Aave muuttui Avaraksi – DeFi-protokolla Aaveen uudelleenbrändäys

AAVE uudelleenbrändäys
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Suomalainen Stani Kulechovin perustama DeFi-protokolla Aave tunnetaan nykyisin myös nimellä Avara. Aaveen taustayhtiö Aave Companies pyrkii nimenmuutoksella saavuttamaan laajemman käyttäjäkunnan Web3-ekosysteemissä. Aave on erikoistunut esimerkiksi kryptovaluuttalainaukseen.

Aaveen toimitusjohtaja Kulechovin mukaan: ”Pyrimme jatkamaan innovointia DeFi-ympäristössä. Samalla me aiomme rakentaa kehittäjille työkaluja sekä intuitiivisia ja houkuttelevia tuotteita, joiden kohderyhmänä on valtaväestö.”

Kulechovin mukaan yhtiön tavoitteena on yhdistää likviditeettiprotokolla Aave (kryptovaluuttalainauspalvelu), GHO vakaavaluutta (stablecoin), Sonar ja Lens Protokolla yhden brändin (Avara) alle.

Kulechovin näkemyksen mukaan Avaran brändi-ilmeeseen kuuluu: ”Seeing more than you see”.  Laveasti suomennettuna tällä todennäköisesti tarkoitetaan ”Huomaat enemmän kuin silmäsi näkevät”.

Suomen kielen termi ’avara’ merkitsee laajaa, avointa ja yhdistävää tilaa. Kulechovin mukaan suomen kieli on aina inspiroinut yhtiötä, kuten lainaprotokollan nimi ’Aave’ osoittaa.

Nimenmuutoksella Kulechov kertoo Aaveen aloittavan uuden aikakauden, jolloin lohkoketjuteknologiasta tulee aikaisempaa saavutettavampi, käyttäjäystävällisempi (usable) ja hauskempi.

Samanaikaisesti Aave suoritti yrityskaupan. Aave ilmoitti hankkineensa Los Feliz Engineeringin (LFE) liiketoiminnan. Kauppaan sisältyi myös Ethereum-lompakkopalvelu Family Wallet (omahallinnollinen lompakko, jossa asiakas hallitsee itse omia yksityisavaimiaan). Tulevaisuudessa Aaven asiakkaat voivat lähettää, vastaanottaa, vaihtaa (swap) ja säilyttää kryptovaluuttoja Family Walletin avulla.

Yritysostoon kuuluu myös ConnectKit, Family Walletin kehittämä kirjasto, joka on suunnattu ohjelmoijille. ConnectKitin tavoitteena on edistää lompakkopalvelun ja hajautettujen DeFi-sovellusten välistä yhteensopivuutta.

Lisäksi Avara suunnittelee Lens-protokollan pohjalta kehittävänsä Honk-viestintäsovelluksen. Honkin tarkoituksena on toimia Web3-ekosysteemin sosiaalisena kerroksena, yhdistäen hajautetun DeFi-verkoston käyttäjiä. Honk pyrkii myös tarjoamaan kehittäjille välineitä yhteisöjen rakentamiseen ja uusien sovellusten luomiseen.

LFE:n henkilöstö siirtyy myös Avaralle. LFE:n kehittäjä ja toimitusjohtaja Benji Taylor tulee toimimaan Avaran tuotekehitys- ja muotoilujohtajana (vice president).

Lue lisää: Aave (AAVE) – suomalaisen DeFi-palvelun päivitetty opas


BlackRock on jättänyt hakemuksen Ethereum-ETF-luvan saamiseksi

Maailman suurin varainhoitaja BlackRock on jättänyt Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomitea SEC:lle hakemuksen Ethereum ETF-luvasta (spot Ethereum ETF). BlackRock hakee lupaa (S-1) sen iShares Ethereum Trustille, josta on tarkoitus muodostaa spot ETF.

Viime viikolla markkinoilla levisi huhu siitä, että BlacRock olisi perustanut Delawaren osavaltioon iShares Ethereum Trustin. Sen jälkeen BlackRock ilmoitti odotetusti hakevansa Ethereum ETF:n listaamista maailman suurimpaan teknologiapörssi Nasdaqiin. USA:n suurin kryptopörssi Coinbase toimisi hakemuksen mukaan varojen säilytysyhteisönä. 

Nyt huhut BlackRockin Ethereum ETF:n lupahakemuksesta saivat viimeistään virallisen vahvistuksen. Aikaisemmin BlackRock on hakenut lupaa Bitcoin ETF:lle (spot Bitcoin ETF).

Ethereumin kurssi on kuitenkin tällä viikolla ollut n. 6 %:n laskussa, koska markkinat ovat mahdollisesti ennakoineet jo viime viikolla BlackRockin aikeista Ethereum-ETF:n suhteen. Viime viikolla Ethereumin kurssi oli nousussa.

Viime aikoina markkinoilla on liikkunut kaikenlaisia huhuja suurten finanssitoimijoiden jättämistä ETF-lupahakemuksista. Markkinat ovat reagoineet villisti näihin huhuihin pitivät ne sitten paikkaansa tai eivät. Tällä viikolla esimerkiksi kryptovaluutta XRP:n kurssi nousi 10 % valeuutiseksi osoittautuneen uutisen jälkeen, jossa BlackRock olisi jättänyt XRP:stä (taustayhtiö Ripple Labs) ETF-hakemuksen. BlackRock kuitenkin kiisti huhun ja vahvisti sen epätodeksi.

SEC on ilmoittanut viime aikoina myös ETF-hakemuksia koskevien käsittelyiden lykkäämisistä. Tällä viikolla SEC ilmoitti, että se on lykännyt kryptovaluuttavarainhoitaja Hashdexin Bitcoin futuuri-ETF:n muuntohakemusta spot Bitcoin ETF:ksi. SEC on lykännyt myös maailman suurimman kryptovaluuttarahaston Grayscalen futuuri-ETF-hakemuksen käsittelyä myöhemmäksi.

Siitä ei ole vielä tietoa, tuleeko SEC hyväksymään yhtään sille jätettyä ETF-hakemusta, mutta tästä todennäköisesti saadaan paremmin selvyyttä tulevaan kevääseen 2024 mennessä. Aikaisemmin SEC on hylännyt spot ETF-hakemuksia mm. sillä perusteella, että kryptovaluuttamarkkina ei ole kooltaan riittävän suuri, jolloin kryptovaluuttamarkkina voisi altistua markkinamanipuloinnille.

Sen lisäksi SEC:n mukaan kryptovaluuttamarkkinan valvonnan jakamista koskeneet sopimukset eivät ole olleet riittävällä tasolla. Vuosien aikana kryptovaluuttamarkkina on kuitenkin jatkanut kasvamistaan ja nykyisiä ETF-hakemuksia pidetään sellaisina, joissa myös nämä valvontaan liittyvät näkökohdat on otettu paremmin huomioon, jolloin ETF-hakemusten hyväksymistä pidettäisiin nyt ainakin aikaisempaa todennäköisempänä.

Osa markkina-analyytikoista on sitä mieltä, että Bitcoin ETF tultaisiin hyväksymään suurella todennäköisyydellä alkuvuodesta 2024, jonka jälkeen hyväksyttäisiin myös Ethereum ETF:t.


Bitcoinin teknologiaa hyödynnettiin Guatemalan presidentinvaaleissa

Maailmassa järjestetään joka vuosi kaikenlaisia alueellisia, valtiollisia, kunnallisia tai paikallisia vaaleja. Yksi keskeinen elementti kansanvaltaan pohjautuvissa oikeusjärjestelmissä on se, että vaalien lopputulokseen pitäisi pystyä luottamaan.

Vaikka erilaisia kansanvaaleja on järjestetty vuosituhansien ajan, tästäkään huolimatta luottamusta vaalien ääntenlaskennan oikeellisuuteen ei ole pystytty varmistamaan vielä riittävällä tavalla. Tämä luottamuspula on aiheuttanut ympäri maailman paljon levottomuutta niin kehittyvissä kuin myös kehittyneissä maissa.

Kuinka tätä luottamusta vaalien lopputulokseen voitaisiin vahvistaa?

Lohkoketjuteknologia voi tarjota tähän ongelmaan ratkaisun.  Guatemalalainen teknologia-startup-yritys Simple Proof on onnistuneesti hyödyntänyt Bitcoin Core -kehittäjä Peter Toddin luomaa OpenTimestamps-työkalua Guatemalan presidentinvaaleissa.

Guatemala on pieni Väli-Amerikan maa, jossa aikaisemmin poliittinen korruptio on kukoistanut. Nyt tässä 16 miljoonan ihmisen maassa päätettiin ryhtyä kitkemään vaalivilppiä Bitcoinin teknologian avulla. Simple Proofin lohkoketjupohjaista varmuuskopiointipalvelua hyödyntämällä Guatemalassa otettiin askel lähemmäs aikaisempaa rehellisempiä vaaleja.

Simple Proofin kehittäjä Rafael Gordonin mukaan OpenTimestamps-työkalua hyödyntämällä vaaliasiakirjojen väärentäminen on tehty erittäin vaikeaksi ja jopa mahdottomaksi. Tämä on toteutettu niin että Bitcoinin lohkoketjuun on kirjattu vaaliasiakirjoja, jotta luottamus näiden asiakirjojen ja niiden sisältämien tietojen paikkansa pitävyyteen voidaan jälkikäteen varmistaa.

Tämä teknologia voi myös auttaa suojaamaan vaaleja tekoälyn toteuttamilta tietoturvahyökkäyksiltä. Nyt jokaisella guatemalalaisella äänestäjällä on mahdollisuus tarkistaa jokaisesta annetusta äänestä annettu aikaleima teknistä rajapintaa käyttämällä.

Tarkistusprosessissa ei kuitenkaan pystytä varmistamaan jokaisen annetun vaalilipukkeen aitoutta. On kuitenkin hyvin selvää, että tällainen vaaliprosessiin liittyvä tarkastusmahdollisuus lisää ääntentarkastusprosessin avoimuutta sekä samalla luottamusta vaalien lopputulokseen.

OpenTimestampsin kehittäjä Peter Toddin mukaan: ”Ainoa hyväksyttävä vaali on sellainen, jossa jokainen voi tarkistaa annetut äänet ja samalla osallistua. Paperin (vaalilipukkeen) kauneus on siinä, että siihen pystytään luottamaan. Tarvitsemme vain paljon silmäpareja, jotta saavutamme luottamuksen.”

Guatemalassa presidentinvaalien voittoon ylsi yllättäjänä pidetty Bernardo Arevalo. Hänen voittonsa johti syytöksiin vaalivilpistä, jonka jälkeen aloitettiin ääntenlaskennan tarkastusprosessi. Mutta koska ääntenlaskennassa hyödynnettiin Bitcoinin teknologiaa, on hyvin todennäköistä, että epäilyt vaalivilpistä voidaan nopeasti sivuuttaa, koska nyt voidaan luotettavasti osoittaa ainakin se, kuinka monta ääntä on annettu, kuka on saanut mitenkin monta ääntä ja mihin aikaan äänet on annettu.

Tämän ääntenlaskennan oikeellisuuden osoittaminen luo luottamusta myös poliittiseen järjestelmään sekä presidentti-instituutiota kohtaan. On taas tietenkin aivan toinen asia, että haluavatko kaikki valtiot avoimia vaaleja. Mutta nyt siihen on ainakin parempi mahdollisuus kuin koskaan ennen.

On tärkeää ottaa huomioon, kuinka Bitcoinin teknologiaa käytettiin vaalien luotettavuuden parantamiseen, mutta se ei takaa vaalien kokonaisvaltaista rehellisyyttä.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille



Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *