Binance tuomittiin 4,3 miljardin dollarin sakkoihin USA:ssa – toimitusjohtaja eroaa

Binance jättisakkoihin
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Maailman suurimman kryptovaluuttapörssin Binancen toimitusjohtaja Changpeng ”CZ” Zhao on myöntänyt USA:n Seattlen tuomioistuimessa yhtiönsä syyllistyneen pankkisalaisuuslain (Bank Secrecy Act) rikkomiseen. Binance joutuu maksamaan hallinnollisia sakkoja Yhdysvaltain markkinavalvoja FinCEN:lle 3,4 $ miljardia ja ulkoministeriön alaiselle OFAC:lle yhteensä 0,9 $ miljardia.  

4,3 $ miljardia ovat suurimmat kryptotoimialalle koskaan määrätyt hallinnolliset sakot. Kyseessä on myös yhdeksänneksi suurin yksittäiselle yritykselle määrätty rikosperusteinen korvaussumma. Ainoastaan pankit, tupakkayhtiöt ja somejätit sekä Fukushiman ydinkatastrofin aiheuttanut Tepco ovat saaneet suurempia korvauksia maksettavaksi.

Samalla CZ jättäytyy myös sivuun yhtiön toimitusjohtajan tehtävistä ja Binance poistuu USA:n markkinoilta. Binance.US voi kuitenkin jatkaa toimintaansa USA:ssa, koska sillä on SEC:n mukaan USA:ssa toimilupa ja se on Binancesta erillinen toimija.

SEC syytti Binancea mm. rahanpesusta, sanktioiden kiertämisestä ja siitä, että yhtiö on toiminut ilman SEC:n toimilupaa myydessään rekisteröimättömiä arvopapereita kuluttajille.

Valtionsyyttäjä, Merrick Garlandin mukaan: ”Binancen työntekijät kävivät keskusteluja ja he kyllä tiesivät, että yhtiön asiakkaina oli tuhansia sanktioitujen maiden ja toimijoiden (Hamas, Irak, Pohjois-Korea, Syyria) kansalaisia. He tiesivät, että tällainen toiminta on laitonta USA:ssa. Mutta he eivät piitanneet sääntelystä.”

Binance ja USA:n oikeusministeriö on päässeet sopimukseen asian ratkaisemisesta. Todennäköistä on, että tässä asiassa Binance ja CZ välttivät kovemmat rangaistukset ja pitemmän oikeustaistelun myöntämällä syyllisyyden. Yleensä näin käy sellaisissa oikeustapauksissa, joissa syyllisyydestä ei jää mitään epäilyn varaan.

Seattlen tuomioistuin tuomitsi samalla CZ:n maksamaan valtiolle yhteensä 50 miljoonaa dollaria hallinnollisina sakkoina sekä samalla luopumaan yhtiön toimitusjohtajan tehtävistä.

Yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi on nimetty Richard Teng. Samalla markkinavalvoja FinCEN nimittää Binancelle seuraavan viiden vuoden ajaksi riippumattoman toiminnan tarkastajan, joka raportoi yhtiön toiminnasta USA:n valtiolle. Samalla entinen toimitusjohtaja CZ:tä kielletään olemasta missään tekemisissä Binancen kanssa seuraavan kolmen vuoden ajan.

Coindeskin Nikhilesh Den ja Jesse Hamiltonin mukaan CZ:n Binancen toiminta on ollut jo vuosien ajan liian kasvuhakuista, joka lopulta johti siihen, että markkinasääntelyä ei otettu riittävällä tavalla huomioon. CZ:n mukaan ”oli parempi olla pahoillaan kuin pyytää lupaa toiminnalle”.

Vaikka Binancea rangaistiin historiallisen suurilla sanktioilla, silti Binancea voidaan pitää onnekkaana: Binance.US:n toiminta sai jatkua ja CZ sekä yhtiön johtohenkilöt ainakin tähän mennessä välttyivät vankilatuomioilta.

Binancen uusi toimitusjohtaja Teng kertoo yhtiön tulevaisuuden linjauksista seuraavaa:

1) vakuutamme käyttäjille, että he voivat pysyä luottavaisina yrityksen taloudellisesta vahvuudesta ja turvallisuudesta

2) teemme yhteistyötä sääntelyviranomaisten kanssa korkeiden standardien ylläpitämiseksi maailmanlaajuisesti, mikä edistää innovointia ja tarjoaa samalla tärkeää kuluttajansuojaa

3) yhteistyömme kumppaneiden kanssa tulee edistämään Web3:n kasvua ja käyttöönottoa.

Jos Binance mietityttää, voit tutustua Coinmotionin pitkään historiaan ja sen ainutlaatuisiin vahvuuksiin täältä:


Argentiinaan valittiin kryptovaluuttaystävällinen presidentti Javier Milei

Argentiinan presidentiksi valittiin 19.11.2023 libertaariehdokas Javier Milei. Toisella kierroksella Milei sai 55 % äänistä, joka oli n. 3 miljoonaa ääntä enemmän kuin vastaehdokkaalla Sergio Massalla. Argentiina on Etelä-Amerikan toisiksi väkirikkain maa (47 miljoonaa ihmistä) ja se on 30. suurin talous maailmassa (BKT 1,24 biljoonaa).

Milein kampanjalupaukset olivat hyvin kantaa ottavia ja vaaleissa esiintyminen jopa radikaalia. Hän mm. lupasi kampanjassaan lopettaa maan keskuspankin toiminnan ja leikata valtion hallinnon kuluja erittäin merkittävästi. Kustannusleikkauksia Milei tehosti heilumalla kampanjoidessaan moottorisahan kanssa.

Milei puhui kampanjan aikana mm. hyvin positiivisesti Bitcoinin puolesta. Argentiinalainen Bitcoinin puolestajapuhuja Bitcoin Perception -lehden toimittaja Fernando Nikolic kuitenkin huomauttaa, että tällä hetkellä ei ole selvää mitä tämä Milein ”kryptovaluuttamyönteisyys” todellisuudessa tarkoittaa.

Vaikka Milei tukee vapaiden markkinoiden toimintaa, hän ei ole kertonut esimerkiksi, kuinka Argentiinassa olisi tarkoitus säätää Bitcoin-ystävällistä lainsäädäntöä. Nicolicin mukaan todennäköistä kuitenkin on, että Argentiinassa ei tultaisi ainakaan säätämään Bitcoinin toiminnalle haitallista lainsäädäntöä.

Puolestaan kryptovaluuttapörssi Trading Differentin toimitusjohtaja Ivan Pazin mukaan: ”Argentiina siirtyy (nyt) kiihtyneen talouden elpymisen kierteeseen, jota ohjaa paikallisten ja ulkomaisten sijoittajien luottamus. Verorasituksen keventäminen ja oikeudellinen takuu tekevät Argentiinasta jälleen houkuttelevan maan pitkällä aikavälillä.”

Länsimaissa on ihmetelty Milein valintaa. Argentiinassa on kuitenkin tällä hetkellä 143 %:n vuotuinen inflaatio. Argentiinan peson ostovoima onkin heikentynyt niin paljon, että kansalaisilla oli nyt selkeä halu saada aikaan muutos ja samalla saada maan talous, oma talous ja valuutta kestävämmälle pohjalle.

Milein talouslinjauksia on pidetty anarkokapitalistisina. Kryptovaluuttayhteisö on kuitenkin ottanut MIlein linjaukset myönteisesti vastaan, sillä kryptovaluuttasijoittajat maailmanlaajuisesti suhtautuvat keskuspankkivetoisen talousjärjestelmän toimintaan hyvin epäillen. Keskuspankin päätehtävähän on pitää inflaatio kurissa. Argentiinassa tämä ei ole onnistunut ollenkaan.

Tämän lisäksi Argentiina on velkaa Kansainväliselle valuuttarahasto IMF:lle 31 $ miljardia. Milein talouspolitiikalle keskeistä onkin, että jatkossa maa onnistuisi pitämään hyvät suhteet IMF:n kanssa sekä maksamaan velkansa IMF:lle takaisin, jotta se välttyisi mahdollisilta talouspakotteilta.

Jos Milei todella alkaisi edistämään kryptovaluuttojen asemaa Argentiinassa, voi olla, että maa muuttuisi uudeksi El Salvadoriksi. On siis mahdollista, että Argentiinasta tulee uusi Bitcoinin louhintakeskus tai että maa alkaa sijoittamaan kryptovaluuttoihin taseessaan, vaikka tällaisista hankkeista ei olekaan toistaiseksi mitään varmaa tietoa. Voimme silti olettaa, että Etelä-Amerikan toiseksi suurin talous suhtautuu Milein aikakaudella kryptovaluuttoihin myönteisemmin.


Kryptopörssit vaikeuksissa USA:ssa: Kraken sai SEC:ltä syytteet ja Bittrex lopettaa toimintansa

Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC on nostanut syytteet vaihtovolyymiltään maailman kolmanneksi suurinta kryptovaluuttapörssi Krakenia vastaan. Krakenia syytetään rekisteröimättömien arvopapereiden myynnistä kuluttajille heidän kaupankäyntialustallaan.

Sen lisäksi syytteisiin luetaan myös asiakasvarojen sekoittuminen yhtiön varoihin yhtiön kirjanpidossa. SEC pyrkii ajamaan Krakenin pörssitoiminnan alas USA:ssa kokonaisuudessaan.

SEC:n kanteen mukaan (lähteenä riippumaton tilintarkastaja) Kraken on aiheuttanut merkittävän riskin heidän asiakasvarojen turvallisuudelle, kun yhtiön asiakkaiden 33 $ miljardin varat ovat sekoittuneet yhtiön varoihin: Kraken olisi SEC:n mukaan maksanut yhtiön toiminnasta aiheutuneita kustannuksia asiakastileiltä.

Syytteen mukaan Kraken on myynyt rekisteröimättömiä arvopapereita, toiminut rekisteröimättömänä selvitysyhteisönä ja arvopaperipörssinä. Rekisteröimättömien tokenien (SEC:n mukaan arvopaperien) joukkoon kuuluu mm. Algorand (ALGO), Polygonin MATIC ja NEAR, joita Kraken olisi myynyt kuluttajille.

Tässä tulee kuitenkin muistaa, että SEC:n nostamat kanteet eivät tietenkään tarkoita sitä, että kryptovaluuttapörssin toiminnassa olisi syyllistytty johonkin laittomaan toimintaan. Jokainen oikeusjuttu käsitellään erillisinä tapauksina eikä Binancen toiminnan alasajo tarkoita automaattisesti sitä, että muutkin kryptovaluuttapörssit USA:ssa joutuisivat lopettamaan toimintansa.

Kraken onkin kieltänyt SEC:n syytteet. Yhtiön toimitusjohtajan Dave Ripleyn mukaan Kraken ei ole myynyt arvopapereita kuluttajille. Ripleyn mukaan SEC:n syytteiltä puuttuvat oikeudelliset perusteet eikä kryptovaluuttapörssi rekisteröinti olisi edes mahdollista USA:ssa, koska ei ole ollut lakia, jonka mukaan hakea toimilupaa kryptovaluuttapörssitoiminnalle.

SEC on tähän mennessä vienyt oikeuteen maailman kolme suurinta kryptovaluuttapörssiä Binancen, Coinbasen ja Krakenin. Jokaista toimijaa koskevat syytteet ovat hyvin vastaavanlaisia.

Lue lisää: SEC haastoi maailman suurimman kryptopörssi Binancen oikeuteen

SEC:n syytteet eivät ole olleet täysin perusteettomia. Tästä esimerkkinä ovat Binancen saamat miljardisanktiot ja liiketoimintakielto USA:ssa. Toinen esimerkki tästä on Liechtensteinissä pääpaikkaansa pitävä kryptovaluuttapörssi Bittrex, joka joutui lopettamaan toimintansa kokonaan. Aikaisemmin kesällä 2023 Bittrexin USA:n toiminnot Delawaressa ajettiin konkurssiin.

Nyt Bittrex Global pyytää asiakkaitaan nostamaan asiakasvarat pörssistä 4.12.2023 mennessä, jonka jälkeen pörssi lopettaa toimintansa. Bittrexin toimitusjohtaja Oliver Linch kommentoi tilannetta seuraavasti: ”Vaikka emme ole koskaan olleet Yhdysvalloissa eikä meillä koskaan ollut yhdysvaltalaisia asiakkaita, se, mitä tapahtuu Yhdysvalloissa, vaikuttaa koko maailmaan. Yhdysvaltain markkinoilla vallitseva sääntelyn epävarmuus vaikuttaa myös muuhun maailmaan.”


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *