Cristiano Ronaldolta vaaditaan miljardikorvauksia Binancen mainostamisesta

Cristiano Ronaldo
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Maailman suurimman kryptovaluuttapörssi Binancen ympärillä kuohuu edelleen. Yhdysvaltain Floridan osavaltion piirioikeuteen on jätetty kanne portugalilaista jalkapalloilija Cristiano Ronaldoa vastaan, jossa Ronaldoa syytetään Binancen tarjoamien rekisteröimättömien arvopaperien tarjoamisen ja myynnin edistämisestä.

Ronaldo on väitetysti osallistunut Binancen kanssa rekisteröimättömien arvopapereiden tarjoamiseen ja myyntiin, joka puolestaan on aiheuttanut 1 $ miljardin tappioit Binancen kantajina oleville asiakkaille.

Viime viikolla Binance sopi Yhdysvaltain oikeusministeriön kanssa 4,3 $ miljardin korvauksista, jotka Binance joutuu maksamaan markkinavalvoja FinCEN:lle ja ulkoministeriön alaiselle OFAC:lle USA:n pankkisalaisuuslain rikkomisesta. Samalla yhtiön toimitusjohtaja Changpeng Zhao ”CZ” joutui siirtymään sivuun yhtiön toimitusjohtajan tehtävistä ja Binance on ilmoittanut poistuneensa USA:n markkinoilta.

Lue lisää: Binance tuomittiin 4,3 miljardin dollarin sakkoihin USA:ssa – toimitusjohtaja eroaa

Kanteen mukaan Ronaldo tiesi tai hänen ainakin olisi pitänyt tietää, että Binance myy rekisteröimättömiä arvopapereita. Ronaldolla on myös sijoittajakokemusta ja resursseja hyödyntää erilaisia taloudellisia neuvonantajia.

Cristiano Ronaldo on jalkapallouransa aikana voittanut viisi kertaa maailman parhaan jalkapalloilijalle annettavan Ballon D’orin. Hän on lisäksi voittanut viisi kertaa eurooppalaisten seurajoukkueiden mestareiden liigan ja kerran Euroopan mestaruuden. Monet pitävät häntä maailman kaikkien aikojen parhaana pelaajana tai ainakin kaikkien aikojen parhaana maalintekijänä.

Ronaldolla on myös 850 miljoonaa seuraajaa sosiaalisessa mediassa, joten on hyvin ymmärrettävää, että miksi Binance haluaa käyttää markkinoinnissaan hänen kaltaisiaan julkisuuden henkilöitä. Ronaldo markkinoi vuodesta 2022 alkaen Binancelle mm. omaa NFT-kokoelmaansa (NFT=non-fungible-token)

On tietenkin hyvin vaikea sanoa, kuinka hyvin kanne menestyy. Julkisuuden henkilöistä esimerkiksi muoti- ja viihdealalla toimiva Kim Kardashian sai maksettavakseen 1,26 $ miljoonan korvaukset markkinoidessaan huijaukseksi osoittautunutta Ethereum Max -tokenia.

Binancen kohdallahan kyse ei ole kuitenkaan huijauksesta vaan rekisteröimättömien arvopaperien myynnistä. Hankalaksi Ronaldon osalta tilanteen tekee sen, että Binancen entinen toimitusjohtaja CZ on myöntänyt syyllisyytensä.

Mutta toki on muistettava, että kryptovaluuttojen tai niihin liittyvien tuotteiden ymmärtäminen on haastavaa jopa ammattisijoittajillekin, joten voi olla hyvin mahdollista, että Ronaldo välttyisi ainakin suuremmilta sanktioilta. Eikä ole toki varmaa sekään, että kanne edes etenisi oikeuskäsittelyyn saakka.

Mutta selkeän varoituksen Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomitea SEC on jo viime vuonna 2022 antanut kryptoprojekteihin liittyvästä mainonnasta ohjeistuksen, jossa selkeästi varoitetaan julkisuuden henkilöitä ohjeistuksen rikkomisesta.


MicroStrategy ja amerikkalaiset hankkivat lisää bitcoineja

Yhdysvaltalainen Business Intelligence-yritys MicroStrategy on jälleen kertonut hankkineensa lisää bitcoineja taseeseensa. Yhtiön perustaja Michael Saylorin mukaan MicroStrategy on hankkinut nyt 16 130 bitcoinia 539,3 $ miljoonalla. MicroStrategyn bitcoin-omistukset ovat nyt jo 6 $ miljardin arvoiset.

Hankintojen keskihinta on ollut 36,785 $ bitcoinilta. Tällä hetkellä MicroStrategylla on taseessaan 174 530 bitcoinia, jotka on hankittu 30 252 $:n keskihinnalla. Hankintojen kokonaisarvo on 5,28 $ miljardia. Yhtiön toimitusjohtaja Phong Le on ilmoittanut, että yhtiön tarkoituksena on jatkaa bitcoinien ostoja myös tulevaisuudessa.

Bitcoinin hinta on noussut koko tämän vuoden ajan. Pelkästään marraskuussa 2023 hinta on noussut 10 %. Koko vuoden aikana bitcoinin hinta on noussut yli 100 % vuoden 2023 alun arvoista.

MicroStrategy ei ole yksin, sillä viime aikoina monet ovat kunnostautuneet ostamaan bitcoineja. Bitcoin-palveluita tarjoavan Unchainedin tutkimuksen mukaan nyt jo joka neljäs amerikkalainen omistaa bitcoineja. Tutkimuksen toisen havainnon mukaan amerikkalaisista sijoittajista jopa 55 % omistaa bitcoineja.

Tutkimuksen otoskoko oli 402 yhdysvaltalaista 18–78-vuotiasta sijoittajaa, joilla oli vähintään yksi sijoitustili. Tutkimus toteutettiin 26.-28.10.2023.

Tämän lisäksi tutkimuksen mukaan 95 % niistä sijoittajista, jotka omistavat bitcoineja, aikovat hankkia niitä lisää seuraavan vuoden 2024 aikana. Merkittävää tutkimuksen havainnoissa kuitenkin oli se, että melkein puolet niistä henkilöistä, joilla ei ollut vielä bitcoineja omistuksessaan, ilmoittivat haluavansa hankkia bitcoineja vuoden 2024 aikana.

Sijoittajista myös 79 % näkee bitcoinin arvon nousevan tulevaisuudessa yli 69 000 $:n tasolle, joka olisi tähän mennessä kaikkein korkein FIAT-valuuttapohjainen noteeraus bitcoinille. Sen lisäksi 55 % kyselyyn vastanneista odotti bitcoinin hinnan nousevan yli 69 000 $:n jo ensi vuoden 2024 aikana.

Kolmasosa vastanneista puolestaan odottaa bitcoinin tuottavan paremmin kuin määräaikaistalletukset, kulta ja S&P 500-indeksi.

Mielenkiintoista tutkimuksessa oli havainto, kuinka amerikkalaiset sijoittajat eivät näe bitcoinia kovinkaan suurena riskisijoituksena, sillä puolella vastanneista oli bitcoin-sijoituksia heidän eläkesijoituksissaan (401k). Puolestaan 35 % vastanneista suunnitteli hankkivansa bitcoineja eläkesijoituksiksi.

Sen sijaan niistä, jotka eivät vielä omista bitcoineja, 23 % ilmoitti harkitsevansa hankkivansa bitcoineja eläkesijoituksiksi.

Unchainedin perustaja ja toimitusjohtaja Joe Kellyn mukaan: ”Näemme nyt uusia sijoittajia markkinoilla, jotka ymmärtävät, että bitcoin on pidemmän tähtäimen sijoitus. Amerikkalaiset sijoittajat pyrkivät hankkimaan bitcoineja verotuksellisesti edullisille eläkesijoitustileille.”


Kryptorikokset laskussa vuoden 2023 aikana

Marraskuussa 2023 kryptorikolliset ovat vieneet käyttäjien varoja yhteensä 363 $ miljoonan arvosta kryptovaluuttoja. Tämä on ollut lohkoketjuturvallisuusyhtiö CertiK:n mukaan varkaille kaikkein tuottoisin kuukausi.

CertiK: Poloniexiin, KyberSwappiin ja HTX/Heco-lohkoketjujen väliseen siltaan kohdistetut iskut ovat olleet kaikkein tuottoisimpia hyökkäyksiä kuluneen kuukauden aikana. 316,4 $ miljoonaa iskuista on tapahtunut hyväksikäyttämällä jotain heikkoutta liittyen joko teknologiaan ja sen turvallisuuteen tai sitten käyttäjien tietämättömyyttä hyväksikäyttäen (exploit).

Viime syyskuussa 2023 Mixin Networkia vastaan tehdessä hyökkäyksessä vietiin varoja yhteensä 200 $ miljoonan arvosta, joka vuoden 2023 tähän mennessä yksi suurimmista iskuista. Syyskuussa varoja vietiin yhteensä 329 $ miljoonan arvosta.

Flash loan -hyökkäyksillä varastettiin marraskuussa 45,5 $ miljoonaa, 1,1 $ miljoonaa puolestaan vietiin exit scam -menetelmällä. Flash loan -hyökkäyksissä varkaat koettavat manipuloida hyökkäyksen kohteena olevan sijoitusinstrumentin markkinahintaa, jolloin kryptovaluutan arvoa keinotekoisesti lasketaan tai nostetaan. Flash loan tarkoittaa lainaa, jonka käyttäjä lainaa ilman vakuuksia ja maksaa sen takaisin saman lohkoketjuvaihtotapahtuman aikana.

Exit scam -tapahtumissa luodaan tavallinen kryptovaluuttatokeni, jota sitten markkinoidaan katteettomilla lupauksilla, joiden johdosta kryptovaluuttaan sijoittaneet menettävät varansa kryptovarkaille. Kyseessä voi olla esimerkiksi ERC-20-tokeni (fungible token) tai ERC 721 NFT (non-fungible token).

Marraskuun aikana suurimmat varkauksien aiheuttamat menetykset koettiin kryptovaluuttapörssi Poloniexiä vastaan tehdyssä iskussa, jossa menetettiin yhteensä 131,4 $ miljoonaa. Puolestaan XTX-Heco Bridge-siltaan kohdistuneessa hyökkäyksessä varkaat veivät 113,3 $ miljoonaa.

Kolmanneksi suurimmat menetykset tapahtuivat yksityishenkilöön kohdistuneessa hyökkäyksessä, jossa phishing-iskulla käyttäjältä saatiin, vietiin yhteensä 27 $ miljoonaa. Phishing-hyökkäyksissä uhrilta yleensä kalastellaan joitain henkilötietoja kuten käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

Marraskuussa on tehty tämän vuoden suurimmat iskut koko vuoden aikana. Kryptovarkauksissa on tähän mennessä vuonna 2023 menetetty yhteensä 1,7 $ miljardin edestä varoja. Tässä tulee kuitenkin huomata, että tietoturvallisuuden parantuessa hyökkäyksillä saadut varat ovat selvästi laskussa esimerkiksi viime vuodesta.

Viime vuonna 2022 käyttäjiltä vietiin 3,7 $ miljardin arvosta krypto-omaisuutta. Puolestaan vuonna 2021 käyttäjien varoja vietiin yhteensä 1,7 $ miljardin arvosta.

Luvut voivat vaikuttaa suurilta, mutta tässä tulee muistaa myös se, että toimiala on joka vuosi kasvanut yhä suuremmaksi, joten luvut pitää aina suhteuttaa edelliseen vuoteen. Tänä vuonna krypto-omaisuutta on viety 54 % vähemmän kuin vuonna 2022.

Onkin nähtävissä, että kryptotoimiala on muuttunut tänä vuonna aikaisempaa turvallisemmaksi, koska erilaisiin uhkiin osataan varautua aikaisempaa paremmin.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *