Sveitsin Lugano edistää kryptovaluuttojen yleistymistä: Hyväksyy nyt bitcoinin ja USDT:n veromaksuihin

Lugano hyväksyy nyt bitcoinin ja tetherin veronmaksuihin
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Viime vuoden maaliskuussa sveitsiläinen Luganon kaupunki kertoi julkisuuteen suunnitelmistaan mahdollistaa verojen maksaminen bitcoineilla (BTC) ja Tetherin USDT-vakaavaluutoilla (stable coin). Tämän lisäksi edellä mainituilla kryptovaluutoilla on mahdollista maksaa nyt myös kaikki kunnalliset palvelumaksut.

Kuntaverojen ja kunnallisten palveluiden maksaminen kryptovaluutoilla on tarkoitettu niin kaupungin asukkaille (luonnollisille henkilöille) kuin myös yrityksille. Bitcoin ja USDT ovat nyt Luganossa laillisia maksuvälineitä.

Tässä maksamisessa alustana käytetään Bitcoin Suissen ja Tetherin Plan B:ksi nimettyä yhteistoimintahanketta, joka on skaalannut toimintansa mahdollistamaan myös suurempien institutionaalisten toimijoiden maksuliikenne.

Verojen maksu tapahtuu skannaamalla lähetetyn laskun QR-koodi, jonka jälkeen valitaan kryptovaluuttalompakosta kryptovaluutta, jolla maksu halutaan toteuttaa.

Sveitsi on edelläkävijä Euroopassa kryptovaluuttamaksuissa. Vuonna 2021 Zugin kantoni hyväksyi bitcoinin ja etherin (ETH) luonnollisten henkilöiden ja yritysten verojenmaksuvälineenä. Puolestaan Valaisin kantonin Zermattin kunta hyväksyi verojen maksun bitcoineilla (Bitcoin Suissen alustalla) jo vuonna 2020.

Myös Venäjä on ottanut Tetherin (USDT-vakaavaluutta) käyttöön yritysten välisessä kansainvälisessä rajat ylittävässä maksuliikenteessä. Maksuliikennejärjestely toteutetaan Venäjällä Exved-alustan kautta. Mielenkiintoista tässä järjestelyssä on se, että järjestelmässä käytetään niin USA:n dollareita kuin myös Venäjän ruplia.

USDT-maksujen avulla tarkoituksena on saada venäläisten yritysten rajat ylittävät maksut aikaisempaa edullisemmiksi. InDeFi Smart Bankin perustaja ja toimitusjohtaja Sergey Mendeleevin mukaan vakaavaluuttamaksuja hyödyntämällä nykyiseltä 6–7 %:n tasolta on mahdollista päästä tulevaisuudessa 2-3 %:n tasolle (% maksun kokonaissummasta). Vakaavaluuttajärjestelmä on saanut jo Venäjän keskuspankin ja rahamarkkinavalvojan hyväksynnän.

Vakaavaluutat ovat olleet otsikoissa myös Ranskassa, jossa maan yksi suurimmista pankeista Societe Generale julkisti oman vakaavaluuttansa EUR Coinverblen (EURCV). Vakaavaluutan liikkeeseen laskijana toimii kryptovaluuttapörssi Bitstamp.

Societe Generalen EUR-Converble-vakaavaluutta on Ethereumin lohkoketjuun perustuva järjestelmä, jossa vakaavaluutta käyttää eurokiinnitystä. Samalla markkinalla toimii myös suomalainen Membrane Finance, joka julkaisi aikaisemmin tänä vuonna EUROe-vakaavaluutan, jonka arvo on myös kiinnitetty euroon.

Lue lisää: Mikä on Tether (USDT) ja miksi sitä tarvitaan?


Teknologiavaikuttaja Taneli Tikka näkee Bitcoinissa suuren potentiaalin

Coinmotionin hallituksessa istuva kryptosijoittaja ja sarjayrittäjä Taneli Tikka kertoi Kauppalehden haastattelussa hyvin avoimesti luottavansa Bitcoiniin (BTC) kannattavana sijoituskohteena. Tikan mukaan nyt on sopiva hetki hypätä Bitcoinin ostajien vankkureihin. Hän kertoo myös itse sijoittaneensa Bitcoiniin.

Sijoituspäätöstään Tikka perustelee neljällä syyllä:

  1. Bitcoinia ovat ostaneet suuret institutionaaliset sijoittajat
  2. Maailman talouden epävarmassa tilanteessa monet kokevat Bitcoinin jopa eräänlaiseksi turvasatamaksi
  3. Bitcoinin lohkoketjupalkkion puoliintuminen
  4. ETF-rahastojen salliminen USA:ssa

Tikan mukaan kryptovaluuttojen suosiota nostaa myös se, että tällä hetkellä moni muu omaisuusluokka pärjää huonommin sijoituskohteena. Tästä johtuen kryptovaluutat voidaan nähdä jopa tuottoisampana sijoituskohteena kuin esimerkiksi perinteisemmät sijoituskohteet.

Tikan mukaan vielä ei ole liian myöhäistä sijoittaa: ”Ajoitus on hyvä. Bitcoin ei lähde vielä huomenna huippuhintoihin. Voidaan sitten ensi vuonna katsella kuinka sen arvo kiihdyttää.”

Bitcoin osalta keskeistä on myös huomioida ensi huhtikuussa 2024 tapahtuva Bitcoinin lohkoketjupalkkion puoliintuminen (halvening/halving). Tikan mukaan tämä joka neljäs vuosi tapahtuva halvening on yleensä ollut lähtölaukaus bitcoinin hinnannousulle.

Tikka nostaa myös Bitcoinin ja Ethereumin indeksiosuus- eli ETF-rahastojen (spot ETF-rahastot) mahdollisen hyväksymisen Yhdysvalloissa olennaiseksi kryptovaluuttojen hintoja nostavaksi tekijäksi tällä hetkellä. Monet odottelevatkin Bitcoin- ja Ethereum-ETF-rahastojen hyväksymisen tapahtuvan jo joulukuussa 2023 tai tammikuussa 2024.

Tämä ETF-rahastojen mahdollinen hyväksyminen on Tikan mukaan keskeistä siitä syystä, että sen jälkeen kryptovaluuttakauppa olisi helpommin instituutioiden saatavilla sekä myös yhteensopivampi muun finanssialan sääntelyn kanssa.

Tämä on hyvin tärkeää, sillä mikäli kryptovaluuttapohjaiset ETF-rahastot tultaisiin USA:ssa hyväksymään, silloin kryptovaluuttojen ostaminen ja myyminen olisi sellaisille perinteisille kuluttajille paljon helpompaa, jotka eivät ole aikaisemmin kryptovaluuttoihin sijoittaneet.

Tikka muistuttaa kuitenkin vielä, että kryptovaluuttojen ostamiseen ja vaihtamiseen liittyy vielä paljon tietosuojallisia ja lainsäädännöllisiä kysymyksiä. Yksi kryptovaluuttojen suosiota lisäävät tekijä voisi tavallisten kuluttajien keskuudessa olla esimerkiksi helpompi käyttöliittymä, jolloin suuret massat voisivat aikaisempaa helpommin sijoittaa kryptovaluuttoihin.

Tikka näkee kryptovaluutat suurena mahdollisuutena. Hän vertaa esimerkiksi kryptovaluutan muuttamista arvopapereiksi vastaavanlaiseksi läpimurroksi kuin ChatGPT ja sen mukanaan tuoma erittäin kehittynyt tekoälyteknologia.

On toki muistettava, että aikaisemmin Bitcoinin historiassa tapahtuneet tapahtumat kuten lohkoketjupalkkioiden puoliintumiset eivät automaattisesti tarkoita sitä, että sijoitusinstrumentin hinta eli tässä tapauksessa bitcoinin hinta, tulisi tulevaisuudessa nousemaan. Sijoituskohteiden tulevaisuuden hintojen ennustaminen on tunnetusti erittäin haastavaa.


Suomen presidentinvaaliehdokkaista ainoastaan Paavo Väyrynen on puhunut kryptovaluuttojen puolesta

Suomessa järjestetään presidentinvaalit 28.1.2024. Presidentinvaalien yhteydessä ulkopolitiikka ja turvallisuus ovat toistaiseksi muodostuneet keskeisiksi keskustelunaiheiksi. Huomionarvoista on, kuinka vain yksi ehdokas on tähän mennessä lausunut positiivisia näkemyksiä kryptovaluutoista.

Ainoa presidentinvaaleissa oleva ehdokas, joka on tähän mennessä maininnut kryptovaluutat aitona mahdollisuutena, on ollut Paavo Väyrynen, joka pyrkii kannattajayhdistyksen kautta presidentiksi.

Väyrysen Posi-Tv:lle antaman haastattelun (kohdassa 40–44 min) mukaan Suomi on kärsinyt valtavasti euroalueesta ja sen tuomista ongelmista. Väyrysen mukaan Suomen tulisi noudattaa nykyisen keskitetyn eurojärjestelmän sijasta hajautettua mallia, jossa osa maista olisi euroalueessa tiiviimmin mukana ja osa valtioista olisivat säilyttäneet kansalliset valuuttansa.

Väyrysen mukaan nykyinen euroalue oli jo perustamisvaiheessa liian laaja, koska yhtenäisvaluutan piirissä oli jo alun perin liian erilaisia valtioita. Tällöin vain viisi valtiota täytti euroalueen jäsenyyden ehdot, mutta euroalueeseen otettiin kuitenkin mukaan myös sellaisia valtioita, joita sinne ei olisi koskaan tullut päästää mukaan.

Väyrysen mukaan Suomen tulisi erota euroalueesta ja pohtia uusia vaihtoehtoja kestävämmälle valuuttajärjestelmälle. Tällaisia vaihtoehtoja voisivat olla hänen mukaansa esimerkiksi sellainen järjestelmä (jota pohdittiin jo euroaluetta perustaessa), jossa vain yhteisvaluutan kriteerit täyttävät valtiot muodostaisivat euroalueen (Lahmers-Schäublen malli).

Toinen vaihtoehto olisi sellainen malli, jossa olisi käytössä samanaikaisesti niin yhtenäisvaluutta euro kuin myös kansalliset valuutat.

Väyrynen mainitsee tulevaisuuden vaihtoehtona myös kryptovaluutat osana laajempaa rahajärjestelmän kokonaisuutta: ”Nyt on tilanne muuttunut. Näitä kryptovaluuttoja alkaa olla eri puolilla. Koko tämä valuuttajärjestelmä saattaa olla muuttumassa. Ja se voi avata meille vielä mahdollisuuden palauttaa päätösvaltaa omiin käsiimme.”

Tässä tulee kuitenkin muistaa Suomen vaalijärjestelmä, jonka mukaan presidenttiehdokkaan voi asettaa
1) ne puoluerekisterissä olevat puolueet, joiden ehdokaslistoilta on valittu presidentinvaalia edeltävissä eduskuntavaaleissa vähintään yksi kansanedustaja sekä
2) vähintään 20 000 äänioikeutetun perustamat valitsijayhdistykset.

Valitsijayhdistyksen kautta presidentiksi pyrkivä Väyrynen kuitenkaan ei vielä tällä hetkellä ole saanut 20 000 kannattajakorttia, joten hänen lopullinen ehdokkuutensa riippuu tällä hetkellä kannattajayhdistyksen saamista äänistä. Kannattajakortit tulee saada kerättyä 12.12.2023 mennessä eikä Väyrysellä ole tämän hetken tietojen mukaan kannattajakortteja vielä kasassa.

Mikäli Väyrynen ei saa riittävästi kannattajakortteja kampanjaansa, häntä ei nähdä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Toinen ehdokas, joka tähän mennessä on aikaisemmin puhunut kryptovaluutoista, on myös valitsijayhdistyksen kautta presidentiksi pyrkivä Olli Rehn. Hän on kuitenkin Suomen keskuspankin pääjohtajan tehtävässään jyrkästi tuominnut kryptovaluutat.

Rehnin mukaan: ”Bitcoin ei ole valuutta vaan spekulaation väline.” Rehn on sen sijaan puhunut digitaalisen euron puolesta.

Muut presidentinvaalien ehdokkaat eivät tähän mennessä ole ottaneet kantaa kryptovaluuttoihin.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille



Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *