Curve Financen hakkerointi 

Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Hajautettu Ethereum-vaihtopalvelu Curve Finance hakkeroitiin tämän viikon sunnuntaina. Hakkeroinnin seurauksena varastettiin yhteensä n. 62 $ miljoonan arvosta ethereitä (ETH). Curven hakkerointi johtui Vyper-ohjelmointikielellä rakennettujen likviditeettipoolien haavoittuvuuksien hyödyntämisestä. 

Lohkoketjudatayhtiö Chainanalysis on tehnyt oman arvionsa iskusta. Chainanalysisin mukaan Vyperin samankaltaisuus Pythonin kanssa on tehnyt siitä houkuttelevan DeFi-ekosysteemistä kiinnostuneille kehittäjille. 

Vyperin mukaan sen versiot 0.2.15, 0.2.16 ja 0.3.0 sisälsivät haavoittuvuuksia, jotka tekivät jotkin älysopimukset (smart contract) alttiiksi ns. re-entrancy-hyökkäyksille, joissa hyökkääjät voivat huijata älysopimuksia laskemaan saldot väärin, jolloin hyökkääjät voivat varastaa älysopimusten hallussa olevia varoja.

Curven DAO:n (CRV) arvo putosi pörssissä 20,91 % iskun seurauksena. Tämän jälkeen CRV:n lasku jatkui seitsemän kuukauden pohjahintoihin 0,48 $ dollariin. Tämän laskun kiihtymisen epäiltiin johtuneen siitä, että Curve Financen perustaja Michael Egorov oli aikaisemmin ottanut CRV:tä vastaan vakuudeksi 100 $ miljoonan arvoisia lainoja, joissa CRV:n markkinahinnalla olisi keskeinen rooli.

Paniikki markkinoilla oli kuitenkin nopeasti ohi, kun Egorov päätti maksaa osan lainoistaan takaisin. Egorov myi 39,25 miljoonaa CRV:tä ja sai niistä vakaavaluuttoja vastineeksi. CRV:n ostajina olivat merkittävät kryptosijoittajat kuten Justin Sun, Machi Big Brother ja DWF Labs. Näiden kohdistettujen myyntien kokonaisarvo oli Lookonchainin tietojen mukaan yhteensä n. 15,8 $ miljoonaa.

Egorov maksoi osan vakaavaluuttamääräisistä lainoistaan esimerkiksi DeFi-palvelun Aaveelle. Egorov oli ennen kyseistä iskua velkaa Aavelle 63,20 $ miljoonan arvosta Tetheriä (USDT), mutta iskun jälkeen velkaa oli ainoastaan 54,1 $ miljoonaa. Aaveen toimitusjohtaja ja yksi perustajista on suomalainen Stani Kulechov.

Aaveen ja Egorovin lainaehtoihin liittyy DefiLlaman mukaan myös sellainen yksityiskohta, että Egorovin tulee maksaa lainansa takaisin Aaveelle, mikäli CRV:n hinta putoaa alle 0,36 $:n. Alimmillaan CRV:n kurssi oli 1.8.2023, jolloin kurssi putosi 0,48 $:n. Viikko sitten CRV:n hinta oli 0,74 $ ja tällä hetkellä se n. 0,63 $. 

Markkinoilla yhden teorian mukaan merkittävät DeFi-sijoittajat käytännössä omilla toimillaan pelastivat Curven ja CRV:n. Toisen teorian mukaan taas kyseinen toiminta osoitti DeFi-yhteisön yhtenäisyyttä kohdata erilaisia haastavia tilanteita. 

Aave on ottanut merkittävän roolin CRV:n pelastajana. Aave Chanin perustaja Marc Zellerin mukaan Aaven tulisi ostaa vakaavaluutta USDT:nä (Tether) 2 $ miljoonan dollarin arvosta CRV-tokeneita Egorovilta. 

Zeller: “Tämän tarkoitus on lähettää vahvan signaali DeFistä, joka tukee toiminnallaan DeFiä, ja antaisi samalla Aave DAO:lle mahdollisuuden strategisesti asemoitua kannattavasti ns. Curve-sodissa. Sen lisäksi se parantaisi Aaveen hajautetun monivakuudellisen (vakuutena useampi kryptovaluutta) vakaavaluutan (GHO) likviditeettiä.”

Viimeisimpien tietojen mukaan Curven natiivivakaavaluutta crvUSD on menettänyt hetkellisesti (0,35 %) dollarikiinnityksensä. crvUSD kuitenkin on kuitenkin saamassa dollarikiinnityksensä takaisin ollen nyt jo lähes (0,1 %:n päässä) kiinnityksestä.

Assosioitunut kaasu ( APG = Associated Petroleum Gas) on eräs maakaasun muoto, jossa on öljyjäämiä joko öljyyn liuenneena tai vapaana “kaasusuuttimena” öljyn yläpuolella sijaitsevassa ”säiliössä”. Kaasua voidaan hyödyntää monin eri tavoin käsittelyn jälkeen.


Litecoin halving

Markkina-arvoltaan maailman 11. suurin kryptovaluutta Litecoinin (LTC) lohkoketjupalkkio on puoliintunut 6,25 litecoiniin/lohko. Lohkoketjupalkkion puoliintuminen eli halving/halvening tapahtui 2.8.2023 lohkossa numero 2 520 000.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Litecoinin louhijat saavat jatkossa puolet vähemmän litecoineja palkkioksi työstään. Litecoinin lohkoketjupalkkio puoliintuu aina n. neljän vuoden välein. Ennen palkkion puoliintumista lohkoketjupalkkio oli 12,5 litecoinia. 

Litecoinin tarkoituksena on olla Bitcoinin tapaisesti niin sanotusti deflatorinen kryptovaluutta, joka tarkoittaa sitä, että litecoinien tarjonta markkinoilla on jo Litecoinin suunnitteluvaiheessa teknisesti rajoitettu. Litecoineja on tällä hetkellä louhittu 73,5 miljoonaa kappaletta. Litecoinien kokonaismäärä on puolestaan rajoitettu 84 miljoonaan kappaleeseen.

Kryptovaluuttapiireissä osa sijoittajista vertaa Litecoinia ominaisuuksiltaan Bitcoiniin. Litecoin ja Bitcoin molemmat käyttävät PoW-louhintaa (Proof-of-Work). Litecoin itse käyttää seuraavaa vertausta: Jos Bitcoin on kryptovaluutoissa kulta niin Litecoin on silloin kryptovaluuttojen hopea. Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä mieltä siitä, että Litecoinia kannattaisi verrata Bitcoiniin.

Litecoin on ollut erityisen suosittu maksutapa maksupalvelu BitPay:ssä. 35 % BitPay:n kryptomaksuista toteutettiin kesäkuussa 2023 litecoineilla. Litecoin ohitti väliaikaisesti myös Bitcoinin maksutapana BitPay:ssä. Kyse oli kuitenkin väliaikaisesta tapahtumasta. Heinäkuussa 2023 Bitcoin ohitti BitPay:ssa maksutapana Litecoinin.

Litecoin tunnetaan myös siitä, että kryptovaluutta Dogecoin (DOGE) käyttää Litecoinin verkkoa. Litecoinin perustajaa Charlie Lee:tä, pidetäänkin kryptopiireissä Dogecoinin ”pelastajana”, koska hän ehdotti vaikeuksissa olleen Dogecoinin pelastamiseksi niin sanottua yhdistettyä louhintaa (merge mining), jonka avulla Dogecoin käyttää Litecoinia verkkoa, joka taas takaa Dogecoinin verkon turvallisuuden.

Dogecoinin hinnanmuodostuksen liittyy myös osaltaan eräänlaisen ”meemikolikon” piirteitä, sillä Doge tunnetaan maailman yhden rikkaimman miehen Elon Muskin (mm. Teslan ja SpaceX:n perustajan) suosikkikryptona. 

Musk onkin aikaisemmin Dogecoinia koskevilla twiiteillään vaikuttanut merkittävästi Dogecoinin vaihtovolyymiin ja jopa sen hintaan. Musk osti tänä vuonna sosiaalisen median uutispalvelu Twitterin, joten tästä johtuen monet epäilevät Muskin mieltymyksen Dogecoiniin vaikuttavan myös Litecoinin hintaan.

Ns. meemikolikoiden sekä Elon Muskin twiittien roolia ei tule missään tapauksessa väheksyä, sillä hyvin harvalla osakemarkkinoiden toimijalla on takanaan omaa mediayhtiötä, jolla on 368 miljoonaa käyttäjää.

Litecoinin hinta on noussut 33 % vuoden 2023 alusta saakka. Litecoinin hinta on kuitenkin laskenut koko heinäkuun 2023 ajan. Viimeisen viikon ajan Litecoinin kurssi on ollut n. 4-5 %:n laskussa. Osa sijoittajista odottaa käännettä Litecoinin kurssiin. 

Litecoinin markkina-arvo on Coinmarketcap:n mukaan 6,8 $ miljardia ja sen päivittäinen vaihtovolyymi on n. 1,14 $ miljardia. 


Institutionaaliset sijoittajat ostivat taas lisää Bitcoinia

Viime kuukausien ajan kohina suurimman kryptovaluutan Bitcoinin (BTC) ympärillä on kiihtynyt. Tämä on johtunut pitkälti siitä, että maailman suurimmat varainhoitotalot kuten BlackRock, Invesco, Fidelity sekä ETF-markkinoiden merkittävät toimijat kuten WisdomTree ovat hakeneet Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC:ltä lupaa Bitcoin-indeksiosuusrahaston perustamiseen (spot Bitcoin ETF)

Vuoden alusta Bitcoinin hinta on noussut yli 70 %. Bitcoinin ohella myös monien muiden kryptovaluuttojen hinta on noussut. Esimerkiksi Ethereumin (ETH) hinta on noussut vuoden alusta n. 50 %.

Aikaisemmin tällä viikolla kaikista maailman yrityksistä suurimman bitcoin-varallisuuden omaava MicroStrategy ilmoitti hankkineensa heinäkuun 2023 aikana 467 bitcoinia taseeseensa. Michael Saylorin perustaman MicroStrategyn taseessa on tällä hetkellä 152 800 bitcoinia. 

Nyt puolestaan maailman suurin vakaavaluutan (stable coin) USDT:n taustayhtiö Tether on hankkinut toisen vuosineljänneksen aikana yhteensä 1529 bitcoinia. Ostoksen hinta oli yhteensä 45,4 $ miljoonaa. Asiasta tiedotti yhtiön CTO Paulo Ardoino. 

Tetherin ostos ei sinänsä ollut markkinoille mikään yllätys, sillä yhtiö tiedotti jo viime toukokuussa 2023, että se tulee käyttämään neljännesvuoden voitoistaan 15 % hankkiakseen lisää bitcoineja taseeseensa. Tether ei kuitenkaan uhkaa ainakaan tällä hetkellä MicroStrategyn johtoasemaa maailman suurimpana bitcoineja omistavana yrityksenä, sillä Tetherillä on tällä hetkellä taseessaan ”vain” 54 000 bitcoinia.

Miksi institutionaaliset sijoittajat oikein ostavat bitcoineja?

Markkinoilla spekuloidaankin nyt Bitcoinin spot ETF:n hyväksymisen todennäköisyydellä. Bloombergin ETF-analyytikoiden Eric Balchunasin ja James Seyffartin mukaan Ripplen voitto SEC:stä tuomioistuimessa nosti todennäköisyyttä spot ETF:n hyväksymiseksi. 

Toinen ja vielä merkittävämpi askel kohti ETF:n mahdollista SEC:n hyväksyntää oli Seyffartin mukaan BlackRockin ja Coinbasen-valvonnan jakamissopimus (SSA). Seyffartin mukaan seuraava merkittävä askel kohti Bitcoin ETF:n julkistusta olisi se, että nyt puolestaan Grayscale Bitcoin Trustin heidän spot ETF-hakemustaan koskeva välinen oikeustaistelu SEC:tä vastaan kääntyisi Grayscalen voitoksi. 

Mikäli Bitcoin ETF USA:ssa hyväksyttäisiin, se voisi mahdollisesti tarkoittaa ostoryntäystä niin Bitcoinille kuin myös muillekin kryptovaluuttamarkkinoille, jolloin Bitcoinin hinta lähtisi mahdollisesti merkittävään nousuun.

Bitcoin ETF:t eivät ole kuitenkaan ainoita kryptoindeksiosuusrahastoja, joita ollaan julkaisemassa markkinoille: Grayscale, VanEck, ProShares ja Volatility Shares ovat julkaisemassa fuuripohjaiset Ethereum ETF:t. Krypto-ETF:t ovatkin olleet tämän vuoden yksi merkittävimmistä teemoista kryptovaluuttamarkkinoilla.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *