Bitcoinin kurssi lähenee kaikkien aikojen huippuja

Bitcoin lähenee korkeinta arvoaan

Bitcoinin kurssi on noussut lähellä kaikkien aikojen huipputasoa. Tällä viikolla bitcoinin arvo käväisi jo yli 64 000 dollarissa (noin. 59 240 euroa). Kaikkien aikojen korkein pörssinoteeraus bitcoinilla on marraskuulta vuodelta 2021, jolloin bitcoinin hinta nousi yli 65 000 dollarin (59 716 euroa).

Bitcoinin hinta on noussut yli 20 % viime viikon aikana. Suurimpina syinä bitcoinin hinnan nousulle pidetään arviolta huhtikuussa 2024 tapahtuvaa bitcoinin lohkoketjupalkkion puoliintumista. Bitcoinin lohkoketjupalkkio puoliintuu nykyisestä 6,25 bitcoinista 3,125 bitcoiniin, sillä hetkellä kun bitcoinin lohkoketju saavuttaa 740 000 lohkon rajapyykin.

Historiallisesti tämä puoliintuminen on tarkoittanut bitcoinin hinnan voimakasta nousua. Tulevasta hinnan noususta ei toki ole mitään varmuutta, mutta bitcoin-sijoittajat spekuloivat jo tällä hetkellä vieläkin korkeampia hintoja.

Toisena syynä bitcoinin hinnan nousulle pidetään Yhdysvalloissa tarjottavien Bitcoin ETF:ien (Bitcoin spot ETF) ostointoa. Bloombergin ETF-analyytikko Eric Balchunasin mukaan jo yhdeksän Bitcoin-ETF:ää on rikkonut kaikkien aikojen huiput päivittäisellä volyymitasolla mitattuna.

Balchunasin mukaan maailman suurimman varainhoitoyhtiö BlackRockin Bitcoin-ETF:llä (IBIT) käytiin kauppaa keskiviikon aikana 3,3 miljardin dollarin arvosta. Puolestaan maailman kolmanneksi suurimman varainhoitajan Fidelityn Bitcoin-ETF:llä käytiin kauppaa saman päivän aikana 1,4 miljardilla dollarilla. Yhteensä Bitcoin-ETF:llä käytiin kauppaa n. 8 miljardilla dollarilla.

Osa markkina-analyytikoista kuitenkin varoittelee liiallisesti innokkuudesta markkinoilla, sillä markkinahinnan nopean nousun voidaan nähdä johtuvan ainakin osittain johdannaisten käytöstä markkinoilla.

Analyytikko Chris Newhouse: ”Minun näkökulmastani äskettäisessä rallissa on kyse osittain johdannaisvetoisesta mutta suurimmaksi osaksi kuitenkin spot-kysynnästä. Murtautuminen 53 000 dollarin alueen läpi osoitti suhteellista vahvuutta, volyymit olivat korkeat, kysyntä oli luonnollista, ja kauppiaat ovat löytäneet ETF:t.”

Myös Balchunasin tietojen mukaan vaihtovolyymi muodostuisi suurimmaksi osaksi luonnollisesta kysynnästä eli johdannaisten, algoritmien ja arbitraasitreidauksen osuus kysynnästä olisi suhteellisen pientä.

Aksel Kibarin mukaan taas: ”Olen lukenut monia 200 000 dollarin ennusteita. Huomaa vain, että olemme nyt lähellä 65K-68K:n resistanssialuetta. 3 vuotta sitten kiinnitin huomiota tähän vastustukseen. Kiinnitän jälleen huomionne vaakasuuntaiseen vastukseen.”

Tällä resistanssialueella Kibar tarkoittaa vuoden 2021 muodostamia kaikkien aikojen huippuhintoja.

Myös Ethereumin (ETH) hinta on noussut voimakkaasti viime viikkoina. Tällä viikolla etherin hinta kävi jo yli 3370 dollarissa (yli 3 120 euroa), joka on sen korkein noteeraus sitten huhtikuun 2022.

Opi lisää bitcoinin kurssiin vaikuttavista tekijöistä:


Morgan Stanley haluaa mukaan Bitcoin-ETF-markkinoille?

Maailman viidenneksi suurin varainhoitaja yhdysvaltalainen investointipankki Morgan Stanley on Coindeskin mukaan harkitsemassa tarjoaako se tulevaisuudessa asiakkaillensa Bitcoin-indeksiosuusrahastoja (spot Bitcoin-ETF). Ilmeisesti hurjat Bitcoin-ETF:ien viime viikkojen vaihtovolyymit kiinnostavat myös Morgan Stanleytä.

Lähteiden mukaan Morgan Stanley on parhaillaan tekemässä kohteen tarkistusta sen kaupankäyntialustalle. Morgan Stanleyn hallinnoitava varallisuus (AUM) on yli 150 miljardia dollaria.

Mikäli Morgan Stanley päättäisi hakea Bitcoin-ETF:ää ja mikäli sille ETF-lupa myönnettäisiin, kyseessä olisi kryptomarkkinoiden osalta erittäin merkittävästä tapahtumasta, sillä Morgan Stanley kuuluu niin sanottuun rekisteröityjen RIA-sijoitusneuvojien verkostoon (registered investment advisor network).

RIA-sijoitusneuvontaa harjoittavat yleensä kaikkein suurimmat sijoitusneuvontaa tarjoavat pankkiiriliikkeet USA:ssa kuten Merrill Lynch, Morgan Stanley ja Wells Fargo. Mikäli tämä kokoluokan toimijat alkavat tulla myös Bitcoin-ETF-markkinalle, voi se tarkoittaa merkittävästi aikaisempaa suurempaa kysyntää Bitcoin-indeksiosuusrahastoille (Bitcoin spot ETF).

Morgan Stanleylla on yksi USA:n suurimmista kaupankäyntialustoista. Se on myös johtava toimija vaihtoehtoisten sijoitusten ja yksityisten pankkiiripuolen markkina-segmenteillä.

Morgan Stanleyn tarjontavalikoimassa epäsuorat bitcoin-sijoitukset ovat olleet jo olemassa aikaisemmin. Vuodesta 2021 alkaen yhtiö on mahdollistanut asiakkailleen sijoitukset bitcoiniin muutaman kryptorahaston kautta.

Samalla Morgan Stanley oli ensimmäinen suuri yhdysvaltalainen pankki, joka on tarjonnut varakkaille asiakkailleen pääsyn bitcoin-rahastoihin vuonna 2021. Näin ollen seuraava luonnollinen askel pankin toiminnassa voisi olla, että Morgan Stanley lisäisi myös Bitcoin-ETF:t omaan tarjontavalikoimaansa.

Aikaisemmin Morgan Stanley on mm. alkuvuodesta varoitellut, että digitaaliset omaisuusluokat ja digitaaliset keskuspankkivaluutat (CBDC) voisivat tulevaisuudessa uhata Yhdysvaltain dollarin markkina-asemaa.

Morgan Stanleyn digitaalisen varallisuuden johtaja Adrew Peelin mukaan tällä hetkellä USA:n dollarin reservivaluutta-asema on vielä vahva: Vuoden 2024 alussa 60 % maailman valuuttavarannoista oli dollarimääräisessä muodossa. Mutta hänen mukaansa dollarin asema voi tulevaisuudessa heikentyä, johon syynä voi olla digitaalisten valuuttojen merkittävästi lisääntynyt käyttö.

Peelin mukaan on erittäin merkittävää, että Bitcoinin ekosysteemi on kasvanut käytännössä koko sen 15-vuotisen historian ajan. Huomion arvoista on myös se, että bitcoineja omistaa noin 106 miljoonaa ihmistä maailmassa ja että bitcoin-automaatteja on yli 80 maassa.


Coinbasella vaikeuksia pysyä lisääntyneen bitcoinien kysynnän tahdissa

USA:n suurin ja maailman toisiksi suurin kryptovaluuttapörssi Coinbasella on ollut vaikeuksia käyttäjätilien hallinnan kanssa. Coinbasen toimitusjohtaja Brian Armstrongin mukaan Coinbasen serverit kaatuivat viikolla merkittävästi lisääntyneen kysynnän vuoksi, joten Coinbasen käyttäjät esimerkiksi saivat virheellisiä ilmoituksia tiliensä saldoista.

Coinbasen mukaan osalla käyttäjistä tilin saldo saattoi näyttää virheellisesti nollaa. Osalla käyttäjistä oli taas vaikeuksia myydä tai ostaa kryptovaluuttoja. Ongelmat saatiin kuitenkin myöhemmin korjattua pikaisella aikataululla yhtiön mukaan.

Käyttökatkoksen jälkeen bitcoinin hinta laski jyrkästi 64 000 dollarista 59 500 dollariin, joka samalla pyyhkäisi suurimman osan bitcoinin voitoista. Tapahtuma ei ollut kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun Coinbasella on ollut vaikeuksia järjestelmiensä kanssa markkinoiden kaikkein aktiivisimpina aikoina.

Coinbase on kokenut samanlaisia katkoksia aiemminkin markkinoiden voimakkaan epävakauden aikana, mikä on saanut käyttäjiltä ja alan tarkkailijoilta paljon kritiikkiä.

Bitcoinin hinnan noustessa lähelle 64 000 dollarin rajaa, Coinbasen osake nousi samalla 211 dollarin tasolle. Coinbasen pörssiosake (COIN) ei kuitenkaan kovinkaan paljoa pudonnut tapauksen jälkeen: Coinbasen osake laski 202 dollarin tasolle.

Tässä on kuitenkin hyvä muistaa, että merkittävästi lisääntyneen kysynnän takia markkinoilla saattaa ilmetä ennakoimattomia tilanteita, joihin on syytä varautua jo ennakkoon. Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen merkittävästi lisääntynyt kysyntä asettaa myös aivan uudenlaiset vaatimukset kryptopörssien hallintaan.

Samalla se on muistutus vankan infrastruktuurin rakentamisesta käyttäjien keskeytymättömän palvelun varmistamiseksi.


Chainanalysis: Kryptomarkkinan rikokset laskussa vuonna 2023

Lohkoketjudatayhtiö Chainanalysisin 2024 Crypto Crime Reportin mukaan darknet-markkinapaikat veivät käyttäjiltä vähintään 1,7 miljardin dollarin edestä varoja vuonna 2023. Darknet-rikosten määrä on nousussa vuodesta 2022, jolloin viranomaiset sulkivat maailman suurimman darknet-markkinapaikka Hydran.

Hydralle ei löytynyt varsinaista yhtä korvaajaa vaan pienemmät markkinapaikat korvasivat yhdessä Hydran jättämän aukon darknet-markkinapaikkana. Chainanalysisin mukaan tämä tapahtui niin että pienemmät markkinapaikat keskittyivät kukin omalle erityisosaamisalueelleen.

Suurin ”voittaja” tässä pimeiden markkinoiden taistossa tähän mennessä on ollut Mega Darknet Market, jonne on siirtynyt varallisuutta n. 500 miljoonan dollarin arvosta.

Laittomista siirroista 61,5 % tapahtui sanktioitujen valtioiden henkilöiden ja yhteisöjen varallisuudella. Näiden siirtojen kokonaisarvo on n. 14,9 miljardia dollaria vuonna 2023.

Kryptovaluuttamarkkinoiden rikollinen toiminta on kokonaisarvoltaan osoittanut laskusuuntausta. Vuonna 2023 kryptomarkkinoiden rikollisuuden arvo laski noin 4,6 miljardiin dollariin. Vuotta aiemmin, summa oli 6,5 miljardia dollaria, ja sitä edeltävänä vuonna noin 10,8 miljardia dollaria.

Tässä tulee vielä huomioida se, että suhteellisesti kryptovaluuttamarkkinan rikollisuuden voidaan katsoa vähentyneen vielä tätäkin merkittävämmin, sillä kryptomarkkinan koko on kasvanut vuosi vuodelta yhä suuremmaksi ja suuremmaksi.

Tästä huolimatta viime vuonna nähtiin uudenlaisten huijausten kuten romanssihuijausten yleistymistä, joiden määrä lähes tuplaantui. Samalla myös tietojenkalastelu (phishing) lisääntyi vuoden 2023 aikana.

Chainanalysisin tutkimusjohtaja Eric Jardinen mukaan huijausyrityksiin on hyvä varautua: “Yksityishenkilöt voivat auttaa minimoimaan riskinsä olemalla varovaisia heidän on-chain ja verkossa tapahtuvassa vuorovaikutuksessaan. Sen lisäksi muut ekosysteemin toimijat voivat auttaa tunnistamaan huijausverkostojen ja lainvalvontaviranomaisten ketjun jalanjäljet.

Jardine jatkaa: “Uhri voi saada apua eri maiden viranomaisilta tai yksityisen sektorin varojenjäljityspalveluita tarjoavilta toimijoilta saadakseen takaisin häneltä varastetut varat.”

Jardine korosti myös turvallisuutta aktiivisesti painottavien palveluiden käytön tärkeyttä hajautetussa taloudessa: “Hyvä digitaalinen hygienia, erityisesti salasanojen ja siemenlauseiden (seed) hallinnan kannalta, on myös ratkaisevan tärkeää”.

Lue lisää helmikuun kohokohdista Coinmotionin kuukausikatsauksesta:


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *