BRC-20-tokenit nostivat Bitcoinin vaihtovolyymin ja siirtokustannukset ennätyskorkealle – mitä tämä tarkoittaa bitcoin-sijoittajille?

BRC20
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Bitcoin-verkon (BTC) vaihtovolyymi on kasvanut merkittävästi vuoden 2023 alusta lähtien. Tämä nousu johtuu Bitcoin Layer 2:n NFT (non fungible token) Ordinals-protokollan julkaisusta Bitcoinin lohkoketjussa tammikuussa 2023.

Viimeisen viikon aikana NFT-protokolla Ordinalsin kirjaukset Bitcoinin lohkoketjuun ovat lähes kaksinkertaistuneet. Viikko sitten kirjauksia oli noin 2,6 miljoonaa, kun taas tällä hetkellä niitä on jo 4,78 miljoonaa.

Lue lisää: Uudet Bitcoin NFT:t kovassa nousussa – Bitcoin Ordinals

Bitcoinin vaihtovolyymit ovat edelleen korkealla, mutta nyt myös Bitcoinin siirtokustannukset ovat nousseet ennen näkemättömän nopeasti. Lohkoketjudatayhtiö CryptoQuantin mukaan BRC-20-tokenit ovat merkittävä syy tähän viime aikaiseen vaihtovolyymin sekä siirtokustannusten ennätysmäiseen nousuun.

BRC-20-tokenit ovat Ordinalsissa luotuja (mintattuja) NFT-tokeneita. BRC-20:t ovat JavaScript Object Notation (JSON) -tietojen merkintöjä – koodinpätkiä, jotka siirtävät tietorakenteita eri alustoilla. Koska JSON-merkinnät ovat koodia, ne voidaan ohjelmoida minttaamaan valtavia tokenimääriä lohkokoisina erinä kerrallaan. Näin Bitcoin-protokollaa hyödynnetään NFT-tokenien luomiseen.

Kaikki asiantuntijat eivät ole kuitenkaan kovinkaan mielissään tästä ilmiöstä. CryptoQuantin Axel Adler Jr:n mukaan: ”Bitcoin on BRC-20-roskakolikoiden piirittämä: siirtokulut ennätystasolla ja tuhansia vahvistamattomia tapahtumia! Toisin kuin perinteiset tokenit kuten Ethereumin ERC-20, BRC-20 ei käytä älysopimuksia (smart contract) ja toimii vain Bitcoin-lohkoketjua tukevien lompakoiden kanssa.”

Näiden vahvistamattomien tapahtumien määrä on Bitcoinin lohkoketjussa Mempool Spacen tietojen mukaan yli 300 000 tapahtumaa (parhaimmillaan yli 400 000).

Bitcoinin siirtokustannukset taas ovat lähes kaksinkertaistuneet tällä viikolla. Viikon alussa siirtokustannukset olivat CryptoQuantin ja Bitinfochartsin tietojen mukaan n. 16-19 $. Puolestaan tällä hetkellä siirtokustannukset ovat nousseet jo 29-31 $:n tasolle.

Lohkokohtaiset siirtomaksut ylittivät väliaikaisesti jopa 6,25 BTC:n lohkopalkkion 8.5.2023 ensimmäistä kertaa vuoden sitten vuonna 2017. Bitcoinin vaihtovolyymin määrässä saavutettiin jälleen Bitinfochartsin mukaan kaikkien aikojen ennätys, jossa seitsemän päivän liukuvalla keskiarvolla tehtiin nyt yhteensä 534 000 siirtoa.

Blockchain.comin tietojen mukaan yhtä lohkoa kohden tehtiin nyt enemmän siirtoja kuin koskaan aikaisemmin: 3778 siirtoa/lohko.

Viimeisten viikkojen aikana Bitcoinin louhijat ovat hyötyneet merkittävästi, sillä louhinnan kannattavuus hash-hinnan mukaan on noussut 66 % viime kuukauden aikana.

Vaiheikkaan viikon jälkeen Bitcoinin siirtomaksut lohkoa kohden ovat kuitenkin palautuneet tasolle 1 $ BTC. Keskimääräiset siirtomaksut myös palautuivat n. 15 $:n tasolle. Näin ollen siirtomaksujen nousut eivät kuitenkaan jääneet pysyväksi ilmiöksi.

Opi lisää aiheesta: BRC20-tokenien hurja nousu | Tekninen analyysi


Maailman suurimmat kryptopörssit ovat siirtymässä käyttämään salamaverkkoa

Maailman suurin kryptopörssi Binance on päättänyt ottaa käyttöön Bitcoinin (BTC) salamaverkon (Lightning Network) viimeaikaisten Bitcoinin siirtohintojen nousun vuoksi.

Viime viikon aikana Binance on joutunut hidastamaan Bitcoin-nostojen käsittelyä siirtomaksujonon pitkän keston vuoksi. Yhtiö jopa pysäytti Bitcoin-nostot tilapäisesti samasta syystä.

Binancen mukaan: ”Maksujamme on tarkistettu, jotta vastaava ei toistuisi tulevaisuudessa. Jatkamme lohkoketjun on-chain-toiminnan seurantaa ja teemme tarvittavat muutokset. Tiimimme on myös työskennellyt Bitcoinin Lightning Networkin nostojen mahdollistamiseksi, mikä ratkaisisi ongelman tällaisissa tilanteissa.”

Salamaverkko mahdollistaa edulliset ja käytännössä välittömät maksut käyttäjälleen. Salamaverkko on rakennettu Bitcoinin päälle (Layer 2), jonka tarkoituksena on mahdollistaa salamaverkon suoritusvarmuus. Salamaverkon käyttöönotolla Binance pyrkii tulevaisuudessa varmistamaan BTC-siirtojen nopeamman käsittelyn.

Tämä johtuu siitä, että vaikka Bitcoinin mempool olisi täynnä, salamaverkko pystyy silti suorittamaan siirrot, koska ne eivät tapahdu Bitcoinin pääketjussa (Layer 1), vaan salamaverkossa (Layer 2). Tämän ansiosta salamaverkon siirrot eivät rasita pääketjua, mikä mahdollistaa nopeat siirrot.

Tähän mennessä useat isot kryptopörssit ovat integroineet salamaverkon, kuten Bitfinex, River Financial, OKX, Kraken ja CoinCorner.

USA:n suurin kryptovaluuttapörssi Coinbase on ilmoittanut haluavansa käyttää salamaverkkoa. Toimitusjohtaja Brian Armstrongin mukaan: “Salamaverkko on hieno ja tulemme integroimaan sen järjestelmäämme.”

Myös Euroopassa salamaverkko on herättänyt yhä kasvavaa kiinnostusta kryptopörssien osalta. Sveitsiläisen Bitcoin-pörssi Relain teknologiajohtaja Adam Bilicanin mukaan: ” Uskomme, että Bitcoin on paras koskaan keksitty säästämiseen kehitetty teknologia. Mutta sinun pitäisi pystyä kuluttamaan ja lähettämään bitcoinit mahdollisimman nopeasti ja halvalla. Salamaverkko on paras ratkaisu tähän riippumatta siitä miltä ketjun transaktiomaksut näyttävät.”

Myös toinen sveitsiläinen Bitcoin-pörssi Pocket Bitcoin ilmoitti suunnitelmistaan ottaa tulevaisuudessa salamaverkko heidän käyttöönsä.

Salamaverkon käytön laajentuminen ei ole täysin ongelmatonta. Salamaverkkomaksut voivat epäonnistua. Verkoston täytyy kasvaa ja skaalautua orgaanisesti, mutta uusia toimijoita tarvitaan paljon verkoston toiminnan varmistamiseksi ja likviditeetin lisäämiseksi. Tämä auttaa verkostoa skaalautumaan nopeammin.

Bitfinexin teknologiajohtaja Paolo Ardoino kokee kuitenkin tulevaisuuden olevan lupaava: ”Bitfinexin solmu (node) on kaikkien eniten yhteenliitetty solmu koko Lightning-verkossa. Se on myös suurin ja tarjoaa likviditeettiä useimmille muille solmuille. Siksi epäonnistumisen mahdollisuus on erittäin pieni. 

Lue lisää:


Kryptopörssi Bittrex USA on ajautunut konkurssiin Delawaressa

Maailman tunnetuimpiin kryptopörsseihin lukeutuva Bittrex on hakenut konkurssia Delawaren osavaltiossa. Yhtiön mukaan konkurssimenettely koskee vain sen Yhdysvaltain toimintoja (Chapter 11 -konkurssimenettely).

Bittrex hakeutui konkurssiin pian sen jälkeen, kun markkinavalvoja Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomitea SEC haastoi yhtiön oikeuteen syyttäen Bittrexiä ja sen toimitusjohtajaa William Shahiraa rekisteröimättömän kauppapaikan järjestämisestä rekisteröimättömillä arvopapereilla. Tämän kanteen jälkeen Bittrex onkin ilmoittanut lopettavansa sen liiketoiminnan Yhdysvalloissa.

Bittrexin tiedotteen mukaan Yhdysvaltojen liiketoimintojen alasajo ei kuitenkaan vaikuta yhtiön (Bittrex Global) muualla maailmassa tapahtuviin toimintoihin. Bittrex Globalin tarkoituksena onkin jatkaa liiketoimintaansa normaalilla tavalla. Yhtiö perustelee Yhdysvaltojen toimintojen alasajoa USA:n sääntely-ympäristön epävarmuuden jatkumisesta johtuneilla syillä.

Aikaisemmin viime syksynä 2022 Yhdysvaltain valtiovarainministeriön ulkomaisten varojen valvontavirasto OFAC ja Talousrikosten valvontaverkosto FinCen haastoivat yhtiön oikeuteen pankkisalaisuuden (Bank Secrecy Act) rikkomisesta. Osapuolet päätyivät sopimukseen, jonka mukaan Bittrex maksaisi sanktioita valtiolle 29 $ miljoonan arvosta.

Bittrexillä on Delawaren piirikunnan konkurssituomioistuimen mukaan yhteensä yli 100 000 velkojaa. Bittrexin varojen arvoidaan olevan yhteensä n. 0,5–1 $ miljardia. Velkoja yhtiöllä on saman verran. Konkurssimenettelyn koskevat seuraavia liiketoimintayksiköitä: Bittrex Inc, kaksi Maltalla sijaitsevaa liiketoimintakokonaisuutta sekä tytäryhtiö Desolation Holdings LLC.

Bittrex Globalin toimitusjohtaja Oliver Linchin mukaan: ”Joidenkin asiakkaiden) varat ovat alustalla turvassa”, Linch sanoi. “Aloittamalla Chapter 11-menettelyn Bittrex U.S. pystyy luovuttamaan varat tuomioistuimelle, ja tuomioistuin on sitten vastuussa niiden palauttamisesta asiakkaille. Tällä järjestelyllä saatetaan päätökseen Bittrexin toimintojen alasajo Yhdysvalloissa konkurssimenettelyn avulla kuten aiemmin ilmoitettiin.”

Linch: “Ensisijaisena tavoitteenamme on varmistaa, että asiakkaamme saavat varansa kokonaisuudessaan takaisin. Olemme sitoutuneet työskentelemään konkurssiprosessin läpi avoimesti ja kaikkien sovellettavien lakien ja määräysten mukaisesti. Pahoittelemme tästä mahdollisesti aiheutuvaa haittaa ja kiitämme kärsivällisyydestäsi tänä aikana.”

Konkurssimenettelyt ovat yleensä pitkäkestoisia, joten ei ole varmuutta, milloin Bittrexin asiakkaat saavat takaisin tallettamansa varat. Lisäksi ei ole täyttä varmuutta siitä, tulevatko asiakkaat saamaan takaisin tallettamansa varat.

Bittrex ei ole ainoa kryptopörssi, joka on viimeisen vuoden aikana mennyt konkurssiin. Myös yksi maailman suurimmista kryptopörsseistä, FTX, ajautui viime syksynä 2022 konkurssiin.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille



Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *