SEC haastoi maailman suurimman kryptopörssi Binancen oikeuteen

Binance oikeuteen
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC on haastanut maailman suurimman kryptopörssi Binancen, Binance.US:n sekä Binancen perustajan sekä toimitusjohtajan Changpeng ”CZ” Zhaon oikeuteen. SEC syyttää edellä mainittuja vastaajia mm. rekisteröimättömien arvopaperien myynnistä kuluttajille.

SEC:n mukaan Binance, Binance.US (Binancen US:n operaattori) ja CZ ovat myyneet rekisteröimättömiä BNB-tokeneita sekä Binanceen toimintaan liittyviä BUSD-vakaavaluuttatokeneja kuluttajille. Sen lisäksi Binance.US:n taustayhtiötä BAM Tradingia, Binancea ja Binance.US:ta syytetään siitä, että toimijat eivät ole rekisteröityneet selvitysyhtiöiksi (clearing agency), arvopapereiden välittäjiksi ja arvopaperipörsseiksi.

SEC väittää kanteessaan, että Binance sekoitti asiakasvaroja yhtiön varoihin ja että CZ johti (käytti määräysvaltaa) Binance.US:aa. SEC väittää myös, että CZ:n johtama yritys loi keinotekoista kaupankäyntivolyymia Binance.US:lle.

SEC:n puheenjohtaja Gary Gensler: “Väitimme kolmentoista syytteen kautta, että Zhao ja Binance -yksiköt osallistuivat laajaan huijausverkkoon, joihin liittyi eturistiriitoja ja harkittua lain kiertämistä. Sen lisäksi yhtiöiden viestintä sen toiminnasta ei ollut avointa.”

SEC pyrkii heidän kanteensa mukaan estämään Binancen, Binance.US:n ja “joitakin niiden edustajia” jatkamasta mm. liittovaltion lakien rikkomista ja maksamasta siviilioikeudellisia seuraamuksia.

SEC haluaa myös estää CZ:tä toimimasta arvopapereiden liikkeeseenlaskijana tai välittäjänä sekä estää Binancea, Binance.US:aa ja CZ:tä toimimasta arvopaperimarkkinoilla tai käydä kauppaa näillä markkinoilla. Nämä määritelmät kattavat myös krypto-omaisuusarvopaperit.

Syytettyjä pyritään myös estämään toimimasta rekisteröimättöminä välittäjinä ja selvitysyhtiöinä. Sen lisäksi toimijoilta pyritään estämään kryptoarvopapereiden vaihdanta (vaihtopalvelut).

Toimitusjohtaja CZ:n rooli Binance.US:n toimintojen todellisena määräysvallan käyttäjänä on herättänyt paljon epäilyksiä. Binance.US:n edellinen toimitusjohtaja Brian Brooksin mukaan hän (Brooks) oli vain yhtiön toimitusjohtaja B ja että yhtiötä johdettiin muualta.

Brooks: ”Tajusin, että en itse asiassa johda tätä yritystä ja tehtävä, johon uskon ilmoittautuneeni, ei ole se tehtävä. Ja heti kun tajusin sen, lähdin yhtiöstä.”

Lue lisää: Changpeng “CZ” Zhao | Kryptomaailman avainhenkilöt #3

Binance.US:n mukaan syytteet ovat perusteettomia. Binancen tiedotteen mukaan: ”Selvyyden vuoksi: kaikki väitteet siitä, että Binance.US-alustan käyttäjien omaisuus olisi koskaan ollut vaarassa, ovat yksinkertaisesti vääriä, eikä viranomaisten toiminnalle ole mitään perustetta, kun otetaan huomioon, että viranomaisilla on ollut runsaasti aikaa tutkia todisteita. Kaikki Binancen ja Binancen tytäryhtiöiden alustojen käyttäjävarat, mukaan lukien Binance.US, ovat turvassa, ja puolustamme yhtiötä esitettyjä väitteitä vastaan.”

Tämän lisäksi CZ:n mielestä on hyvin erikoista, että SEC ei ole kuitenkaan nostanut kryptopörssi FTX:ää vastaan syytteitä, vaikka Gensler julkisesti väittää, että Binancen toiminta markkinoilla on ollut verrattaen samankaltaista kuin FTX:n toiminta.

Monien mielestä viranomaiset eivät ylipäätään ole onnistuneet valvonnassaan FTX:n kohdalla lukuisista varoitusmerkeistä huolimatta, joten sen takia USA:n viranomaiset ovatkin nyt aloittaneet ajojahdin muita kryptopörssejä vastaan.

Binancelta on nostettu merkittävä määrä (790 $ miljoonaa) varoja uutisen jälkeen. Lohkoketjudatayhtiö Nansenin mukaan varat oli nostettu 24 tunnin sisällä.

Muuten kryptovaluuttamarkkinat eivät ole kuitenkaan kovinkaan merkittävästi reagoineet tähän uutiseen. Viranomaiset Yhdysvalloissa ovat tiukentaneet merkittävästi kontrolliaan kryptomarkkinoilla viimeisen vuoden aikana, joten markkinat ovat ehkä jo odottaneet viranomaistoimia USA:ssa toimivia kryptopörssejä vastaan.


SEC haastoi myös Coinbasen oikeuteen

Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC on haastanut myös USA:n suurimman kryptopörssi Coinbasen oikeuteen. Syytteet muistuttavat hyvin paljon niitä syytteitä, jotka on esitetty Binancea vastaan.

SEC syyttää Coinbasea siitä, että se on toiminut rekisteröimättömänä arvopaperipörssinä, arvopaperien välittäjänä sekä selvitysyhtiönä. Coinbasea syytetään siitä, että yhtiö olisi rekisteröimättömänä toimijana tarjonnut ja myynyt laittomasti arvopapereita kuluttajille sen staking-palvelun yhteydessä.

SEC:n puheenjohtaja Gary Genslerin mukaan: ”Coinbasen toiminnot riistävät sijoittajilta sijoittajansuojan, Coinbasen toimintaan sisältyy petoksia ja markkinamanipulointia. Yhtiö ei anna toiminnastaan asianmukaisia tietoja (avoimuuden puute). Sen lisäksi toimintaan liittyy eturistiriitoja, jotka estävät SEC:n rutiinitarkastukset.”

Gensler: ”Väitämme, että Coinbase, jonka toimintaan sovelletaan arvopaperilakeja, sekoitti yhtiön ja asiakkaiden varat sekä tarjosi laittomasti vaihto-, välitys- ja selvityspalveluita.”

SEC:n täytäntöönpanoosaston johtaja Gurbir S. Grewal puolestaan syytti Coinbasea siitä, että yhtiö on tahallisesti kieltäytynyt noudattamasta liittovaltion arvopaperilakeja ja huomautti, että seuraukset sijoittajille ovat merkittäviä.

SEC:n kanteessa väitetään myös, että Coinbasen holding-yhtiö Coinbase Global Inc.:llä (CGI) on todellinen määräysvalta Coinbasessa, joten sen vuoksi holding-yhtiö on vastuussa tietyistä Coinbasen rikkomuksista.

Kryptoalalla monet ovat kuitenkin tuominneet USA:n viranomaisten viimeaikaisen toiminnan kryptopörssejä vastaan ajojahdiksi.

Esimerkiksi Blockchain Associationin puheenjohtaja Kristin Smithin mukaan: ”SEC ei ole lainsäätäjä. Itse asiassa tällainen (SEC:n) sääntelytulkinta ei ole hyväksyttävissä, mutta tällaista toimintaa olemme osanneet jo odottaa SEC:ltä, koska SEC:n yleinen asennoituminen kryptoja kohtaan on ollut hyvin kielteinen.”

SEC:n Gary Genslerin ajojahti näyttää kohdistuvan USA:ssa kuitenkin muihin kryptovaluuttoihin kuin Bitcoiniin. Genslerin mielestä kryptovaluutoista ainoastaan Bitcoin on hyödyke ja se ei siten ole arvopaperi.

Genslerin mukaan muut kryptovaluutat ovat arvopapereita, jotka olisivat siten arvopaperimarkkinavalvoja SEC:n toimivallan alaisia. Näin ollen SEC kohdistaa oman ajojahtinsa muita kryptovaluuttoja kuin Bitcoinia kohtaan.

Kryptoyhteisössä tästä määrittelystä ollaan kuitenkin hyvin pitkälti toista mieltä. Alan toimijat näkevät tilanteessa selkeitä merkkejä siitä, että viranomaiset koettavat hyödyntää toimialan sääntelemättömyyttä USA:ssa ja siten luoda tiukempaa viranomaislähtöistä tulkintaa. USA:ssa alan sääntelemättömyys onkin luonut eräänlaisen valtatyhjiön, jonka viranomaiset pyrkivät omilla tulkinnoillaan täyttämään.

USA:ssa varsinaisia vahvasti velvoittavia lakeja tai korkeimman oikeuden ratkaisuja kryptovaluuttoja kohtaan ei juurikaan ole, joissa määriteltäisiin selkeästi esimerkiksi, että mitkä kryptovaluutat luokitellaan hyödykkeiksi (markkinavalvoja CFTC) ja mitkä arvopapereiksi (markkinavalvoja SEC).

Alan toimijat näkevät viranomaistoimien vähentävän kuluttajien luottamusta kryptovaluuttoja kohtaan Yhdysvalloissa. Moni toimialan asiantuntijoista kuitenkin uskoo, että kryptovaluuttojen yleistymistä ei voi pysäyttää. Alan toimijat vaan siirtyvät sellaisiin maihin, joissa lainsäädäntö on lähtömaata kryptoystävällisempää.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille



Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *