Helsinki pääsi Cointelegraphin tarkasteluun: suomalaiset kryptovaikuttajat keräävät maailmalla huomiota

Suomalaiset kryptovaikuttajat saavat maailmalla huomiota
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Bitcoin (BTC) on maailman ensimmäinen kryptovaluutta ja tulevaisuudessa mahdollisesti koko talousmarkkinat uudistava keksintö. Usein emme ehkä tule ajatelleeksi, kuinka myös suomalaisilla on ollut merkittävä rooli Bitcoinin sekä myös muiden kryptovaluuttojen ja toimialaan liittyvien palveluiden syntymisessä.

Maailmalla suomalaisten rooli kryptovaluuttamarkkinalla on myös herättänyt huomiota. Cointelegraphin Elias Ahonen on koonnut muutamia suomalaisia kryptoalan nimiä ja projekteja, joiden panos kryptovaluuttamarkkinalla on ollut merkittävä.

On hyvä muistaa, että ensimmäinen bitcoinin vaihtotapahtuma bitcoineista fiat-valuuttaan tapahtui suomalaisen henkilön toimesta 12. lokakuuta 2009. Tällöin Bitcoinin kehitystyössä merkittävällä tavalla mukana ollut ohjelmistokehittäjä Martti Malmi vaihtoi 5 050 bitcoinia 5,02:ksi Yhdysvaltain dollariksi maksujenvaihtojärjestelmä PayPalissa.

Malmin lisäksi tunnetaan myös Stani Kulechovin perustama Aave, joka on maailman yksi suurimmista DeFi-alan toimijoista sekä samalla myös yksi suosituimmista DeFi-palveluista. Aave tarjoaa käyttäjilleen mm. kryptovaluuttalainapalveluja.

Tämän lisäksi tämän vuoden alussa maailmalla kiinnostusta herätti myös Membrane Financen kehittämä EUROe-vakaavaluutta.

Maailmalla muistetaan myös Jeremias Kangaksen perustama ja Kangaksen veljesten rakentama Bitcoin-vaihtopalvelu LocalBitcoins, joka joutui valitettavasti lopettamaan toimintansa vuoden 2023 alussa. Vielä vuoden 2023 helmikuussa yhtiö työllisti 50 henkilöä.

Suomessa toimivista kryptoalan yrityksistä tunnetaan etenkin kryptovaluuttojen välittämiseen keskittynyt kryptopalvelu Coinmotion sekä Ville Runolan perustama kryptovaluuttojen vaihtopalvelu Northcrypto. Sen lisäksi maailmalla tunnetaan myös mm. kryptoalan julkaisutoimintaa harjoittava Bittiraha.

Toimialan järjestöistä tunnetaan Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry, joka on vuodesta 2018 toiminut voittoa tavoittelematon ja sitoutumaton kryptoalan kattojärjestö. Konsensus ry:n tarkoituksena on edistää tietämystä Bitcoinista sekä muista merkittävistä kryptovaluutoista. Konsensus ry:n toiminnan tavoitteena on yhdistää alan yritykset, yhdistykset, osaajat, vaikuttajat, asiantuntijat, sijoittajat ja harrastajat.

Tänä vuonna 2023 Suomeen perustettiin Bitcoiniin ja sen ympärille rakentuvan ekosysteemin kehittämiseen keskittynyt Suomen Bitcoin-yhdistys. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kansalaisten Bitcoin-tietämystä, -taitoja, -säästämistä ja -käyttöä Suomessa. Sen lisäksi yhdistys pyrkii verkostoitumaan ja rakentamaan yhteistyötä kansainvälisesti samoja päämääriä jakavien toimijoiden kanssa.

Alan julkaisutoimintaa tekevistä tahoista puolestaan tunnetaan Niko Laamasen perustama Konsensus Network. Konsensus Network julkaisee Bitcoin-kirjallisuutta, joista esimerkkeinä Saifedean Ammouksen The Bitcoin Standard-kirjan sekä The Bitcoin Collectiven The Little Bitcoin Book-kirjojen käännökset suomen kielelle.

Maailmalla tunnetaan myös lohkoketjukonferensseja järjestävä Anita ”Krypto Granny” Kalergis, joka vaikuttaa tällä hetkellä pääosin Arabiemiraattien Dubaissa. Suomessa Anita oli juontamassa Niko Laamasen järjestämää Älyraha-tapahtumaa vuonna 2019.

Elias Ahonen kertoo myös muista merkittäviä suomalaisia kryptoalan vaikuttajista. Näitä ovat mm. Coinmotionin hallituksen jäsen ja Bittirahan perustaja Henry Brade, Kleoversen perustaja Aleksi Löytynoja, Konsensus Ry:n puheenjohtaja Martin Wichmann, Fungin perustaja Antti Innanen ja The Good Cartelin perustaja Sointu Karjalainen.

Ahonen mainitsee myös Mika Timosen perustaman Habbo NFT:n, Olli Tiaisen perustaman Equilibrium Labsin, Kasper Karimaan johtaman STRGL:n sekä TX-Tomorrow Exploredin (toimitusjohtaja Jarmo Suoranta) ja Chainfrogin (toimitusjohtaja Keir Finlow Bates) sekä Joonatan Lintalan Phaverin.

Tämän lisäksi Suomessa toimii ja on toiminut monia kryptovaluuttoihin liittyviä niin englanninkielisiä kuin myös suomenkielisiäkin kryptoalan vaikuttajia sekä YouTube-kanavia sekä podcasteja, jotka eivät ehkä saa maailmalla vielä vastaavanlaista huomiota, mutta heidän työtään toimialan eteen ei tule ollenkaan väheksyä, vaikka heitä ei tässä artikkelissa mainitakaan.

On hyvä muistaa, että jokaisella alan toimijalla ja alasta kiinnostuneella on suuri merkitys koko toimialan kehittymisessä Suomessa.


Teknologiaosakkeiden laskun vaikutukset kryptovaluuttoihin

Keskiviikkona tällä viikolla osakemarkkinoilla oli musta päivä etenkin maailman seitsemän suurimman teknologiayhtiöiden osalta: Näiden niin sanottujen ”Magnificent 7 blue chip-teknologiaosakkeiden” taseista hävisi yhdessä päivässä 280 miljardia dollaria. Nämä teknologiaosakkeet ovat Apple, Microsoft, Meta (entinen Facebook), Amazon, Alphabet (Googlen emoyhtiö), Tesla ja Nvidia.

Suurin laskija oli Alphabet. Alphabetin osake laski yhdessä päivässä peräti 9 %, jolloin yhtiön markkina-arvosta samalla hävisi 180 miljardia dollaria.

Teknologiaosakkeilla on erittäin merkittävä vaikutus maailman ehkä merkittävimpänä pidetylle S&P 500 -indeksille. Ne muodostavat 25 % koko indeksin markkina-arvosta. Itse asiassa koskaan aikaisemmin seitsemän suurimman osakkeen painoarvo S&P 500 -indeksin historiassa ei ole ollut näin suuri.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli nämä teknologiayhtiöt tekevät hyvää tulosta, tarkoittaa se myös sitä, että koko S&P 500 -indeksin arvo nousee. Mutta mikäli näillä yhtiöillä menee ennakoitua huonommin, tarkoittaa se sitä, että koko S&P 500 -indeksin kokonaisarvo laskee.

Viime aikoina S&P 500 -indeksin yhtiöt ovat kohdanneet haasteita. Seitsemän suurimman teknologiayhtiön vahva suoritus on pitänyt S&P 500 -indeksin pienoisessa nousussa. Mutta nyt kun yhtiöt julkaisivat heikommat osavuosikatsaukset, S&P 500 on samalla lähtenyt hurjaan laskuun.

Kryptovaluuttojen osalta mielenkiintoiseksi tilanteen on tehnyt se, että syyskuun 2023 alusta lähtien niin S&P 500 kuin myös maailman suurin teknologiapörssi Nasdaq 100 ovat laskeneet 8,6 %. Samaan aikaan Bitcoinin hinta on noussut yli 30 %. Bitcoinin hinta on kaksikertaistunut vuoden 2023 aikana.

Merkittävää tässä on se, että aikaisemmin kryptovaluuttojen kuten esimerkiksi bitcoinin ja ethereumin pörssinoteeraukset ovat tutkimusyhtiö Multidisciplinary Digital Publishingin tietojen mukaan kulkeneet samaan suuntaan (merkittävä korrelaatio) kuin merkittävimpien teknologiayhtiöiden kurssikäyrät. Nyt tämä korrelaatio ei enää ole ollut yhtä vahvaa.

Tämän takia markkinoilla osa analyytikoista on jopa sitä mieltä, että USA:n pörssin laskiessa, kryptovaluutat kuten Bitcoin nähdään tällä hetkellä jopa ”turvasatamana”. Sijoitusmarkkinoiden tulevaisuutta on toki vaikea arvioida, mutta ainakin osa sijoittajista näkevät nyt kryptovaluutat hyvänä vaihtoehtona, jolla voisi olla mahdollista suojautua ainakin lyhytaikaiselta USA:n pörssin laskulta.

Voi toki olla, että kryptovaluutat nähdään vain yhtenä vaihtoehtona, jolla voisi hajauttaa aikaisempaa keskittyneemmän USA:n pörssin riskejä. Sijoitusmarkkinoilla kun ei aina ole merkitystä sillä, kuinka optimistisina kryptovaluuttojen tulevaisuuden näkymät todellisuudessa nähdään, vaan ennemminkin sillä on merkitystä, että jonkun omaisuusluokan (kuten kryptovaluuttojen) tulevaisuudennäkymät koetaan paremmiksi kuin jonkun toisen.

Osakemarkkinat ovat loppujen lopuksi riippuvaisia korkeampien korkojen ja korkeamman inflaation olosuhteissa aikaisempaa enemmän osavuosikatsauksista. Mikäli yhtiöiden kvartaalitulokset alittavat odotukset, silloin kurssit laskevat.

Kryptovaluutat eivät ole vastaavalla tavalla riippuvaisia vuosineljänneskohtaisista tuloksista tai kvartaalikohtaisesta tuloksentekokyvystä, jonka vuoksi osa sijoittajista voi nähdä tällä hetkellä kryptovaluutat aikaisempaa houkuttelevampina sijoituskohteina.


Bitcoinin markkinaosuus kryptovaluuttamarkkinasta on jo 54 %

Kryptovaluuttamarkkinalle on ollut koko sen olemassaolon ajan Bitcoinin (BTC) erittäin suuri markkina-asema. Bitcoinin markkinaosuus kryptovaluuttamarkkinasta on nyt 54,4 %. Bitcoinin markkinaosuus on tällä hetkellä suurimmillaan 2,5 vuoteen.

Vielä vuonna 2017 Bitcoinin markkinaosuus oli 80 %. Sen jälkeen markkinaosuus on selvästi pudonnut. Sen jälkeen Bitcoinin markkina-asema on liikkunut n. 37–71 %:n tuntumassa. Välillä markkinaosuus on pudonnut jopa alle 50 %:n.

Alimmillaan Bitcoinin markkinaosuus (37 %) on ollut vuonna 2018. Vuonna 2019 ja 2021 markkinaosuus oli vuoden 2017 jälkeen korkeimmillaan (71 %).

Ethereumin (ETH) markkinaosuus on tällä hetkellä 17,5 %. Ethereum on selkeästi toisiksi suurin toimija kryptomarkkinalla. Vakaavaluuttojen kuten Tetherin (USDt) markkinaosuus on puolestaan kokonaisuudessaan n. 10 %.

Yhtenä merkittävänä syynä tähän Bitcoinin aseman vahvistumiseen pidetään ensi kevään lohkoketjupalkkioiden puoliintumista (halving/halvening), jonka ennakoidaan tapahtuvan huhtikuun loppupuolella 2024. Lohkoketjupalkkioiden puoliintuessa Bitcoinien tarjonta vähenee. Bitcoinien kokonaistarjonta on rajoitettu 21 miljoonaan bitcoiniin.

Bitcoinin louhinnasta saatava lohkoketjupalkkio on nykyisin 6,25 bitcoinia/lohkoa kohden. Lohkoketjupalkkion puoliintuminen 3,125 bitcoiniin/lohko tarkoittaisi samalla sitä, että louhinnan kannattavuuden osalta Bitcoinin hinnan tulisi myös vähintään tuplaantua. Se tarkoittaisi sitä, että bitcoinin hinnan tulisi vähintään nousta nykyisestä n. 34 000 $:sta (32 000 euroa) lähemmäs 68 000 $ (64 000 euroa).

Tämän tarjonnan vähenemisen odotetaan vahvistavan Bitcoinin asemaa kryptovaluuttamarkkinalla entisestään. Tämä tietysti tarkoittaisi samalla sitä, että kun Bitcoinin tarjonta markkinoilla vähenee, silloin myös Bitcoinin kysynnän tulisi pysyä nykyisellä tasollaan, jotta Bitcoinin hinta voisi merkittävästi nousta.

Bitcoinin kysyntä on ollut hyvin vakaalla pohjalla, joka on tarkoittanut pidemmällä aikavälillä sitä, että bitcoinin hinta on etenkin halvingin aikoina noussut merkittävästi. Viimeksi vuonna 2020 halvening tapahtui koronakriisin kanssa samaan aikaan, jolloin bitcoinin hinta kymmenkertaistui.

Lue lisää: Bitcoin halving

Toisena merkittävänä tapahtumana pidetään maailman suurimman varainhoitajan BlackRockin Bitcoin ETF-hakemusta (spot Bitcoin ETF), joka käänsi Bitcoinin markkinaosuuden selvään nousuun vuoden 2023 aikana. Samalla Bitcoin ETF-lupia hakivat myös Invesco, Fidelity, Wisdom Tree ja ARK Invest ja 21Shares.

Tässä on kuitenkin hyvä muistaa, että lokakuu on perinteisesti ollut Bitcoinille hyvin suotuisa kuukausi. Lokakuuta onkin kutsuttu tästä syystä Uptoberiksi.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille



Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *