Vähittäiskauppajätti Pick n Pay: Ostokset voi jatkossa maksaa bitcoineilla

Bitcoin Etelä-Afrikassa
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Pick n Payn liikkeissä voi jatkossa maksaa ostoksensa bitcoineilla. Pick n Pay on Etelä-Afrikan yksi suurimmista vähittäiskauppaketjuista. Sillä on tällä hetkellä 16 %:n markkinaosuus maan ruoka- ja päivittäistavarakaupasta.

Pick n Pay pyörittää Etelä-Afrikassa yhteensä lähes 2000 myymälää, joissa kaikissa on jatkossa mahdollisuus maksaa ostokset bitcoineilla. Aikaisemmin marraskuussa 2022 yhtiö teki pilottijakson 39:ssä myymälässä, jonka jälkeen yhtiö on nyt valmis ottamaan bitcoin-maksut käyttöön kaikissa sen liikkeissä. Kokeilun aikana Pick n Pay testasi myös salamaverkkomaksuja. Ostokset olivat jo kokeilujakson aikana toteutettavissa niin Bitcoinilla kuin myös salamaverkkolompakoiden avulla.

Pick n Pay:n mukaan: ”Kryptovaluuttoja käyttävät yhä enemmän sellaiset henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää perinteisen pankkijärjestelmän palveluita tai sellaiset henkilöt, jotka haluavat maksaa ja vaihtaa rahaa halvemmalla ja todella kätevällä tavalla. Monet yritykset vastaavat tähän hyväksymällä Bitcoinin.”

Bitcoineilla voi jatkossa maksaa niin sähkölaskuja, digipalveluiden keskusteluaikaa, elokuva- ja bussilippuja sekä kunnallisia maksuja. Pick n Pay perii asiakkailtaan maksuista 0,7 sentin (Etelä-Afrikan randi) kulun, joka on euroissa n. 37 senttiä.

Pick n Pay: ”Maksutapahtuma on yhtä helppoa ja turvallista kuin pankki- tai luottokortilla maksaminen. Asiakkaat skannaavat QR-koodin sovelluksesta ja hyväksyvät randin muuntokurssin älypuhelimella tapahtumahetkellä.”

Bitcoin-maksujen yleistymisen odotetaan jatkuvan Etelä-Afrikassa, jolloin jatkossa yhä useampi tavallinen kuluttaja voi hyväksyä bitcoinin maksuvälineenä. Etelä-Afrikassa asuu yhteensä n. 59 miljoonaa ihmistä. Maa on väkiluvultaan viidenneksi suurin Afrikan mantereella.

Etelä-Afrikassa kryptovaluuttoja omistetaan suhteellisesti hyvin paljon. Triple A:n mukaan maan asukkaista 9,4 % omistaa kryptovaluuttoja, joka on n. 5,8 miljoonaa ihmistä. Kryptovaluuttojen omistajat ovat pääosin keskiluokkaa tai tulotasoltaan sitä alempaa väestöryhmää. Kryptovaluuttoja omistavien henkilöiden tulotaso on n. 24 000 e/vuodessa (450 000 etelä-afrikan randia) tai sitä vähemmän.

Kryptovaluuttoja omistavat Etelä-Afrikassa pääosin 18–44-vuotiaat. 77 % kryptovaluuttojen omistajista kuului tähän ikäryhmään. Kryptovaluuttoja omistavat pääosin koulutetut: kandidaatin tutkinto heistä on 46 %:lla.

Bitcoin on suosituin kryptovaluutta: 77 % eteläafrikkalaisista kryptovaluuttojen omistajista oli sijoittanut Bitcoiniin. Ethereumiin oli sijoittanut 45 %.

SEC: LBRY (LBC)-tokenit eivät ole arvopapereita

Yhdysvaltain pörssi- ja arvopaperikomissio SEC ja lohkoketjupohjainen tiedostonjako- ja maksuverkko LBRY ovat käyneet oikeutta liittyen siihen, että ovatko LBRY:n LBRY Credits (LBC) tokenit arvopapereita. SEC oli alun perin sitä mieltä, että LBRY Credits -tokenit ovat arvopapereita. LBRY oli sen sijaan sitä mieltä, että LBC-tokenit eivät ole arvopapereita.

Ratkaisu asiasta saatiin 30.1.2023. SEC on nyt kuitenkin joutunut myöntämään, että nämä kyseiset LBC-tokenit eivät ole arvopapereita. Kryptoyhteisö on ottanut tämän uutisen vastaan riemuiten, sillä tokenien määrittely arvopapereiksi olisi kohdistanut tokenien liikkeeseen laskijoita kohtaan merkittävästi enemmän sääntelyä ja valvontaa. Mutta nyt SEC ei pääse kohdistamaan arvopapereita koskevaa sääntelyään ainakaan LBC-tokeneita kohtaan.

Asiassa kyse oli siitä, että kun LBC-tokenit, myydään jälkimarkkinalla silloin SEC:n mukaan kyse olisi ollut sijoitussopimuksen (investment contract) eli arvopaperin luovutuksesta. Mikäli SEC kanta asiassa olisi voittanut, silloin LBC-tokenit olisivat arvopapereina kuuluneet SEC:n valvonnan alaisuuteen. Nyt kuitenkin SEC joutui pyörtämään oman kantansa asiaan.

Oikeuden mukaan LBC-tokenit ovat arvopapereita kuluttajille kohdistetun suoramyynnin (direct sale) osalta, mutta jälkimarkkinalla LBC-tokenit eivät ole arvopapereita. Suoramyynti on kyseessä esimerkiksi julkisessa kolikoiden liikkeeseen laskussa (ICO, initial con offering), mutta jälkimarkkinalla tapahtuva myynti ei ole suoramyyntiä kuluttajille.

Tämän tuomion takia monet kryptoyhteisössä ovat hyvin toiveikkaita myös siitä, että hieman vastaavantyyppisessä oikeustapauksessa SEC:n ja Ripple Labsin välillä saatettaisiin päätyä vastaavanlaiseen tulkintaan. SEC:n ja Ripplen välisessä oikeusriidassa kyse on Ripple XRP -tokenin määrittelystä. SEC:n mukaan XRP-tokeni on arvopaperi. Ripplen mukaan taas XRP-tokeni ei ole arvopaperi.

Yhdysvaltalaisessa oikeusjärjestelmässä oikeuskäytännöllä on tunnetusti hyvin ratkaiseva merkitys. Jos LBRY:n tokenin määrittelyä koskevia perusteluja (ratio decidendi) voidaan käyttää hyväksi myös SEC:n ja Ripplen oikeustapauksessa, silloin olisi mahdollista, että myöskään XRP-tokenia ei tulkittaisi arvopaperiksi.

Se kuitenkin tarkoittaisi samalla todennäköisesti myös sitä, että LBRY-tokenien ja XRP-tokenin, tulisi olla ominaisuuksiltaan riittävän samanlaisia, jotta näitä perusteluja voitaisiin hyödyntää koskemaan myös XRP-tokenia.

Tässä nyt ratkaistussa tapauksessa olennaista Ripplen kannalta on se seikka, että LBRY ei ole järjestänyt julkista kolikoiden liikkeeseen laskua (ICO), joten suoramyyntiä kuluttajille ei tapahtunut. Ripplen mukaan hekään eivät ole järjestäneet ICO:a, joten yhtymäkohtia asiassa LBRY:n tapaukseen on olemassa.

Lue lisää: Ripple oikeudenkäyntiMastercard ja Binance tarjoavat prepaid-kryptomaksukortteja Brasiliassa

Yksi maailman suurimmista luottokorttiyhtiöistä Mastercard ja maailman suurin kryptovaluuttapörssi Binance ovat alkaneet tarjoamaan prepaid-kryptomaksukortteja Brasiliassa. Maksukortti on nimeltään Binance Card. Kortti on tarkoitus ottaa käyttöön parin seuraavaan viikon aikana.

Binance-maksukortti (Binance Card) on aikaisemmin ollut käytössä myös Argentiinassa. Binance Card on ollut käytössä myös useammassa Euroopan maassa. Maksukortti on tällä hetkellä ns. beta-testausvaiheessa, jolla tarkoitetaan käytännön tilanteiden testausta ennen kuin maksukortti otetaan virallisesti käyttöön.

Binance-kortilla niin entiset kuin uudetkin Binancen käyttäjät pystyvät tekemään Brasiliassa ostoksia ja maksamaan laskuja Mastercard-kauppiaiden liikkeissä. Kortin käyttämiseen tarvitaan brasilialainen henkilötunnus. Binance ilmoittaa perivänsä 0,9 %:n siirtokorvauksen kortin käyttämisestä.

Sen lisäksi kortilla on mahdollista saada 8 %:n cashback tietyn eritellyn kategorian ostoksista. Sen lisäksi Binancen mukaan kortilla tehtävistä automaattinostoista ei peritä korvausta.

Brasilia on Etelä-Amerikan suurin talousalue, jossa asuu tällä hetkellä 214 miljoonaa ihmistä. Triple A:n mukaan 4,9 % brasilialaisista omistaa kryptovaluuttoja, joka tarkoittaa n. 10 miljoonaa brasilialaista. Brasiliassa on tällä hetkellä lukumäärällisesti maailman viidenneksi eniten kryptovaluuttojen omistajia.

Brasiliassa kryptovaluuttojen käyttäjistä 92 % on miehiä. 40 % kryptovaluuttojen käyttäjistä on iältään 20–25-vuotiaita. 20 % kryptovaluuttojen käyttäjistä on iältään 26–30-vuotiaita. Toiset 20 % käyttäjistä ovat taas 21–40-vuotiaita. Kryptovaluuttojen käyttäjät ovat siten Brasiliassa pääosin nuorempia miehiä.

Yksi syy kryptovaluuttojen suosiolle Brasiliassa on todennäköisesti maan korkea inflaatio. Maan virallinen inflaatio on 9,28 % (vuotuinen inflaatio). Maan viimeaikaiset levottomuudet sekä Brasilian uuden presidentin Luiz Inacio Lula da Silvan suunnitelmat valtion talouden menojen lisäämiseksi ovat myös lisänneet pelkoja inflaation kiristymisestä.

Maan keskuspankki on puolestaan nostanut ohjauskoron 13,75 %:n, joka ei ole sekään pystynyt hillitsemään inflaation kiihtymistä. Presidentti Lula kuitenkin pitää tätä ohjauskorkoa liian tiukkana maan taloudelle ja hän haluaisi keskuspankin laskevan ohjauskorkoa.

Latinalainen Amerikka näyttää olevan hyvin houkutteleva ympäristö kryptotoimijoille. Sen lisäksi Argentiinan väestöstä 4 %, kolumbialaisista 7,7 % ja meksikolaisista 5,9 % Tripla A:n mukaan omistaa kryptovaluuttoja, joten potentiaalia Latinaisessa Amerikassa kasvulle on vielä paljon.Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *