Bitcoinin arvo nousussa: Varainhoitajat jahtaavat ETF-lupia

Bitcoinin arvo nousussa
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Viimeisen puolen vuoden aikana ja erityisesti viime viikkoina bitcoinin hinta on noussut merkittävästi. Marraskuusta 2022 kesäkuun loppuun 2023 bitcoinin hinta on kohonnut yli 100 prosenttia. Viime päivinä bitcoinin hinta on liikkunut jo yli 32 000 Yhdysvaltain dollarissa, mikä vastaa yli 28 000 euroa.

Yhtenä syynä tähän bitcoinin hinnan nousuun on pidetty maailman suurimpien varainhoitajien kasvanutta kiinnostusta kryptovaluuttoja ja etenkin Bitcoinia kohtaan. Pari viikkoa sitten maailman suurimman varainhoitajan yhdysvaltalaisen BlackRockin epäiltiin hakevan julkaisulupaa spot bitcoin ETF:lle (ETF = indeksiosuusrahasto) Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomitea SEC:lta.

Huhut osoittautuivat todeksi, sillä viime viikolla BlackRock ilmoittikin jättäneensä SEC:lle hakemuksen. Nyt niin pienemmät kuin myös maailman suurimmat toimijat ovat jonossa hakeneet spot bitcoin ETF -lupia.

Viimeisimpänä mukaan on liittynyt maailman kolmanneksi suurin varainhoitaja Fidelity. Fidelityn tapauksessa ei ole kyse uudesta hakemuksesta, vaan yhtiö on ainoastaan toimittanut hakemuksensa paranneltuna versiona SEC:lle.

Fidelityn lisäksi myös Cathie Woodin johtama sijoitusyhtiö ARK Investments ja 21 Shares ovat uusineet oman spot bitcoin ETF -hakemuksensa SEC:lle. CBOE:n ja todennäköisesti USA:n suurimman kryptopörssin Coinbasen kanssa tehdyn sopimuksen myötä ARK:n hakemus on nyt vastaavanlainen kuin BlackRockin hakemus, joka voi auttaa ARK:ia saamaan SEC:ltä spot bitcoin ETF-luvan ensimmäisten joukossa.

Myös varainhoitaja Bitwise ja Invesco ovat jättäneet uudelleen hakemuksensa SEC:lle.

Mikäli joku hakija saisi spot bitcoin ETF-luvan ja jos/kun suuret ja vakiintuneet rahoituslaitokset ja sijoitusrahastoyhtiöt alkavat tarjota Bitcoin ETF:iä, kasvaa entisestään se mahdollisuus, että Bitcoinista tulee enemmän kuin vain alkuvaiheen sijoittajien riskisijoitus.

Tätä tapahtumasarjaa pidetäänkin osoituksena siitä, että Bitcoin voisi olla jatkossa jopa valtavirran omaisuusluokka, koska ETF:t sopivat monien mielestä enemmän valtavirran sijoitettavaksi kuin suorat bitcoin-sijoitukset.

Bitcoin Exchange-traded Fund (ETF) antaa ostajille mahdollisuuden sijoittaa Bitcoiniin ilman, että ostajan tarvitsee hallinnoida varsinaista Bitcoin-omaisuutta. Tämä sijoitusmenetelmä virtaviivaistaa etenkin institutionaalisen suursijoittajien ostoprosessia, jolloin suursijoittajan ei tarvitsisi käyttää kryptopörssejä tai kryptolompakoita kryptovaluuttojen hankintaan.

Tähän mennessä Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio ei kuitenkaan ole myöntänyt lupaa yhdellekään spot-ETF:lle. Sen sijaan futuuripohjaisille Bitcoin-ETF:lle se on myöntänyt lupia. Futuuripohjaisten ETF-tuotteiden ongelma kuitenkin monesti voi olla se, että tällaisen ETF:ien ei tarvitse itse omistaa bitcoineja vaan ETF-rahasto voi omistaa esimerkiksi johdannaisia, jotka vain käyttäytyvät vastaavalla tavalla kuin bitcoinin kurssi.


MicroStrategy hankki 347 miljoonalla lisää bitcoineja

Michael Saylorin perustama yhdysvaltalainen ohjelmistoyhtiö MicroStrategy on hankkinut sijoitussalkkuunsa 12 333 bitcoinia lisää. Hankinnan arvo on 347 $ miljoonaa, joka on n. 319 miljoonaa euroa. MicroStrategylla on yrityksistä maailman suurimmat bitcoin-omistukset.

Kaupan jälkeen MicroStrategy omistaa yhteensä 152 333 bitcoinia (4,52 miljardia dollaria). Keskimääräinen ostohinta oli 29 668 $ kappaleelta.

Keskimääräinen ostoerän hinta on n. 28 136 $ dollaria. Bitcoinit ostettiin 27.4.-27.6.2022 välisenä aikana. MicroStrategyn osto rahoitettiin osittain uusilla osakkeilla.

MicroStrategyn mukaan: ”MicroStrategy teki 1. toukokuuta 2023 myyntisopimuksen myyntiedustajina toimivien Cowen and Company, LLC:n ja Canaccord Genuity LLC:n kanssa, jonka mukaan MicroStrategy voi laskea liikkeeseen ja myydä A-osakkeita, joiden nimellisarvo on 0,001 dollaria osakkeelta (”Osakkeet”), joiden yhteenlaskettu tarjoushinta on aina 625,0 $ miljoonaa agenttien kautta.”

28.6.2023 mennessä MicroStrategy on laskenut liikkeeseen ja myynyt yhteensä 1 079 170 osaketta 337 $:n miljoonan nettotulolla. MicroStrategy lisäsi aikaisemmin taseeseensa 1 045 BTC:tä (29,3 $ miljoonaa).

MicroStrategy onkin ostanut bitcoinia hyvin johdonmukaisesti ja aktiivisesti viime vuoden karhumarkkinan aikaan niin käteisellä kuin myös osakerahoituksella. Vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä yritys raportoi vihdoin ensimmäisen voitollisen vuosineljänneksensä vuoden 2020 jälkeen kertaluonteisen tuloveroedun vuoksi.

Lue lisää: Milloin karhumarkkina (bear market) päättyy?

Nykyisellä omistusosuudellaan MicroStrategy:lla on nyt n. 0,726 prosenttia kaikista 21 miljoonasta bitcoinista.

Sen lisäksi, että yhtiö hankkii jatkuvasti bitcoineja, MicroStrategy on viime vuoden vaihteessa kertonut suunnitelmansa hyödyntää salamaverkkoa yritysten infrastruktuuripalveluihin ja sisällön kaupallistamisratkaisuihin. Yhtiön puheenjohtaja Michael Saylor on myös aktiivisesti pyrkinyt edistämään Bitcoinin käyttöönottoa ja kehitystä.

Analytiikkayhtiö Coingeckon mukaan yhdysvaltalaisella Bitcoin-louhintayrityksellä Marathon Digitalilla on toiseksi suurin bitcoinien määrä (10 054) maailmassa MicroStrategyn jälkeen. Näiden bitcoinien FIAT-määräinen arvo on noin 307 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Maailman kolmanneksi suurin bitcoinien määrä yritysten joukossa kuuluu USA:n merkittävimmälle kryptopörssille Coinbaselle, jolla on yhteensä 9000 bitcoinia (275 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria).

Neljänneksi eniten bitcoineja puolestaan omistaa yksityishenkilöiden ja pienten- sekä keskisuurten yritysten maksujärjestelmiä tarjoava yhdysvaltalainen Square. Viidenneksi suurimmat omistukset ovat louhintayhtiö kanadalaisella Hut 8 Miningilla.

Maailman suurimmat bitcoin-omistukset ovatkin keskittyneet Yhdysvaltoihin. Eurooppalaisista yrityksistä bitcoineja eniten omistaa norjalainen holding- ja pörssiyhtiö Aker ASA. Akerilla on yrityksistä 9. suurimmat bitcoin-omistukset.


Vuonna 2022 kryptohuijauksissa menetettiin 7,8 $ miljardia

Lohkoketjuanalytiikkayritys TRM:n 28.6.2023 julkaiseman raportin mukaan kryptovaluuttapyramidi- ja ponzi-huijauksissa menetettiin vuonna 2022 yhteensä n. 7,8 $ miljardin arvosta varoja maailmanlaajuisesti.

TRM Labsin mukaan tämän lisäksi vielä 1,5 $ miljardia kryptoina on käytetty darknet-verkkojen kautta laittomaan toimintaan. Puolestaan 3,7 $ miljardia kryptoa menetettiin hakkeroinnin tai hyväksikäytön seurauksena.

TMR:n tutkijat kertoivat, että 10 suurinta kryptoponzi- ja pyramidipeliä vastasi noin 54 %:sta erilaisten huijausten kokonaismäärästä. Vuonna 2022 aktiivisista sijoituspetosjärjestelmistä 40 % sijaitsi Tron-protokollassa ja sijoitushuijauksissa hyödynnettiin etenkin vakaavaluutta Tetheriä USDT-lohkoketjussa. Vuonna 2021 tämä luku oli vain 17 %.

Kaksi suurimmista vuoden 2022 krypto-ponzi-järjestelmiä olivat Forsage and Trade Coin Club. Molempia vastaan on nostettu Yhdysvalloissa syytteet.

Forsage houkutteli sijoittajia lupaamalla korkeaa tuottoa Ethereumin ja BNB Smart Chain -sopimusten kautta. Forsage kavalsi sijoittajien rahoja lähes 974 $ miljoonaa kahden toisiinsa liittyvän yrityksen kautta.

Lue lisää: Näin sijoitat Ethereumiin turvallisesti

Samaan aikaan Trade Coin Club puolestaan väitti ansaitsevansa sijoittajilleen korkeita tuottoja kryptovaluuttapörssinsä kautta ja sai kavallettua yli 295 $ miljoonaa yli 100 000 sijoittajalta ennen romahdustaan. Molemmat yritykset ovat sittemmin saaneet Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomitea SEC:ltä sanktioita toiminnalleen.

TMR:n raportin mukaan yhteensä 9,04 $ miljardia kryptoa lähetettiin kaikentyyppisiin talouspetosjärjestelmiin. Vaikka kryptovaluuttojen hintojen romahtivat karhumarkkinoiden aikana, ​ kryptovaluuttoihin liittyvä rikollisuus ei ole kuitenkaan vähentynyt vastaavalla tavalla.

TMR: “Investointipetokset keskittyvät varojen keräämiseen vilpillisiin sijoituksiin tai hankkeisiin. Näihin liittyy usein epäaitoja kryptovaluuttojen liikkeeseenlaskuja (ICO), rekisteröimättömiä arvopapereita tai vilpillisiä sijoitusalustoja. Kryptovaluuttoja koskevat sijoituspetokset lisääntyivät lähes 200 % (vuoden 2021) 907 $ miljoonasta 2,57 $ miljardiin vuonna 2022.”

Vuonna 2022 rikolliset hyödynsivät uudenlaisia toteutustapoja: Noin 2 $ miljardia varastettiin lohkoketjujen välisten siltojen hyökkäyksillä. Lohkoketjujen väliset sillat (cross-chain bridge) mahdollistavat kryptovaluutan siirtymisen lohkoketjusta toiseen.

Rikolliset hyödynsivät enemmän myös niin sanottua chain hoppingia, jossa varojen siirtämiseen käytetään eri lohkoketjuverkostoja. Näiden varojen siirtojen tarkoituksena on hämärtää väärinhankittujen varojen lähde sekä määränpää.

TMR:n mukaan Bitcoinin osuus laittomien rahavirtojen määrästä on selkeästi pudonnut. Vuonna 2016 laittomien (kryptovaroilla tehtyjen) varojen kokonaismäärästä jopa 97 % toteutettiin Bitcoinilla, mutta vuonna 2022 tämä osuus oli pudonnut 19 %:iin.

Vuonna 2016 kaksi kolmasosaa kryptohakkeroinneista toteutettiin Bitcoinilla. Vuonna 2022 tämä osuus oli enää vajaat 3 %. Sen sijaan Ethereumin (68 %) ja Binance Smart Chainin (19 %) osuus on tässä tilastossa valitettavasti noussut.

TMR:n mukaan Bitcoin oli vuonna 2016 terrorismin rahoituksessa tärkein valuutta, mutta vuoteen 2022 mennessä kuitenkin Bitcoin on korvattu lähes täysin TRON-lohkoketjulla. Tronin kautta on epäilty kulkevan n. 92 % kryptovaluutoilla toteutetusta terrorismin rahoituksesta.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille



Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *