Bitcoin-ETF:t nousseet koko maailman ETF-markkinoiden kärkikastiin

ETF:t nostattavat bitcoinia
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Uutistoimisto Bloombergin mukaan maailman suurimman varainhoitoyhtiö BlackRockin Bitcoin ETF on noussut julkaisunsa jälkeen maailman viidenneksi suosituimmaksi ETF:ksi. Tämä huima nousu on tapahtunut vain 17 päivän aikana.

Bloomberg Intelligencen datan mukaan BlackRockin iShares Bitcoin Trust (IBIT) on kerännyt (inflows) tähän mennessä jo 3,2 miljardin dollarin hallinnoitavan varallisuuden (AUM).

BlackRockin hallinnoima iShares Core S&P 500 ETF (IVV) vahvisti asemiaan maailman suurimpana indeksiosuusrahastona. Vuoden ensimmäisten kuukausien aikana rahaston hallinnoitava varallisuus on kasvanut merkittävästi, 13 miljardilla dollarilla, saavuttaen yhteensä 428 miljardin dollarin kokonaisvarallisuuden.

Alkuvuoden perusteella Vanguardin Vanguard 500 Index Fund ETF (VOO) on vakiinnuttanut paikkansa maailman toisiksi suurimpana ETF:nä. Varainhoitojätti Vanguardin hallinnoima rahasto on kasvattanut hallinnoitavaa varallisuuttaan 11,1 miljardilla dollarilla, nostaen sen kokonaisvarallisuuden 398 miljardiin dollariin.

Bitcooin ETF -rahastoista kymmenen joukkoon mahtui myös maailman kolmanneksi suurimman varainhoitajan Fidelity Investmentsin Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC). Rahasto on lisännyt varallisuuttaan vuoden alusta 2,7 miljardilla dollarilla.

Tässä tulee kuitenkin huomioida, että vaikka BlackRockin ja Fidelityn ETF:t ovat keränneet hyvin nopeassa ajassa mittavan hallinnoitavan varallisuuden, näiden ETF-rahastojen kasvuvauhti on alkanut viime viikon aikana hiipua. Sekin on hyvä havaita, että tästäkin huolimatta nämä kyseiset indeksiosuusrahastot ovat edelleen kaksi ostetuinta (inflows) Bitcoin-ETF:ää maailmassa.

Lähitulevaisuudessa on hyvin todennäköistä, että kyseiset ETF:t tulevat olemaan myös kaksi suosituinta Bitcoin-ETF:ää, koska ne ovat edelleen kasvattaneet merkittävästi hallinnoitavaa varallisuuttaan muihin Bitcoin-ETF-rahastoihin verrattuna.

Vaikka Grayscale GBTC pitää edelleen hallussaan suurimman Bitcoin-ETF:n titteliä 20,3 miljardin dollarin hallinnoitavalla varallisuudella, on sen kokonaisvarallisuus vuoden alusta laskenut 6,2 miljardilla dollarilla.

Muut rahastot, kuten ARK 21Sharesin Bitcoin ETF (ARKB), Bitwisen Bitcoin ETF (BITB) ja Invescon Galaxy Bitcoin (BTCO), ovat myös nähneet varallisuutensa kasvavan, mutta eivät samaan tapaan kuin markkinajohtajilla.

Lue lisää: Bitcoin ETF:n vaikutukset


Louhijat vähentäneet ennätysmäärän bitcoin-reservejään

Kryptovaluuttapörssi Bitfinexin raportin (Bitfinex Alpha Market Report) mukaan USA:n Bitcoin-indeksiosuusrahastojen (Bitcoin spot ETF) hyväksymispäätöksen jälkeen bitcoin-louhijat ovat joko myyneet tai lainanneet ennätysmäärän bitcoin-reservejään hankkiakseen pääomaa uusia investointeja varten.

Bitcoin-louhijoiden varannot ovat kokeneet merkittävän laskun kryptovaluuttaindeksirahastojen eli ETF:ien markkinoilletulon myötä. Varannot ovat saavuttaneet samankaltaisen tason kuin kesäkuussa 2021.

Lohkoketjudatayhtiö Glassnoden varantovirtadatan mukaan Bitcoin ETF:ien hyväksymisen jälkeen louhijoiden kryptovaluuttalompakoista oli siirtynyt 12.1.2024 mennessä ensimmäisen kahden päivän aikana jo 1 miljardin dollarin (n. 0,93 miljardia euroa) arvosta bitcoineja kryptovaluuttapörsseihin.

Myös lohkoketjudatayhtiö CryptoQuantin data on vastaanlaista. Heidän mukaansa n. 10 200 bitcoinia on siirtynyt louhijoiden lompakoista kryptovaluuttapörsseihin Bitcoin-ETF:ien hyväksymisen jälkeen.

Kyse on erittäin merkittävästä summasta, sillä viimeksi kuusi vuotta sitten louhijat siirsivät yhtä paljon bitcoinejaan kryptopörsseihin.

Bitfinexin raportin mukaan syitä näille likvidoinneille voi olla useita. Osa louhijoista pyrkii kasvattamaan louhintakapasiteettia, jonka vuoksi he myyvät bitcoinejaan. Osa taas pyrki kotiuttamaan vuoden aikana saamiaan bitcoinin arvonkehityksestä syntyneitä voittoja.

Tässä tulee kuitenkin huomata, että varantovirrat ei ole olleet pelkästään yksisuuntaisia louhijoiden lompakoista pörsseihin vaan liikettä on ollut myös vastakkaiseen suuntaan. Louhijat siirsivät 1.2.2024 13 500 bitcoinia lompakoista pörsseihin, mutta 2.2.2024 louhijat siirsivät taas 10 000 bitcoinia pörsseistä takaisin lompakkoihinsa.

Kyse ei myöskään ole mistään paniikkireaktiosta, sillä pitkäaikaiset bitcoin-sijoittajat (hodlers) eivät ole myyneet juurikaan omia bitcoin-omistuksiaan. Suurimmat myynnit ovat viime viikkoina olleet Grayscalen Bitcoin-rahastoon liittyviä myyntejä, mutta bitcoinien tarjonta ei ole juurikaan merkittävästi Grayscalen rahaston myyntejä lukuun ottamatta lisääntynyt.

Rajallinen tarjonta yleensä tarkoittaa sitä, että pitemmän aikavälin ammattisijoittajat näkevät bitcoinin hintakehityksen olevan tulevaisuudessa nousujohteista.

MicroStrategy, joka tunnetaan maailman suurimpana yrityksenä bitcoin-varallisuuden suhteen, on jatkanut bitcoinien hankkimista merkittävissä määrin. Yhtiö ilmoitti tällä viikolla ostaneensa 850 bitcoinia, lisäten omistustaan 37,2 miljoonalla dollarilla. Tällä hetkellä MicroStrategyn taseessa on yhteensä 190 000 bitcoinia.

Opi lisää aiheesta bitcoin-louhinta:


USA:n valtiovarainministeriö: Rahanpesu kryptovaluutoilla vähäistä käteiseen verrattuna

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön raportin mukaan rikolliset käyttävät rahanpesussa ja terrorismin rahoittamisessa käteistä. Raportissa erityisesti korostetaan: ”Rikolliset käyttävät suurelta osin käteiseen perustuvia rahanpesustrategioita, koska käteinen mahdollistaa anonymiteetin. Rikolliset käyttävät yleisesti dollaria sen laajan hyväksynnän ja vakauden vuoksi.”

Raportissa korostetaan, että Yhdysvaltain dollarit kuljetetaan ”bulkkikuljetuksina” ja tällainen toimintatapa on edelleen suosituin tapa pestä laittomia tuloja maan sisällä ja sen ulkopuolella. Käteinen kuljetetaan yleensä rajojen yli ja talletetaan ulkomaisille pankkitileille.

Valtiovarainministeriön mukaan USA:n rajojen sisälle saapuviin varoihin kohdistuvia valuutta- ja rahavälineiden takavarikointeja tehtiin vuonna 2023 yhteensä 1 480 kappaletta. Näiden takavarikkojen arvo oli n. 18 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Viime vuonna USA:n rajojen ulkopuolelle suuntautuvia valuutan ja rahan takavarikointeja tehtiin 1 010 kappaletta yhteensä n. 53 miljoonan Yhdysvaltain dollarin arvosta.

USA:ssa rikolliseen toimintaan sidottua rahaa kuljetetaan myös laajasti Yhdysvaltain moottoriteillä. Viime vuosien aikana Yhdysvaltain lainvalvontaviranomaiset ovat huomanneet kuitenkin, että yksityisten lentokoneiden käyttö on lisääntynyt bulkkikäteisen salakuljetuksessa.

USA:n viranomaiset: “Lentokoneiden käyttö on nopeampi tapa siirtää valuuttaa Yhdysvaltoihin, sen kautta sekä pois Yhdysvalloista verrattuna siihen, että rahat lastataan ajoneuvokuljetusta varten tai että rahat teipataan yksityishenkilön kehoon kiinni. Tämä korostuu etenkin pitempien kuljetusten kohdalla.”

Raportin mukaan tämä johtuu siitä, että lainvalvontaviranomaiset tarkastavat vähemmän Yhdysvalloissa rekisteröityjä lentokoneita. Meksikon rajalla sijaitsevilla pienillä lentokentillä ei yleensä ole turvatoimia, mikä mahdollistaa käteisen salakuljetuksen lentoteitse.

Valtiovarainministeriön tuoreen selvityksen mukaan virtuaalivaluuttojen käyttö rahanpesutarkoituksiin jää huomattavasti pienemmäksi verrattuna perinteisiin fiat-valuuttoihin, kuten Yhdysvaltain dollariin. Siitä huolimatta kryptovaluuttoja hyödynnetään edelleen tietyissä laittomissa toiminnoissa, kuten lunnaiden vaatimukseen, huijauksiin, huumekauppaan, ihmiskauppaan ja muuhun rikolliseen toimintaan.

Tästä huolimatta EU-alueella viranomaiset ovat lisänneet valppauttaan ja tarkkailevat erityisellä huolellisuudella kryptovaluuttojen siirtoja, pyrkien estämään niiden käytön laittomuuksiin.

Tammikuussa hyväksytyn lakiuudistuksen mukaan EU-alueella virtuaalivaluuttojen tarjoajien on tarkistettava vähintään 1 000 euron arvoisia liiketoimia suorittavat asiakkaat ja ilmoitettava epäilyttävästä toiminnasta. Yritysten, jotka käsittelevät rajat ylittäviä kryptovaluuttasiirtoja, on nyt suoritettava perusteellisemmat tarkastukset kaikille yli 1000 euron arvoisille kryptovaluuttasiirroille.

Samassa laissa kiristettiin myös yli 3000 euron käteiskuljetuksiin (tunnistaminen), luksusautojen- ja veneiden, jalokivien, jalometallien rajat ylittäviin kuljetuksiin liittyviä säännöksiä. Säännökset tiukentuivat myös luksustuotteiden kauppiaiden, erityisten isolla rahalla ostettujen viisumin (golden visa) saaneiden ja esimerkiksi urheiluseurojen sekä heidän agenttiensa hankintojen ja palkanmaksun osalta.

Suomalainen europarlamentaarikko Eero Heinäluoma kommentoi lakiuudistusta seuraavasti: ”Tämä on hyvä päivä EU:n kansalaisille ja yrityksille, mutta huono päivä oligarkeille ja terroristeille”.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *