Fedin korkopäätös vauhditti Bitcoinin kurssinousua

Bitcoin kurssi nousussa
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed piti keskiviikkona sen kuukausittaisen kokouksensa (FOMC), jossa päätetään mm. tulevan kuukauden ohjauskoroista. Fedin pääjohtaja Jerome Powell odotetusti kertoikin, että se tulee pitämään ohjauskoron ennallaan eli 5,25–5,50 %:n tasolla.

Niin osakemarkkinat kuin myös kryptovaluutat reagoivat positiivisesti tähän korkopäätökseen. Maailman seuratuin pörssi USA:n S&P 500 on ollut viikon aikana 4 %:n nousussa. Bitcoin puolestaan reagoi Fedin tulevaan päätökseen n. 5 %:n nousulla. Bitcoinin (BTC) kurssi nousi ennen korkopäätöstä 35 440 $:n tasolle (33 480 euroa), joka on samalla bitcoinin tämän vuoden korkein pörssinoteeraus.

Korkopäätös ei siten ollut markkinoille yllätys. Analyytikot selittävätkin bitcoinin kurssinousun ennen korkopäätöstä johtuneen siitä, että korot tultaisiin pitämään ennallaan. Bitcoinin kurssin volatiliteetti (hinnan vaihtelu) on ollut historiallisesti hyvin voimakasta ennen Fedin korkopäätöstä, joten tästä syystä Fedin kuukausitapaamisia ennen ja niiden jälkeen bitcoinin hinta monesti joko merkittävästi nousee tai laskee.

Tämä tietenkin johtuu siitä, että markkinoiden mukaan Fedin korkopolitiikalla on ollut ajoittain tärkeä merkitys bitcoinin hinnanmuodostuksessa. Fed on nostanut korkojaan viimeisten pari vuoden (maaliskuusta 2022 lähtien) aikana jo 0,25–0,50 %:n tasolta aina 5,25–5,50 %:n tasolle. FED ei ole koskaan nostanut korkoja yhtä nopeasti.

Fedin koronnostoilla on ollut tarkoituksena hillitä viime vuosien erittäin korkeaa inflaatiota. Viime vuoden 2022 aikana inflaatio oli niin Euroopassa kuin myös USA:ssa väliaikaisesti jopa yli 10 %:n tasolla, joka on vaikuttanut kuluttajien ostokäyttäytymiseen erittäin negatiivisesti. Myös euroalueella korkoja on nostettu 0,25 %:sta (heinäkuu 2022) aina 4,5 %:n tasolle.

Koronnostoilla inflaatio on laskenut Euroopassa jo alle 3 %:n ja USA:ssa alle 4 %:n, joten keskuspankit voivat pitää tästä syystä tämän vuoden aikana toteutettua korkopolitiikkaa onnistuneena.

Samalla aikavälillä Bitcoinin hinta on laskenut 48 000 $:sta asti aina 15 500 $:n, kunnes se alkoi nousemaan vuoden 2022 lopussa nykyiselle hintatasolle.

Tästä ei tietenkään pitää vetää sellaisia johtopäätöksiä, että Fedin korkopolitiikka määrittäisi bitcoinin hinnan. Ennemminkin tässä voisi ajatella niin, että koko Bitcoinin taustalla olevalle infrastruktuurille (kuten esimerkiksi Bitcoin-louhinnalle), joka tarvitsee lainarahaa rahoittaakseen toimintansa, korkeilla koroilla on merkittävä vaikutus.

Jatkon suhteen markkinoilla ollaan kuitenkin varovaisen optimistisia. Treidausyhtiö Finery Marketsin Konstantin Shulgan mukaan Bitcoinin hinnan nousu kertoo markkinoiden optimistisesta suhtautumisesta Bitcoinin pitkän aikavälin näkymiin.

Shulga kuitenkin kehottaa varovaisuuteen lyhyellä aikavälillä, koska bitcoinin hinnan volatiliteetti-indikaattoreiden mukaan hinnan nousu on osoittanut tällä hetkellä jo rauhoittumisen merkkejä.


Bitcoin täytti 15 vuotta

Nimimerkki Satoshi Nakamoton kirjoittama Bitcoinin white paper täytti kuluvalla viikolla 15 vuotta (alkuperäinen julkaisupäivä 31.10.2008). Kryptovaluuttayhteisö on juhlistanut maailman ensimmäistä ja kaikkein suosituinta kryptovaluuttaa Bitcoinia ympäri maailman.

White paperilla tarkoitetaan kuvausta jonkin ongelman ratkaisemisesta. Bitcoinin white paper tarjosi aikanaan ratkaisun vuoden 2008 finanssikriisin luomaan ongelmaan, jossa koko maailman talous oli liian riippuvainen kolmannesta osapuolesta eli pankkijärjestelmästä.

Hajautettuna vertaisverkkona Bitcoinin yhtenä keskeisenä tavoitteena on tarjota turvallinen ja kestävä pohja uudenlaiselle talousjärjestelmälle, jossa muutama toimija ei pystyisi kontrolloimaan Bitcoinia tai sen toimintaa. Bitcoinin white paper on luettavissa myös suomeksi. Bitcoin: Sähköinen käteisjärjestelmä vertaisverkossa.

Bitcoinin merkkipäivänä ja sen jälkeen on tapahtunut myös merkittäviä tapahtumia markkinoilla. Maailman suurimmat bitcoin-omistukset omistava yritys, MicroStrategy, hankki 155 bitcoinia 5,3 $ miljoonalla. Yhtiön bitcoin-omistukset (158 400 bitcoinia) ovat nyt 5,4 $ miljardin arvoiset. MicroStrategyn perusti Michael Saylor, joka toimii nykyisin yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Vaikka Bitcoineille on kysyntää niin tällä hetkellä niiden tarjonta on hyvin rajallista. Bitcoin-asiantuntija Dylan LeClairin mukaan viimeisen kolmen kuukauden aikana Bitcoinin tarjonnasta 88,5 % ei ole liikkunut mihinkään eli lähes 90 % bitcoinien omistajista ei ole myynyt omistuksiaan.

Jos tällainen trendi jatkuu, tarkoittaa se sitä, että bitcoinien kysynnän noustessa bitcoineja ei vain riitä kaikille halukkaille. Tämä yleensä tarkoittaa sitä, että omaisuuslajin hinta nousee.

Lohkoketjudatayhtiö Glassnoden mukaan puolestaan koskaan aikaisemmin ei ole ollut yhtä paljon voitollisia bitcoin-osoitteita (bitcoin-lompakoiden määrä) kuin nyt. Tällä hetkellä voitollisia bitcoin-osoitteita on 39,1 miljoonaa kappaletta. Edellinen ennätys saavutettiin marraskuussa 2021, jolloin voitollisia osoitteita oli 38,1 miljoonaa kappaletta.

Puolestaan tappiolla olevien bitcoin-osoitteiden määrä oli 9 miljoonaa kappaletta. Viime vuonna saavutettiin huiput tappiolla olevien bitcoin-osoitteiden määrässä, joka oli FTX:n romahtaessa 20 miljoonaa osoitetta.

Talousmediayhtiö Real Visionin perustaja ja toimitusjohtaja Raoul Palin mukaan bitcoinin hinta tulisi nousemaan, mikäli rahan M2-rahan tarjontaa markkinoilla lisätään. Historiallisesti M2-tarjonnan lisääntyessä bitcoinin hinta on noussut. M2-rahan määrä markkinoilla on noussut koko vuoden 2023, jolloin myös bitcoinin hinta on noussut samalla.

M1-raha käsittää likvideimmän rahan eli käteisen ja heti nostettavat pankkitalletukset. Puolestaan M2 kattaa M1:n + pitempiaikaiset talletukset (max 2 vuoden määräaikaistilit).


Valamiehistö on todennut FTX:n perustajan Sam Bankman-Friedin syylliseksi seitsemään rikokseen

Viime vuonna 2022 syksyllä konkurssiin ajautuneen FTX-kryptovaluuttapörssin perustaja Sam Bankman-Fried on joutumassa pitkäksi aikaa vankeuteen. New Yorkin eteläisen piirioikeuden valamiehistön mukaan Bankman-Fried on syyllinen seitsemään eri rikokseen.

Valamiehistö luki Bankman-Friedin syyksi kaksi verkkopetosta, verkkopetoksen salaliitosta (useampi kuin yksi henkilö tekevät yhteistuumin verkkopetoksen), yhden arvopaperirikoksen, yhden hyödykepetoksen salaliitosta (useampi kuin yksi henkilö tekevät yhteistuumin hyödykepetoksen) ja yhden rahanpesusta.

Jokaisesta teosta maksimirangaistus on 20 vuotta vankeutta. Puolestaan minimirangaistus on jokaisesta teosta 5 vuotta vankeutta. FTX:n oikeustapaus on samalla yksi USA:n historian suurimmista petosoikeudenkäynneistä.

SBF:n (Sam Bankman-Friedin) osalta rikostuomio on hyvin todennäköinen, sillä hänen entiset työntekijänsä ja liikekumppanit (rikoskumppanit) todistivat oikeudessa häntä vastaan. FTX:n taustayhtiö Alamedan toimitusjohtaja Caroline Ellison, toinen FTX:n perustaja Gary Wang ja FTX:n tekninen johtaja Nishad Singh ovat jo myöntäneet syyllisyytensä rikoksiin, joten myös SBF:n syyllisyyttä rikoksiin pidetään lähes varmana.

Bankman-Fried ei ole kuitenkaan myöntänyt syyllisyyttään rikoksiin. Hän on syyttänyt niin Ellisonia kuin myös Wangia kyseisistä rikoksista, koska SBF:n mukaan hän itse ei ole ollut mukana merkittäviä päätöksiä tehtäessä. Bankman-Friedin mukaan FTX:n kaatuminen johtui vain suuresta määrästä virheitä, jotka eivät hänen mukaansa kuitenkaan olleet rikoksia.

FTX:n tapausta on käsitelty mediassa paljon viimeisen vuoden aikana. Tämä on johtunut hyvin pitkälti siitä, että FTX:n, Alamedan ja SBF:n rikosvyyhti on ollut todella merkittävä. Myös rikostentekotavat ovat olleet poikkeuksellisen röyhkeitä, joten tästä syystä mediasirkus asian ympärillä on vellonut vilkkaana.

New Yorkin eteläisen piirioikeuden tuomari, Lewis Kaplan lukee lopullisen tuomion 28.3.2023. Tässä tulee kuitenkin huomata se, että tuomari rikosasiassa ei ole sidottu yleensä maallikoista muodostuva valamiehistön näkemykseen syyllisyydestä.

Kuitenkin rikosoikeudenkäynneissä valamiehistön näkemykset tuomioista monesti myös käytännössä toteutuvat etenkin tällaisissa tapauksissa, joissa niin todistusaineistoa syytettyä vastaan on paljon kuin myös uskottavien todistajien määrä on merkittävä.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *