Binance.US:n varoja ei jäädytetä & Coinbasen yhteistyö Blackrockin kanssa tiivistyy?

Coinbase ja Blackrock yhteistyöhön
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Kryptovaluuttamarkkinalla nähdään mielenkiintoisia piirteitä, kun taistelu viranomaisten kanssa jatkuu. FTX-kryptopörssin kaatumisen jälkeen syksyllä 2022 Yhdysvaltojen viranomaiset ovat tiukentaneet valvontaa kryptomarkkinoilla huomattavasti.

Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC haastoi viime viikkojen aikana sekä maailman suurimman kryptopörssin Binancen (Binance, Binance.US ja perustaja Chanpeng Zhao) että Yhdysvaltain suurimman kryptopörssin Coinbasen oikeuteen.

Kryptovaluuttamarkkinoilla onkin nähty viimeisten kuukausien aikana varojen ulosvirtaamista markkinoilta. Coinsharesin mukaan viimeisten 8 viikon aikana markkinoilta on virrannut ulos varoja yhteensä 417 $ miljoonan arvosta.

On kuitenkin hyvin mahdollista, että kryptomarkkinoiden tilanne ei ole yhtä huolestuttava kuin mitä päällepäin voi näyttää. Julkisuudessa käydyt oikeustaistelut ovat monien mielestä vain enemmän viranomaisten käsienpesua ja varojen ulosvirtaus voi olla vain väliaikainen ilmiö markkinoilla.

On totta, että viranomaiset ovat tiivistäneet otettaan USA:ssa toimivista kryptotoimijoista. Suurten kryptopörssien varoja USA:ssa ei olla kuitenkaan jäädyttämässä.

Yksi esimerkki tästä tapahtui tällä viikolla, kun USA:n liittovaltion tuomari, joka käsittelee SEC:n nostamaa tapausta Binancea ja Binance.US:ta vastaan, kieltäytyi väliaikaisesti jäädyttämästä Binancen Yhdysvaltain kauppajärjestelmän varoja.

Tämä tarkoittaa, että Binance.US voi jatkaa liiketoimintaa USA:ssa. Samalla Binancen tulee jatkossa toimia jatkossa sääntelyviranomaisen ohjeiden mukaan, jotka puolestaan rajoittavat Binancen USA:n toimintoja.

Toinen tapaus, joka osoittaa, että kryptovaluuttatoimijoihin kohdistuvat hyökkäykset USA:ssa eivät välttämättä ole yhtä uhkaavia kuin mediassa väitetään, liittyy institutionaalisiin toimijoihin.

Maailman suurin varainhoitaja Blackrock on nimittäin Reutersin mukaan julkistamassa suunnitelmansa hakea viranomaislupaa heidän omalle Bitcoin-ETF:lle. ETF:t ovat indeksiosuusrahastoja, jotka pyrkivät yhdistämään osakkeiden ja rahastojen hyödyt.

Tässä Bitcoin-ETF-hankkeessa Blackrockin varoja säilyttäisi kryptopörssi Coinbase. Blackrock aloitti yhteistyön Coinbasen kanssa viime vuonna. Blackrockin ja Coinbasen yhteistyön tarkoituksena on tarjota kryptovaluuttoihin liittyviä palveluita institutionaalisille sijoittajille.

Tällä hetkellä ei ole selvää, haluaisiko Blackrock luoda spot- vai futuuripohjaisen ETF:n.

Kyseessä on erittäin merkittävä kysymys: Mikäli Blackrock saisi luvan spot-ETF:lle tarkoittaisi se sitä, että hyvin todennäköisesti Blackrock joutuisi sitä ennen hankkimaan suuren määrän bitcoineja, jotta se pystyisi takaamaan ETF-sijoituksen arvon sellaisissa tilanteissa, joissa suuri määrä sijoittajia haluaa nostaa sijoituksensa ulos ETF:stä.

Tähän mennessä Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio ei ole myöntänyt lupaa yhdellekään spot-ETF:lle. Sen sijaan futuuripohjaisille Bitcoin-ETF:lle se on myöntänyt lupia. Futuuripohjaisten ETF-tuotteiden ongelma kuitenkin monesti voi olla se, että tällaisen ETF:ien ei tarvitse itse omistaa bitcoineja vaan ETF-rahasto voi omistaa esimerkiksi johdannaisia, jotka vain käyttäytyvät vastaavalla tavalla kuin bitcoinin kurssi.

On varsin erikoista, että maailman suurimmat institutionaaliset toimijat eivät irtisano tai vähennä yhteistyötään yhdysvaltalaisten kryptopörssien kuten Coinbasen kanssa. Sen sijaan yhteistyötä pyritään edelleen tiivistämään, vaikka SEC onkin haastanut maailman suurimmat kryptopörssit oikeuteen.

Lue lisää: SEC haastoi maailman suurimman kryptopörssi Binancen oikeuteen


Pohjois-Korean hakkerit veivät yli 100 $ miljoonan arvosta kryptoja Atomic Walletilta

Lohkoketjudatayhtiö Ellipticin mukaan pohjoiskorealainen hakkeriryhmä Lazarus on vienyt yli 100 $ miljoonan arvosta käyttäjien kryptovaroja Atomic Walletin non-custodial kryptovaluuttalompakoista. Kryptovaluuttoja vietiin yhteensä yli 5 500:lta käyttäjältä. Atomicilla on yli 5 miljoonaa käyttäjää.

Non custodial-lompakot ja niiden varat ovat itsenäisesti käyttäjien hallinnoitavissa toisin kuin custodial-lompakot, joita hallinnoi esimerkiksi joku varojen hallinnointiin erikoistunut toimija. Non custodial-lompakoiden käyttäjät ovat lähtökohtaisesti itse vastuussa heidän varojensa säilymisestä kryptolompakossa.

Elliptic on yhdistänyt ryöstön pahamaineiseen Lazarus Groupiin, jonka uskotaan olleen vastuussa yli 2 miljardin dollarin arvoisen krypto-omaisuuden varastamisesta erilaisten hakkerointien kautta.

Viime vuoden 2022 kesäkuussa Lazarus vei 100 $ miljoonan arvosta kryptovaluuttoja Horizon Bridge-iskussa, jossa se kohdisti hyökkäynsensä lohkoketjujen väliseen siltaan (cross-chain bridge). Ellipticin mukaan Lazarus onkin nyt palannut markkinalle.

Ensimmäisistä suuremmista Atomic Walletin menetyksistä raportoitiin jo kesäkuun 2023 alussa, jolloin osa Atomic Walletin käyttäjistä kertoi menettäneensä varkauden seurauksena koko sijoitussalkkunsa. Tosin osa käyttäjistä on sitä mieltä, että Atomicin suhtautuminen hakkerointeja kohtaan on ollut välinpitämätöntä jo vuosia.

Atomic Wallet ei ole tiedottanut asiasta erityisen perusteellisesti. Twitter-tilillään yhtiö kertoi seuraavaa: ”Tällä hetkellä alle 1 % kuukausittaisista aktiivisista käyttäjistämme on menettänyt varoja tai ilmoittanut varojen menetyksistä. Viimeisin hakkerointi vahvistettiin yli 40 tuntia sitten.”

”Turvallisuustutkinta on käynnissä. Ilmoitamme uhrien osoitteet suurille pörsseille ja lohkoketju-analytiikkatoimijoille varastettujen varojen jäljittämiseksi ja estämiseksi.”

Atomic Wallet: ”Atomic on sitoutunut auttamaan mahdollisimman monia viimeaikaisen hyväksikäytön uhreja. Olemme ottaneet yhteyttä @chainanalysis-lohkoketjudatayhtiöön, joka on johtava alan toimija. Jäljitämme varastetut varat ja olemme yhteydessä pörsseihin ja viranomaisiin.”

Ellipticin mukaan osa varoista saadaan palautettua jäädyttämällä eri toimijoiden tilejä. Tähän mennessä varoja on saatu jäädytettyä yli 1 $ miljoonan arvosta.

Elliptic kuitenkin huomautti: “Vastauksena näiden varojen jäädyttämiseen varas on alkanut muuttaa käyttäytymistään. Erityisesti he ovat kääntyneet Venäjällä toimivan Garantex-pörssin puoleen varastetun omaisuuden pesemiseksi.”

Atomic Walletin käyttäjät eivät ole kuitenkaan mielestään saaneet palveluntarjoajalta pätevää selvitystä varojensa menettämisestä. Monet käyttäjät ovat olleet raivon vallassa, koska Atomic ei heidän mukaansa kanna vastuuta tapahtuneesta riittävällä tavalla.

Kryptovaluuttahakkerointien määrä on ollut viime aikoina kasvussa. Tästä huolimatta onnistuneiden kryptovarkauksien keskimääräinen kokoluokka on laskenut selvästi viime vuodesta. Kun viime vuonna 2022 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana hakkeroinnin seurauksena varastettiin keskimäärin n. 30 $ miljoonan arvosta kryptovaluuttoja niin tänä vuonna keskimääräinen määrä on pudonnut jo 10,5 $ miljoonaan.


Digitaalisten keskuspankkivaluuttojen käyttöönotot etenevät

Digitaalisen varallisuuden viranomainen DCMA (Digital Currency Monetary Authority) laski liikkeeseen viime huhtikuussa 2023 kansainvälisen digitaalisen keskuspankkirahan (CBDC) nimeltä UMU, joka tunnetaan myös nimellä Unicoin.

Liikkeeseen laskusta kerrottiin kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n 2023 kevätkokouksessa. DCMA julkaisi asiasta alkuperäisen tiedotteen 10.4.2023. Sen jälkeen DCMA on tiedottanut testauksen laajentamisessa Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa.

Myös Thaimaassa ja Kolumbiassa on ollut viime aikoina vastaavantyyppisiä suunnitelmia.

Tämän kansainvälisen keskuspankkien digitaalisen valuutan (CBDC) tarkoituksena on vahvistaa hankkeeseen osallistuvien keskuspankkien rahallista itsemääräämisoikeutta sekä noudattaa IMF:n viimeaikaisia krypto-omaisuutta koskevia suosituksia.

Digitaalinen valuutta on nimeltään Universal Monetary Unit (UMU), jota symboloi ANSI-merkki Ü. Oikeudellisesti tämä yksikkö on rahahyödyke (money commodity), jolla voi käydä kauppaa millä tahansa laillisella maksuvälineellä. UMU:n tarkoitus on toimia pankkilainsäädännön mukaisesti ja samalla sen tarkoitus on suojella kansainvälisen pankkijärjestelmän taloudellista eheyttä.

DCMA:n mukaan tämä UMU tunnetaan myös nimellä Crypto 2.0, koska se innovoi uuden aallon kryptografisia teknologioita digitaalisen valuutan julkisen rahajärjestelmän toteuttamiseksi laajalle levinneellä käyttöönoton viitekehyksellä, joka kattaa käyttötapaukset kaikille globaalin talouden osa-alueille.

Käytännössä pankit voivat liittää SWIFT-koodeja ja pankkitilejä UMU:n digitaaliseen valuuttalompakkoon ja suorittaa SWIFT:n kaltaisia rajat ylittäviä maksuja digitaalisten valuuttakanavien kautta, jolla ohitetaan täysin kirjeenvaihtajapankkijärjestelmä (correspondent banking system) edullisimmilla valuuttakursseilla (wholesale FX rates). Myös tapahtumien hinnanmuodostus tapahtuu reaaliajassa välittömästi.

Kansainvälisen valuuttarahaston rahoitusneuvonantaja Tobias Adrianin totesi IMF:n haastattelussa seuraavaa: “Rajat ylittävät maksut voivat olla hitaita, kalliita ja riskialttiita. Tällä hetkellä maksutoimeksiantomaailmassa vastapuolet eri juridisilla alueilla luottavat kalliisiin luottamussuhteisiin maksuntoteutuksissa. Tämä johtuu siitä, että ei ole yhteistä maksuvälinettä, yhteisiä sääntöjä tai hallintoa.”

Adrian jatkaa: ”Mutta kuvittele, jos olisi olemassa useamman toimijan välinen foorumi (Unicoin), joka voisi parantaa rajat ylittäviä maksuja ja samalla muuttaa valuuttakauppoja, riskinjakoa ja yleisemmin rahoitussopimuksia.”

DCMA:n pääjohtajan ja UMU:n pääarkkitehdin Darrell Hubbardin mukaan: “Tämä IMF:n ilmaisema visio on täsmällinen ratkaisu, jonka DCMA toimittaa keskuspankeille maailmanlaajuisesti.”

Universal Monetary Unit on DCMA:n mukaan kptovaluutta, joka on suunniteltu alusta alkaen tukemaan keskuspankkitoimintaa ja säänneltyjä rahoituslaitoksia. Siinä on luotettava konsensusprotokolla, Staked Proof of Trust (SPOT) -protokolla ja moniulotteinen DLT (mDLT), joka pystyy tukemaan mitä tahansa omaisuus- tai velkakirjaa, joka taas mahdollistaa täyden palvelun digitaalisen pankkitoiminnan ja kansainvälisen kaupan maksut.

DCMA on maailman johtava digitaalisen valuutan ja rahapolitiikan innovaatioiden puolestapuhuja hallituksille ja keskuspankeille. DCMA:n jäseninä ovat itsenäiset valtiot, keskuspankit, liike- ja vähittäispankit sekä muut rahoituslaitokset.

Vaikka tästä uutisesta on tiedetty jo pitemmän aikaa, kryptoyhteisö on ollut uutiseen liittyen hyvin vaitonainen. Ehkä se kertoo osittain myös siitä, että DCMA:n suunnitelmien tai UMU:n ei katsota millään tavalla uhkaavaan ainakaan suurimpien kryptovaluuttojen toimintaa.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille



Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *