USA:n velka-ahdinko syvenee – hyötyvätkö kryptovaluutat?

Bitcoin NFT:t
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Yanet Yellen kertoi tällä viikolla uutistoimisto NBC:lle näkemyksiään USA:n velkakatosta. USA:n velkakatto on herättänyt paljon huolta maailman johtavan talouden lähitulevaisuuden kehityksestä.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pyrkii demokraattipuolueen kanssa nostamaan liittovaltion velkakattoa, mutta se vaatisi toteutuakseen myös republikaanienemmistöisen USA:n kongressin tuen. Republikaanit vastustavat tällä hetkellä velkakaton nostamista.

Yellen varoitti alkuviikosta, että USA:n voi olla vaikea täyttää maksuvelvoitteensa 1.6.2023 mennessä. Tämä olisi äärimmäisen haitallinen uutinen Yhdysvaltain dollarille. Dollarin asema maailman reservivaluuttana saattaa joutua kyseenalaiseksi, mikäli USA ei pysty täyttämään maksuvelvoitteitaan.

Yellen: ”Ilmoitin viimeisessä kirjeessäni kongressille, että emme odota pystyvämme maksamaan kaikkia laskujamme kesäkuun alussa ja mahdollisesti heti 1. kesäkuuta. Kerron lisää tietoja kongressille, mutta en todellakaan ole muuttanut arviotani. Joten mielestäni se (1.6.) on viimeinen määräaika.”

Yellen jatkaa: ”Oletukseni on, että jos velkakattoa ei nosteta, on vaikea tehdä valintoja siitä, mitkä laskut jäävät maksamatta.”

Goldman Sachsin ekonomisti Alec Phillips puolestaan arvioi määräpäivän olevan vähän myöhemmin: ”Oletuksemme tällä hetkellä on, että todellinen määräaika on luultavasti enemmän kuin 8.-9.6.2023, jolloin USA:n maksukyky on tavallaan suurimmassa vaarassa.”

Jos Yhdysvallat ei pystyisi täyttämään maksuvelvoitteitaan, sen AAA-luottoluokitus olisi uhattuna.  Luottoluokittaja Fitch onkin asettanut USA:n luottoluokituksen tarkkailuun.

Tämä velkakaton nostaminen johtaisi myös rahamäärän lisääntymiseen markkinoille, joka siten kiihdyttäisi inflaatiota. Se voisi mahdollisesti hyödyttää sellaisia kryptovaluuttoja kuten Bitcoinia (BTC), joiden tarjontaa on rajoitettu ennakolta (deflatorisuus).

Jos taas velkakattoa ei nostettaisi, dollarin luottoluokitus voisi laskea ja siten sen asema heikentyisi. Historiallisesti dollarin heikkeneminen on edistänyt esimerkiksi Bitcoinin positiivista hintakehitystä.

Myös Fedin velkaelvytys on tänä keväänä käynnistetty uudelleen, joka tarkoittaa lisääntyvää rahan määrää markkinoilla. Lisääntyvä rahanmäärä markkinoilla on ainakin aikaisemmin aiheuttanut sellaisen tilanteen, jossa bitcoinin kurssi on samanaikaisesti noussut. Dollarin kurssin heikkenemisellä on ainakin historiallisesti havaittu olevan jonkinasteinen positiivinen vaikutus esimerkiksi Bitcoinin kurssiin.

USA:n Dollarin ahdinkoa on myös syventänyt BRICS-maiden suunnitelmat dollarin hylkäämisestä maailman reservivaluuttana. Sen lisäksi BRICSin maiden johtajien tavoitteet ottaa käyttöön vielä nimeämätön uusi reservivaluutta maiden keskinäisessä kaupankäynnissä on heikentänyt USA:n dollarin asemaa markkinoilla.

BRICS-maat ovat pyrkimässä hajautettuun moninapaiseen talousjärjestelmään, joka ei olisi yhtä riippuvainen yhden suurvallan kuten USA:n toimista.

Kryptovaluuttojen osalta asiantuntijat eivät kuitenkaan usko, että Bitcoinin karhumarkkina olisi vielä ohi. Tulee myös muistaa, että BRICS-maat eivät ole tällä hetkellä kuitenkaan johtavia valtioita maailmassa ns. kryptovaluutta-adaptaation suhteen, joten kryptot eivät välttämättä hyödy BRICS-maiden vahvistumisesta yhtä paljon kuin lähtökohtaisesti voitaisiin olettaa.

Lue lisää: Milloin karhumarkkina (bear market) päättyy?

Yhdysvallat taas on ollut viimeisten vuosien ajan esimerkiksi kryptovaluuttalouhinnalle erittäin hyvä koti, joista esimerkkinä maailman Bitcoinin louhinnan keskittyminen Texasin osavaltioon.

Poliittiset linjaukset USA:ssa on merkittävästi kärjistyneet sitten vuoden 2022 FTX:n romahduksen. Viimeisen vuoden aikana myös USA:n viranomaiset, etenkin SEC, ovat tiukentaneet suhtautumistaan kryptovaluuttoja kohtaan, mikä puolestaan on tarkoittanut vaativampia aikoja kryptovaluuttamarkkinoilla.


Bitcoin on nyt toisiksi suosituin NFT-alusta

Bitcoinista (BTC) on tullut Cryptoslamin mukaan maailman toisiksi suurin digitaalisen taiteen NFT (nonfungible token) –lohkoketju. Maailman selkeästi suurin NFT-alusta on puolestaan Ethereum (ETH).

Viimeisten 30 päivän aikana bitcoinin NFT-myyntimäärät olivat arvoltaan n. 167,47 $ miljoonaa. Ethereumin NFT-myynnit samalla ajanjaksolla olivat arvoltaan 395,95 $ miljoonaa.

Bitcoin on viimeisen kuukauden aikana ohittanut NFT-myynneissä selvästi jo Solanan ja Mythos Chainin. Solanan NFT-myyntimäärät olivat vertailuajanjaksolla 55,8 $ miljoonaa ja Mythosin 35,4 $ miljoonaa.

Viimeisen kuukauden aikana Bitcoinin suosituin NFT-kokoelma on ollut Bitcoin Ordinals 26,3 $ miljoonan myynnillä. Ordinals on nyt neljänneksi myydyin projekti vertailukauden aikana. Toisiksi suosituimmat kokoelmat Bitcoin lohkoketjussa ovat Space Pepes, jota on myyty 12,24 $ miljoonalla ja Bitcoin Frogs, jonka myyntiluvut ovat olleet 9,43 $ miljoonaa.

Maailman suosituin NFT-kokoelma on puolestaan Bored Ape Yacht Club, joka löytyy Ethereumin lohkoketjusta.

Lue lisää: Uudet Bitcoin NFT:t kovassa nousussa – Bitcoin Ordinals


Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaista DeSantis ja Kennedy ovat ilmaisseet kryptomyönteisyytensä

Yhdysvaltojen presidentinvaalien äänestyspäivä on 5.11.2024, mutta presidentinvaalikampanjat ovat jo käynnistyneet. Kryptomarkkinoiden kiinnostuksen on herättänyt erityisesti kahden esivaaliehdokkaan republikaanien Ron DeSantisin ja demokraattien Robert F. Kennedy Jr:n kryptovaluuttojen ja etenkin Bitcoinin puolesta esitetyt kannanotot.

Yhdysvallat on tunnetusti maailman johtava talous. Sen lisäksi Yhdysvaltojen presidentillä on kansainvälisesti poikkeuksellisen paljon valtaa, tästä syystä kryptomarkkinoita yleisesti kiinnostaa USA:n presidenttiehdokkaiden kryptovaluutoita esitetyt kannanotot.

Viimeisin kryptomyönteisyytensä ilmaissut esivaaliehdokas on republikaanien Ron DeSantis. DeSantis on omalla kuvernöörikaudellaan mm. kieltänyt digitaalisten keskuspankkivaluuttojen käytön rahana Floridan osavaltiossa.

Floridan osavaltion kuvernöörinä tunnettu DeSantis kertoi näkemyksistään David Sachsin Twitter Spaces -haastattelussa, jossa muun muassa sähköautovalmistaja Teslan toimitusjohtajana ja maailman toisiksi rikkaimpana miehenä tunnettu Elon Musk haastatteli DeSantisia.

Haastattelua moderoi pääomasijoittaja David Sachs. Haastattelussa DeSantis ilmoitti myös asettuvansa republikaanien esivaaleissa ehdolle.

DeSantis: “Presidenttinä suojelisin Bitcoinia ja sen käyttöä”. DeSantis kuitenkin lisäsi, että “siihen liittyy riskejä”, mutta kryptovaluutoista kiinnostuneet ihmiset, “ovat erittäin edistyksellisiä” ja “kykenevät tekemään päätöksiä”.

Ehkä selkeimmän kannanoton DeSantis ilmaisi Bitcoinista: ”Sinulla on täysi oikeus käyttää Bitcoinia. Ainoa syy, miksi nämä ihmiset Washingtonissa eivät pidä siitä, on se, etteivät he hallitse sitä.” DeSantis pitääkin Joe Bidenin jatkokautta suurena uhkana kryptovaluutoille, koska hänen mukaansa Biden pyrkisi tuhoamaan kryptovaluutat.

DeSantisin mukaan: ”Capitol Hillin vasemmistolaiset keskitetyn suunnitelmatalouden kannattajat haluavat hallita yhteiskuntaa. Bitcoin on uhka heille, joten he yrittävät säännellä sitä pois markkinalta”.

DeSantis vielä tarkensi lainsäädännön tilaa. DeSantisin mukaan kongressi “ei ole koskaan käsitellyt” kryptovaluuttoja, joten viranomaisten (arvopaperi- ja pörssikomissio SEC:n) piti “tehdä sääntelyä ilman kongressin mandaattia”.

DeSantisin mielestä viranomaiset (kuten SEC) pyrkivät estämään kryptoyhteisöä toimimasta heidän (SEC:n) sääntelemässä ympäristössä. DeSantis lisäsi: “Minulla ei vain ole tarvetta hallita kaikkea sellaista mitä ihmiset haluavat tehdä kryptomarkkinoilla. Uskon, että hyvin selvästi nykyinen hallinto yrittää hallita Bitcoinia.”

Tällä hetkellä Donald Trump, joka on suurin suosikki republikaanien presidenttiehdokkaaksi, johtaa kannatusmittauksissa selkeästi DeSantisia.

DeSantisin lisäksi aikaisemmin demokraattien presidenttiehdokas Robert F. Kennedy Jr., joka on sukua John J. Kennedylle, kutsui Bitcoinia “demokratian ja vapauden symboliksi” Bitcoin 2023 -konferenssissa pitämässään puheessa.

Kennedy: ”Tänään näytämme maailmalle Bitcoinin voiman, kestävyyden ja joustavuuden… Melkein kaikki tässä huoneessa ovat tietoisia Bitcoinin ja demokratian ja vapauden välisestä yhteydestä… He ovat intohimoisia, koska he edustavat syvää tarvetta, joka meillä on vapauden ja demokratian suhteen, ja lupauksen, että tämän innovaation on taattava nuo hyveet.”

Kennedy näkee myös tarpeen useamman valuutan maailmantaloudelle: “Aivan kuten biologisesti monimuotoinen ekosysteemi on kestävä ekosysteemi, myös taloutemme on kestävämpi, jos sillä on monipuolinen valuuttojen ekologia, ei vain yksi, keskitetysti ohjattu ekologia. Näemme tänään, kuinka herkkä ylikeskitetty järjestelmämme on.”

Kennedy on myös ensimmäinen presidenttiehdokas Yhdysvaltain historiassa, joka on ottanut vastaan kampanjalahjoituksia bitcoineina. Pian Kennedyn jälkeen myös republikaanien ehdokas Vivek Ramaswamy kertoi ottavansa kampanjalahjoituksia bitcoineina.


Etelä-Korea vaatii korkea-arvoisia viranomaisia raportoimaan krypto-omistukset

Etelä-Korealaisen uutistoimisto News1:n mukaan Etelä-Korean kansalliskokous on yksimielisesti hyväksynyt voimaan tällä viikolla lain, joka jatkossa velvoittaa lainsäätäjät ja korkea-arvoiset virkamiehet raportoimaan omat kryptovaluuttaomistuksensa viranomaisille.

Lakimuutos lisää kryptovaluutat virallisesti viranomaisille rekisteröitävän omaisuuden luetteloon. Virkamiesetiikkalain muutos velvoittaa nyt korkea-arvoisia virkamiehiä sekä kansanedustajia julkistamaan kryptovaluuttaomistuksensa.

Lakimuutoksen syynä on tässä kuussa aikaisemmin tapahtuneesta hallituksen skandaalista, jossa muutamat kansalliskokouksen jäsenet tekivät suuria kryptovaluuttamääräisiä siirtoja, jotka herättivät välittömästi viranomaisten huolen mahdollisesta rahanpesusta, eturistiriidoista ja sisäpiiritiedon käytöstä.

Skandaali alkoi siitä, kun Kim Nam-kuk totesi toukokuun alussa, että hänellä oli Wemix-pörssissä vähintään 4,5 $ miljoonan arvosta kryptovarallisuutta. Kim Nam-kuk on entinen Etelä-Korean suurimman oppositiopuolueen demokraattien edustaja.

Etelä-Korean hallitus reagoi nopeasti tapahtuneeseen ja teki lakialoitteen, jota kutsutaan laajalti “Kim Nam-gukin ehkäisylaiksi”. Lakiin esitetyn ehkä tärkeimmän muutoksen mukaan korkeiden virkamiesten tulee jatkossa raportoida kaikki yli 760 $ dollarin arvoiset krypto-omistukset varallisuusraportteihin, joihin kuuluu jo ennestään käteinen, osakkeet, joukkovelkakirjat, kulta ja muut varat.

Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan joulukuussa 2023. Osa edustajista ovat kuitenkin ilmaisseet halunsa nopeampaan käsittelyyn. Esimerkiksi People Power -puolueen edustaja Yun Jae-ok:n mukaan laki tulisi asettaa voimaan kuitenkin jo heinäkuuhun 2023 mennessä.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *