KRP tehostanut kryptovaluuttasiirtojen seurantaa rikosten torjunnassa

bitcoin uutiset
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Keskusrikospoliisin (KRP) Rahanpesun selvittelykeskuksen päällikkö Jaakko Cristensenin mukaan poliisin virtuaalivaluuttasiirtojen jäljittäminen on kehittynyt merkittävästi viime vuosien aikana.

Christensen: ”Isoja harppauksia on tehty aika lyhyessä ajassa, kun on ollut pakko. Virtuaalivaluutat ovat niin vahvasti tulleet rikollisuuden repertuaariin.”

Keskusrikospoliisi on lisännyt viime vuosien aikana aiheeseen liittyvää koulutusta kouluttamalla erikoistuneita tutkijoita jäljittämään vaativimpia siirtoja. Myös jokaisella paikallisosaston poliisilla on jatkossa osaaminen tutkia virtuaalivaluuttoihin liittyviä rikosasioita.

Christensenin mukaan kyse on verkkoon jäävien jälkien tutkimisesta. Sen lisäksi myös matkapuhelimesta, tietokoneesta, sähköpostipalvelusta ja virtuaalivaluuttalompakon käyttämisestä jää tietoja, joita voidaan myöhemmin selvittää ja yhdistellä muihin tutkinnassa saatuihin tietoihin.

Christensen jatkaa: ”Rikollisessa toiminnassa saatetaan käyttää esimerkiksi toisten henkilötietoja tai bulvaaneja, mutta niistäkin jää jälkiä, joita pystytään selvittämään.”

Esimerkiksi Bitcoinia kuitenkin edelleen julkisuudessa pidetään anonyyminä kryptovaluuttana, vaikka kyse on ennemmin pseudonyymistä omaisuudesta: Lohkoketjun siirrot ovat julkisesti kaikkien nähtävillä henkilöllisyyden ollessa kuitenkin samalla suojattu. Tämä aihe herättää edelleen hämmennystä viranomaisten keskuudessa, mutta keskusrikospoliisi on perehtynyt nyt aihepiiriin huomattavasti aikaisempaa kattavammin.

Christensen: ”Lohkoketju on siinä mielessä mielenkiintoinen, että kaikki tapahtuu siinä ja se on muuttumaton. Teknisesti virtuaalivaluutalla tapahtuvat transaktiot pystytään seuraamaan ja jäljittämään.”

Aihepiiriin liittyy myös muutama oikeustapaus. Tällä hetkellä Pirkanmaan käräjäoikeudessa esimerkiksi käsitellään kryptovaluuttasijoituspetoksena käsiteltävää tapausta, jossa kahdelta suomalaiselta vietiin yhteensä 250 bitcoinia (n. 5 miljoonaa euroa). Tämä oikeustapauksen ratkaiseminen on vaatinut virtuaalivaluuttojasiirtojen selvittämistä.

Rahanpesun selvittelykeskus on puolestaan viimeisen vuoden aikana selvittänyt erästä toista rahanpesujuttua, jonka rikoshyöty on ollut euroissa n. 170 000 euron suuruinen. Viime vuonna Rahanpesun selvittelykeskus oli taas mukana rahanpesututkinnassa, jossa takavarikoitiin n. 990 000 euron arvosta virtuaalivaluuttoja.

Suomen virtuaalivaluuttapalveluntarjoajat ovat olleet Christensenin mukaan aktiivisia raportoidessaan epäilyttävistä rahansiirroista. Virtuaalivaluutan palvelutarjoajia koskee vuoden 2019 lopulla voimaan tullut rahanpesulain mukainen ilmoitusvelvoite epäilyttävistä rahasiirroista.

Vuonna 2020 näitä ilmoituksia tehtiin n. 9 000 ja vuonna 2021 jo 3,6 miljoonaa kappaletta. Tänä vuonna ilmoituksia on tehty n. 200 000. Suomen luvut ovat muihin Euroopan maihin nähden korkeita. Christensenin mukaan Suomessa palveluntarjoajat ovat olleet hyvin aktiivisia ja vastuullisia tämän asian suhteen.

Christensen: ”Selvittelykeskuksen ja rikostorjunnan kannalta se on tietysti iso asia, että näitä ilmoituksia tulee aika paljon.”

Kryptovaluuttojen coin join- ja mixer -palvelut, joissa tarkoituksena on samalla suojella kryptovaluuttojen haltijan henkilöllisyyttä mutta samalla häivyttää varojen alkuperä, aiheuttavat kuitenkin poliisille edelleen päänvaivaa.

Christensenin mukaan poliisilla on kyvykkyys siihen, että näistäkin palveluista huolimatta virtuaalivaluuttojen transaktiota pystytään seuraamaan: ”Pidempään on jo ollut tavoitteena, että ne kiellettäisiin kokonaan, koska niiden tarkoitus on yksinomaan virtuaalivaluutan seuraamisen vaikeuttaminen.” Tässä lausunnossaan tosin Christensen unohtaa huomioida esimerkiksi yksityisyyden suojaan liittyvät oikeudelliset kysymykset.

Aihepiiriin liittyen on tulossa myös uutta kansainvälistä jokaista EU-valtiota koskettavaa lainsäädäntöä. Euroopan parlamentti hyväksyi tänä vuonna MiCA-asetuksen, jonka mukaan mikserit olisivat jatkossa sallittuja ainoastaan, mikäli voidaan osoittaa, että ne ovat tarpeellisia esimerkiksi henkilön yksityisyyden suojaan liittyvistä syistä. Mikäli asetus hyväksytään nykyisessä ehdotetussa muodossa, sen on tarkoitus astua voimaan vuoden 2024 alusta alkaen.

Suuret öljy-yhtiöt tulossa mukaan bitcoin-louhintaan


Bitcoinin laskentateho (hash rate) on nyt ennennäkemättömän korkealla. Marraskuun 2022 alussa laskentateho saavutti 297 exahashia sekunnissa (EH/s). Bitcoinin laskentateho onkin nyt noussut vuoden 2022 alusta jo 60 %.

Bitcoin-verkolla on tällä hetkellä käytettävissään eniten laskentatehoa mitä sillä on koskaan ollut. Se samalla myös tarkoittaa sitä, että Bitcoin-verkon turvallisuus on kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla.

Capriole Fund -rahaston Charles Edwards kertoi oman näkemyksensä tilanteesta: ”Lyhyellä aikavälillä laskentatehon nousu voi johtaa siihen, että louhijat joutuvat myymään louhimiaan bitcoineja kulujen kattamiseksi jatkaakseen louhintatoimintaansa, mutta laskentatehon nousu on pitemmällä aikavälillä kuitenkin hyvä asia.”

Edwards kommentoi myös bitcoin-louhinnan tulevaisuutta: ”Suurista öljy-yhtiöistä on väistämättä tulossa merkittäviä toimijoita (bitcoinin louhinnassa). Erittäin tehokkaat valtion ja öljy-yhtiöiden yritykset ovat tulossa laajassa mittakaavassa bitcoinin louhintamarkkinoille.”

Esimakua tästä on jo näkyvissä. Tämän vuoden aikana maailman suurimmat öljy-yhtiöt ovat osallistuneet yhä enenevissä määrin Bitcoin-louhintaan.

Esimerkiksi yksi maailman suurimmista öljy-yhtiöistä ExxonMobil on alkanut tämän vuoden alkupuolella louhimaan bitcoinia Denverissä Pohjois-Dakotassa yhteistyössä Crusoe Energy Systemsin kanssa. Tässä louhinnan energian lähteenä käytetään Pohjois-Dakotan öljylähteiden ”soihdutuksesta” syntyvää ylijäämämaakaasua, joka on öljy-yhtiöille yleensä kannattamaton ja ympäristölle erittäin haitallinen sivutuote.

Vaikka öljyä voidaan porata ja kerätä missä tahansa, maakaasun talteenotto vaatii putkilinjan infrastruktuuria. Jos öljynporauksessa löydetään kaasua millä tahansa merkittävällä etäisyydellä putkilinjasta, yritykset silloin joutuvat polttamaan tai “soihduttamaan” kaasua, mikä on öljy-yhtiölle kannattamaton ja samalla ympäristölle erittäin haitallinen toimenpide.

Näin ollen olisi tärkeää, että öljyteollisuuden ylijäämämaakaasua ei hukattaisi, vaan se siirrettäisiin rahtikontteihin tai perävaunuihin lähelle öljynporauspaikkaa. Sen jälkeen tämä ylijäämämaakaasu ohjattaisiin generaattoreihin, jotka puolestaan mahdollistaisivat bitcoin-louhinnan.

Bitcoin-louhinnan on siten tarkoitus muodostaa ympäristöystävällisempi vaihtoehto tälle soihdutukselle.

Myös toinen Yhdysvaltojen suuri öljyalan johtava toimija ConocoPhillips on mukana Bitcoinin louhinnassa Pohjois-Dakotan Dakkenissa. Dakken puolestaan on USA:n yksi tärkeimmistä öljyesiintymistä. Myös ConocoPhillipsin tarkoituksena on bitcoin-louhinnan avulla vähentää maakaasun soihdutusta.

Viime kesäkuussa 2022 maailman suurin kaasutuottaja venäläinen Gazprom ilmoitti vastaavanlaisesta operaatiosta, jossa yhtiö kertoi alkaneensa tuottaa energiaa louhintayhtiö BitRiverille, joka taas on Venäjän suurin louhintapalveluiden tuottaja (hosting services for crypto mining).

Viimeisin tulokas tällä markkinalle on Argentiinan valtionyhtiö YPF, joka ilmoitti tässä kuussa jatkossa käyttävänsä heidän toiminnastaan syntyvän ylijäämäkaasun louhinnan hyväksi.


Kryptovaluuttoja markkinoivat julkkikset tarkempaan valvontaan


Monet julkisuuden henkilöt sekä sosiaalisen median vaikuttajana tai ”influesserit” ovat viime vuosien aikana mainostaneet sometileillään aktiivisesti erilaisia kryptovaluuttaprojekteja. Tähän mainostamiseen ollaan kuitenkin puuttumassa viranomaisten taholta niin USA:ssa kuin myös EU-alueellakin.

Tästä viranomaisten tiukentuneesta suhtautumisesta hyvä esimerkki on Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC:n Kim Kardashianinille asettama hallinnollinen rangaistusmaksu (anti-touting settlement). Tosi-tv-tähtenä, seurapiirijulkkiksena ja menestyvänä yrittäjänä tunnettu Kim Kardashian määrättiin maksamaan SEC:lle 1,6 $ miljoonaa, koska Kardashian ei noudattanut SEC:n kryptovaluuttojen mainontaa koskevaa ohjeistusta.

Kardashian mainosti Ethereum Max -tokenia (EMAX) omalla Instagram-tilillään, mutta hän unohti kuitenkin kertoa seuraajilleen tarpeeksi selkeästi, että hänelle myös maksetaan, tokenin mainostamisesta. Yhdysvaltain kauppakomissio FTC:n ohjeistus vaatii esimerkiksi kryptovaluuttojen tai NFT-tuotteiden (non-fungible token) mainostajaa ilmoittamaan hänelle maksetun rahasumman projektin julkisesta tukemisesta.

Nykyisin USA:ssa ei siis enää riitä, että tokenia mainostava taho kertoo, että kyseessä on ”mainos” tai että ”tämä ei ole sijoitusneuvo”.

Kim Kardashianilla on Instagram-tilillä 330 miljoonaa seuraajaa, joten Kardashiania voidaan pitää erittäin vaikutusvaltaisena sosiaalisen median vaikuttajana. Aikaisemmin myös muita julkisuuden henkilöitä on esiintynyt kryptovaluuttoihin liitetyssä mainoksissa: Tästä esimerkkeinä ovat mm. jalkapalloilija Christiano Ronaldo, koripalloilija Lebron James, näyttelijät Jamie Foxx ja Matt Damon, seurapiirijulkkis ja kauneusalan yrittäjä Paris Hilton, talk show -isäntä Jimmy Fallon sekä musiikkitaiteilijoista Post Malone ja The Weeknd. Myös maailman rikkain mies Teslan perustaja ja nykyinen Twitterin omistaja Elon Musk on tullut tunnetuksia kryptovaluuttaprojektien mainostamisessa.

SEC:n pääjohtaja Gary Gensler varoittikin nyt julkisuuden henkilöitä rikkomasta kryptovaluuttojen mainostamiseen liittyvää ohjeistusta, koska hänen mukaansa: ”Julkisuuden henkilöiden intressit eivät monesti ole yhteneviä suuren yleisön edun kanssa.”  SEC:n tarkoituksena on tämän ohjeistuksen avulla suojella suurta yleisöä.

Julkisuuden henkilöt ovat myös aikaisempina vuosina joutuneet maksamaan hallinnollisia sakkomaksuja kryptovaluuttojen mainontaan liittyvän ohjeistuksen rikkomisesta. Vuonna 2018 entinen ammattilaisnyrkkeilijä Floyd Mayweather Jr. ja näyttelijä Steven Seagal joutuivat maksamaan molemmat 314 000 $ sakkoja SEC:lle ohjeistuksen rikkomisesta. DJ Khaled puolestaan maksoi sakkoja SEC:lle 117 000 $.

Uusi vastaavanlainen pakottava lainsäädäntö on tulossa myös Eurooppaan (MiCA-asetus). Circlen EU-strategia- ja poliitikkajohtaja Patrick ”Paddi” Hansen kertoi asiasta seuraavaa: ”Kryptovaikuttajien on syytä olla hyvin varovaisia, sillä kryptovaluuttoihin liittyvä kommentoiminen (sosiaalisessa) mediassa ilman niistä saatujen hyötyjen ja etujen (kuten promootiopalkkioiden) julkistamista katsotaan jatkossa EU:ssa markkinamanipulaatioksi, kun MiCA-asetus tulee voimaan.”

Lainsäädäntö niin USA:ssa kuin myös tulevaisuudessa EU:ssakin käytännössä vaatii mainostajia antamaan enemmän ja kattavammin informaatiota heidän mainostamistaan sijoituskohteista sekä mainostavien tahojen saamista palkkioista. Näin ollen mahdollinen tuleva sijoittaja saisi mahdollisimman kattavan kuvan hänelle mainostetuista sijoituskohteista sekä mainostajan mahdollisista taloudellisista motiiveista sijoituskohteen taustalla.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *