Soppa FTX:n, Alamedan ja SBF:n ympärillä sakenee

Sam Bankman-Fried
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Kun yksi maailman suurimmista kryptopörsseistä FTX ajautui konkurssiin, sen jälkeen alkoi selvittely yhtiön toiminnasta ja sen holtittomasta varojenjaosta. FTX:n perustaja, omistaja ja entinen toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried (tunnetaan myös lyhenteellä SBF) oli ollut Bahamalla vangittuna epäiltynä mm. petoksista ja rahanpesusta. SBF kuitenkin vapautui takuita vastaan, koska hän maksoi takuina 250 $ miljoonaa (bail bond) välttääkseen vankilatuomion. Sen jälkeen SBF siirrettiin Yhdysvaltoihin Kaliforniaan kotiarestiin hänen vanhempiensa taloon.

Nyt Bankman-Fried myöntää Karibian oikeusistuimelle (Caribbean Court of Justice) antamassaan valaehtoisessa todistuksessa lainanneensa FTX:n toisen perustajan Zixiao (Gary) Wangin kanssa FTX:n taustayhtiö Alameda Researchiltä 546 $ miljoonaa sijoittaakseen ne Emergent Fidelity Technologies Ltd-yhtiöön, jolla puolestaan osti 7,6 %:n omistuksen kaupankäyntialusta Robinhoodista (Robinhood Markets). Lainajärjestely toteutettiin velkakirjalainoilla (promissory note). Jos tämä pitää paikkaansa, silloin FTX omistaisi 56 miljoonaa Robinhoodin osaketta, joiden markkina-arvo tällä hetkellä on n. 440 $ miljoonaa.

Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen, sillä myös toinen konkurssiin mennyt kryptotoimija BlockFi, joka tarjosi aiemmin kryptolainapalveluita, väittää New Jerseyn oikeudelle antamassaan dokumentissa, että he omistavat kyseiset Robinhoodin osakkeet SBF:n marraskuussa lupaaman kaupan seurauksena. Robinhoodin osakkeet on pantattu Alamedan ottaman lainan vakuudeksi.

Nyt Yhdysvaltojen arvopaperi- ja pörssikomissio SEC on nostanut petossyytteet Alamedan toimitusjohtaja Caroline Ellisonia ja FTX:n CTO (Chief Technologicy Officer) Gary Wangia vastaan. Ellison ja Wang ovat myöntäneet huijanneensa sijoittajia, joten SEC on ryhtynyt oikeustoimiin FTX:n ja Alamedan johtohenkilöitä vastaan. SEC:n mukaan myös Bankman-Fried on nyt FBI:n hallussa uudelleen epäiltynä mm. petoksesta.

Tämän lisäksi FTX:n asiakkaita oli asiakirjojen mukaan pyydetty tallettamaan heidän varansa Alamedan tytäryhtiö North Dimensionin kautta. Kuitenkin nämä FTX:n asiakkaiden varat eivät ohjautuneet FTX:lle vaan Alamedalle, joka taas käytti näitä varoja sen omiin kauppoihinsa. North Dimension ei kuitenkaan ilmeisesti edes ole FTX:n asiakkaisiin missään sopimussuhteessa vaan North Dimension on verkkokauppa. North Dimensionin toimintamalli onkin herättänyt paljon kysymyksiä ja monet pitävätkin tätä ”verkkokauppaa” ennemminkin valeverkkokauppana, jolla ei ole mitään tekemistä FTX:n kanssa.

Kokonaisuutena FTX:n, Alamedan ja SBF:n todellinen liiketoimintajärjestely on hyvin sekava ja monivivahteinen. Täydellistä kuvaa siitä, että mitä on tapahtunut, on vielä tässä vaiheessa hyvin vaikea hahmottaa. Onkin hyvin todennäköistä, että koko kuvion selvittämiseen menee aikaa vuosia. Asiasta on tehty myös tarkempaa analyysiä ja havaintoja.

Viime vuosi on ollut kryptovaluuttamarkkinoilla hyvin alavireinen. Kryptovaluuttamiljardööreistä, joita on arvioitu olevan yhteensä 17 kappaletta, viime maaliskuusta 2022 lähtien 15 kappaletta on menettänyt yli puolet krypto-omaisuutensa arvosta. Näihin kryptomiljardööreihin kuului vielä alkuvuodesta myös Sam Bankman-Fried, mutta ei kuulu enää.

Tutustu Sam Bankman-Friedin tarinaan

MicroStrategy tarjoaa jatkossa yritysasiakkailleen salamaverkkopalveluita

Business intelligenceä, mobiiliohjelmistoja ja pilvipalveluita tarjoava MicroStrategy on yhtiön hallituksen puheenjohtaja Michael Saylorin mukaan perustamassa uutta salamaverkkoon perustuvaa palvelukokonaisuutta. Yhtiön uutena strategiana on tarjota salamaverkkopalveluita yrityksille. Sen lisäksi yhtiö pyrkii luomaan salamaverkkoon ja Bitcoiniin pohjautuvia ohjelmistosovelluksia sekä -ratkaisuja yrityksille. MicroStrategy pyrkiikin jatkossa tekemään muutakin Bitcoinin ekosysteemissä kuin vain ostaa ja omistaa bitcoineja, josta mm. Sayloria on aikaisemmin kritisoitu.

MicroStrategyn tavoitteena on nyt tutkia mm. internetin sisällön tuottajien palveluiden monetisoimista, yritysten markkinointia, maksumuureja (web paywall) ja yhtiöiden sisäisiä kyberturvajärjestelmiä. Tutkimustulokset on tarkoitus julkaista vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä, jonka jälkeen yhtiö kertoo sen jatkosuunnitelmat palveluiden toteutusten suhteen.

Saylor: ”Haluamme antaa kaikille yrityksille mahdollisuuden kehittää salamaverkkoinfrastruktuuria ja saada sen avulla tuhansia työntekijöitä tai asiakkaita. Haluamme liittää sen (Bitcoinin ja salamaverkon) yritysteknologiaan ja tehdä siitä markkinointistrategian mille tahansa tulevaisuuteen tähtäävälle markkinajärjestelylle. Jokaisen markkinointipäällikön tulisi palkita sen asiakkaita asiakaspalautteesta jakamalla heille satosheja.” Yksi bitcoin jakautuu 100 miljoonaan satoshiin, joten yritysten olisi ainakin periaatteessa helppo jakaa niitä asiakkailleen palkintoina tai kannustimina yrityksen toiminnan kehittämisessä.

MicroStrategyn tarkoituksena on mahdollistaa yrityksille nopea siirtyminen salamaverkkoon. Saylor myös mainitsi turvallisuuteen liittyvästä kehitteillä olevasta Bitcoiniin pohjautuvasta ”salamaverkkomuuri-ideasta”, jonka on tarkoitus olla jonkinlainen palomuuria vastaava toiminto. Tämän palomuurin on tarkoitus suojella nettisivua sen mahdollisilta verkkouhilta. Salamaverkko siten suojaisi nettisivua ja tästä suojauksesta maksettaisiin satosheilla. Saylor mainitsi myös ideatasolla salamaverkkopohjaisen nettiselaimen ja käyttäjien itsensä hallinnoiman (non-custodial) salamaverkkolompakon.

MicroStrategy on myös hankkinut lisää bitcoineja (BTC). Osto on kooltaan tällä kertaa 2500 bitcoinin suuruinen. Yhtiöllä on taseessa tällä hetkellä 132 500 bitcoinia. Kaikista maailman yhtiöistä MicroStrategyn bitcoin-omistukset ovat tällä hetkellä maailman suurimmat.

MicroStrategy hankki 1.11.-12.12.2022 välisenä aikana 2395 bitcoinia, joiden arvo Yhdysvaltain dollareina oli 42,8 $ miljoonaa. Sen jälkeen yhtiö myi 22.12.2022 tappiolla 704 bitcoinia, jotka yhtiö saa vähentää sen verotuksessa. Jouluaattona 24.12.2022 yhtiö puolestaan hankki lisää 810 bitcoinia.

Merkittävää tapauksessa oli oston lisäksi myös se, että MicroStrategy ensimmäistä kertaa myi bitcoineja, jota yhtiö ei ole aikaisemmin tehnyt. Yhtiö toteuttaa siten myös verovähennysten maksimoivaa tax loss-harvesting-strategiaa. Yhtiö on nyt hankkinut bitcoineja yhteensä 4,03 $ miljardilla. Ostojen keskihinta on 30 397 $. Yhtiöllä on myös realisoimattomia tappioita 1,8 $ miljardin verran.

Yhtiön toimintaa kuten sen viimeaikaisia bitcoin-ostoja on myös kritisoitu. Analyytikko Willy Woon mukaan ostot voivat johtaa bitcoinin omistuksen keskittymiseen. Toisen tunnetun analyytikon Dan Heldin mukaan keskittymisen vaaraa ei ole, koska bitcoinien omistus ei johda Bitcoin-verkon omistuksen keskittymiseen. Sen lisäksi Heldin mukaan vapaassa markkinassa jokainen yksityishenkilö ja yritys voi omistaa niin paljon bitcoineja kuin se haluaa.

Tutustu Michael Saylorin tarinaan

Bitcoin-louhintayhtiöt möivät lähes kaiken louhimansa vuonna 2022

Julkisesti pörssilistatut louhintayhtiöt möivät lähes kaikki louhimansa bitcoinit vuonna 2022. Nyt kuitenkin nämä louhintayhtiöt ovat taas alkaneet keräämään bitcoin-reservejä.

Lohkoketjuanalytiikkayhtiö Messarin analyytikko Tom Dunleavyn mukaan pörssilistatut louhintayhtiöt Core Scientific, Riot, Bitfarms, Cleans Park, Marathon, Hut8, HIVE, Iris Energy, Argo ja Bit Digital louhivat viime vuoden 1.1.-30.12.2022 välisenä aikana yhteensä 40 700 bitcoinia. Näistä louhituista bitcoineista 40 300 bitcoinia myytiin. Dunleavyn mukaan louhintayhtiöiden jatkuvat myynnit lisäisivät myyntipainetta bitcoinia kohtaan myös jatkossa.

On totta, että pörssilistattujen louhintayhtiöiden bitcoin-reservit ovat vähentyneet merkittävästi 2022 jälkipuoliskolla etenkin FTX:n romahduksen jälkeen ja myös marraskuun 2022 aikana. Kaikki markkinoilla eivät kuitenkaan usko, että pörssilistattujen suurten louhintayhtiöiden myynnit vaikuttaisivat markkinoihin juuri ollenkaan. Tätä mieltä on esimerkiksi kryptopörssi Bitmex:n entinen toimitusjohtaja Arthur Hayes.

Tämän huomion on havainnollistanut myös Bitcoin Visuals. Esimerkiksi 26.12.2022 bitcoinien kaupankäyntivaihtovolyymi oli Yhdysvaltain dollareissa mitattuna 12,2 miljardia. CryptoQuantin lukujen mukaan louhintayhtiöiden myynnit olivat samana päivänä 919 bitcoinia eli 15,3 $ miljoonaa. Louhintayhtiöiden myynnit olivat siten vain 0,13 % päivän kokonaisvaihtovolyymista. Yhden päivän luvut eivät tietenkään anna laajempaa kokonaiskuvaa tilanteesta.

Viime kuukauden trendi on ollut jo hieman positiivisempi, sillä pörssilistattujen louhintayhtiöiden bitcoin-reservit ovat nousseet jo 1 %:n, jota pidetään markkinoilla jo positiivisena merkkinä jo mahdollisesta käänteestä markkinoilla.

Viime vuoden ajan louhijoita on koeteltu. Ensinnäkin bitcoinin hinta on laskenut n. 76 % vähän yli vuoden takaisista huipuista. Toisekseen louhintaan tarvittavan energian hinta ja samalla louhinnan vaikeusaste (difficulty) on myös noussut. Myös erilaiset uusiutuvan energian käytön vaatimukset ovat vaikeuttaneet louhijoiden toimintaa. Osa pörssilistatuista louhijoista onkin joutunut suuriin vaikeuksiin. Esimerkiksi Core Scientific hakeutui yrityssaneeraukseen (Chapter 11-menettely).

Myös louhintayhtiö Argo Blockchain on joutunut uudelleen järjestelemään toimintaansa. Yhtiö on joutunut myymään sen Helios-louhintalaitteistonsa Mike Novogratzin kryptosijoitusyhtiö Galyxy Digitalille. Kauppahinta on 65 $ miljoonaa. Argo Blockchainin toimitusjohtaja Peter Wallin mukaan Argo maksaa tällä tavoin heidän lainansa institutionaalisia teknologia- ja finanssialan asiakkaita palvelevalle NYDIG:lle. Argo saa Galaxy Digitalilta myös uuden 35 $ miljoonan lainan uusiin laitteistohankintoihin. Järjestelyn tarkoituksena on vakauttaa Argon liiketoimintaa.

Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

  • Soppa FTX:n, Alamedan ja SBF:n ympärillä sakenee

    Soppa FTX:n, Alamedan ja SBF:n ympärillä sakenee

    Kun yksi maailman suurimmista kryptopörsseistä FTX ajautui konkurssiin, sen jälkeen alkoi selvittely yhtiön toiminnasta ja sen holtittomasta varojenjaosta. FTX:n perustaja, omistaja ja entinen toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried (tunnetaan myös lyhenteellä SBF) oli ollut Bahamalla vangittuna epäiltynä mm. petoksista ja rahanpesusta. SBF kuitenkin vapautui takuita vastaan, koska hän maksoi takuina 250 $ miljoonaa (bail bond) välttääkseen vankilatuomion.…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *