Suomen suurituloisimpien listalla kiistanalainen kryptosijoittaja Richard Heart

Kryptovero
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Verohallinto julkaisi tällä viikolla Suomen suurituloisimpien listan vuodelta 2022. Suurituloisimpien listalle pääsi yhdysvaltalainen virtuaalivaluuttavaikuttaja Richard Scheuler, joka tunnetaan paremmin nimellä ”Richard Heart”. Heart asuu tällä hetkellä Suomessa.

Heart oli suurituloisten listalla sijalla 24. Hänen pääomatulonsa olivat 15 miljoonaa vuonna 2022. Heartin kryptovaluuttaprojekteja ovat olleet mm. virtuaalivaluutta HEX, PulseChain ja PulseX. Tällä hetkellä Yhdysvaltain viranomaiset (SEC) syyttävät Heartia yli miljardin dollarin arvoisesta petoksesta liittyen virtuaalivaluutta HEXiin.

SEC:n mukaan Heart on laittomasti tarjonnut sijoittajille rekisteröimättömiä arvopapereita (HEX-tokeneita). Tämän lisäksi Heart on myös tiettävästi hankkinut PulseX:n varoilla myös ostanut sijoittajien varoilla yhteensä 12 $ miljoonan arvosta luksushyödykkeitä kuten mm. Ferrari Roma -urheiluauton ja 555 karaatin mustatimantin (The Enigma) sekä kalliita kelloja.

Heartin epäillään myös keinotekoisesti nostaneen HEX:n arvostusta kierrättämällä HEX:n, PulseChainin ja PulseX:n varoja niin sanotun HEX Flush Adress -huijauksen avulla. SEC:n mukaan tällä varojen kierrättämisellä useiden HEX-osoitteiden välillä virtuaalivaluutta HEX:iin sijoittaneiden määrä saatiin näyttämään 678 $ miljoonalta, vaikka todellinen sijoitettu määrä oli vain n. 34 $ miljoonaa.

SEC pitää myös Heartin steikkaus-ohjelmaa huijauksena, jonka tarkoituksena oli vain nostaa, HEX-tokenin arvostusta. Samaa mieltä on myös esimerkiksi kryptovaluutta-asiantuntija Davis Z. Morris, joka pitää Heartin HEX, PulseChain ja PulseX -projekteja täytenä huijauksena.

Morrisin mukaan Heart huijasi sijoittajia ainakin kahteen otteeseen: Ensin hän möi heille arvottomia HEX-tokeneita. Sen jälkeen hän sai näihin HEX-tokeneihin sijoittaneet vaihtamaan sijoituksensa pienempään määrään arvottomampia tokeneita. Morrisin mukaan myös steikkaajia huijattiin maksamaan Heartin omistamiin HEX-osoitteisiin ylimääräisiä maksuja, mikäli steikkaajat eivät nostaneet ajoissa heidän steikattua (lainattua) pääomaa.

Virtuaalivaluutta HEX:n markkina-arvo oli syksyllä 2021 parhaimmillaan 50 $ miljardia. Heart väitti HEX:iä myös Bitcoin arvokkaammaksi. HEX:n kurssi on kuitenkin tämän jälkeen pudonnut 99 %. Markkinoilla HEX:iä on kutsuttu myös ponzi-huijaukseksi ja verrattu viime vuonna kaatuneeseen virtuaalivaluuttaprojekti Terraan (Luna).


Bitcoinin ja Ethereumin kurssit nousevat ETF-hypen ja bitcoinin tarjonnan vähenemisen seurauksena

Viime kesästä asti puheet mahdollisesta Bitcoin ETF:stä (spot Bitcoin ETF) ja hieman sen jälkeen Ethereum ETF:stä (spot Ethereum ETF) ovat herättäneet runsaasti keskustelua kryptovaluuttayhteisössä. Maailman suurimpien finanssikonglomeraattien kuten BlackRockin tulo kryptovaluuttamarkkinoille on nostanut molempien kryptovaluuttojen arvostusta.

Viime kuukausina niin Bitcoinin (BTC) kuin myös Ethereumin (ETH) kurssit ovat olleet vakaassa nousussa. Nousu on saanut tällä viikolla tukea mm. siitä, että keskiviikkona maailman suurin kryptovaluuttarahasto Grayscale Investments on aloittanut neuvottelut Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC:n kanssa heidän Bitcoin-rahastonsa (GBTC) muuttamisesta Bitcoin ETF:ksi (spot Bitcoin ETF).

Sen jälkeen maailman suurin varainhoitaja BlackRock ilmoitti perustaneensa Delawaren osavaltioon iShares Ethereum Trustin. Tänään BlackRock ilmoitti odotetusti hakevansa Ethereum ETF:n listaamista maailman suurimpaan teknologiapörssi Nasdaqiin. USA:n suurin kryptopörssi Coinbase toimisi hakemuksen mukaan varojen säilytysyhteisönä. Hakemus tarvitsee vielä SEC:n hyväksynnän.

Juuri nyt vaikuttaa siltä, että kun vain Bitcoin- tai Ethereum ETFistä tai niiden potentiaalisista uutisista kuullaan, markkinat reagoivat rajusti suuntaan tai toiseen. Tällä hetkellä huhutaan, että SEC saattaisi vahvistaa ETF-anomuksia jo tämän kuukauden aikana.

Voimakkaat nousut markkinalla ovat samalla myös johtaneet välillä hyvinkin aggressiivisiin markkinaliikkeisiin. Lohkoketjudatayhtiö CoinGlassin mukaan 9.11.2023 bitcoinin ja ethereumin vivutettuja niin pitkiä kuin myös lyhyitä positioita likvidoitiin jopa 400 $ miljoonan edestä.

Viime elokuussa 2023 bitcoinin vivutetuista positioita kuitenkin likvidoitiin vieläkin enemmän. Silloin muutamassa päivässä pörssit sulkivat jopa 1 $ miljardin arvosta bitcoin-positioita. Lohkoketjudata yhtiö Coinanalyzen mukaan avoimien futuuri- ja optiopositioiden kokonaisarvo on pudonnut 26 $ miljardista 24 $ miljardiin.

Glassnoden mukaan Bitcoinin tarjonta on myös pudonnut hyvin alhaiselle tasolle, joka yleensä tarkoittaa sitä, että pitemmällä tähtäimellä bitcoinin hinta olisi mahdollisesti nousussa. Tästä hyvänä esimerkkinä Glassnoden tutkimusaineisto, jonka mukaan pitkäaikaiset sijoittajat hankkivat jopa 92 % vastalouhituista bitcoineista.

Tämän lisäksi Bitcoiniin pitkäaikaisesti sijoittavien määrä on kasvussa. Pitkäaikaisten sijoittajien runsas määrä markkinoilla yleensä tarkoittaa sitä, että markkinoilla olevien bitcoinien tarjonta kapenee, jolloin lyhyemmän tähtäimen sijoittajille ei enää riitä vastaavalla tavalla bitcoineja.

Samoin markkinoilla liikkumattomien bitcoinien lukumäärä on kasvanut 71 000:lla, mikä myös viestii Glassnoden mielestä jatkuvasta tarjonnan vähenemisestä. Epälikvidit bitcoinit mittaavat sellaisten bitcoinien määrää, jotka ovat pitkäaikaissijoittajien hallussa ja ne eivät tästä syystä ole markkinalla myytävänä.

Lue lisää: Bitcoin kovassa nousussa – onko härkämarkkina palannut?


Yhdysvaltojen haastava asuntomarkkinatilanne voi liikuttaa myös kryptomarkkinoita

USA:ssa asuntomarkkinat ovat pahoissa vaikeuksissa. Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että asuntomarkkinat ovat hiljenemässä. Juuri nyt amerikkalaisilla ei ole keskimäärin varaa hankkia asuntoja tai maksaa asuntolainojen korkoja. Intercontinental Exchangen (ICE) mukaan amerikkalaisten asuntojen asunnonmaksukyky on laskenut alimmilleen 39 vuoteen.

Asuntolainojen korot ovat kivunneet ylös korkeimpiin lukemiinsa 23 vuoteen. Vastaavasti lainanlyhennysten ja korkomenojen keskimääräinen kuukausierä on kohonnut 2500 dollariin (verot eivät sisälly summaan) ensi kertaa vuoden 1975 jälkeen. Asuntolainojen järjestäjä Fannie Maen mukaan amerikkalaiset pitävät tätä huonona ajankohtana asunnon hankintaan.

Lainanlyhennyksen ja korkomenojen yhteissumma (monthly P&I) on noussut peräti 94 % viime vuoteen verrattuna, eli 1200 dollarilla. Samaan aikaan perinteisessä asuntolainojen viitekorossa, 30 vuoden lainassa, on Freddie Macin mukaan nyt 7,76 % korkotaso.

Amerikkalaiset asuntovelalliset maksavatkin tällä hetkellä 41 % tuloistaan pelkästään asuntolainojen lyhennyksiä ja -korkoja. Aikaisemmin amerikkalaiset asuntovelalliset maksaneet tyypillisesti alle 25 % asuntolainojen lyhennyksiä ja korkoja kuukausittain, joten asuntojen maksukyky on viime aikoina selvästi heikentynyt.

Amerikkalaisten asuntolainojen maksukyky oli yhtä heikolla tasolla viimeksi vuonna 1984, jolloin asuntolainakorot olivat 14 %. Mutta samalla asuntojen hinnat olivat kuitenkin palkkatasoon nähden kaksi kertaa edullisempia. Vuonna 1984 keskimääräinen vuositulo oli 3,5-kertaa ostettavan asunnon hintaan nähden, kun taas nykyisin asunnon hinta on 6-kertainen verrattuna keskimääräiseen vuosituloon.

ICE:n mukaan amerikkalaiset eivät tule kykenemään maksamaan asuntolainojaan takaisin tai hankkimaan asuntoa, ellei yksi kolmesta asiasta tapahdu: Asuntolainojen 30 vuoden korko putoisi 4,4 %; asuntovelallisten keskimääräinen vuosiansio nousisi 62 % tai asuntojen hinnat laskisivat 38 %. Mikään edellä esitetyistä skenaarioista ei kuitenkaan näytä olevan realistinen, joten ainakin ICE odottaa asuntomarkkinoiden jäähtyvän.

Kellogg Schoolin Scott Bakerin (et al.) asuntomarkkinoihin liittyvässä tutkimuksessa asuntojen hintojen nousun on havaittu tutkimuksissa liittyvän myös kryptovaluuttojen ostamishalukkuuden lisääntymiseen. Tutkimuksissa havaittiin myös, että kryptovaluuttojen hintojen noustessa, asuntojen hinnat nousevat, joka oli varsin mielenkiintoinen havainto.

Bakerin mukaan kryptovaluutoista saadut tulot (etenkin suuremmat yli 5000 $:n voitot) käytetään ensisijaisesti asuntolainojen maksamiseen tai uuden asunnon hankkimiseen. Tutkimuksessa havaittiin myös, että jokaista bitcoinilla saatua 1 dollarin voittoa kohden asuntojen hinnat nousivat 21 %, joka kertoi mielenkiintoisesta yhteydestä kryptovaluuttojen ja asuntojen hintojen nousun välillä.

Asuntojen hinnat ovat olleet USA:ssa viime kuussa vielä 4,3 %:n nousussa viime vuoteen nähden, mutta hinnat ovat näyttäneet jo jäähtymisen merkkejä. Mielenkiintoista tässä on se, missä määrin amerikkalaiset maksavat jatkossa asuntolainojen lyhennyksiä ja korkoja takaisin sijoittamisesta saaduilla tuloilla.

USA:n pörssi ei kuitenkaan historiallisesti ole tarjonnut tällaisia mahdollisuuksia monivuotuisiin tuottomahdollisuuksiin. Ammattimaiset osakepoimijat tällaisia mahdollisuuksia osakemarkkinoilla pystyvät hyödyntämään, mutta tavallinen asuntolainasäästäjä ei välttämättä löydä osakemarkkinoilta riittävän tuottavia mahdollisuuksia.

Kryptovaluutat ovat sen sijaan tällaisia suuria vuotuisia tuottoja tarjonneet, joten onkin mielenkiintoista seurata aikovatko amerikkalaiset sijoittaa kryptovaluuttoihin enenevissä määrin myös jatkossa, mikäli asuntomarkkinoiden tilanne jatkuu haastavana. Kryptovaluuttojen kuten bitcoinin ja ethereumin hinnat ovat kuitenkin olleet selkeässä nousussa USA:n pörssiin nähden viime kuukausien aikana.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille



Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *