
Toukokuun 22. päivä vuonna 2010 on valtava merkkipaalu Bitcoinin ja kaikkien kryptovaluuttojen historiassa. Se on merkittävä päivä koko kryptoyhteisölle, mutta yksi henkilö ei varmasti mielellään muistelisi sitä. Tuona päivänä Bitcoinia käytettiin ensimmäistä kertaa maksuvälineenä, kun floridalainen ohjelmoija ja aikainen Bitcoin-louhija Laszlo Hanyecz osti kaksi pizzaa 10 000 Bitcoinilla.
Tapahtuma on symbolinen, sillä se kertoi, että Bitcoinia voi todellakin käyttää maksuvälineenä. On varmasti tarpeetonta sanoa, että pizzan ostajalle tuo kauppa tuli melkoisen kalliiksi. Transaktiohetkellä yhden Bitcoinin arvo oli alle puoli senttiä, joten kahden pizzan hinnaksi tuli 41 dollaria. Jos Laszlo olisi säilyttänyt Bitcoininsa ja myynyt ne vuoden 2021 huippulukemissa, hän olisi voinut tienata 690 miljoonaa dollaria. Tuolla summalla olisi saanut reilut 43 miljoonaa Kotipizzan Monsteri-pizzaa. Laszloa tuskin helpottaa se, että joka vuosi toukokuun 22. päivänä vietetään maailmanlaajuista Bitcoin Pizza-päivää.
Missä Bitcoineilla voi maksaa?
Monet kansainvälisesti tunnetut yksityiset sijoittajat ja yritykset, Tesla ja Michael Saylorin MicroStrategy etunenässä, ovat oivaltaneet kryptovaluuttojen arvon ja lisänneet Bitcoinia portfolioonsa. Myös suositut maksuvälittäjät, kuten Paypal ja Revolut ovat alkaneet myös tukea Bitcoinia.
Bitcoinilla voi nykyään ostaa lähes kaikkea autoista asuntoihin ja pikaruoasta ulkomaan matkoihin. El Salvador ja Keski-Afrikan tasavalta ovat jo hyväksyneet Bitcoinin laillisena maksuvälineenä, mikä tarkoittaa, että maiden kansalaiset voivat maksaa sillä valtion rajojen sisällä missä vain. Mahdollisuus käyttää Bitcoinia on yksi avaintekijöistä matkalla kohti globaalia käyttöönottoa ja Bitcoinia maksuvälineenä hyväksyvät yritykset ovat siinä tärkeässä asemassa.
Kerromme tässä artikkelissa, miten ja missä Bitcoinilla voi maksaa, niin Suomessa, ulkomailla kuin verkossakin. Tutustutaan ensin paremmin itse Bitcoiniin.
Bitcoin pähkinänkuoressa
Bitcoin on vuonna 2009 Internetin pseydonyymi Satoshi Nakamoton luoma kryptovaluutta, joka perustuu avoimeen lähdekoodiin ja hajautettuihin lohkoketjuihin.
Lohkoketjut ovat tietokanta, joka muodostuu nimensä mukaisesti ketjussa olevista lohkoista, jotka puolestaan pitävät sisällään listaa transaktioista. Se mikä tekee Bitcoinista mullistavan on hajauttaminen; informaatiota ei ole tallennettu vain yhteen keskitettyyn tietokantaan, vaan verkkoa ylläpitävät tuhannet tietokoneet ympäri maailmaa. Bitcoinia ei siis voi hallita mikään yksittäinen taho.
Uusia Bitcoineja syntyy louhimalla, mutta niitä ei voi koskaan syntyä enempää kuin 21 miljoonaa kappaletta. Vuoteen 2022 mennessä noin 19 miljoonaa Bitcoinia on louhittu ja louhintatahdin hidastuessa 4 vuoden välein, viimeinen Bitcoin tullaan louhimaan vuonna 2140. Louhiminen tarkoittaa monimutkaisten matemaattisten yhtälöiden ratkaisemista, ja käytännössä louhijat sekä vahvistavat työllään lohkoketjussa tapahtuvia transaktioita että luovat uusia Bitcoineja. Louhijat saavat työstään palkaksi Bitcoinia.
Bitcoinin arvo
Vuonna 2009 yksi Bitcoin maksoi sentin murto-osia, jonka jälkeen sen arvo on reilun 10 vuoden aikana noussut hurjasti. Korkeimmillaan Bitcoinin arvo oli vuonna 2021 kurssin käydessä 69 000 dollarissa. Sen todellista arvoa on vaikea mitata, mutta monet ovat yrittäneet sitä ennustaa. Toiset uskovan yhden Bitcoinin todellisen arvon olevan lähempänä 10 miljoonaa dollaria, kun toiset eivät maksaisi siitä 25 dollariakaan kappaleelta.
Bitcoinin arvo perustuu puhtaasti kysynnän ja tarjonnan dynamiikkaan, jotka vaihtelevat lyhyellä aikatähtäimellä paljon aiheuttaen ajoittaiset rajut hinnan muutokset. Pitkällä aikavälillä kysyntää ajavat Bitcoinin fundamentit, eli hyöty yhteiskunnalle, digitaalinen niukkuus, helppo siirreltävyys ja se, että se tarjoaa kenelle tahansa mahdollisuuden toimia omana pankkinaan.
Salamaverkko
Bitcoinin Salamaverkko (eng. Lightning Network) on yksi Bitcoin-infrastruktuurin kulmakiviä, joka mahdollistaa nopeat ja edulliset Bitcoin-maksut. Satoshi Nakamoto suunnitteli alunperin Bitcoinin vertaisvaihdannan välineeksi (peer to peer), mutta sitä alettiin pitämään enemmänkin digitaalisena kultana. Tämä johtui siitä, että Bitcoinin alkuperäinen lohkoketju mahdollistaa vain 3-7 transaktiota sekunnissa, mikä on aivan liian vähän globaalille maksuverkolle. Visa esimerkiksi käsittelee keskimäärin noin 1700 transaktiota sekunnissa.
Suuriin transaktioihin, kuten pankkisiirtoihin verrattuna Bitcoin on huomattavasti nopeampi ja kustannustehokkaampi ratkaisu. Päivittäismaksujen, eli mikromaksujen käsittelyssä pullonkaulaksi kuitenkin muodostuu Bitcoinin lohkoketjun riittämätön kapasiteetti käsitellä transaktioita tarpeeksi nopeasti. Jokainen Bitcoinilla tehty transaktio täytyy kirjata lohkoketjun lohkoon. Yksi lohko voi pitää sisällään vain tietyn määrän dataa, ennen kuin uusi lohko täytyy luoda. Uusia lohkoja luodaan keskimäärin kerran 10 minuutissa, joten tänä aikana pystyy tehdä vain rajallisen määrän transaktoita.
Tässä astuu apuun Salamaverkko. Se käyttää älysopimuksia, joiden avulla Bitcoin saavuttaa huomattavasti Visaa nopeamman tahdin transaktioiden käsittelyssä ilman kolmatta osapuolta – jopa miljoona transaktiota sekunnissa. Salamaverkko mahdollistaa nopeammat ja halvemmat transaktiot ilman tarvetta muuttaa lohkojen kokoa, ja se ratkaisee teoriassa Bitcoinin skaalautuvuusongelmat.
Salamaverkkoa voidaan siis käyttää pienten transaktioiden tekemiseen, kuten ruokaostosten maksamiseen. Se edesauttaa Bitcoinin maailmanlaajuista adoptiota tuomalla Bitcoinille oikean elämän käyttötarkoituksia. Jo nyt Bitcoinilla voi maksaa Salamaverkon kautta monessa paikassa.
Aiheesta lisää:
Missä voin maksaa Bitcoinilla?
Olemme tulleet Bitcoin-maksamisessa pitkälle historiallisten pizzaostojen jälkeen. Jopa valtiot ovat alkaneet hyväksyä Bitcoinia laillisena maksuvälineenä. 10 vuotta sitten tällaisesta olisi voitu vain unelmoida. Nykyään voit käyttää Bitcoinejasi paljon muuhunkin kuin pizzaan monissa eri kivijalkamyymälöissä sekä verkossa, niin Suomessa kuin ulkomailla.
Emme luonnollisestikaan voi luetteloida kaikkia tapoja käyttää Bitcoinia, joten tämän tarkoituksena on enemmänkin havainnollistaa saatavilla olevien vaihtoehtojen monipuolisuutta.
Online
Tippaus ja hyväntekeväisyys
Ehkä helpoin ja palkitsevin tapa kuluttaa Bitcoineja on maksaa ne eteenpäin. Voit antaa Bitcoinia tippinä artikkelien ja blogien kirjoittajille, sosiaalisen median lempisisällöntuottajillesi. Esimerkiksi Twitterissä voit Salamaverkon avulla tipata sisällöntuottajia.
Voit myös lahjoittaa Bitcoinia hyväntekeväisyyteen. Esimerkiksi Ukraina on ottanut sodan aikana lahjoituksia erilaisissa kryptovaluutoissa nopeuden ja helppouden takia.
Lue: Digitaalinen vastarinta – Bitcoin-lahjoitukset Ukrainalle
Koti
Overstock.com on yksi monista Bitcoinia hyväksyvistä verkkokaupoista. Sivustolta tarjoaa sinulle yli miljoonan myytävän tuotteen valikoiman huonekaluja, sisustuselementtejä ja muita tavaroita. Kaikki ne ovat saatavilla Bitcoin-maksuja vastaan.
Lahjakortit
Sillä välin kun odotamme, että Amazonin kaltaiset verkkokaupat alkavat hyväksymään suoria Bitcoin-ostoja, kekseliäät Bitcoinin ystävät ovat keksineet keinon tähän. Voit ostaa lahjakortin moneen suureen verkkokauppaan, kuten Amazoniin ja BestBuy’hin, verkon eri lahjakorttisivustoilta Bitcoinin avulla ja käyttää lahjakorttia sadoilla eri jälleenmyyjillä.
Videopelit
Yritykset, kuten Microsoft, ovat hiljattain alkaneet tarjota pelejä ja muita sovelluksia Bitcoinia vastaan. Moni lohkoketjujen päällä toimivista videopeleistä myös tarjoaa pelien sisäisiä ostoja Bitcoinina ja joillain Counter Striken servereillä on jo mahdollista asettaa Bitcoinia panokseksi peliin.
Offline
Ruoka
Yhdysvalloissa moni pikaruokaravintola hyväksyy Bitcoinia maksuvälineenä. Voit napata purtavaa tai juotavaa Bitcoinilla mm. Subwaysta, Burger Kingistä ja Starbucksista. Jos matkustat El Salvadorissa, voit myös ruokailla McDonald’sissa ja maksaa ateriasi Bitcoinilla. Myös ruokalähettipalvelut UberEats ja suomalaisille miljardien eurojen Wolt-kaupasta tuttu DoorDash alkavat hyväksyä kryptomaksuja.
On suuri merkkipaalu koko kryptoyhteisölle, että näiden kaltaiset globaalit ketjut hyväksyvät Bitcoinia. Se kasvattaa Bitcoinin luotettavuutta ja uskottavuutta koko maailmassa ja asettaa muille yrityksille painetta ottaa Bitcoin osaksi maksuvälinerepertuaaria.
Matkustaminen
Hotellin varaaminen Bitcoinilla onnistuu helposti Expedian kautta. Voit myös ostaa lentoliput Bitcoinia vastaan CheapAirilta. Jotkin autoliikkeet ovat alkaneet hyväksyä Bitcoinia ja Suomessa on tehty sen saralta jopa historiaa, kun suomalainen luksusautojen myymiseen erikoistunut Auto-Outlet myi Teslan 140 000 eurolla Bitcoinia käyttäneelle asiakkaalle. Polttoainetta ei vielä saa suoralla Bitcoin-ostolla, mutta sekin on työn alla. Jos sinulla on tarpeeksi pitoa kryptolompakossa, Virgin Galactic vie sinut aina avaruuteen asti.
Asuminen
Muutama vuosi sitten käsirahaa varten säästäminen tai kodin ostaminen Bitcoinilla olisi ollut suorastaan mahdottomuus, mutta nykyään se on mahdollista. Yhä useammat yksityisasuntojen myyjät, kiinteistönvälittäjät ja kansainväliset asuntolainayhtiöt hyväksyvät Bitcoinia vaihtoehtoisena maksutapana. Suomessa kiinteistövälittäjät eivät vielä ota vastaan Bitcoinia, mutta yksityisen myyjän kanssa asia voi olla sovittavissa.
Kuinka käytän bitcoineja?
Bitcoinilla maksaminen muistuttaa joissain tapauksissa melko paljon nettipankin tilisiirtoa tai sähköpostin lähettämistä. Lähettääksesi (tai vastaanottaaksesi) Bitcoinia molemmat kaupan osapuolet tarvitsevat Bitcoinia tukevan kryptovaluuttalompakon.
Yksi Bitcoinilla maksamisen hyvistä puolista on, että sinun ei tarvitse luovuttaa juurikaan henkilökohtaisia tietoja. Sinun tarvitsee vain antaa nimesi ja osoitteesi, jos ostat fyysisiä tuotteita. Jos kyseessä on digitaalinen tuote, sähköpostisi riittää yleensä, ja jos teet lahjoituksen, sinun ei välttämättä tarvitse antaa mitään tietoja.
Kivijalkamyymälöissä, ravintoloissa tai muissa fyysisissä kaupoissa Bitcoinilla maksaminen onnistuu Salamaverkon välityksellä. Se edellyttää sitä, että liike itse tarjoaa mahdollisuutta Bitcoin-maksuihin ja tukee Salamaverkkoa. Itse maksutapahtuma suoritetaan lukemalla omalla älypuhelimella kassan näyttämä QR-koodi ja lähettämällä Bitcoinia.
Katso video Bitcoin-maksutapahtumasta ruokakaupassa.
Jos verkkokauppa hyväksyy Bitcoin-maksut, sinun tarvitsee vain kopioida hänen Bitcoin-osoitteensa ja liittää se lompakossasi määritettyyn kenttään. Tämän jälkeen kirjoitat oikean määrän Bitcoineja ja napsautat “lähetä”. Varmista aina, että kirjoitat summan täsmälleen sellaisena, kuin se näkyy verkkokaupassa. Tapahtuman pitäisi mennä läpi muutamassa sekunnissa.
Katso Bittirahan lista verkkokaupoista, jotka hyväksyvät Bitcoinia maksuvälineenä.
Suuria yrityksiä, jotka hyväksyvät Bitcoinia
Kasvava määrä yrityksiä lukuisilla aloilla ovat alkaneet tarjota Bitcoin-maksujen mahdollisuutta, jolloin asiakkaat voivat käyttää niitä virallisena maksutapana tavaroilleen ja palveluilleen.
Tässä on joitain suurimpia ja tunnetuimpia yrityksiä, jotka käyttävät ja hyväksyvät Bitcoinia.
Mastercard
Mastercard on sanonut, että sen verkostossa olevat kumppanit voivat antaa kuluttajille mahdollisuuden ostaa, myydä ja säilyttää kryptovaluuttoja digitaalisen lompakon avulla sekä palkita heitä digitaalisilla valuutoilla kanta-asiakasohjelmiensa puitteissa.
Muutoksen ansiosta asiakkaat voivat ansaita ja käyttää palkintoja kryptovaluutoissa uskollisuuspisteiden sijaan.
Pavilion-hotellit ja -lomakeskukset
Hongkongissa sijaitseva Pavilion Hotels & Resorts -ryhmä on myös ensimmäinen kansainvälinen hotelliketju, joka ottaa käyttöön virtuaalivaluuttamaksut.
Ketju omistaa kiinteistöjä Amsterdamissa, Madridissa, Lissabonissa ja Roomassa sekä Balilla ja Phuketissa. Se hyväksyy nyt varausten maksuvälineenä 40 erilaista tokenia maksualusta Coindirectin kautta, mukaan lukien Bitcoin ja Ethereum.
AXA
Huhtikuun alusta lähtien vakuutusjätti antaa asiakkailleen Sveitsissä mahdollisuuden käyttää Bitcoinia laskujensa maksuvaihtoehtona. Päätös kryptovaluuttojen käyttöönotosta on ollut vireillä siitä lähtien, kun yhtiön vuonna 2019 tekemä markkinatutkimus paljasti, että lähes kolmannes 18–55-vuotiaista vastaajista oli joko jo sijoittanut niihin tai kiinnostunut sijoittamaan.
Asiakkailla on nyt viitekoodi tulostettuna vahinkovakuutuslaskuihin, joten he voivat maksaa vakuutusmaksunsa Bitcoin Suisse -kryptopörssin kautta, joka muuntaa Bitcoinit sitten Sveitsin frangeiksi.
Microsoft
Microsoft on yksi maailman suurimpia ohjelmistoyrityksiä, ja sille on brändillisesti tärkeää hyväksyä Bitcoin-maksuja. Samalla se kasvattaa maailmanlaajuista luottamusta kryptovaluuttoja kohtaan. Bitcoinia voi käyttää käyttäjätilien luoton täydentämiseen, jolla voi ostaa Microsoftin palveluita, kuten Xbox Live -kuukausitilauksen.
Yrityksen kiinnostus kryptoteknologiaa kohtaan ei lopu tähän. Microsoft on julkistanut myös Bitcoinin lohkoketjun päällä toimivan Layer 2 -protokollan, ION:n. Maksujen käsittelemisen sijaan ION luo digitaalisia tunnuksia, joilla voidaan todentaa online-identiteettejä.
Starbucks
Starbucksin asiakkaat voivat käyttää Bakkt-sovellusta maksaakseen juomista ja muista tuotteista ketjun kahviloissa muunnetulla Bitcoinilla. Sovelluskehittäjien mukaan 500 000 ihmistä osallistui beta-vaiheen testaukseen kokeillakseen digitaalista lompakkoa maksuvälineenä.
Tesla
Sähköautonvalmistajan Teslan toimitusjohtaja Elon Muskilla on mielenkiintoinen suhde Bitcoiniin ja kryptovaluuttamarkkinaan. Hän tykkää twiittailla Bitcoinista ja Dogecoinista, joka saa markkinat yleensä reagoimaan vahvasti ylöspäin. Tesla ilmoitti vuonna 2021 alkavansa hyväksyä Bitcoin-maksuja ajoneuvojen ostoista. Yhtiö sijoitti 1,5 miljardia dollaria Bitcoiniin ja myi osan vain viikkoja myöhemmin tehden satoja miljoonia dollareita voittoa. Tämän jälkeen yhtiö ilmoitti keskeyttävänsä Bitcoin-maksut, kunnes yli 50 % tokeneista louhitaan uusiutuvalla energialla.
Visa
Luottokorttiyhtiö Visa on pilotoinut Crypto.com-alustan kanssa järjestelmää, joka hyväksyisi kryptovaluuttoja maksutapahtumien suorittamiseksi maksuverkostossaan. Se hyväksyy nyt USD Coinin (USDC), eli vakaavaluutan, joka on sidottu Yhdysvaltain dollarin arvoon.
PayPal
Yhdysvaltalaiset ja isobritannialaiset PayPal-käyttäjät voivat nyt ostaa, myydä tai pitää hallussaan muutamia tiettyjä kryptovaluuttoja, mukaan lukien Bitcoinia, Ethereumia, Bitcoin Cashia ja Litecoinia. Lisäksi niitä voi seurata PayPal-sovelluksen kautta. Toistaiseksi PayPal on ollut vähäsanainen sen suhteen, aikooko se laajentaa palvelua muihin maihin.
airBaltic
Latvian lentoyhtiö airBalticista tuli ensimmäinen lentoyhtiö maailmassa, joka hyväksyi Bitcoinia maksuvälineenä – se tapahtui jo vuonna 2014. Yhtiön mukaan se on käsitellyt yli 1 000 Bitcoin-tapahtumaa sen jälkeen, kun se lanseerasi maksuvaihtoehdon.
Expedia
Matkajättiläinen Expedia on yksi näkyvimmistä matkatoimistoista, jotka hyväksyvät Bitcoinia yhteistyössä kryptoystävällisen matkanvarausalustan Travalan kanssa. Voit varata matkan satoihin tuhansiin hotelleihin yli 30 eri kryptovaluutalla, mukaan lukien Bitcoinilla.
Maksun lähettäminen ja vastaanottaminen
Sinun on käytettävä kryptolompakkoasi maksujen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Lompakkojen toimintaperiaate on sama, mutta niiden käyttöliittymissä on eroja. Pääosin maksutapahtuma menee kuitenkin näin:
- Avaa lompakkosovellus
- Napsauta “Lähetä” -painiketta
- Syötä summa, jonka haluat lähettää
- Syötä vastaanottajan QR-koodi tai lompakon osoite
- Napsauta “Lähetä”
Aiheesta lisää: Bitcoin-lompakko – näin säilytät kryptovaluuttasi turvallisesti
Bitcoin Suomessa
Suomea pidetään yleensä teknologian ja kehityksen mallimaana, ja ainakin tiettyyn pisteeseen asti väittessä on perää. Suomessa on yksi maailman kehittyneimmistä tietoverkoista, minkä lisäksi suomalaiset kansana osaavat käyttää tietokoneita lahjakkaasti ja ymmärtävät kohtuullisen hyvin teknologisen kehityksen päälle.
Uusiin teknologioihin suhtaudutaan Suomessa lähtökohtaisesti suopeasti, eikä Bitcoin ole ollut tässä poikkeus. Suomi pärjää pienenä maana kansainvälisessä vertailussa varsin hyvin; Bitcoiniin sijoittaminen on Suomessa melko suosittua, virtuaalivaluutat ovat valtamediassa tuttu aihe ja niitä käytetään aktiivisesti.
Suomella on hyvä sauma nousta yhdeksi maailman johtavista Bitcoin- ja lohkoketjuteknologian maista, jos pelaamme regulatiiviset ja lainsäädännölliset asiat oikein. Meillä on korkea tietotekninen osaaminen sekä kaikki tarvittava infra lohkoketjuteknologian yleistymiselle. Bitcoin, lohkoketjut sekä Web 3.0 voivat olla uusi Nokia.
Bitcoin-kaupat Suomessa
Suomessakin on yrityksiä, jotka hyväksyvät Bitcoin-maksuja. Bitcoin-kaupankäynti ei ole rajoittunut Suomessa millekään tietylle alalle, vaan bitcoineilla voi ostaa monenlaisia erilaisia palveluja. Bitcoineilla voi ostaa Suomessa käytännössä mitä tahansa ruoasta lakipalveluihin.
Bitcoin-automaatit
Suomessa on myös laaja Bitcoin-automaattien verkosto. Bitcoin-automaattien määrä on jatkuvasti yleistymässä ympäri maailman ja Suomi on ollut alusta asti merkittävästi mukana tässä kehityksessä. Bittiraha.fi sijoitti ensimmäisen suomalaisen bitcoin-automaatin Helsinkiin jo lähes 10 vuotta sitten vuoden 2013 lokakuussa. Se oli Pohjoismaiden ensimmäinen Bitcoin-automaatti ja yksi Euroopan ensimmäisistä.
Bitcoin-automaattien määrä on sittemmin kasvanut jatkuvasti. Bitcoin-automaatit erkanivat Bittirahasta omaksi brändikseen, ja kulkevat nykyään nimellä Bittimaatti. Nykyään Bittimaattien verkosto on yksi laajimmista Pohjoismaissa ja automaatteja löytyy jokaisesta suuresta kaupungista. Verkostoa laajennetaan ja kehitetään jatkuvasti.
Bittimaatteja löytyy jokaisesta Suomen suuresta kaupungista.
Suomessa bitcoin-automaatteja on yhteensä 23 kappaletta. Ottaen huomioon Suomen pienen väkiluvun suuriin Euroopan maihin verrattuna, kertoo bitcoin-automaattien määrä hyvää bitcoinin käytöstä Suomessa.
Katso video: Näin käytät Bittimaattia
Yhteenveto
Voit ostaa Bitcoinilla nykyään lähes mitä vain, kun löydät vain oikean palveluntarjoajan. Lisää yrityksiä liittyy Bitcoin-vallankumoukseen jatkuvasti ja on vain ajan kysymys kun useammat valtiot ottavat El Salvadorista mallia.
Salamaverkon kehittyessä tulemme todennäköisesti näkemään yritysten ryntäyksen kryptovaluuttamarkkinoille niiden alkaessa tarjoamaan Bitcoin-maksuvaihtoehtoja.
Halusit sitten säilyttää tai käyttää Bitcoinia, sen ostaminen käy helposti ja nopeasti Coinmotionilla. Avaa ilmainen tili.

Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.
Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta, sekä myös erityisesti markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.
-
Amerikkalaisen Silicon Valley Bankin (SVB) konkurssi ja sveitsiläispankki Credit Süissen vaikeudet ovat aiheuttanut finanssimarkkinoilla pankkikriisin. Keskuspankit ja viranomaiset ovat sen jälkeen rauhoitelleet markkinoita, jotta talletuspako ei jatkuisi. Finanssimarkkinoilla on kuitenkin edelleen syytä huoleen – Stanfordin yliopiston tutkimuksen mukaan 186 pankkia USA:ssa ovat vaarassa mennä nurin talletuspaon vuoksi. Tämä johtuu korkojen noususta sekä talletussuojan ulkopuolisten talletusten […]
-
Koko finanssimaailmaa viime viikkoina vapissut Yhdysvaltalaisen Silicon Valley Bankin (SVB) kaatumisen jälkeen. Myös kryptomarkkinoilla pankkeja on kaatunut tai ne ovat joutuneet viranomaisten syliin. Lue lisää aiheesta: Mitä ihmettä kryptomarkkinoilla tapahtuu? Tällä viikolla puolestaan sveitsiläinen pankkijätti Credit Süisse ajautui melkein konkurssiin. Sveitsin keskuspankki joutui lopulta pelastamaan Credit Süissen 50 miljardin frangin (50 miljardin euron) lainajärjestelyllä. Credit […]
-
USA:n historian 2. suurin pankkikriisi – kryptot rankan viikonlopun jälkeen hurjassa nosteessa Takana on yksi vuoden erikoisimmista viikoista. Loppuviikosta tilanne kryptomarkkinoilla näytti erittäin pahalta, mutta maanantaina markkina oli hurjassa nousussa. Pankkien osakkeet ympäri maailmaa olivat laskussa samalla, kun Bitcoin johti kryptomarkkinan yhteen vuoden 2023 parhaimmista nousupäivistä. Ongelmia aiheutti perinteinen finanssisektori. Kolme merkittävää amerikkalaispankkia lopetti toimintansa […]
-
Silvergate-pankin taustalla oleva emo/holding-yhtiö Silvergate Capital Corporation on ilmoittanut ajavansa alas Silvergaten pankkitoiminnan. Silvergate tunnettiin pitkään monien kryptoalan suurimpien yritysten yhteistyökumppanina. Silvergate ilmoittaa tiedotteessaan: ”Viimeaikaisen alan ja sääntelyn kehityksen valossa Silvergate uskoo, että pankin toiminnan organisoitu alas ajaminen ja pankin vapaaehtoinen hakeutuminen selvitystilaan on paras tie eteenpäin.” Silvergate ilmoittaa myös maksavansa asiakkailleen talletetut varat […]
-
Kryptovaluutta-analyytikkayhtiö Nansenin mukaan suursijoittaja Jeffrey Hwang on myynyt 1010 NFT-tokenia (non-fungible-token) yhteensä 18,6 $ miljoonan (17,5 miljoonan euron) arvosta kahden päivän aikana. Myynnin arvo on kryptovaluuttoina 11 680 etheriä (ETH). Jeffrey Hwang, lempimeltään Big Machi Brother, tunnetaan NFT-piireissä niin sanottuna kryptovalaana. Valaiksi kryptomarkkinoilla kutsutaan suursijoittajia. Nansenin psykometrisen tehostamisen teknikko Andrew Thurmanin mukaan kyseessä on kaikkien aikojen […]
-
Bitcoinin energiankäyttöä seuraavan analyytikon Daniel Battenin mukaan Bitcoin-louhinnasta ainakin 52,6 % tapahtuu uusiutuvilla energianlähteillä. Batten onkin nyt tarkentanut alkuvuodesta 2023 Bitcoinin louhinnasta tekemiään laskelmia. Kuuluisin Bitcoinin energian käyttöä ja energiapäästöjä mittaava mittari maailmassa on Cambridgen yliopiston Bitcoinin ympäristövaikutuksia mittaavan CCAF-tutkimusosaston (Cambridge Centre of Alternative Finance) ylläpitämä mittaristo CBECI (energy consumption index). Battenin mukaan CCAF ei […]
-
Suomalaisen pörssilistatun tietoturvayhtiö WithSecuren tutkijat ovat löytäneet toiminnassaan Youtube-videoita ja -kanavia sekä verkkosovelluksia käyttävän huijariverkoston, joka pyrkii saamaan käyttäjät sijoittamaan erilaisiin kryptovaluuttahuijausprojekteihin. WithSecure on suomalainen tietoturvaratkaisuja tarjoava tietoturvayhtiö, joka syntyi viime kesänä 2022 tietoturvayhtiö F-Securen jakaantuessa kahteen. WithSecuren toimitusjohtaja on Juhani Hintikka ja hallituksen puheenjohtaja on Risto Siilasmaa. WithSecuren liikevaihto on 134 miljoonaa euroa. Yhtiön […]
-
Suomalainen Membrane Finance on viime viikolla julkaissut vakaavaluutan (stablecoin), jonka arvo on kiinnitetty euroon (euro peg). Yhtiön tarkoituksena on helpottaa kryptovaluutoilla maksamista sekä niillä tehtäviä siirtoja. Membrane Financen tavoitteena on mahdollistaa nopeat maksut erittäin pienillä kustannuksilla, joka ei ole tällä hetkellä perinteisellä FIAT-valuuttoihin pohjautuvassa järjestelmässä mahdollista. EUROe-vakaavaluutan arvo on ns. fully-reserved, joka tarkoittaa sitä, että […]
-
Pick n Payn liikkeissä voi jatkossa maksaa ostoksensa bitcoineilla. Pick n Pay on Etelä-Afrikan yksi suurimmista vähittäiskauppaketjuista. Sillä on tällä hetkellä 16 %:n markkinaosuus maan ruoka- ja päivittäistavarakaupasta. Pick n Pay pyörittää Etelä-Afrikassa yhteensä lähes 2000 myymälää, joissa kaikissa on jatkossa mahdollisuus maksaa ostokset bitcoineilla. Aikaisemmin marraskuussa 2022 yhtiö teki pilottijakson 39:ssä myymälässä, jonka jälkeen […]
-
Nyt puhutaan kryptosijoittajien lempiaiheesta: rahasta. Mielessäsi on käynyt polttava kysymys: miten tehdä Bitcoinilla rahaa? Sinun on hyvä tietää, että siihen on useita tapoja. Vastaamme tässä artikkelissa kysymykseesi ja kerromme mielestämme 5 parasta tapaa tehdä Bitcoinilla rahaa. Toiset ovat helpompia, toiset ovat haastavampia. Kaikki ovat yhtä lailla päteviä. On vain itsestäsi kiinni, mikä sopii sinulle parhaiten. […]
-
Kryptomarkkinoilla on ollut meneillään kryptotalvi (crypto winter), koska markkinat ovat olleet laskuvireiset jo yli vuoden ajan. Sen lisäksi useat markkinatoimijat ympäri maailman ovat olleet suurissa vaikeuksissa. Tätä kryptotalvea on entisestään synkentänyt energian hinnan nousu sekä valtioiden toimet Bitcoin-louhinnan rajoittamiseksi. Tällä on kuitenkin ollut positiivisempi vaikutus luontoystävällisemmän louhinnan kannalta. Daniel Battenin mukaan Bitcoin-louhinta on nyt 4,7 […]
-
Yhdysvaltain oikeusministeriö ja valtiovarainministeriö syyttävät kryptovaluuttapörssi Bitzlatoa rahanpesusta. Varojen arvo on viranomaisten mukaan yli 700 $ miljoonaa. Sen lisäksi Bitzlatoa syytetään myös Venäjään kohdistettujen sanktioiden kiertämisestä. USA:n viranomaiset ovat pidättäneet Bitzlaton perustajan venäläisen Anatoly Legkodymovin Miamissa epäiltynä rahanpesusta. USA:n oikeusministeriön mukaan laittomasti hankittuja varoja on siirretty yhteensä yli 700 $ miljoonan arvosta. Asiaan liittyy oikeusministeriön […]
-
Viranomaiset ovat alkaneet selvittämään maailman suurimman digitaaliseen omaisuuteen sijoittavan yhdysvaltalaisen pääomasijoitusyhtiö Digital Currency Groupin (DCG) ja tytäryhtiöiden toimia. New Yorkin osavaltion oikeusministeriön itäinen piiri (EDNY) ja Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC keskittyvät selvityksessä erityisesti emoyhtiö DCG:n ja sen tytäryhtiö Genesiksen välisiin varojensiirtoihin. DCG:n omistukset arvioitiin vielä marraskuussa 2021 n. 10 miljardin arvoisiksi. Omistusten arvo on […]
-
Kryptovaluuttasijoitusyhtiö CoinSharesin mukaan digitaalisiin varallisuusluokkiin on sijoitettu vuoden 2022 aikana yhteensä 433 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Se on selkeästi vähemmän kuin vuonna 2020, jolloin kryptovaluuttoihin sijoitettiin yhteensä 9,1 $ miljardia. Myös vuonna 2021 kryptovaluuttoihin sijoitettiin enemmän kuin viime vuonna – toissa vuonna kryptovaluuttoihin sijoitettiin yhteensä 6,6 $ miljardia. Tässä tulee kuitenkin huomioida, että vuodet 2020 ja […]
-
Kun yksi maailman suurimmista kryptopörsseistä FTX ajautui konkurssiin, sen jälkeen alkoi selvittely yhtiön toiminnasta ja sen holtittomasta varojenjaosta. FTX:n perustaja, omistaja ja entinen toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried (tunnetaan myös lyhenteellä SBF) oli ollut Bahamalla vangittuna epäiltynä mm. petoksista ja rahanpesusta. SBF kuitenkin vapautui takuita vastaan, koska hän maksoi takuina 250 $ miljoonaa (bail bond) välttääkseen vankilatuomion. […]
-
Kryptovaluuttapörssi Paxful ei enää tarjoa kauppapaikallaan Ethereumin natiivi-tokeni etheriä (ETH) asiakkailleen. Ether on maailman toisiksi suurimman kryptovaluutta, mutta nyt Paxfulin toimitusjohtaja Ray Youssef päätti poistaa etherin kauppapaikan tarjonnasta. Paxfulilla on n. 11,6 miljoonaa käyttäjää. Youssefin mukaan poistamisen syinä on Ethereumin Merge-päivitys ja sitä kautta Ethereumin siirtyminen PoW-louhinnasta (Proof-of-Work) PoS-louhintaan (Proof-of-Stake). Tämän lisäksi Youssefin ja samalla […]
-
Kaupankäyntimäärillä mitattuna maailman suurimmasta kryptovaluuttapörssistä Binancesta nostettiin Nansenin, Decryptin ja CNN:n mukaan yli 3 miljardin Yhdysvaltain dollarin edestä kryptovaroja yhden vuorokauden aikana. Tämä on arvoltaan suurin ulosnostojen määrä Binancesta sitten kryptovaluuttapörssi FTX:n kaatumisen ja siitä nousseen kohun jälkeen. Sen jälkeen FTX:n perustajaa ja toimitusjohtaja Sam Bankman-Friediä vastaan on nostettu syytteet mm. petoksesta ja rahanpesusta asiakasvarojen […]
-
Euroopan unioni haluaa, että jatkossa virtuaalivaluuttojen tarjoajilla olisi velvollisuus ilmoittaa heidän asiakkaidensa virtuaalivaluuttamääräiset omistukset paikallisille veroviranomaisille. Kyse on Euroopan unionin suunnitteilla olevasta kahdeksannesta direktiivistä verotietojen vaihtoa koskevien EU:n vaatimusten täytäntöönpanosta (DAC 8). DAC-direktiivin yleisenä tavoitteena on jäsenvaltioiden ja EU:n taloudellisten etujen suojelu ja samalla sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan varmistaminen. Esimerkiksi toisen suunnitteilla olevan DAC7-direktiivistä annetussa mietinnössä […]
-
Brasilian edustajainhuone on hyväksynyt lakiesityksen, jonka mukaan kryptovaluutat hyväksytään maksuvälineeksi Brasiliassa. Lakiesityksen tarkoituksena on valmistella maata siihen vaiheeseen, että kryptovaluuttoja voidaan alkaa käyttämään päivittäisessä käytössä enemmän. Lakiesitys vaatii vielä Brasilian presidentin Jair Bolsonaron hyväksynnän. Lakiesitys ei tarkoita kuitenkaan sitä, että esimerkiksi bitcoinista olisi tullut maassa virallinen maksuväline kuten esimerkiksi El Salvadorissa. Kyseessä on silti iso […]
-
Ensimmäisenä maana bitcoinin viralliseksi valuutaksi hyväksynyt El Salvador on nyt suunnittelemassa bitcoin-pohjaisten joukkovelkakirjojen liikkeeseen laskua. Lakialoitteen tarkoituksena on houkutella maahan lisää pääomaa sekä sijoittajia. Sijoittajille tarjotaan maan kansalaisuutta sekä 6,5 %:n vuosituottoa joukkovelkakirjojen merkitsemistä vastaan. Joukkovelkakirjojen liikkeeseen lasku olisi tarkoitus toteuttaa hyödyntämällä Bitcoinin Liquid Network -verkkoa (side chain). Joukkovelkakirjat on tarkoitus jakaa 500 miljoonan dollarin […]
-
Bittiraha käsittelee kryptovaluuttoihin liittyviä myyttejä ja pyrimme myös murtamaan niitä. Tällä kertaa vuorossa on no-coinereiden ja kryptosijoittajien klassinen kädenvääntö: Onko Bitcoin pyramidihuijaus? Bitcoinia on kutsuttu vuosien varrella, milloin kuplaksi, milloin rikollisten rahanpesuvälineeksi ja milloin ponzi- tai pyramidihuijaukseksi. Tässä artikkelissa keskitymme murtamaan etenkin viimeksi mainitun myytin. On totta, että Bitcoin on korkean riskin sijoitus, jonka hinta […]
-
Pöly ei ole vielä laskeutunut viime viikkoisen FTX:n romahduksen jäljiltä. Viime viikolla kryptopörssi FTX ilmoitti hakeutuvansa konkurssiin (Chapter 11 -menettely). Sen jälkeen FTX:n varoja hakkeroitiin n. 600 $ miljoonan arvosta. Pian tämän jälkeen kryptolainapalvelu Genesis Global Capital ilmoitti jäädyttävänsä palveluistaan asiakasvarojen nostot sekä uusien lainahakemusten käsittelyn. Genesiksen emoyhtiö Digital Currency Groupin (DCG) viestintä- ja markkinointiyksikön […]
-
Binance, joka on tällä hetkellä kaupankäyntimäärillä mitattuna maailman suurin kryptovaluuttapörssi, oli ilmoittanut vielä alkuviikosta aikeistaan ostaa kryptopörssi FTX:n. Binancen toimitusjohtaja Changpeng (CZ) Zhao oli ilmaissut ostohaluistaan aiesopimuksessaan (LOI, Letter of Intent), jossa yhtiö oli kertonut pyrkimyksestään ostaa FTX. Nyt Binance on kuitenkin perunut FTX:n ostoaikeet ja FTX on ajautumassa konkurssiin. Zhao kommentoi alun perin tilannetta […]
-
Keskusrikospoliisin (KRP) Rahanpesun selvittelykeskuksen päällikkö Jaakko Cristensenin mukaan poliisin virtuaalivaluuttasiirtojen jäljittäminen on kehittynyt merkittävästi viime vuosien aikana. Christensen: ”Isoja harppauksia on tehty aika lyhyessä ajassa, kun on ollut pakko. Virtuaalivaluutat ovat niin vahvasti tulleet rikollisuuden repertuaariin.” Keskusrikospoliisi on lisännyt viime vuosien aikana aiheeseen liittyvää koulutusta kouluttamalla erikoistuneita tutkijoita jäljittämään vaativimpia siirtoja. Myös jokaisella paikallisosaston poliisilla […]
-
40 miljoonaa Cash App -käyttäjää voi nyt lähettää ja vastaanottaa salamaverkkomaksuja Cash App:n tuotejohtaja Michael Rihanin mukaan Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa saatavilla oleva mobiilimaksupalvelu Cash App:n käyttäjät voivat nyt lähettää ja vastaanottaa bitcoineja (BTC) salamaverkossa (Lightning network). Tämä tarkoittaa sitä, että Cash App:n 40 miljoonaa käyttäjää voi nyt tehdä välittömiä salamaverkkomaksuja. Aikaisemmin käyttäjät pystyivät ainoastaan lähettämään […]
-
Euroopan Unioni on julkaissut uusia asiakirjoja, jotka koskevat EU-alueen energiankulutuksen säästösuunnitelmia ja Euroopan energiasektorin digitalisointia. Nämä säästösuunnitelmat tunnetaan nimellä European Green Deal ja REPowerEU-suunnitelma. Aikaisemmin tänä vuonna Bitcoinin PoW-louhintakielto (PoW = Proof-of-Work) kaatui Euroopan parlamentissa, mutta nyt PoW-louhinnan ylle on ilmestynyt uusia tummia pilviä. REPowerEU-suunnitelma julkaistiin toukokuussa 2022 sen jälkeen, kun Venäjä oli helmikuussa hyökännyt […]
-
Maailman suurin hakukone Google (GOOGL) aikoo jatkossa tarjota osalle asiakkaistaan mahdollisuuden maksaa pilvipalvelumaksut kryptovaluutoilla. Google on valitsemassa Yhdysvaltojen suurimman kryptovaluuttapörssi Coinbasen yhteistyökumppanikseen. Google on toimialallaan ensimmäinen suuri toimija, joka mahdollistaa asiakkailleen kryptovaluuttamaksut. Googlen tarkoituksena on hyödyntää yhteistyökumppani Coinbasen Prime-kryptovaluuttojen säilytys- ja vaihtopalvelua. Google harkitsi myös muita toimijoita yhteistyökumppaniksi, mutta Coinbase valikoitui lopulliseksi sopimuskumppaniksi, koska Coinbase […]
-
Syklinen kryptomarkkina elää trendeistä. Yksittäiset projektit nousevat lähes säännöllisesti pinnalle ja ne valtaavat hetkeksi kryptoyhteisön somekeskustelut. Esittelemme tässä artikkelissa tämän hetken puhutuimmat kryptoprojektit. Tässä oppaassa tarjoamme sinulle yhteenvedon tämän hetken viiteen puhutuimpaan kryptovaluuttaan, joihin voit sijoittaa. Nämä projektit ovat koko kryptomaailman huulilla. Valitsimme puhutuimmista kryptoprojekteista listalle ne, joilla uskomme olevan kilpailukykyä ja potentiaalia menestyä teknologian, […]
-
Sveitsin Luganossa maailman suurimmassa ruokaketjuravintola McDonald’sissa pystyy jatkossa maksamaan bitcoineilla (BTC), vakaavaluutta (stable coin) Tetherillä (USDT) ja LVGA:lla. Maksut mahdollistavat Plan B -säätiön ja Go Crypton tarjoama infrastruktuuri. Bitcoineilla maksaminen ei ole mahdollista ainoastaan McDonald’sissa vaan myös Luganon kaupungissa pystyy jatkossa maksamaan bitcoineilla. Tavoitteena on skaalata bitcoinin ja vakaavaluuttojen käyttöönottoa kaikkialle kaupunkiin. Tämän on tarkoitus […]
-
Strike tunnetaan maailman suurimpana bitcoin-maksujen välitysalusta-salamaverkon (Lightning network) maksujärjestelmätarjoajana, yhtiö sai tällä viikolla 80 $ miljoonaa viimeisimmältä rahoituskierrokselta (rahoituskierros B). Striken tarkoituksena on nyt mullistaa niin kauppiaiden, markkinapaikkojen kuin myös rahoituslaitosten maksutavat. Rahoituskierrosta johtaneen bitcoiniin keskittyneen rahoitusyhtiön Ten31:n toimitusjohtaja ja perustajajäsen Grant Gilliam lausui seuraavaa: “Uskomme, että Strike on valmis muuttamaan merkittävästi rahoituspalvelujen ja maksujen […]
-
Virtuaalivaluutat ovat kaikkien huulilla, mutta mitä ne ovat? Tässä artikkelissa on kaikki, mitä sinun täytyy tietää virtuaalivaluutoista. Virtuaalivaluutat kiinnostavat monia ja ne ovat kuuma puheenaihe sijoitusmarkkinoilla. Olet varmasti kuullut niistä ja siksi luultavasti luetkin tätä artikkelia. Kerromme tässä artikkelissa kaiken, mitä sinun täytyy aloittelevana sijoittajana tietää virtuaalivaluutoista. Mikä on virtuaalivaluutta? Virtuaalivaluutta edustaa digitaalista arvoa. Virtuaalivaluuttaa […]
-
Yhä useampi institutionaalinen palveluntarjoaja on tulossa kryptovaluuttamarkkinoille. Aikaisemmin mm. maailman suurin varainhoitaja Blackrock oli ryhtynyt tarjoamaan institutionaalisille asiakkailleen bitcoin-rahastoa. Finanssijätti Fidelity Investments oli mahdollistamassa bitcoin-ostoja asiakkailleen. Nyt yhdysvaltalainen Nasdaq, joka on maailman suurin teknologiapörssi, on liittymässä tähän institutionaalisten palveluidentarjoajien joukkoon. Nasdaq on jatkossa tarjoamassa asiakkailleen bitcoin- ja kryptovaluuttasäilytyspalveluita (custody). Nasdaq on myös aikaisemmin tarjonnut yhteistyökumppaneilleen […]
-
Maailman toisiksi suurin kryptovaluutta ja älysopimusalusta Ethereumin (ETH) kauan odotettu Merge-päivitys on vihdoin valmis. Ethereumin Merge-päivityksen tarkoituksena oli muuttaa Ethereumin proof-of-work (POW) -protokolla proof-of-stake (POS) -protokollaksi. Päivityksessä Ethereumin olemassa oleva lohkoketju Mainnet sulautettiin (merge) Beacon chain POS-protokollan kanssa yhteen. Merge oli osa useiden päivitysten sarjaa joista viimeisin oli Bellatrix. Merge-päivitys tapahtui 15.9.2022 Suomen aikaan kello […]
-
Kuvittele maailma, jossa ansaitset rahaa pelaamalla videopelejä. Kuulostaa jokaisen teinin unelmalta, eikö? GameFin ansiosta se ei ole enää kaukainen unelma vaan täyttä totta. GameFi on yksi Web3:n kuumimmista sektoreista. Lohkoketjut ja kryptovaluutat kuuluvat asiaan, mutta kaiken ytimessä on pelikokemus. Mikä on GameFi? 175 miljardin dollarin globaali videopelisektori on vuosikausia koostunut konsoli-, tietokone ja mobiilipeleistä. Viime […]
-
Yhdysvaltain Valkoisen talon tiede- ja teknologiaosasto (White House Office of Science and Technology) on tehnyt selvityksen bitcoin-louhinnan ilmastovaikutuksista. Tiede- ja teknologiaosasto vihjaili bitcoinin PoW-louhinnan (proof-of-work mining) rajoittamisella tai jopa sen kieltämisellä. Selvitys perustuu Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin toimeenpanomääräykseen. Raportin (Climate and Energy Implications of Crypto-Assetsin the United States) mukaan: “Digitaalisista hyödykkeistä peräisin olevan sähkön käyttö […]
-
Verkkorahoituspalveluita tarjoavan Klarnan ja tutkimustoimisto Nepan tekemän kyselytutkimuksen mukaan 15 % suomalaisista on sijoittanut kryptovaluuttoihin. Miehet sijoittavat kryptovaluuttoihin naisia enemmän. Tutkimuksen mukaan 18–40-vuotiaista miehistä, joka neljäs sijoittaa kryptovaluuttoihin. Tätä vanhemmat ikäluokat sijoittavat kryptovaluuttoihin huomattavasti nuorempia ikäluokkia vähemmän. Klarnan maailmanlaajuinen tutkimusaineisto on huhtikuun ja kesäkuun 2022 väliseltä ajalta. Tähän kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 14 114 kuluttajaa. Vastaajista […]
-
Kryptovaluuttojen maailma on täynnä erikoisia termejä. Lohkoketjuja ja kryptovaluuttoja on jo itsessäänkin tarpeeksi hankalaa ymmärtää ilman, että ammattijargon sekoittaa pakkaa entisestään. Koko toimiala on lisäksi niin uusi, että suurin osa kryptotermeistä odottaa vielä suomenkielistä käännöstä. Pyrimme Bittirahalla helpottamaan sijoittajien elämää avaamalla tässä artikkelissa seitsemää sosiaalisessa mediassa päivittäin esiintyvää kryptovaluuttatermiä. 7 kryptovaluuttatermiä, jotka jokaisen tulisi […]
-
Ethereumin (ETH) odotettu Merge-päivitys on ollut viime kuukausien kryptoyhteisön erityisen mielenkiinnon kohteena. Merge-päivitys on tarkoitus ottaa käyttöön 15.9.2022. Ethereumin Merge-päivityksen idea on muuttaa Ethereumin proof-of-work (POW) -protokolla proof-of-stake (POS) -protokollaksi. Päivityksessä Ethereumin olemassa oleva lohkoketju Mainnet sulautetaan (merge) Beacon chain POS-protokollan kanssa yhteen. Tämä päivitys muuttaisi Ethereumin kehittäjien mukaan Ethereumin entistä nopeammaksi ja energian kulutuksen […]
-
Ukrainan päämisterin sijaisen Mykhailo Fedorovin mukaan kryptoyhteisö on tähän mennessä lahjoittanut Aid for Ukraine -ohjelman kautta yhteensä 54 $ miljoonan arvosta kryptovaluuttoja Ukrainan auttamiseksi taistelussa Venäjää vastaan. Kryptovaluutoista määrällisesti ja Yhdysvaltain dollareissa mitaten eniten on lahjoitettu ethereitä (ETH), joita on tähän mennessä lahjoitettu Ukrainaan yhteensä 10 190 kolikkoa 18,7 $ miljoonan arvosta. Toiseksi eniten on […]
-
Web3 on yksi maailman kuumimmista puheenaiheista. Se on Internetin tulevaisuus, joka toimii lohkoketjujen, kryptovaluuttojen ja tekoälyn avulla. Web3 tuo paljon mahdollisuuksia, mutta myös uhkia. Tämä artikkeli on aloittelijan opas Web3:n kiehtovaan maailmaan. Web3 – Internetin tulevaisuus Olet varmasti kuullut trendisanan “Web3” lukemattomia kertoja, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Lyhyesti sanottuna kyseessä on siirtymä keskitetystä Internetistä […]
-
Maailman suurin varainhoitaja BlackRock on lanseerannut institutionaalisille sijoittajilleen kohdistetun bitcoin rahaston (spot bitcoin private trust). BlackRockin hallinnoitavat varat (AUM) ovat n. 10 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria. BlackRockin asiakkaina on yli 1 600 yhteisöä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. BlackRock tarjoaa nyt heidän institutionaalisille asiakkailleen mahdollisuutta omistaa suoraan bitcoinia (direct investment). Aikaisemmin sijoittajat olivat omistaneet bitcoinia epäsuorasti lähinnä erilaisten […]
-
Kryptovaluuttatilintarkastusyhtiö OtterSecin mukaan 8 000:n lohkoketjualusta Solanan käyttäjän varat on tyhjennetty heidän tileiltään. Hakkerointi on kohdistunut online-yhteydessä oleviin (hot wallets) etenkin Slopen mutta myös Phantomin ja TrustWalletin lompakkoihin. Tähän mennessä lompakoista on viety lähteestä riippuen n. 5–8 $ miljoonan edestä varoja. Hyökkäyksen tekijästä ei ole vielä sen tarkempaa tietoa. Lohkoketjututkintayhtiö PeckShieldin mukaan kyseessä on ollut […]
-
Toukokuun 22. päivä vuonna 2010 on valtava merkkipaalu Bitcoinin ja kaikkien kryptovaluuttojen historiassa. Se on merkittävä päivä koko kryptoyhteisölle, mutta yksi henkilö ei varmasti mielellään muistelisi sitä. Tuona päivänä Bitcoinia käytettiin ensimmäistä kertaa maksuvälineenä, kun floridalainen ohjelmoija ja aikainen Bitcoin-louhija Laszlo Hanyecz osti kaksi pizzaa 10 000 Bitcoinilla. Tapahtuma on symbolinen, sillä se kertoi, että […]
-
Kryptovaluuttajohdannaispörssi FTX:n toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried lupaa kryptovaluuttalainapalvelu Voyagerin asiakkaille, että he saavat 100 %:sti heidän Voyagerille lainaamansa varat takaisin. Aikaisemmin Voyager ajautui konkurssiin, jonka takia Voyagerin asiakkaat ovat pelänneet menettävänsä Voyagerille lainaamansa varat lopullisesti. Voyager on yksi niistä toimijoista, jotka ovat olleet viime aikoina otsikoissa konkurssien ja talousvaikeuksiensa vuoksi. Kryptovaluuttamarkkinoilla lainapalvelut kuten 3AC ja Vauld […]
-
19.7.2022 Bitcoin Mining Councilin (BMC) Q2-raportin mukaan bitcoinin louhinnasta 59,5 % tuotetaan uusiutuvalla energialla. Tämä tarkoittaa sitä, että bitcoinin louhintaan tarvittavasta sähköstä 59,5 % tuotetaan ympäristöystävällisellä tavalla. BMC on yhteisö, jonka tavoitteena on edistää tietoutta niin bitcoiniin kuin myös bitcoinin louhintaan liittyen. BMC:n jäsenet tuottavat 50,5 % Bitcoin-verkon laskentatehosta koko maailmassa. BMC:n mukaan bitcoinin laskentatehoa […]
-
Passiivinen tulo on trendikäs aihe ja kiinnostaa monia, mutta useimmille ihmisille se on vain kaukainen haave. Jotkut ovat onnistuneet tekemään sivubisneksestään lähes automatisoidun lypsylehmän, joka vaatii vain vähän tai ei ollenkaan työtä. Sivubisneksen rakentaminen kuitenkin on rankkaa ja vaatii varsinkin alussa paljon aikaa. Onneksi passiivisen tulon saamiseen on olemassa helpompi ratkaisu; tässä artikkelissa kerromme 3 […]
-
Celsius vararikossa Lainapalvelu Celsius on ollut viime aikoina pahoissa vaikeuksissa. 13.6.2022 jälkeen Celsiuksesta ei ole pystynyt nostamaan varoja ulos tai tekemään siirtoja tai swappeja. Nyt Celsius on CNBC:n tietojen mukaan hakeutumassa konkurssiin. New Yorkin eteläisessä oikeuspiirissä (Yhdysvaltain lainsäädännön mukainen Chapter 11-menettely). Yhtiö on myös vahvistanut tiedon. Tämä mahdollistaisi Celsiuksen liiketoiminnan sekä yhtiön toiminnan uudelleenjärjestelyn. Kansainvälisen […]
-
NFT on digitaalista omaisuutta, joka voi edustaa taidetta, musiikkia, pelin sisäisiä esineitä, videoita ja tapahtumalippuja. Niiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Lue Bittirahan opas NFT-sijoittajalle. Non-Fungible Tokenit, eli NFT:t, ovat valloittaneet nopeasti internetin. Joidenkin mielestä kyseessä on teknologia, joka tulee mullistamaan kokonaisia toimialoja. Toisten mielestä markkinoilla on NFT-kupla, joka odottaa puhkeamistaan. NFT:t ovat nykyään kaikkialla, aina […]
-
3AC selvitystilaan Kryptovaluuttamarkkinoilla myrskyää edelleen. Markkinoilla on ollut myös epäilyjä kryptovaluuttamarkkinoiden yleisestä yield farmingiin kohdistuvasta järjestelmällisestä luottokriisistä, joka nyt on alkanut tämän kevään ja kesän aikana paljastumaan. Viime kuukausina niin Terran (Lunan) kuin myös Celsiuksen romahdukset ovat herättäneet paljon huomiota. Kesäkuussa 2022 alkoivat huhut liikkua puolestaan 3AC:n romahduksesta. 3AC:n romahduksella on myös yhteys Terran algoritmiseen […]
-
Se, mikä tekee kryptovaluuttamarkkinasta niin mielenkiintoisen, on lukuiset erilaiset tavat tehdä kryptoilla rahaa. Perinteisestä sijoittamisesta tutut ansaintakeinot ovat myös löytäneet tiensä kryptomarkkinoille, mutta hajautetun rahoituksen (DeFi) ja vauhdikkaan teknologiakehityksen ansiosta sijoittajalla on mahdollisuus tehdä rahaa kryptovaluutoilla useilla eri tavoilla. Sinun ei siis sijoittajan tarvitse pelkästään tyytyä Buy & HODL -taktiikkaan (vaikka sekin on erittäin toimiva […]
-
Nubank ja Warren Buffett Brasilian suurin digitaalinen pankki Nubank mahdollistaa bitcoin-ostot heidän asiakkailleen. Nubankilla on 53,9 miljoonaa asiakasta ja jatkossa he voivat hankkia bitcoineja uuden mobiilisovelluksen kautta. Nubankin sovellus myös tarjoaa Bitcoiniin liittyvää opetusmateriaalia. Nubankin sovelluksen mukaan.”Bitcoin luomisen tarkoituksena oli hajauttaa nykyinen rahoitusjärjestelmä. Bitcoin on vaikuttanut kaikkiin muihin kryptovaluuttoihin siitä lähtien. Yleensä ihmiset vertaavat bitcoinia […]
-
Kryptomarkkinoilla on kuohunut jälleen. Viime kuukausien ajan Terran (Lunan) ongelmat ovat olleet otsikoissa. Toissa viikolla puolestaan lainaus- steikkaus- ja säilytyspalvelu Celsius ajautui vaikeuksiin. Celsius pysäytti viime viikolla käyttäjien nostot, siirrot ja swapit. 12.6.2022 alkaen Celsius ei enää antanut asiakkaidensa tehdä nostoja heidän tileiltään. Twitter-tili puolestaan hiljentyi 20.6.2022. Celsius ei ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa tällä hetkellä […]
-
Bitcoinia on pidetty hyvin energiaintensiivisenä järjestelmänä. Mutta uusimman tutkimustiedon mukaan Bitcoin-verkko ei olisi todellisuudessa yhtä energiaintensiivinen kuin aikaisemmin on luultu. Ja verrattuna nykyiseen pankkijärjestelmään, Bitcoin-verkko käyttää huomattavasti vähemmän energiaa. Tietotekniikan insinööri ja kryptograafikko Michel Khazzakan tutkimuksen mukaan Bitcoin-maksut ovat huomattavasti tehokkaampia kuin perinteisen pankkijärjestelmän menetelmät. Tutkimustulosten mukaan pankkijärjestelmä kuluttaa myös 56 kertaa enemmän energiaa kuin […]
-
Terra Etelä-Korean poliisi on alkanut tutkimaan nyt jo romahtaneen Terran (Lunan) taustalla olevan Terraform Labsin ja sen työntekijöiden toimintaa. Rikosnimikkeet tutkinnan osalta liittyvät mm. veronkiertoon ja markkinamanipulaatioon. Terran (Lunan) kurssi on ollut voimakkaassa syöksykierteessä viimeisten kuukaisien ajan. Poliisi tutkii tällä hetkellä sitä, että kavallettiinko Terraform Labsin tilillä olevat bitcoinit-varat. Kyseinen tutkinta perustuu Terraform Labsin työntekijän […]
-
Kryptovaluuttojen Lehman Brothersiksi nimetty Terra jatkaa syöksyään pörsseissä. Terra Lunan uuden tokenin arvo putosi viikko sitten lauantaina 19,53 $:sta 4,39 $:iin vain muutaman tunnin aikana. Lunan hinta on sen jälkeen noussut n. 7 $:n arvoon, mutta mitään merkittävää tukea markkinoilta Luna ei ole vielä ainakaan tässä vaiheessa saanut. Pari viikkoa sitten UST:n kurssi lähti hurjaan […]
-
Kazakstanin rooli Bitcoinin louhinnassa on supistumassa. Viime vuoden elokuussa 2021 Cambridge Bitcoin Electricity Consumption-indeksin (CBECI) mukaan Kazakstan tuotti maailman toisiksi eniten laskentatehoa (hash rate) 18 % Bitcoin-verkolle. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Kiinan valtio kielsi kryptovaluuttojen louhinnan Kiinassa. Saman indeksin tämän vuoden 2022 tammikuun lukujen mukaan Kazakstanin suhteellinen osuus Bitcoinin laskentatehon tuottajana on laskenut. Tammikuussa […]
-
12 % suomalaisista sijoittajista omistaa kryptovaluuttoja Pörssisäätiön, Suomen Osakesäästäjien ja Viisas Raha-talouslehden Sijoittajabarometri-tutkimuksen mukaan 12 % kyselyyn vastanneista kertoi omistavansa kryptovaluuttoja. Tämän lisäksi 4 % oli sijoittanut kryptovaluuttoihin aiemmin. Kuitenkin vain 1 % sijoittajista kertoi pitävänsä kryptovaluuttoja pääasiallisena sijoituskohteenaan. Kryptovaluutat kiinnostavat ennen kaikkea nuoria. Alle 30-vuotiasta 39 % kertoi sijoittaneensa kryptovaluuttoihin. 12 % heistä ei […]
-
Tasapainovaluutta Terra-USD (UST) syöksyssä Tasapainovaluutta-UST on menettänyt dollarikiinnityksensä ja 70 % arvostaan viimeisten päivien aikana. Dollarikiinnityksen menettäminen on tarkoittanut käytännössä sitä, että myös UST:n sisartokeni LUNA:n arvo on romahtanut lähes 0 dollariin. UST tunnetaan niin sanottuna algoritmisena tasapainovaluuttana, joka yhdessä LUNA:n kanssa pyrkii pitämään dollarikiinnityksensä 1,00:ssä Yhdysvaltain dollarissa on-chain minttauksen sekä tokenien polttamismekanismin kautta (burn […]
-
Samsung Electrics Nordic teki kyselytutkimuksen tammikuussa 2022, jossa 18–99-vuotiailta pohjoismaalaisilta kysyttiin heidän asenteitaan NFT (Non Fungible Tokens) -sijoittamiseen. Tutkimuksen toteutti Samsung Electricsin toimeksinannosta Norstat, joka on johtava eurooppalainen riippumaton markkinatutkimuksen tiedonkerääjä. Tutkimuksessa tutkittiin pohjoismaalaisten kokemuksia ja suunnitelmia kryptovaluutta- ja NFT-sijoittamiseen liittyen. Tutkimukseen osallistui 1010 suomalaista. Kyselyn mukaan NFT ja kryptovaluutat ovat yleistymässä sijoituskohteina niin Suomessa, […]
-
Suomen valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan Suomi on lähettämässä lahjoituksena Ukrainaan merkittävän summan bitcoineja. Saarikon mukaan tarkoituksena on lähettää Ukrainaan yli puolet Tullin hallussa olevasta 70 miljoonan euron arvoisesta bitcoinpotista. Tullin hallussa on tällä hetkellä 1981 bitcoinia. Yhden bitcoinin arvo on tällä hetkellä n. 37 400 euroa. Maksunvälittäjiksi tälle toimeksiannolle Suomen tulli on valinnut kaksi suomalaista […]
-
Elon Musk twiittailee aktiivisesti kryptovaluuttoihin liittyen. Mutta vaikuttavatko Muskin twiittaukset oikeasti kryptovaluuttojen kuten Bitcoinin ja Dogecoinin markkinahintoihin? Tätä aihetta käsitellään tässä artikkelissa tarkemmin. Elon Musk, joka tunnetaan mm. Paypalin, Teslan, SpaceX:n, Neuralinkin ja The Boring Companyn perustajana, on maailman rikkain henkilö. Hänen omaisuutensa on arvioitu olevan noin 264,6 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Elon Muskilla on myös […]
-
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF (International Monetary Fund) on julkaissut tämän hetken taloustilannetta kuvaavan Global Financial Stability -raportin. Raportin mukaan Venäjän ja Ukrainan välinen sota, joka tällä hetkellä koettelee maailman talousjärjestelmän kestävyyttä, aiheuttaa shokkiaaltoja koko maailmantalouteen. Raportti ottaa myös kantaa kryptovaluuttoihin. Raportin mukaan makroekonomisia poliittisia toimenpiteitä tulee lisätä, joilla voidaan torjua kryptovaluuttojen ja niihin liittyvien palveluiden käyttöönottamisen […]
-
Brasilian kryptovaluuttoja koskeva lakipaketti Brasiliassa on valmisteilla uutta lainsäädäntöä liittyen kryptovaluuttoihin. Brasilian kongressin on tarkoitus hyväksyä laki vielä kesäkuun 2022 loppuun mennessä. Kryptovaluuttalaki on osa lakipakettia, jossa tarkoitus on hyväksyä useampia lakeja liittyen kryptovaluutoiden sääntelyyn. Lakiehdotuksen mukaan verotuksesta vapautettaisiin kryptovaluuttojen louhintalaitteiden maahantuonti. Tarkoitus on luoda Brasiliasta houkuttelevampi kohde kryptovaluutoille. Lain mukaan Brasilian presidentti, joka tällä […]
-
Lightning Labs keräsi $70M rahoitusta Taro-protokollan kehitykseen Bitcoinin salamaverkon kehitykseen erikoistunut Lightning Labs on kerännyt 70 miljoonaa dollaria rahoitusta, jotka on tarkoitus käyttää salamaverkon uuden protokollaehdotuksen, Taron, kehitykseen. Rahoituskierrosta johti yritys nimeltä Valor Equity Partners, ja siihen osallistui muun muassa kiistanalaista huomiota nauttineen Robinhoodin toimitusjohtaja. Lightning Labs kehittää lnd:tä, joka on salamaverkon solmun spesifikaation implementaatio. […]
-
Videopelien pelaaminen on ollut vuosia miljoonien ihmisten rakas harrastus. Nyt peli-intoilijat voivat tienata Bitcoinia hauskanpidon ohella vastineeksi pelaamisestaan. Miksi pelaajayhteisö on kuitenkin erittäin vastahakoinen muutokselle, jos he voivat saada harrastuksestaan rahaa? Kuuluuko Bitcoin online-pelaamisen tulevaisuuteen? Moni varmasti muistaa, kuinka lapsena haaveiltiin, että videopelien pelaamisesta voisi joskus saada palkkaa. Nämä olivat aikoja, jolloin PlayStation 2 oli […]
-
Euroopan Unionin parlamentissa on hyväksytty kryptovaluuttoihin liittyvä sääntelykokonaisuus The Markets in Crypto-Assets Regulation (MICA), joka rajoittaa merkittävästi etenkin yksityisten kryptovaluuttalompakkopalveluiden toimintaa sekä lisää toimialan sääntelyä. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kryptovarojen markkinoista ja direktiivin (EU) 2019/1937 muuttamisesta (COM/2020/593) eli MiCA on osa digitaalisen rahoituksen toimenpidepakettia, jolla pyritään edistämään ja tukemaan mahdollisuuksia, joita digitaalinen rahoitus tarjoaa […]
-
Osakemarkkinoiden ja kryptovaluuttamarkkinoiden eroavaisuudet Osakemarkkinat ovat olleet olemassa satoja vuosia. Kryptovaluuttamarkkinat ovat olleet olemassa noin vuosikymmenen verran. Näin ollen markkinoita on monesti vaikea verrata toisiinsa. Tehtävä ei ole kuitenkaan täysin mahdoton. Tässä artikkelissa katsotaan perusasiat markkinoiden eroavaisuuksista, jotta tilanne ainakin hieman selkeytyisi. Mitä yhteistä? Yhteistä osakemarkkinoilla ja kryptovaluuttamarkkinoilla on nykyään paljon. Esimerkiksi helppo pääsy markkinapaikalle […]
-
Ennen kuin sijoittajana lähtee sijoittamaan kryptovaluuttoihin kannattaa aina selvittää mihin on sijoittamassa. Tämä selvitystyö voi kuulostaa tylsältä ja työläältä, mutta sitä kannattaa tehdä, koska aihe ei ole aivan sieltä yksinkertaisimmasta päästä. Esimerkiksi jos on kiinnostunut selvittämään Bitcoiniin liittyviä mahdollisuuksia sijoitusmarkkinoilla, silloin on ensin hyvä selvittää Bitcoiniin verkon toimintaan liittyvät konkreettiset muuttujat. Muutamat näistä muuttujista liittyvät […]
-
Ukraina lisäämässä kryptovaluuttojen sääntelyä Kryptovaluutat ovat olleet paljon esillä viime viikkoina. Venäjän hyökätessä Ukrainaan 24.2.2022 kryptovaluuttalahjoitukset Ukrainalle ovat lisääntyneet merkittävästi. [1] Ukrainaan on tähän mennessä lahjoitettu 100 miljoonan edestä, josta yli puolet menee Ukrainan valtion kassaan. Sen lisäksi Ukrainan valtio aikoo julkaista NFT (non-fungible token) -taidekokoelman Ukrainan ja Venäjän välisestä sodasta. [2] Tällöin Ukrainan keskuspankki […]
-
Joe Biden allekirjoitti toimeenpanomääräyksenkohdistuen kryptovaluuttoihin Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on allekirjoittanut keskiviikona 09.03. toimeenpanomääräyksenliittyen “digitaalisiin omistuksiin”. Toimeenpanomääräyksen tavoitteena on luoda tilannekuvasektorista ja kartoittaa alaan liittyviä niin kotimaahan kuin maailmantalouteen kohdistuvia riskejä jamahdollisuuksia. Kyseessä ei ole mikään laki, vaan määräys Yhdysvaltain erinäisille hallintoelimilletutkia asiaa ja luoda kokonaisvaltainen raportti. Raportti alkaa toteamuksella, jonka mukaan kryptovaluuttasektori on kasvanut […]
-
”Raha on ehkäpä kaikkien aikojen menestynein tarina. Vaikka sillä ei ole objektiivista arvoa, taitavat tarinankertojat, kuten suuret pankkiirit ja talousministerit kertovat meille erittäin uskottavan tarinan, että sillä on.” –Yuval Noah Harari Yhden Bitcoinin hinta on kirjoitushetkellä noin 35 tuhatta euroa. Kun tutkii Bitcoinin 13-vuotista historiaa, voi hinnassa huomata räjähdysmäisen nousun; vuonna 2009 siitä maksettiin alle […]
-
Lainsäädännön villi viidakko Euroopan parlamentin oli määrä äänestää maanantaina 28.2. uudesta kiistanalaisesta kryptovaluuttalainsäädännöstä. Kiistanalainen toteamus lakiehdotuksessa mahdollistaisi “huomattavan määrän energiaa käyttävät konsensusmekanismit” kieltämisen EU:n alueella. Laki olisi toimeenpantu vuonna 2025. Tämä kohta lakiesityksestä on ainakin toistaiseksi otettu pois ja äänestystä on lykätty. [1] Venäjän invaasion alettua Ukrainaan monet länsimaat ovat yhdessä laittaneet huomattavan määrän pakotteita […]
-
Bitcoinia pidetään yleisesti digitaalisena kultana, mutta onko siitä globaaliksi vaihdannan välineeksi? Vaikka Satoshi Nakamoto kehitti Bitcoinin vuonna 2009 elektroniseksi P2P-rahajärjestelmäksi, jonka avulla varoja voitaisiin siirrellä luotettavasti ilman kolmansia osapuolia, moni uskoo, ettei Bitcoin sovi ollenkaan maksuvälineeksi. Saatat ajatella sen johtuvan Bitcoinin historiallisesta volatiilisuudesta. Se on kuitenkin vain yksi osa totuutta. Suurin este, tai oikeastaan hidaste, […]