Bitcoinilla maksaminen – ajankohtainen katsaus

Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Toukokuun 22. päivä vuonna 2010 on valtava merkkipaalu Bitcoinin ja kaikkien kryptovaluuttojen historiassa. Se on merkittävä päivä koko kryptoyhteisölle, mutta yksi henkilö ei varmasti mielellään muistelisi sitä. Tuona päivänä Bitcoinia käytettiin ensimmäistä kertaa maksuvälineenä, kun floridalainen ohjelmoija ja aikainen Bitcoin-louhija Laszlo Hanyecz osti kaksi pizzaa 10 000 Bitcoinilla. 

Tapahtuma on symbolinen, sillä se kertoi, että Bitcoinia voi todellakin käyttää maksuvälineenä. On varmasti tarpeetonta sanoa, että pizzan ostajalle tuo kauppa tuli melkoisen kalliiksi. Transaktiohetkellä yhden Bitcoinin arvo oli alle puoli senttiä, joten kahden pizzan hinnaksi tuli 41 dollaria. Jos Laszlo olisi säilyttänyt Bitcoininsa ja myynyt ne vuoden 2021 huippulukemissa, hän olisi voinut tienata 690 miljoonaa dollaria. Tuolla summalla olisi saanut reilut 43 miljoonaa Kotipizzan Monsteri-pizzaa. Laszloa tuskin helpottaa se, että joka vuosi toukokuun 22. päivänä vietetään maailmanlaajuista Bitcoin Pizza-päivää.

Missä Bitcoineilla voi maksaa?

Monet kansainvälisesti tunnetut yksityiset sijoittajat ja yritykset, Tesla ja Michael Saylorin MicroStrategy etunenässä, ovat oivaltaneet kryptovaluuttojen arvon ja lisänneet Bitcoinia portfolioonsa. Myös suositut maksuvälittäjät, kuten Paypal ja Revolut ovat alkaneet myös tukea Bitcoinia.

Bitcoinilla voi nykyään ostaa lähes kaikkea autoista asuntoihin ja pikaruoasta ulkomaan matkoihin. El Salvador ja Keski-Afrikan tasavalta ovat jo hyväksyneet Bitcoinin laillisena maksuvälineenä, mikä tarkoittaa, että maiden kansalaiset voivat maksaa sillä valtion rajojen sisällä missä vain. Mahdollisuus käyttää Bitcoinia on yksi avaintekijöistä matkalla kohti globaalia käyttöönottoa ja Bitcoinia maksuvälineenä hyväksyvät yritykset ovat siinä tärkeässä asemassa.

Kerromme tässä artikkelissa, miten ja missä Bitcoinilla voi maksaa, niin Suomessa, ulkomailla kuin verkossakin. Tutustutaan ensin paremmin itse Bitcoiniin.

Bitcoin pähkinänkuoressa

Bitcoin on vuonna 2009 Internetin pseydonyymi Satoshi Nakamoton luoma kryptovaluutta, joka perustuu avoimeen lähdekoodiin ja hajautettuihin lohkoketjuihin.

Lohkoketjut ovat tietokanta, joka muodostuu nimensä mukaisesti ketjussa olevista lohkoista, jotka puolestaan pitävät sisällään listaa transaktioista. Se mikä tekee Bitcoinista mullistavan on hajauttaminen; informaatiota ei ole tallennettu vain yhteen keskitettyyn tietokantaan, vaan verkkoa ylläpitävät tuhannet tietokoneet ympäri maailmaa. Bitcoinia ei siis voi hallita mikään yksittäinen taho.

Uusia Bitcoineja syntyy louhimalla, mutta niitä ei voi koskaan syntyä enempää kuin 21 miljoonaa kappaletta. Vuoteen 2022 mennessä noin 19 miljoonaa Bitcoinia on louhittu ja louhintatahdin hidastuessa 4 vuoden välein, viimeinen Bitcoin tullaan louhimaan vuonna 2140. Louhiminen tarkoittaa monimutkaisten matemaattisten yhtälöiden ratkaisemista, ja käytännössä louhijat sekä vahvistavat työllään lohkoketjussa tapahtuvia transaktioita että luovat uusia Bitcoineja. Louhijat saavat työstään palkaksi Bitcoinia.

Bitcoinin arvo

Vuonna 2009 yksi Bitcoin maksoi sentin murto-osia, jonka jälkeen sen arvo on reilun 10 vuoden aikana noussut hurjasti. Korkeimmillaan Bitcoinin arvo oli vuonna 2021 kurssin käydessä 69 000 dollarissa. Sen todellista arvoa on vaikea mitata, mutta monet ovat yrittäneet sitä ennustaa. Toiset uskovan yhden Bitcoinin todellisen arvon olevan lähempänä 10 miljoonaa dollaria, kun toiset eivät maksaisi siitä 25 dollariakaan kappaleelta.

Bitcoinin arvo perustuu puhtaasti kysynnän ja tarjonnan dynamiikkaan, jotka vaihtelevat lyhyellä aikatähtäimellä paljon aiheuttaen ajoittaiset rajut hinnan muutokset. Pitkällä aikavälillä kysyntää ajavat Bitcoinin fundamentit, eli hyöty yhteiskunnalle, digitaalinen niukkuus, helppo siirreltävyys ja se, että se tarjoaa kenelle tahansa mahdollisuuden toimia omana pankkinaan. 

Salamaverkko

Bitcoinin Salamaverkko (eng. Lightning Network) on yksi Bitcoin-infrastruktuurin kulmakiviä, joka mahdollistaa nopeat ja edulliset Bitcoin-maksut. Satoshi Nakamoto suunnitteli alunperin Bitcoinin vertaisvaihdannan välineeksi (peer to peer), mutta sitä alettiin pitämään enemmänkin digitaalisena kultana. Tämä johtui siitä, että Bitcoinin alkuperäinen lohkoketju mahdollistaa vain 3-7 transaktiota sekunnissa, mikä on aivan liian vähän globaalille maksuverkolle. Visa esimerkiksi käsittelee keskimäärin noin 1700 transaktiota sekunnissa.

Suuriin transaktioihin, kuten pankkisiirtoihin verrattuna Bitcoin on huomattavasti nopeampi ja kustannustehokkaampi ratkaisu. Päivittäismaksujen, eli mikromaksujen käsittelyssä pullonkaulaksi kuitenkin muodostuu Bitcoinin lohkoketjun riittämätön kapasiteetti käsitellä transaktioita tarpeeksi nopeasti. Jokainen Bitcoinilla tehty transaktio täytyy kirjata lohkoketjun lohkoon. Yksi lohko voi pitää sisällään vain tietyn määrän dataa, ennen kuin uusi lohko täytyy luoda. Uusia lohkoja luodaan keskimäärin kerran 10 minuutissa, joten tänä aikana pystyy tehdä vain rajallisen määrän transaktoita.

Tässä astuu apuun Salamaverkko. Se käyttää älysopimuksia, joiden avulla Bitcoin saavuttaa huomattavasti Visaa nopeamman tahdin transaktioiden käsittelyssä ilman kolmatta osapuolta – jopa miljoona transaktiota sekunnissa. Salamaverkko mahdollistaa nopeammat ja halvemmat transaktiot ilman tarvetta muuttaa lohkojen kokoa, ja se ratkaisee teoriassa Bitcoinin skaalautuvuusongelmat.

Salamaverkkoa voidaan siis käyttää pienten transaktioiden tekemiseen, kuten ruokaostosten maksamiseen. Se edesauttaa Bitcoinin maailmanlaajuista adoptiota tuomalla Bitcoinille oikean elämän käyttötarkoituksia. Jo nyt Bitcoinilla voi maksaa Salamaverkon kautta monessa paikassa.

Aiheesta lisää:

Missä voin maksaa Bitcoinilla?

Olemme tulleet Bitcoin-maksamisessa pitkälle historiallisten pizzaostojen jälkeen. Jopa valtiot ovat alkaneet hyväksyä Bitcoinia laillisena maksuvälineenä. 10 vuotta sitten tällaisesta olisi voitu vain unelmoida. Nykyään voit käyttää Bitcoinejasi paljon muuhunkin kuin pizzaan monissa eri kivijalkamyymälöissä sekä verkossa, niin Suomessa kuin ulkomailla. 

Emme luonnollisestikaan voi luetteloida kaikkia tapoja käyttää Bitcoinia, joten tämän tarkoituksena on enemmänkin havainnollistaa saatavilla olevien vaihtoehtojen monipuolisuutta.

Online

Tippaus ja hyväntekeväisyys

Ehkä helpoin ja palkitsevin tapa kuluttaa Bitcoineja on maksaa ne eteenpäin. Voit antaa Bitcoinia tippinä artikkelien ja blogien kirjoittajille, sosiaalisen median lempisisällöntuottajillesi. Esimerkiksi Twitterissä voit Salamaverkon avulla tipata sisällöntuottajia.

Voit myös lahjoittaa Bitcoinia hyväntekeväisyyteen. Esimerkiksi Ukraina on ottanut sodan aikana lahjoituksia erilaisissa kryptovaluutoissa nopeuden ja helppouden takia. 

Lue: Digitaalinen vastarinta – Bitcoin-lahjoitukset Ukrainalle

Koti

Overstock.com on yksi monista Bitcoinia hyväksyvistä verkkokaupoista. Sivustolta tarjoaa sinulle yli miljoonan myytävän tuotteen valikoiman huonekaluja, sisustuselementtejä ja muita tavaroita. Kaikki ne ovat saatavilla Bitcoin-maksuja vastaan.

Lahjakortit

Sillä välin kun odotamme, että Amazonin kaltaiset verkkokaupat alkavat hyväksymään suoria Bitcoin-ostoja, kekseliäät Bitcoinin ystävät ovat keksineet keinon tähän. Voit ostaa lahjakortin moneen suureen verkkokauppaan, kuten Amazoniin ja BestBuy’hin, verkon eri lahjakorttisivustoilta Bitcoinin avulla ja käyttää lahjakorttia sadoilla eri jälleenmyyjillä.

Videopelit

Yritykset, kuten Microsoft, ovat hiljattain alkaneet tarjota pelejä ja muita sovelluksia Bitcoinia vastaan. Moni lohkoketjujen päällä toimivista videopeleistä myös tarjoaa pelien sisäisiä ostoja Bitcoinina ja joillain Counter Striken servereillä on jo mahdollista asettaa Bitcoinia panokseksi peliin.

Offline

Ruoka

Yhdysvalloissa moni pikaruokaravintola hyväksyy Bitcoinia maksuvälineenä. Voit napata purtavaa tai juotavaa Bitcoinilla mm. Subwaysta, Burger Kingistä ja Starbucksista. Jos matkustat El Salvadorissa, voit myös ruokailla McDonald’sissa ja maksaa ateriasi Bitcoinilla. Myös ruokalähettipalvelut UberEats ja suomalaisille miljardien eurojen Wolt-kaupasta tuttu DoorDash alkavat hyväksyä kryptomaksuja.

On suuri merkkipaalu koko kryptoyhteisölle, että näiden kaltaiset globaalit ketjut hyväksyvät Bitcoinia. Se kasvattaa Bitcoinin luotettavuutta ja uskottavuutta koko maailmassa ja asettaa muille yrityksille painetta ottaa Bitcoin osaksi maksuvälinerepertuaaria.

Matkustaminen

Hotellin varaaminen Bitcoinilla onnistuu helposti Expedian kautta. Voit myös ostaa lentoliput Bitcoinia vastaan CheapAirilta. Jotkin autoliikkeet ovat alkaneet hyväksyä Bitcoinia ja Suomessa on tehty sen saralta jopa historiaa, kun suomalainen luksusautojen myymiseen erikoistunut Auto-Outlet myi Teslan 140 000 eurolla Bitcoinia käyttäneelle asiakkaalle. Polttoainetta ei vielä saa suoralla Bitcoin-ostolla, mutta sekin on työn alla. Jos sinulla on tarpeeksi pitoa kryptolompakossa, Virgin Galactic vie sinut aina avaruuteen asti.

Asuminen

Muutama vuosi sitten käsirahaa varten säästäminen tai kodin ostaminen Bitcoinilla olisi ollut suorastaan mahdottomuus, mutta nykyään se on mahdollista. Yhä useammat yksityisasuntojen myyjät, kiinteistönvälittäjät ja kansainväliset asuntolainayhtiöt hyväksyvät Bitcoinia vaihtoehtoisena maksutapana. Suomessa kiinteistövälittäjät eivät vielä ota vastaan Bitcoinia, mutta yksityisen myyjän kanssa asia voi olla sovittavissa. 

Kuinka käytän bitcoineja?

Bitcoinilla maksaminen muistuttaa joissain tapauksissa melko paljon nettipankin tilisiirtoa tai sähköpostin lähettämistä. Lähettääksesi (tai vastaanottaaksesi) Bitcoinia molemmat kaupan osapuolet tarvitsevat Bitcoinia tukevan kryptovaluuttalompakon.

Yksi Bitcoinilla maksamisen hyvistä puolista on, että sinun ei tarvitse luovuttaa juurikaan henkilökohtaisia ​​tietoja. Sinun tarvitsee vain antaa nimesi ja osoitteesi, jos ostat fyysisiä tuotteita. Jos kyseessä on digitaalinen tuote, sähköpostisi riittää yleensä, ja jos teet lahjoituksen, sinun ei välttämättä tarvitse antaa mitään tietoja. 

Kivijalkamyymälöissä, ravintoloissa tai muissa fyysisissä kaupoissa Bitcoinilla maksaminen onnistuu Salamaverkon välityksellä. Se edellyttää sitä, että liike itse tarjoaa mahdollisuutta Bitcoin-maksuihin ja tukee Salamaverkkoa. Itse maksutapahtuma suoritetaan lukemalla omalla älypuhelimella kassan näyttämä QR-koodi ja lähettämällä Bitcoinia.

Katso video Bitcoin-maksutapahtumasta ruokakaupassa.

Jos verkkokauppa hyväksyy Bitcoin-maksut, sinun tarvitsee vain kopioida hänen Bitcoin-osoitteensa ja liittää se lompakossasi määritettyyn kenttään. Tämän jälkeen kirjoitat oikean määrän Bitcoineja ja napsautat “lähetä”. Varmista aina, että kirjoitat summan täsmälleen sellaisena, kuin se näkyy verkkokaupassa. Tapahtuman pitäisi mennä läpi muutamassa sekunnissa.

Katso Bittirahan lista verkkokaupoista, jotka hyväksyvät Bitcoinia maksuvälineenä.

Suuria yrityksiä, jotka hyväksyvät Bitcoinia

Kasvava määrä yrityksiä lukuisilla aloilla ovat alkaneet tarjota Bitcoin-maksujen mahdollisuutta, jolloin asiakkaat voivat käyttää niitä virallisena maksutapana tavaroilleen ja palveluilleen.

Tässä on joitain suurimpia ja tunnetuimpia yrityksiä, jotka käyttävät ja hyväksyvät Bitcoinia.

Mastercard

Mastercard on sanonut, että sen verkostossa olevat kumppanit voivat antaa kuluttajille mahdollisuuden ostaa, myydä ja säilyttää kryptovaluuttoja digitaalisen lompakon avulla sekä palkita heitä digitaalisilla valuutoilla kanta-asiakasohjelmiensa puitteissa.

Muutoksen ansiosta asiakkaat voivat ansaita ja käyttää palkintoja kryptovaluutoissa uskollisuuspisteiden sijaan.

Pavilion-hotellit ja -lomakeskukset

Hongkongissa sijaitseva Pavilion Hotels & Resorts -ryhmä on myös ensimmäinen kansainvälinen hotelliketju, joka ottaa käyttöön virtuaalivaluuttamaksut.

Ketju omistaa kiinteistöjä Amsterdamissa, Madridissa, Lissabonissa ja Roomassa sekä Balilla ja Phuketissa. Se hyväksyy nyt varausten maksuvälineenä 40 erilaista tokenia maksualusta Coindirectin kautta, mukaan lukien Bitcoin ja Ethereum.

AXA

Huhtikuun alusta lähtien vakuutusjätti antaa asiakkailleen Sveitsissä mahdollisuuden käyttää Bitcoinia laskujensa maksuvaihtoehtona. Päätös kryptovaluuttojen käyttöönotosta on ollut vireillä siitä lähtien, kun yhtiön vuonna 2019 tekemä markkinatutkimus paljasti, että lähes kolmannes 18–55-vuotiaista vastaajista oli joko jo sijoittanut niihin tai kiinnostunut sijoittamaan.

Asiakkailla on nyt viitekoodi tulostettuna vahinkovakuutuslaskuihin, joten he voivat maksaa vakuutusmaksunsa Bitcoin Suisse -kryptopörssin kautta, joka muuntaa Bitcoinit sitten Sveitsin frangeiksi.

Microsoft

Microsoft on yksi maailman suurimpia ohjelmistoyrityksiä, ja sille on brändillisesti tärkeää hyväksyä Bitcoin-maksuja. Samalla se kasvattaa maailmanlaajuista luottamusta kryptovaluuttoja kohtaan. Bitcoinia voi käyttää käyttäjätilien luoton täydentämiseen, jolla voi ostaa Microsoftin palveluita, kuten Xbox Live -kuukausitilauksen.

Yrityksen kiinnostus kryptoteknologiaa kohtaan ei lopu tähän. Microsoft on julkistanut myös Bitcoinin lohkoketjun päällä toimivan Layer 2 -protokollan, ION:n. Maksujen käsittelemisen sijaan ION luo digitaalisia tunnuksia, joilla voidaan todentaa online-identiteettejä.

Starbucks

Starbucksin asiakkaat voivat käyttää Bakkt-sovellusta maksaakseen juomista ja muista tuotteista ketjun kahviloissa muunnetulla Bitcoinilla. Sovelluskehittäjien mukaan 500 000 ihmistä osallistui beta-vaiheen testaukseen kokeillakseen digitaalista lompakkoa maksuvälineenä.

Tesla

Sähköautonvalmistajan Teslan toimitusjohtaja Elon Muskilla on mielenkiintoinen suhde Bitcoiniin ja kryptovaluuttamarkkinaan. Hän tykkää twiittailla Bitcoinista ja Dogecoinista, joka saa markkinat yleensä reagoimaan vahvasti ylöspäin. Tesla ilmoitti vuonna 2021 alkavansa hyväksyä Bitcoin-maksuja ajoneuvojen ostoista. Yhtiö sijoitti 1,5 miljardia dollaria Bitcoiniin ja myi osan vain viikkoja myöhemmin tehden satoja miljoonia dollareita voittoa. Tämän jälkeen yhtiö ilmoitti keskeyttävänsä Bitcoin-maksut, kunnes yli 50 % tokeneista louhitaan uusiutuvalla energialla.

Visa

Luottokorttiyhtiö Visa on pilotoinut Crypto.com-alustan kanssa järjestelmää, joka hyväksyisi kryptovaluuttoja maksutapahtumien suorittamiseksi maksuverkostossaan. Se hyväksyy nyt USD Coinin (USDC), eli vakaavaluutan, joka on sidottu Yhdysvaltain dollarin arvoon.

PayPal

Yhdysvaltalaiset ja isobritannialaiset PayPal-käyttäjät voivat nyt ostaa, myydä tai pitää hallussaan muutamia tiettyjä kryptovaluuttoja, mukaan lukien Bitcoinia, Ethereumia, Bitcoin Cashia ja Litecoinia. Lisäksi niitä voi seurata PayPal-sovelluksen kautta. Toistaiseksi PayPal on ollut vähäsanainen sen suhteen, aikooko se laajentaa palvelua muihin maihin.

airBaltic

Latvian lentoyhtiö airBalticista tuli ensimmäinen lentoyhtiö maailmassa, joka hyväksyi Bitcoinia maksuvälineenä – se tapahtui jo vuonna 2014. Yhtiön mukaan se on käsitellyt yli 1 000 Bitcoin-tapahtumaa sen jälkeen, kun se lanseerasi maksuvaihtoehdon. 

Expedia

Matkajättiläinen Expedia on yksi näkyvimmistä matkatoimistoista, jotka hyväksyvät Bitcoinia yhteistyössä kryptoystävällisen matkanvarausalustan Travalan kanssa. Voit varata matkan satoihin tuhansiin hotelleihin yli 30 eri kryptovaluutalla, mukaan lukien Bitcoinilla.

Maksun lähettäminen ja vastaanottaminen

Sinun on käytettävä kryptolompakkoasi maksujen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Lompakkojen toimintaperiaate on sama, mutta niiden käyttöliittymissä on eroja. Pääosin maksutapahtuma menee kuitenkin näin:

 1. Avaa lompakkosovellus
 2. Napsauta “Lähetä” -painiketta
 3. Syötä summa, jonka haluat lähettää
 4. Syötä vastaanottajan QR-koodi tai lompakon osoite
 5. Napsauta “Lähetä”

Aiheesta lisää: Bitcoin-lompakko – näin säilytät kryptovaluuttasi turvallisesti

Bitcoin Suomessa

Suomea pidetään yleensä teknologian ja kehityksen mallimaana, ja ainakin tiettyyn pisteeseen asti väittessä on perää. Suomessa on yksi maailman kehittyneimmistä tietoverkoista, minkä lisäksi suomalaiset kansana osaavat käyttää tietokoneita lahjakkaasti ja ymmärtävät kohtuullisen hyvin teknologisen kehityksen päälle. 

Uusiin teknologioihin suhtaudutaan Suomessa lähtökohtaisesti suopeasti, eikä Bitcoin ole ollut tässä poikkeus. Suomi pärjää pienenä maana kansainvälisessä vertailussa varsin hyvin; Bitcoiniin sijoittaminen on Suomessa melko suosittua, virtuaalivaluutat ovat valtamediassa tuttu aihe ja niitä käytetään aktiivisesti.

Suomella on hyvä sauma nousta yhdeksi maailman johtavista Bitcoin- ja lohkoketjuteknologian maista, jos pelaamme regulatiiviset ja lainsäädännölliset asiat oikein. Meillä on korkea tietotekninen osaaminen sekä kaikki tarvittava infra lohkoketjuteknologian yleistymiselle. Bitcoin, lohkoketjut sekä Web 3.0 voivat olla uusi Nokia.

Bitcoin-kaupat Suomessa

Suomessakin on yrityksiä, jotka hyväksyvät Bitcoin-maksuja. Bitcoin-kaupankäynti ei ole rajoittunut Suomessa millekään tietylle alalle, vaan bitcoineilla voi ostaa monenlaisia erilaisia palveluja. Bitcoineilla voi ostaa Suomessa käytännössä mitä tahansa ruoasta lakipalveluihin.

Bitcoin-automaatit

Suomessa on myös laaja Bitcoin-automaattien verkosto. Bitcoin-automaattien määrä on jatkuvasti yleistymässä ympäri maailman ja Suomi on ollut alusta asti merkittävästi mukana tässä kehityksessä. Bittiraha.fi sijoitti ensimmäisen suomalaisen bitcoin-automaatin Helsinkiin jo lähes 10 vuotta sitten vuoden 2013 lokakuussa. Se oli Pohjoismaiden ensimmäinen Bitcoin-automaatti ja yksi Euroopan ensimmäisistä.

Bitcoin-automaattien määrä on sittemmin kasvanut jatkuvasti. Bitcoin-automaatit erkanivat Bittirahasta omaksi brändikseen, ja kulkevat nykyään nimellä Bittimaatti. Nykyään Bittimaattien verkosto on yksi laajimmista Pohjoismaissa ja automaatteja löytyy jokaisesta suuresta kaupungista. Verkostoa laajennetaan ja kehitetään jatkuvasti.

Bittimaatteja löytyy jokaisesta Suomen suuresta kaupungista.

Suomessa bitcoin-automaatteja on yhteensä 23 kappaletta. Ottaen huomioon Suomen pienen väkiluvun suuriin Euroopan maihin verrattuna, kertoo bitcoin-automaattien määrä hyvää bitcoinin käytöstä Suomessa.

Katso video: Näin käytät Bittimaattia

Yhteenveto

Voit ostaa Bitcoinilla nykyään lähes mitä vain, kun löydät vain oikean palveluntarjoajan. Lisää yrityksiä liittyy Bitcoin-vallankumoukseen jatkuvasti ja on vain ajan kysymys kun useammat valtiot ottavat El Salvadorista mallia. 

Salamaverkon kehittyessä tulemme todennäköisesti näkemään yritysten ryntäyksen kryptovaluuttamarkkinoille niiden alkaessa tarjoamaan Bitcoin-maksuvaihtoehtoja.

Halusit sitten säilyttää tai käyttää Bitcoinia, sen ostaminen käy helposti ja nopeasti Coinmotionilla. Avaa ilmainen tili.Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta, sekä myös erityisesti markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

 • Solana logo

  Kryptovaluuttatilintarkastusyhtiö OtterSecin mukaan 8 000:n lohkoketjualusta Solanan käyttäjän varat on tyhjennetty heidän tileiltään. Hakkerointi on kohdistunut online-yhteydessä oleviin (hot wallets) etenkin Slopen mutta myös Phantomin ja TrustWalletin lompakkoihin. Tähän mennessä lompakoista on viety lähteestä riippuen n. 5–8 $ miljoonan edestä varoja. Hyökkäyksen tekijästä ei ole vielä sen tarkempaa tietoa. Lohkoketjututkintayhtiö PeckShieldin mukaan kyseessä on ollut […]


 • Toukokuun 22. päivä vuonna 2010 on valtava merkkipaalu Bitcoinin ja kaikkien kryptovaluuttojen historiassa. Se on merkittävä päivä koko kryptoyhteisölle, mutta yksi henkilö ei varmasti mielellään muistelisi sitä. Tuona päivänä Bitcoinia käytettiin ensimmäistä kertaa maksuvälineenä, kun floridalainen ohjelmoija ja aikainen Bitcoin-louhija Laszlo Hanyecz osti kaksi pizzaa 10 000 Bitcoinilla.  Tapahtuma on symbolinen, sillä se kertoi, että […]


 • Kryptovaluuttajohdannaispörssi FTX:n toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried lupaa kryptovaluuttalainapalvelu Voyagerin asiakkaille, että he saavat 100 %:sti heidän Voyagerille lainaamansa varat takaisin. Aikaisemmin Voyager ajautui konkurssiin, jonka takia Voyagerin asiakkaat ovat pelänneet menettävänsä Voyagerille lainaamansa varat lopullisesti. Voyager on yksi niistä toimijoista, jotka ovat olleet viime aikoina otsikoissa konkurssien ja talousvaikeuksiensa vuoksi. Kryptovaluuttamarkkinoilla lainapalvelut kuten 3AC ja Vauld […]


 • 19.7.2022 Bitcoin Mining Councilin (BMC) Q2-raportin mukaan bitcoinin louhinnasta 59,5 % tuotetaan uusiutuvalla energialla. Tämä tarkoittaa sitä, että bitcoinin louhintaan tarvittavasta sähköstä 59,5 % tuotetaan ympäristöystävällisellä tavalla.  BMC on yhteisö, jonka tavoitteena on edistää tietoutta niin bitcoiniin kuin myös bitcoinin louhintaan liittyen. BMC:n jäsenet tuottavat 50,5 % Bitcoin-verkon laskentatehosta koko maailmassa. BMC:n mukaan bitcoinin laskentatehoa […]


 • DeFi

  Passiivinen tulo on trendikäs aihe ja kiinnostaa monia, mutta useimmille ihmisille se on vain kaukainen haave. Jotkut ovat onnistuneet tekemään sivubisneksestään lähes automatisoidun lypsylehmän, joka vaatii vain vähän tai ei ollenkaan työtä. Sivubisneksen rakentaminen kuitenkin on rankkaa ja vaatii varsinkin alussa paljon aikaa. Onneksi passiivisen tulon saamiseen on olemassa helpompi ratkaisu; tässä artikkelissa kerromme 3 […]


 • Bittirahan viikkokatsaus

  Celsius vararikossa Lainapalvelu Celsius on ollut viime aikoina pahoissa vaikeuksissa. 13.6.2022 jälkeen Celsiuksesta ei ole pystynyt nostamaan varoja ulos tai tekemään siirtoja tai swappeja. Nyt Celsius on CNBC:n tietojen mukaan hakeutumassa konkurssiin. New Yorkin eteläisessä oikeuspiirissä (Yhdysvaltain lainsäädännön mukainen Chapter 11-menettely). Yhtiö on myös vahvistanut tiedon. Tämä mahdollistaisi Celsiuksen liiketoiminnan sekä yhtiön toiminnan uudelleenjärjestelyn. Kansainvälisen […]


 • NFT kokemuksia

  NFT on digitaalista omaisuutta, joka voi edustaa taidetta, musiikkia, pelin sisäisiä esineitä, videoita ja tapahtumalippuja. Niiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Lue Bittirahan opas NFT-sijoittajalle. Non-Fungible Tokenit, eli NFT:t, ovat valloittaneet nopeasti internetin. Joidenkin mielestä kyseessä on teknologia, joka tulee mullistamaan kokonaisia toimialoja. Toisten mielestä markkinoilla on NFT-kupla, joka odottaa puhkeamistaan. NFT:t ovat nykyään kaikkialla, aina […]


 • 3AC selvitystilaan Kryptovaluuttamarkkinoilla myrskyää edelleen. Markkinoilla on ollut myös epäilyjä kryptovaluuttamarkkinoiden yleisestä yield farmingiin kohdistuvasta järjestelmällisestä luottokriisistä, joka nyt on alkanut tämän kevään ja kesän aikana paljastumaan. Viime kuukausina niin Terran (Lunan) kuin myös Celsiuksen romahdukset ovat herättäneet paljon huomiota. Kesäkuussa 2022 alkoivat huhut liikkua puolestaan 3AC:n romahduksesta.  3AC:n romahduksella on myös yhteys Terran algoritmiseen […]


 • kryptovaluutta

  Se, mikä tekee kryptovaluuttamarkkinasta niin mielenkiintoisen, on lukuiset erilaiset tavat tehdä kryptoilla rahaa. Perinteisestä sijoittamisesta tutut ansaintakeinot ovat myös löytäneet tiensä kryptomarkkinoille, mutta hajautetun rahoituksen (DeFi) ja vauhdikkaan teknologiakehityksen ansiosta sijoittajalla on mahdollisuus tehdä rahaa kryptovaluutoilla useilla eri tavoilla.  Sinun ei siis sijoittajan tarvitse pelkästään tyytyä Buy & HODL -taktiikkaan (vaikka sekin on erittäin toimiva […]


 • Nubank ja Warren Buffett Brasilian suurin digitaalinen pankki Nubank mahdollistaa bitcoin-ostot heidän asiakkailleen. Nubankilla on 53,9 miljoonaa asiakasta ja jatkossa he voivat hankkia bitcoineja uuden mobiilisovelluksen kautta. Nubankin sovellus myös tarjoaa Bitcoiniin liittyvää opetusmateriaalia. Nubankin sovelluksen mukaan.”Bitcoin luomisen tarkoituksena oli hajauttaa nykyinen rahoitusjärjestelmä. Bitcoin on vaikuttanut kaikkiin muihin kryptovaluuttoihin siitä lähtien. Yleensä ihmiset vertaavat bitcoinia […]


 • Kryptomarkkinoilla on kuohunut jälleen. Viime kuukausien ajan Terran (Lunan) ongelmat ovat olleet otsikoissa. Toissa viikolla puolestaan lainaus- steikkaus- ja säilytyspalvelu Celsius ajautui vaikeuksiin. Celsius pysäytti viime viikolla käyttäjien nostot, siirrot ja swapit. 12.6.2022 alkaen Celsius ei enää antanut asiakkaidensa tehdä nostoja heidän tileiltään. Twitter-tili puolestaan hiljentyi 20.6.2022. Celsius ei ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa tällä hetkellä […]


 • Decentraland

  Lohkoketjuteknologia on mahdollistanut useita uusia innovaatioita. Decentraland on lohkoketjuteknologiaan perustuva mukaansatempaava kolmiulotteinen virtuaaliuniversumi. Se on kuitenkin muutakin kuin pelkkä virtuaalimaailma ja pitää sisällään kokonaisen digitaalisen talouden, joka toimii MANA- ja LAND-tokenien avulla. Tutustukaamme pidemmittä puheitta siihen, mikä Decentraland on, miten se toimii ja onko se sama asia kuin metaversumi. Mikä on Decentraland? Aloittelijan opas Decentraland […]


 • Bitcoinia on pidetty hyvin energiaintensiivisenä järjestelmänä. Mutta uusimman tutkimustiedon mukaan Bitcoin-verkko ei olisi todellisuudessa yhtä energiaintensiivinen kuin aikaisemmin on luultu. Ja verrattuna nykyiseen pankkijärjestelmään, Bitcoin-verkko käyttää huomattavasti vähemmän energiaa. Tietotekniikan insinööri ja kryptograafikko Michel Khazzakan tutkimuksen mukaan Bitcoin-maksut ovat huomattavasti tehokkaampia kuin perinteisen pankkijärjestelmän menetelmät. Tutkimustulosten mukaan pankkijärjestelmä kuluttaa myös 56 kertaa enemmän energiaa kuin […]


 • Terra Etelä-Korean poliisi on alkanut tutkimaan nyt jo romahtaneen Terran (Lunan) taustalla olevan Terraform Labsin ja sen työntekijöiden toimintaa. Rikosnimikkeet tutkinnan osalta liittyvät mm. veronkiertoon ja markkinamanipulaatioon. Terran (Lunan) kurssi on ollut voimakkaassa syöksykierteessä viimeisten kuukaisien ajan. Poliisi tutkii tällä hetkellä sitä, että kavallettiinko Terraform Labsin tilillä olevat bitcoinit-varat. Kyseinen tutkinta perustuu Terraform Labsin työntekijän […]


 • MetaMask

  Kryptovaluuttojen maailma on täynnä erilaisia palveluita ja käsitteitä, jotka sijoittajan on hyvä tuntea ymmärtääkseen kryptovaluuttojen ja lohkoketjujen toimintaa. Nykyään yksi tärkeimpiä ja suosituimpia palveluita varojen lähettämiseen, vastaanottamiseen ja säilyttämiseen on MetaMask. Olet saattanut kuulla MetaMaskista aiemmin tai ehkä jopa käyttää sitä. Tämä artikkeli on sinulle, joka haluat tietää mikä MetaMask on, miten se toimii ja […]


 • Terra

  Kryptovaluuttojen Lehman Brothersiksi nimetty Terra jatkaa syöksyään pörsseissä. Terra Lunan uuden tokenin arvo putosi viikko sitten lauantaina 19,53 $:sta 4,39 $:iin vain muutaman tunnin aikana. Lunan hinta on sen jälkeen noussut n. 7 $:n arvoon, mutta mitään merkittävää tukea markkinoilta Luna ei ole vielä ainakaan tässä vaiheessa saanut. Pari viikkoa sitten UST:n kurssi lähti hurjaan […]


 • sandbox

  Mikä on lopputuloksena, kun yhdistetään avoin pelimaailma, 3D-metaversumi, NFT:t, DeFi ja play-to-earn? The Sandbox on yksi maailman suosituimpia lohkoketjupohjaisia pelejä. Alun perin jo yli 10 vuotta sitten mobiiliversiosta liikkeelle lähtenyt The Sandbox on matkan varrella valjastanut lohkoketjujen mahdollisuudet ja luonut käyttäjilleen kolmiuloitteisen metaversumin ja kokonaisen virtuaalisen talouden. Kuulostaa kiinnostavalta, eikö? Jatka lukemista, niin opit tarkemmin […]


 • Kiina, Kazakstan ja Binance

  Kazakstanin rooli Bitcoinin louhinnassa on supistumassa. Viime vuoden elokuussa 2021 Cambridge Bitcoin Electricity Consumption-indeksin (CBECI) mukaan Kazakstan tuotti maailman toisiksi eniten laskentatehoa (hash rate) 18 % Bitcoin-verkolle. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Kiinan valtio kielsi kryptovaluuttojen louhinnan Kiinassa. Saman indeksin tämän vuoden 2022 tammikuun lukujen mukaan Kazakstanin suhteellinen osuus Bitcoinin laskentatehon tuottajana on laskenut. Tammikuussa […]


 • 12 % suomalaisista sijoittajista omistaa kryptovaluuttoja Pörssisäätiön, Suomen Osakesäästäjien ja Viisas Raha-talouslehden Sijoittajabarometri-tutkimuksen mukaan 12 % kyselyyn vastanneista kertoi omistavansa kryptovaluuttoja. Tämän lisäksi 4 % oli sijoittanut kryptovaluuttoihin aiemmin. Kuitenkin vain 1 % sijoittajista kertoi pitävänsä kryptovaluuttoja pääasiallisena sijoituskohteenaan. Kryptovaluutat kiinnostavat ennen kaikkea nuoria. Alle 30-vuotiasta 39 % kertoi sijoittaneensa kryptovaluuttoihin. 12 % heistä ei […]


 • Tasapainovaluutta Terra-USD (UST) syöksyssä Tasapainovaluutta-UST on menettänyt dollarikiinnityksensä ja 70 % arvostaan viimeisten päivien aikana. Dollarikiinnityksen menettäminen on tarkoittanut käytännössä sitä, että myös UST:n sisartokeni LUNA:n arvo on romahtanut lähes 0 dollariin. UST tunnetaan niin sanottuna algoritmisena tasapainovaluuttana, joka yhdessä LUNA:n kanssa pyrkii pitämään dollarikiinnityksensä 1,00:ssä Yhdysvaltain dollarissa on-chain minttauksen sekä tokenien polttamismekanismin kautta (burn […]


 • Samsung Electrics Nordic teki kyselytutkimuksen tammikuussa 2022, jossa 18–99-vuotiailta pohjoismaalaisilta kysyttiin heidän asenteitaan NFT (Non Fungible Tokens) -sijoittamiseen. Tutkimuksen toteutti Samsung Electricsin toimeksinannosta Norstat, joka on johtava eurooppalainen riippumaton markkinatutkimuksen tiedonkerääjä. Tutkimuksessa tutkittiin pohjoismaalaisten kokemuksia ja suunnitelmia kryptovaluutta- ja NFT-sijoittamiseen liittyen. Tutkimukseen osallistui 1010 suomalaista. Kyselyn mukaan NFT ja kryptovaluutat ovat yleistymässä sijoituskohteina niin Suomessa, […]


 • Tullin virtuaalivaluuttojen välittäjiksi valikoituivat Coinmotion ja Tesseract

  Suomen valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan Suomi on lähettämässä lahjoituksena Ukrainaan merkittävän summan bitcoineja. Saarikon mukaan tarkoituksena on lähettää Ukrainaan yli puolet Tullin hallussa olevasta 70 miljoonan euron arvoisesta bitcoinpotista. Tullin hallussa on tällä hetkellä 1981 bitcoinia. Yhden bitcoinin arvo on tällä hetkellä n. 37 400 euroa. Maksunvälittäjiksi tälle toimeksiannolle Suomen tulli on valinnut kaksi suomalaista […]


 • Elon Musk Bitcoin

  Elon Musk twiittailee aktiivisesti kryptovaluuttoihin liittyen. Mutta vaikuttavatko Muskin twiittaukset oikeasti kryptovaluuttojen kuten Bitcoinin ja Dogecoinin markkinahintoihin? Tätä aihetta käsitellään tässä artikkelissa tarkemmin. Elon Musk, joka tunnetaan mm. Paypalin, Teslan, SpaceX:n, Neuralinkin ja The Boring Companyn perustajana, on maailman rikkain henkilö. Hänen omaisuutensa on arvioitu olevan noin 264,6 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Elon Muskilla on myös […]


 • Kansainvälinen valuuttarahasto IMF (International Monetary Fund) on julkaissut tämän hetken taloustilannetta kuvaavan Global Financial Stability -raportin. Raportin mukaan Venäjän ja Ukrainan välinen sota, joka tällä hetkellä koettelee maailman talousjärjestelmän kestävyyttä, aiheuttaa shokkiaaltoja koko maailmantalouteen. Raportti ottaa myös kantaa kryptovaluuttoihin. Raportin mukaan makroekonomisia poliittisia toimenpiteitä tulee lisätä, joilla voidaan torjua kryptovaluuttojen ja niihin liittyvien palveluiden käyttöönottamisen […]


 • Brasilian kryptovaluuttoja koskeva lakipaketti Brasiliassa on valmisteilla uutta lainsäädäntöä liittyen kryptovaluuttoihin. Brasilian kongressin on tarkoitus hyväksyä laki vielä kesäkuun 2022 loppuun mennessä. Kryptovaluuttalaki on osa lakipakettia, jossa tarkoitus on hyväksyä useampia lakeja liittyen kryptovaluutoiden sääntelyyn. Lakiehdotuksen mukaan verotuksesta vapautettaisiin kryptovaluuttojen louhintalaitteiden maahantuonti. Tarkoitus on luoda Brasiliasta houkuttelevampi kohde kryptovaluutoille. Lain mukaan Brasilian presidentti, joka tällä […]


 • Lightning Labs keräsi $70M rahoitusta Taro-protokollan kehitykseen Bitcoinin salamaverkon kehitykseen erikoistunut Lightning Labs on kerännyt 70 miljoonaa dollaria rahoitusta, jotka on tarkoitus käyttää salamaverkon uuden protokollaehdotuksen, Taron, kehitykseen. Rahoituskierrosta johti yritys nimeltä Valor Equity Partners, ja siihen osallistui muun muassa kiistanalaista huomiota nauttineen Robinhoodin toimitusjohtaja. Lightning Labs kehittää lnd:tä, joka on salamaverkon solmun spesifikaation implementaatio. […]


 • Pelaaja tietokoneen äärellä neonvaloissa

  Videopelien pelaaminen on ollut vuosia miljoonien ihmisten rakas harrastus. Nyt peli-intoilijat voivat tienata Bitcoinia hauskanpidon ohella vastineeksi pelaamisestaan. Miksi pelaajayhteisö on kuitenkin erittäin vastahakoinen muutokselle, jos he voivat saada harrastuksestaan rahaa? Kuuluuko Bitcoin online-pelaamisen tulevaisuuteen? Moni varmasti muistaa, kuinka lapsena haaveiltiin, että videopelien pelaamisesta voisi joskus saada palkkaa. Nämä olivat aikoja, jolloin PlayStation 2 oli […]


 • Kryptovaluuttojen sääntely EU-alueella kiristymässä

  Euroopan Unionin parlamentissa on hyväksytty kryptovaluuttoihin liittyvä sääntelykokonaisuus  The Markets in Crypto-Assets Regulation (MICA), joka rajoittaa merkittävästi etenkin yksityisten kryptovaluuttalompakkopalveluiden toimintaa sekä lisää toimialan sääntelyä. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kryptovarojen markkinoista ja direktiivin (EU) 2019/1937 muuttamisesta (COM/2020/593) eli MiCA on osa digitaalisen rahoituksen toimenpidepakettia, jolla pyritään edistämään ja tukemaan mahdollisuuksia, joita digitaalinen rahoitus tarjoaa […]


 • 5 suurinta eroavaisuutta osakemarkkinoiden ja kryptomarkkinoiden välillä

  Osakemarkkinoiden ja kryptovaluuttamarkkinoiden eroavaisuudet Osakemarkkinat ovat olleet olemassa satoja vuosia. Kryptovaluuttamarkkinat ovat olleet olemassa noin vuosikymmenen verran. Näin ollen markkinoita on monesti vaikea verrata toisiinsa.  Tehtävä ei ole kuitenkaan täysin mahdoton. Tässä artikkelissa katsotaan perusasiat markkinoiden eroavaisuuksista, jotta tilanne ainakin hieman selkeytyisi. Mitä yhteistä? Yhteistä osakemarkkinoilla ja kryptovaluuttamarkkinoilla on nykyään paljon. Esimerkiksi helppo pääsy markkinapaikalle […]


 • Kypärä, jonka keskellä on Bitcoin-logo

  Ennen kuin sijoittajana lähtee sijoittamaan kryptovaluuttoihin kannattaa aina selvittää mihin on sijoittamassa. Tämä selvitystyö voi kuulostaa tylsältä ja työläältä, mutta sitä kannattaa tehdä, koska aihe ei ole aivan sieltä yksinkertaisimmasta päästä. Esimerkiksi jos on kiinnostunut selvittämään Bitcoiniin liittyviä mahdollisuuksia sijoitusmarkkinoilla, silloin on ensin hyvä selvittää Bitcoiniin verkon toimintaan liittyvät konkreettiset muuttujat. Muutamat näistä muuttujista liittyvät […]


 • Ukrainan ja EU:n liput vierekkäin taivaan alla

  Ukraina lisäämässä kryptovaluuttojen sääntelyä Kryptovaluutat ovat olleet paljon esillä viime viikkoina. Venäjän hyökätessä Ukrainaan 24.2.2022 kryptovaluuttalahjoitukset Ukrainalle ovat lisääntyneet merkittävästi. [1] Ukrainaan on tähän mennessä lahjoitettu 100 miljoonan edestä, josta yli puolet menee Ukrainan valtion kassaan. Sen lisäksi Ukrainan valtio aikoo julkaista NFT (non-fungible token) -taidekokoelman Ukrainan ja Venäjän välisestä sodasta. [2] Tällöin Ukrainan keskuspankki […]


 • Joe Biden allekirjoitti toimeenpanomääräyksenkohdistuen kryptovaluuttoihin Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on allekirjoittanut keskiviikona 09.03. toimeenpanomääräyksenliittyen “digitaalisiin omistuksiin”. Toimeenpanomääräyksen tavoitteena on luoda tilannekuvasektorista ja kartoittaa alaan liittyviä niin kotimaahan kuin maailmantalouteen kohdistuvia riskejä jamahdollisuuksia. Kyseessä ei ole mikään laki, vaan määräys Yhdysvaltain erinäisille hallintoelimilletutkia asiaa ja luoda kokonaisvaltainen raportti. Raportti alkaa toteamuksella, jonka mukaan kryptovaluuttasektori on kasvanut […]


 • Bitcoin kullan ympäröimänä

  ”Raha on ehkäpä kaikkien aikojen menestynein tarina. Vaikka sillä ei ole objektiivista arvoa, taitavat tarinankertojat, kuten suuret pankkiirit ja talousministerit kertovat meille erittäin uskottavan tarinan, että sillä on.”  –Yuval Noah Harari Yhden Bitcoinin hinta on kirjoitushetkellä noin 35 tuhatta euroa. Kun tutkii Bitcoinin 13-vuotista historiaa, voi hinnassa huomata räjähdysmäisen nousun; vuonna 2009 siitä maksettiin alle […]


 • Lainsäädännön villi viidakko Euroopan parlamentin oli määrä äänestää maanantaina 28.2. uudesta kiistanalaisesta kryptovaluuttalainsäädännöstä. Kiistanalainen toteamus lakiehdotuksessa mahdollistaisi “huomattavan määrän energiaa käyttävät konsensusmekanismit” kieltämisen EU:n alueella. Laki olisi toimeenpantu vuonna 2025. Tämä kohta lakiesityksestä on ainakin toistaiseksi otettu pois ja äänestystä on lykätty. [1] Venäjän invaasion alettua Ukrainaan monet länsimaat ovat yhdessä laittaneet huomattavan määrän pakotteita […]


 • Bitcoin salamaverkko

  Bitcoinia pidetään yleisesti digitaalisena kultana, mutta onko siitä globaaliksi vaihdannan välineeksi? Vaikka Satoshi Nakamoto kehitti Bitcoinin vuonna 2009 elektroniseksi P2P-rahajärjestelmäksi, jonka avulla varoja voitaisiin siirrellä luotettavasti ilman kolmansia osapuolia, moni uskoo, ettei Bitcoin sovi ollenkaan maksuvälineeksi. Saatat ajatella sen johtuvan Bitcoinin historiallisesta volatiilisuudesta. Se on kuitenkin vain yksi osa totuutta. Suurin este, tai oikeastaan hidaste, […]


Leave a Reply

Your email address will not be published.