavat automatisoidut tapahtumat. Jos esimerkiksi NFT:n omistaja myy sen jälkimarkkinoilla myöhemmin voittoa vastaan ja taiteilija on liittänyt sopimukseen rojaltimaksun, taiteilija saa korvauksen välittömästi myynnistä.

Ylpeys omistajuudesta ja taiteen tuesta

NFT:t antavat hyväntahtoisille taideharrastajille suoran tavan tukea taiteellista yhteisöä ja lisätä ainutlaatuisen hyödykkeen kokoelmiinsa. Lisäksi NFT:n omistaminen on osoitus siitä, että kuuluu tiettyyn yhteisöön. Sijoittajat ovat ylpeitä omistamistaan NFT:istä ja käyttävät niitä usein sosiaalisen median profiilikuvina. Esimerkiksi Twitter antaa monessa maassa käyttäjien lisätä NFT:n suoraan lompakosta profiilikuvaksi. NFT-profiilikuvilla on erimuotoinen kehys kuin tavallisilla, joten ne tunnistaa heti autenttisiksi NFT:iksi.

NFT:n haitat

NFT:illä on toki kääntöpuolensa. Liiketoimintamahdollisuuksien lisäksi teknologian ympärillä pyörii runsaasti kritiikkiä.

Energiankulutus

Kuten aiemmin mainittu, Ethereum on eniten käytetty lohkoketju NFT:ille. Ethereum käyttää proof of work -konsensusmekanismia (PoW), jota on kritisoitu suuresta energiankulutuksesta. Yksi Ethereumin päällä tehty NFT-transaktio kuluttaa arviolta 48 kWh:a, joka vastaa tavallisen amerikkalaisen kotitalouden 1,5 vuorokauden energiankulutusta.

On hyvä ymmärtää, että NFT-teknologia itsessään ei kuluta niin paljon energiaa, vaan energiankulutus johtuu lohkoketjun konsensusmekanismista. PoW:lle on kuitenkin olemassa vaihtoehtoja, kuten energiatehokkaampi konsensusmekanismi proof of stake (PoS). NFT:itä voidaan luoda PoS-mekanismia hyödyntäviin lohkoketjuihin, mutta suosituimmat NFT-kauppapaikat kuitenkin toimivat vielä pääosin Ethereumin lohkoketjun päällä, jolloin luonnollisesti Ethereumilla tehdään eniten transaktioita.

Tekijänoikeudet

NFT:iden tekijänoikeudet ovat luonnollisesti herättäneet paljon kysymyksiä. Mitä ostaja saa oikeasti vastineeksi jopa miljoonien arvoisesta NFT:istään?

NFT itsessään ei välttämättä ole teos, kappale tai oikea tuote, vaan se edustaa lohkoketjussa olevaa tunnistetta, joka kohdistuu teokseen. Jos vaikkapa taidemuseo Louvre myisi sinulle Mona Lisan NFT-vastineen, et omistaisi Da Vincin alkuperäistä maalausta, vaan sen digitaalisen vastineen. Lähtökohtaisesti NFT:n ostaminen ja myyminen ei siirrä tekijänoikeutta tai muitakaan aineettomia oikeuksia teokseen.

Spekulaatio

Monilla markkinoilla olevilla NFT:illä ei ole lainkaan käyttötarkoitusta, joten herää kysymys, mihin niiden arvo perustuu. NFT-sijoittaminen perustuu käytännössä spekulointiin, että joku on tulevaisuudessa valmis maksamaan NFT:stä enemmän kuin se maksaa nyt. Pitkällä aikavälillä on lähes mahdotonta arvioida säilyttääkö NFT arvonsa, nouseeko se vai romahtaako se. 

Miten sijoittaa niihin?

Tällä hetkellä suurin osa NFT:istä luodaan (mintataan) ja käytetään Ethereumin lohkoketjun päällä.

Monet yritykset, kuten OpenSea, Rarible ja VeVe ovat luoneet NFT-kauppapaikan, jossa käyttäjät voivat luoda omat NFT:nsä digitaalisista tiedostoistaan, kuten vaikkapa jpeg-tiedostoista. Käyttäjän täytyy vain luoda ja listata tiedosto kauppapaikalle. Yritys hoitaa tiedoston muuttamisen NFT:ksi käyttäjän puolesta.

NFT voidaan listata myyntiin joko ennalta määriteltyä summaa vastaan tai se voidaan huutokaupata. Huutokauppa toimii perinteiseen malliin; myyjä voi päättää huutokaupan keston, joka voi olla tunteja, päiviä tai viikkoja. Korkeimman tarjouksen tehnyt voittaa huutokaupan ja saa itselleen myynnissä olevan NFT:n. Erona perinteiseen huutokauppaan on, että kauppaa käydään usein kryptovaluutoilla.

Kun olet valinnut mieleisesi digitaalisen taideteoksen, tapahtumalipun, keräilyesineen tai muun NFT:n, seuraava askel on ostaa se. Ostoprosessi riippuu NFT-markkinapaikasta ja siitä, minkä lohkoketjun päällä NFT on. Jotkin kauppapaikat hyväksyvät fiat-valuuttaa ja mahdollistavat korttiostot; toisissa voit maksaa ainoastaan kryptovaluutoilla. Tällöin sinulla täytyy olla kryptovaluuttalompakko ja oikean tyyppistä kryptovaluuttaa.

Esimerkiksi maailman suurin NFT-kauppapaikka Opensea hyväksyi pitkään maksuvälineenä vain Etheriä, mutta suuren suosion vuoksi yritys on laajentanut maksuvaihtoehtoja. Nykyään Opensea hyväksyy Etherin lisäksi Solanaa, USD Coinia ja DAI-vakaavaluuttaa. Alustalle on myös tulossa fiat-maksumahdollisuus lähitulevaisuudessa.

NFT:n turvallinen säilyttäminen on elintärkeää sijoitustesi suojaamiseksi pitkällä aikavälillä. Jotkut NFT-alustat tarjoavat käyttäjilleen mahdollisuuden pitää NFT alustalla. Moni alusta on kuitenkin joutunut hakkerointien ja muiden hyökkäysten kohteeksi, mikä on johtanut menetettyihin NFT:ihin.

Siksi NFT-sijoittajien tulisi harkita turvallisempaa säilytystapaa: kryptovaluuttalompakkoa. Lompakon valitseminen riippuu siitä, mihin lohkoketjuun NFT:si on lyöty. Jotkut NFT-markkinapaikat on integroitu kryptovaluuttalompakoiden kanssa, jotka toimivat selainlaajennuksella. Hyvä esimerkki on Metamask.

Lue myös: Opas Bitcoin-lompakon valintaan

Näin pääset alkuun NFT-sijoittamisessa

Aloittelijalle helpoimmat tavat aloittaa NFT-sijoittaminen Opensean, Niftyn, Crypto.comin tai Binancen kautta. Nifty ja Crypto.com hyväksyvät fiat-maksuja, Openseassa voi maksaa kahdella vakaavaluutalla, Solanalla sekä Etherillä ja Binancessa puolestaan Binance Coinilla, Binance USD:llä ja Etherillä.

Kryptopörsseihin tarvitset käyttäjätunnukset, Openseaan ja Niftyyn ainoastaan Metamaskin, tai muun tuetun kryptovaluuttalompakon. 

Opensealta ostettaessa tarvitset kryptolompakkoosi Etheriä. Binancessakin käy Ether, tai sitten voit hankkia Binance Coinia tai Binance omaa vakaavaluuttaa. Kaikkia kolmea saa hankittua suoraan Binancen kautta.

Kun tiedät, minkä NFT:n haluat ostaa ja sinulla on tarvittavaa kryptovaluuttaa lompakossasi, voit suunnata ostoksille. Yhdistä lompakkosi alustalle ja klikkaa “Osta”. Alustasta ja kryptovaluutasta riippuen maksat hieman transaktiomaksua NFT:n hinnan päälle.

Kun ostotapahtuma on tehty, NFT siirtyy automaattisesti lompakkoosi.

Kuvakaappaus OpenSea NFT-kauppapaikasta. Kuvassa tunnetun NFT-kokoelma CryptoPunks

Yhteenveto

NFT:t ovat levinneet kuin kulovalkea. NFT-buumin huipussa Opensean viikoittainen myyntivolyymi oli yli miljardi dollaria. Teknologia on ehdottomasti tullut jäädäkseen, mutta jää nähtäväksi, ovatko kymmenillä ja sadoilla tuhansilla dollareilla myytyjen digitaalisten kuvien hinnat kestävällä pohjalla. Käyttötarkoituksia NFT:illä on kuitenkin monia, ja etenkin tapahtumateollisuus voisi keksiä niille mielikuvituksellisia käyttötarkoituksia. Ajattele, kun vuoden 2022 jääkiekon kotikisojen finaalilippu olisi sinulla NFT:nä kryptolompakossasi. Jääkiekkoliitto voisi palkita uskollisuutesi ja myöntää esimerkiksi seuraaviin kisoihin alennusta palkitakseen sinut NFT:n säilyttämisestä. 

NFT on joka tapauksessa mielenkiintoinen teknologia ja alalla tapahtuu jatkuvasti innovaatiota. NFT:iden mahdollisuuksista puhuttaessa olemme todennäköisesti vasta raapaisseet pintaa.

Usein kysytyt kysymykset & NFT kokemuksia

Miksi haluaisin omistaa NFT:n? Voinko tienata sillä rahaa?

Miksi ostaisit Pokemon-kortteja? Tai huulikiiltoa? Vaikka jotkut NFT:t tarjoavat oikean maailman käyttötarkoituksia, kuten pääsyä tapahtumiin, suurin yksittäinen syy ostaa NFT on sen emotionaalinen arvo. Moni tekee ostopäätöksiä tunteella. Kukaan ei osta keräilykortteja, koska oikeasti tarvitsisi niitä. NFT mahdollistaa digitaalisen resurssin omistajuuden ja sen todistamisen. NFT voi toimia esimerkiksi hienona sosiaalisen median profiilikuvana.

Toinen syy on tietysti se, että niillä voi tehdä rahaa. Jos onnistuu löytämään laadukkaan projektin ennen muita, tai sijoittajalla käy hyvä tuuri, NFT:n arvo voi kasvaa nopeassakin ajassa huimasti. Sijoittaja voi ansaita rahaa myymällä NFT:n myöhemmin kalliimmalla.

Mistä tiedät, että NFT on aito?


mistajuushistorian ja nykyisen omistajan. Kuten taidemaailmassa, myös NFT-markkinoilla pyörii paljon kopioita. Esimerkiksi tunnetun Bored Ape Yacht Clubin kokoelma kopioitiin lähes identtisenä Solanan lohkoketjuun, ainut ero oli, että teokset olivat peilikuvia alkuperäisistä. Käytä aina NFT-projektin virallisia linkkejä, kun olet ostamassa. Näin vältyt huijauksilta.

Mikä tekee NFT:stä arvokkaan?


NFT:n arvo on sidottu yleensä oikean maailman esineeseen tai taideteokseen, jota se esittää. NFT voi edustaa konserttilippua, jolloin NFT peilaa lipun todellista arvoa.
Melko usein varsinkin taide-NFT:iden arvo perustuu kuitenkin vain nopeasti kasvaneeseen suosioon, hypeen. Hypen taustalla voi olla hauska internet-meemi, tapahtuma tai muuten uniikki toteutus.

Kiinnostuitko NFT-sijoittamisesta? Osta Coinmotionin kautta Ethereumia kryptovaluuttalompakkoosi, niin pääset shoppailemaan digitaalista taidetta! Luo tili tai kirjaudu sisään.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta, sekä myös erityisesti markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.


 • Solana logo

  Kryptovaluuttatilintarkastusyhtiö OtterSecin mukaan 8 000:n lohkoketjualusta Solanan käyttäjän varat on tyhjennetty heidän tileiltään. Hakkerointi on kohdistunut online-yhteydessä oleviin (hot wallets) etenkin Slopen mutta myös Phantomin ja TrustWalletin lompakkoihin. Tähän mennessä lompakoista on viety lähteestä riippuen n. 5–8 $ miljoonan edestä varoja. Hyökkäyksen tekijästä ei ole vielä sen tarkempaa tietoa. Lohkoketjututkintayhtiö PeckShieldin mukaan kyseessä on ollut […]


 • Toukokuun 22. päivä vuonna 2010 on valtava merkkipaalu Bitcoinin ja kaikkien kryptovaluuttojen historiassa. Se on merkittävä päivä koko kryptoyhteisölle, mutta yksi henkilö ei varmasti mielellään muistelisi sitä. Tuona päivänä Bitcoinia käytettiin ensimmäistä kertaa maksuvälineenä, kun floridalainen ohjelmoija ja aikainen Bitcoin-louhija Laszlo Hanyecz osti kaksi pizzaa 10 000 Bitcoinilla.  Tapahtuma on symbolinen, sillä se kertoi, että […]


 • Kryptovaluuttajohdannaispörssi FTX:n toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried lupaa kryptovaluuttalainapalvelu Voyagerin asiakkaille, että he saavat 100 %:sti heidän Voyagerille lainaamansa varat takaisin. Aikaisemmin Voyager ajautui konkurssiin, jonka takia Voyagerin asiakkaat ovat pelänneet menettävänsä Voyagerille lainaamansa varat lopullisesti. Voyager on yksi niistä toimijoista, jotka ovat olleet viime aikoina otsikoissa konkurssien ja talousvaikeuksiensa vuoksi. Kryptovaluuttamarkkinoilla lainapalvelut kuten 3AC ja Vauld […]


 • 19.7.2022 Bitcoin Mining Councilin (BMC) Q2-raportin mukaan bitcoinin louhinnasta 59,5 % tuotetaan uusiutuvalla energialla. Tämä tarkoittaa sitä, että bitcoinin louhintaan tarvittavasta sähköstä 59,5 % tuotetaan ympäristöystävällisellä tavalla.  BMC on yhteisö, jonka tavoitteena on edistää tietoutta niin bitcoiniin kuin myös bitcoinin louhintaan liittyen. BMC:n jäsenet tuottavat 50,5 % Bitcoin-verkon laskentatehosta koko maailmassa. BMC:n mukaan bitcoinin laskentatehoa […]


 • DeFi

  Passiivinen tulo on trendikäs aihe ja kiinnostaa monia, mutta useimmille ihmisille se on vain kaukainen haave. Jotkut ovat onnistuneet tekemään sivubisneksestään lähes automatisoidun lypsylehmän, joka vaatii vain vähän tai ei ollenkaan työtä. Sivubisneksen rakentaminen kuitenkin on rankkaa ja vaatii varsinkin alussa paljon aikaa. Onneksi passiivisen tulon saamiseen on olemassa helpompi ratkaisu; tässä artikkelissa kerromme 3 […]


 • Bittirahan viikkokatsaus

  Celsius vararikossa Lainapalvelu Celsius on ollut viime aikoina pahoissa vaikeuksissa. 13.6.2022 jälkeen Celsiuksesta ei ole pystynyt nostamaan varoja ulos tai tekemään siirtoja tai swappeja. Nyt Celsius on CNBC:n tietojen mukaan hakeutumassa konkurssiin. New Yorkin eteläisessä oikeuspiirissä (Yhdysvaltain lainsäädännön mukainen Chapter 11-menettely). Yhtiö on myös vahvistanut tiedon. Tämä mahdollistaisi Celsiuksen liiketoiminnan sekä yhtiön toiminnan uudelleenjärjestelyn. Kansainvälisen […]


 • NFT kokemuksia

  NFT on digitaalista omaisuutta, joka voi edustaa taidetta, musiikkia, pelin sisäisiä esineitä, videoita ja tapahtumalippuja. Niiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Lue Bittirahan opas NFT-sijoittajalle. Non-Fungible Tokenit, eli NFT:t, ovat valloittaneet nopeasti internetin. Joidenkin mielestä kyseessä on teknologia, joka tulee mullistamaan kokonaisia toimialoja. Toisten mielestä markkinoilla on NFT-kupla, joka odottaa puhkeamistaan. NFT:t ovat nykyään kaikkialla, aina […]


 • 3AC selvitystilaan Kryptovaluuttamarkkinoilla myrskyää edelleen. Markkinoilla on ollut myös epäilyjä kryptovaluuttamarkkinoiden yleisestä yield farmingiin kohdistuvasta järjestelmällisestä luottokriisistä, joka nyt on alkanut tämän kevään ja kesän aikana paljastumaan. Viime kuukausina niin Terran (Lunan) kuin myös Celsiuksen romahdukset ovat herättäneet paljon huomiota. Kesäkuussa 2022 alkoivat huhut liikkua puolestaan 3AC:n romahduksesta.  3AC:n romahduksella on myös yhteys Terran algoritmiseen […]


 • kryptovaluutta

  Se, mikä tekee kryptovaluuttamarkkinasta niin mielenkiintoisen, on lukuiset erilaiset tavat tehdä kryptoilla rahaa. Perinteisestä sijoittamisesta tutut ansaintakeinot ovat myös löytäneet tiensä kryptomarkkinoille, mutta hajautetun rahoituksen (DeFi) ja vauhdikkaan teknologiakehityksen ansiosta sijoittajalla on mahdollisuus tehdä rahaa kryptovaluutoilla useilla eri tavoilla.  Sinun ei siis sijoittajan tarvitse pelkästään tyytyä Buy & HODL -taktiikkaan (vaikka sekin on erittäin toimiva […]


 • Nubank ja Warren Buffett Brasilian suurin digitaalinen pankki Nubank mahdollistaa bitcoin-ostot heidän asiakkailleen. Nubankilla on 53,9 miljoonaa asiakasta ja jatkossa he voivat hankkia bitcoineja uuden mobiilisovelluksen kautta. Nubankin sovellus myös tarjoaa Bitcoiniin liittyvää opetusmateriaalia. Nubankin sovelluksen mukaan.”Bitcoin luomisen tarkoituksena oli hajauttaa nykyinen rahoitusjärjestelmä. Bitcoin on vaikuttanut kaikkiin muihin kryptovaluuttoihin siitä lähtien. Yleensä ihmiset vertaavat bitcoinia […]


 • Kryptomarkkinoilla on kuohunut jälleen. Viime kuukausien ajan Terran (Lunan) ongelmat ovat olleet otsikoissa. Toissa viikolla puolestaan lainaus- steikkaus- ja säilytyspalvelu Celsius ajautui vaikeuksiin. Celsius pysäytti viime viikolla käyttäjien nostot, siirrot ja swapit. 12.6.2022 alkaen Celsius ei enää antanut asiakkaidensa tehdä nostoja heidän tileiltään. Twitter-tili puolestaan hiljentyi 20.6.2022. Celsius ei ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa tällä hetkellä […]


 • Decentraland

  Lohkoketjuteknologia on mahdollistanut useita uusia innovaatioita. Decentraland on lohkoketjuteknologiaan perustuva mukaansatempaava kolmiulotteinen virtuaaliuniversumi. Se on kuitenkin muutakin kuin pelkkä virtuaalimaailma ja pitää sisällään kokonaisen digitaalisen talouden, joka toimii MANA- ja LAND-tokenien avulla. Tutustukaamme pidemmittä puheitta siihen, mikä Decentraland on, miten se toimii ja onko se sama asia kuin metaversumi. Mikä on Decentraland? Aloittelijan opas Decentraland […]


 • Bitcoinia on pidetty hyvin energiaintensiivisenä järjestelmänä. Mutta uusimman tutkimustiedon mukaan Bitcoin-verkko ei olisi todellisuudessa yhtä energiaintensiivinen kuin aikaisemmin on luultu. Ja verrattuna nykyiseen pankkijärjestelmään, Bitcoin-verkko käyttää huomattavasti vähemmän energiaa. Tietotekniikan insinööri ja kryptograafikko Michel Khazzakan tutkimuksen mukaan Bitcoin-maksut ovat huomattavasti tehokkaampia kuin perinteisen pankkijärjestelmän menetelmät. Tutkimustulosten mukaan pankkijärjestelmä kuluttaa myös 56 kertaa enemmän energiaa kuin […]


 • Terra Etelä-Korean poliisi on alkanut tutkimaan nyt jo romahtaneen Terran (Lunan) taustalla olevan Terraform Labsin ja sen työntekijöiden toimintaa. Rikosnimikkeet tutkinnan osalta liittyvät mm. veronkiertoon ja markkinamanipulaatioon. Terran (Lunan) kurssi on ollut voimakkaassa syöksykierteessä viimeisten kuukaisien ajan. Poliisi tutkii tällä hetkellä sitä, että kavallettiinko Terraform Labsin tilillä olevat bitcoinit-varat. Kyseinen tutkinta perustuu Terraform Labsin työntekijän […]


 • MetaMask

  Kryptovaluuttojen maailma on täynnä erilaisia palveluita ja käsitteitä, jotka sijoittajan on hyvä tuntea ymmärtääkseen kryptovaluuttojen ja lohkoketjujen toimintaa. Nykyään yksi tärkeimpiä ja suosituimpia palveluita varojen lähettämiseen, vastaanottamiseen ja säilyttämiseen on MetaMask. Olet saattanut kuulla MetaMaskista aiemmin tai ehkä jopa käyttää sitä. Tämä artikkeli on sinulle, joka haluat tietää mikä MetaMask on, miten se toimii ja […]


 • Terra

  Kryptovaluuttojen Lehman Brothersiksi nimetty Terra jatkaa syöksyään pörsseissä. Terra Lunan uuden tokenin arvo putosi viikko sitten lauantaina 19,53 $:sta 4,39 $:iin vain muutaman tunnin aikana. Lunan hinta on sen jälkeen noussut n. 7 $:n arvoon, mutta mitään merkittävää tukea markkinoilta Luna ei ole vielä ainakaan tässä vaiheessa saanut. Pari viikkoa sitten UST:n kurssi lähti hurjaan […]


 • sandbox

  Mikä on lopputuloksena, kun yhdistetään avoin pelimaailma, 3D-metaversumi, NFT:t, DeFi ja play-to-earn? The Sandbox on yksi maailman suosituimpia lohkoketjupohjaisia pelejä. Alun perin jo yli 10 vuotta sitten mobiiliversiosta liikkeelle lähtenyt The Sandbox on matkan varrella valjastanut lohkoketjujen mahdollisuudet ja luonut käyttäjilleen kolmiuloitteisen metaversumin ja kokonaisen virtuaalisen talouden. Kuulostaa kiinnostavalta, eikö? Jatka lukemista, niin opit tarkemmin […]


 • Kiina, Kazakstan ja Binance

  Kazakstanin rooli Bitcoinin louhinnassa on supistumassa. Viime vuoden elokuussa 2021 Cambridge Bitcoin Electricity Consumption-indeksin (CBECI) mukaan Kazakstan tuotti maailman toisiksi eniten laskentatehoa (hash rate) 18 % Bitcoin-verkolle. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Kiinan valtio kielsi kryptovaluuttojen louhinnan Kiinassa. Saman indeksin tämän vuoden 2022 tammikuun lukujen mukaan Kazakstanin suhteellinen osuus Bitcoinin laskentatehon tuottajana on laskenut. Tammikuussa […]


 • 12 % suomalaisista sijoittajista omistaa kryptovaluuttoja Pörssisäätiön, Suomen Osakesäästäjien ja Viisas Raha-talouslehden Sijoittajabarometri-tutkimuksen mukaan 12 % kyselyyn vastanneista kertoi omistavansa kryptovaluuttoja. Tämän lisäksi 4 % oli sijoittanut kryptovaluuttoihin aiemmin. Kuitenkin vain 1 % sijoittajista kertoi pitävänsä kryptovaluuttoja pääasiallisena sijoituskohteenaan. Kryptovaluutat kiinnostavat ennen kaikkea nuoria. Alle 30-vuotiasta 39 % kertoi sijoittaneensa kryptovaluuttoihin. 12 % heistä ei […]


 • Tasapainovaluutta Terra-USD (UST) syöksyssä Tasapainovaluutta-UST on menettänyt dollarikiinnityksensä ja 70 % arvostaan viimeisten päivien aikana. Dollarikiinnityksen menettäminen on tarkoittanut käytännössä sitä, että myös UST:n sisartokeni LUNA:n arvo on romahtanut lähes 0 dollariin. UST tunnetaan niin sanottuna algoritmisena tasapainovaluuttana, joka yhdessä LUNA:n kanssa pyrkii pitämään dollarikiinnityksensä 1,00:ssä Yhdysvaltain dollarissa on-chain minttauksen sekä tokenien polttamismekanismin kautta (burn […]


 • Samsung Electrics Nordic teki kyselytutkimuksen tammikuussa 2022, jossa 18–99-vuotiailta pohjoismaalaisilta kysyttiin heidän asenteitaan NFT (Non Fungible Tokens) -sijoittamiseen. Tutkimuksen toteutti Samsung Electricsin toimeksinannosta Norstat, joka on johtava eurooppalainen riippumaton markkinatutkimuksen tiedonkerääjä. Tutkimuksessa tutkittiin pohjoismaalaisten kokemuksia ja suunnitelmia kryptovaluutta- ja NFT-sijoittamiseen liittyen. Tutkimukseen osallistui 1010 suomalaista. Kyselyn mukaan NFT ja kryptovaluutat ovat yleistymässä sijoituskohteina niin Suomessa, […]


 • Tullin virtuaalivaluuttojen välittäjiksi valikoituivat Coinmotion ja Tesseract

  Suomen valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan Suomi on lähettämässä lahjoituksena Ukrainaan merkittävän summan bitcoineja. Saarikon mukaan tarkoituksena on lähettää Ukrainaan yli puolet Tullin hallussa olevasta 70 miljoonan euron arvoisesta bitcoinpotista. Tullin hallussa on tällä hetkellä 1981 bitcoinia. Yhden bitcoinin arvo on tällä hetkellä n. 37 400 euroa. Maksunvälittäjiksi tälle toimeksiannolle Suomen tulli on valinnut kaksi suomalaista […]


 • Elon Musk Bitcoin

  Elon Musk twiittailee aktiivisesti kryptovaluuttoihin liittyen. Mutta vaikuttavatko Muskin twiittaukset oikeasti kryptovaluuttojen kuten Bitcoinin ja Dogecoinin markkinahintoihin? Tätä aihetta käsitellään tässä artikkelissa tarkemmin. Elon Musk, joka tunnetaan mm. Paypalin, Teslan, SpaceX:n, Neuralinkin ja The Boring Companyn perustajana, on maailman rikkain henkilö. Hänen omaisuutensa on arvioitu olevan noin 264,6 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Elon Muskilla on myös […]


 • Kansainvälinen valuuttarahasto IMF (International Monetary Fund) on julkaissut tämän hetken taloustilannetta kuvaavan Global Financial Stability -raportin. Raportin mukaan Venäjän ja Ukrainan välinen sota, joka tällä hetkellä koettelee maailman talousjärjestelmän kestävyyttä, aiheuttaa shokkiaaltoja koko maailmantalouteen. Raportti ottaa myös kantaa kryptovaluuttoihin. Raportin mukaan makroekonomisia poliittisia toimenpiteitä tulee lisätä, joilla voidaan torjua kryptovaluuttojen ja niihin liittyvien palveluiden käyttöönottamisen […]


 • Brasilian kryptovaluuttoja koskeva lakipaketti Brasiliassa on valmisteilla uutta lainsäädäntöä liittyen kryptovaluuttoihin. Brasilian kongressin on tarkoitus hyväksyä laki vielä kesäkuun 2022 loppuun mennessä. Kryptovaluuttalaki on osa lakipakettia, jossa tarkoitus on hyväksyä useampia lakeja liittyen kryptovaluutoiden sääntelyyn. Lakiehdotuksen mukaan verotuksesta vapautettaisiin kryptovaluuttojen louhintalaitteiden maahantuonti. Tarkoitus on luoda Brasiliasta houkuttelevampi kohde kryptovaluutoille. Lain mukaan Brasilian presidentti, joka tällä […]


 • Lightning Labs keräsi $70M rahoitusta Taro-protokollan kehitykseen Bitcoinin salamaverkon kehitykseen erikoistunut Lightning Labs on kerännyt 70 miljoonaa dollaria rahoitusta, jotka on tarkoitus käyttää salamaverkon uuden protokollaehdotuksen, Taron, kehitykseen. Rahoituskierrosta johti yritys nimeltä Valor Equity Partners, ja siihen osallistui muun muassa kiistanalaista huomiota nauttineen Robinhoodin toimitusjohtaja. Lightning Labs kehittää lnd:tä, joka on salamaverkon solmun spesifikaation implementaatio. […]


 • Pelaaja tietokoneen äärellä neonvaloissa

  Videopelien pelaaminen on ollut vuosia miljoonien ihmisten rakas harrastus. Nyt peli-intoilijat voivat tienata Bitcoinia hauskanpidon ohella vastineeksi pelaamisestaan. Miksi pelaajayhteisö on kuitenkin erittäin vastahakoinen muutokselle, jos he voivat saada harrastuksestaan rahaa? Kuuluuko Bitcoin online-pelaamisen tulevaisuuteen? Moni varmasti muistaa, kuinka lapsena haaveiltiin, että videopelien pelaamisesta voisi joskus saada palkkaa. Nämä olivat aikoja, jolloin PlayStation 2 oli […]


 • Kryptovaluuttojen sääntely EU-alueella kiristymässä

  Euroopan Unionin parlamentissa on hyväksytty kryptovaluuttoihin liittyvä sääntelykokonaisuus  The Markets in Crypto-Assets Regulation (MICA), joka rajoittaa merkittävästi etenkin yksityisten kryptovaluuttalompakkopalveluiden toimintaa sekä lisää toimialan sääntelyä. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kryptovarojen markkinoista ja direktiivin (EU) 2019/1937 muuttamisesta (COM/2020/593) eli MiCA on osa digitaalisen rahoituksen toimenpidepakettia, jolla pyritään edistämään ja tukemaan mahdollisuuksia, joita digitaalinen rahoitus tarjoaa […]


 • 5 suurinta eroavaisuutta osakemarkkinoiden ja kryptomarkkinoiden välillä

  Osakemarkkinoiden ja kryptovaluuttamarkkinoiden eroavaisuudet Osakemarkkinat ovat olleet olemassa satoja vuosia. Kryptovaluuttamarkkinat ovat olleet olemassa noin vuosikymmenen verran. Näin ollen markkinoita on monesti vaikea verrata toisiinsa.  Tehtävä ei ole kuitenkaan täysin mahdoton. Tässä artikkelissa katsotaan perusasiat markkinoiden eroavaisuuksista, jotta tilanne ainakin hieman selkeytyisi. Mitä yhteistä? Yhteistä osakemarkkinoilla ja kryptovaluuttamarkkinoilla on nykyään paljon. Esimerkiksi helppo pääsy markkinapaikalle […]


 • Kypärä, jonka keskellä on Bitcoin-logo

  Ennen kuin sijoittajana lähtee sijoittamaan kryptovaluuttoihin kannattaa aina selvittää mihin on sijoittamassa. Tämä selvitystyö voi kuulostaa tylsältä ja työläältä, mutta sitä kannattaa tehdä, koska aihe ei ole aivan sieltä yksinkertaisimmasta päästä. Esimerkiksi jos on kiinnostunut selvittämään Bitcoiniin liittyviä mahdollisuuksia sijoitusmarkkinoilla, silloin on ensin hyvä selvittää Bitcoiniin verkon toimintaan liittyvät konkreettiset muuttujat. Muutamat näistä muuttujista liittyvät […]


 • Ukrainan ja EU:n liput vierekkäin taivaan alla

  Ukraina lisäämässä kryptovaluuttojen sääntelyä Kryptovaluutat ovat olleet paljon esillä viime viikkoina. Venäjän hyökätessä Ukrainaan 24.2.2022 kryptovaluuttalahjoitukset Ukrainalle ovat lisääntyneet merkittävästi. [1] Ukrainaan on tähän mennessä lahjoitettu 100 miljoonan edestä, josta yli puolet menee Ukrainan valtion kassaan. Sen lisäksi Ukrainan valtio aikoo julkaista NFT (non-fungible token) -taidekokoelman Ukrainan ja Venäjän välisestä sodasta. [2] Tällöin Ukrainan keskuspankki […]


 • Joe Biden allekirjoitti toimeenpanomääräyksenkohdistuen kryptovaluuttoihin Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on allekirjoittanut keskiviikona 09.03. toimeenpanomääräyksenliittyen “digitaalisiin omistuksiin”. Toimeenpanomääräyksen tavoitteena on luoda tilannekuvasektorista ja kartoittaa alaan liittyviä niin kotimaahan kuin maailmantalouteen kohdistuvia riskejä jamahdollisuuksia. Kyseessä ei ole mikään laki, vaan määräys Yhdysvaltain erinäisille hallintoelimilletutkia asiaa ja luoda kokonaisvaltainen raportti. Raportti alkaa toteamuksella, jonka mukaan kryptovaluuttasektori on kasvanut […]


 • Bitcoin kullan ympäröimänä

  ”Raha on ehkäpä kaikkien aikojen menestynein tarina. Vaikka sillä ei ole objektiivista arvoa, taitavat tarinankertojat, kuten suuret pankkiirit ja talousministerit kertovat meille erittäin uskottavan tarinan, että sillä on.”  –Yuval Noah Harari Yhden Bitcoinin hinta on kirjoitushetkellä noin 35 tuhatta euroa. Kun tutkii Bitcoinin 13-vuotista historiaa, voi hinnassa huomata räjähdysmäisen nousun; vuonna 2009 siitä maksettiin alle […]


 • Lainsäädännön villi viidakko Euroopan parlamentin oli määrä äänestää maanantaina 28.2. uudesta kiistanalaisesta kryptovaluuttalainsäädännöstä. Kiistanalainen toteamus lakiehdotuksessa mahdollistaisi “huomattavan määrän energiaa käyttävät konsensusmekanismit” kieltämisen EU:n alueella. Laki olisi toimeenpantu vuonna 2025. Tämä kohta lakiesityksestä on ainakin toistaiseksi otettu pois ja äänestystä on lykätty. [1] Venäjän invaasion alettua Ukrainaan monet länsimaat ovat yhdessä laittaneet huomattavan määrän pakotteita […]


 • Bitcoin salamaverkko

  Bitcoinia pidetään yleisesti digitaalisena kultana, mutta onko siitä globaaliksi vaihdannan välineeksi? Vaikka Satoshi Nakamoto kehitti Bitcoinin vuonna 2009 elektroniseksi P2P-rahajärjestelmäksi, jonka avulla varoja voitaisiin siirrellä luotettavasti ilman kolmansia osapuolia, moni uskoo, ettei Bitcoin sovi ollenkaan maksuvälineeksi. Saatat ajatella sen johtuvan Bitcoinin historiallisesta volatiilisuudesta. Se on kuitenkin vain yksi osa totuutta. Suurin este, tai oikeastaan hidaste, […]


Leave a Reply

Your email address will not be published.