USA:n viranomaiset syyttävät kryptopörssi Bitzlatoa 700 $ miljoonan rahanpesusta

Kryptouutiset
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Yhdysvaltain oikeusministeriö ja valtiovarainministeriö syyttävät kryptovaluuttapörssi Bitzlatoa rahanpesusta. Varojen arvo on viranomaisten mukaan yli 700 $ miljoonaa. Sen lisäksi Bitzlatoa syytetään myös Venäjään kohdistettujen sanktioiden kiertämisestä.

USA:n viranomaiset ovat pidättäneet Bitzlaton perustajan venäläisen Anatoly Legkodymovin Miamissa epäiltynä rahanpesusta. USA:n oikeusministeriön mukaan laittomasti hankittuja varoja on siirretty yhteensä yli 700 $ miljoonan arvosta. Asiaan liittyy oikeusministeriön mukaan myös lunnasvarojen siirtoa (ransomware) sekä Venäjän valtiojohtoon liittyvää varojen siirtoa.

USA:n apulaisoikeusministeri Lisa Monacon mukaan: ”Kyse on tähän mennessä kaikkien aikojen suurimmasta Yhdysvaltojen viranomaisten tekemistä vastatoimista, joka liittyy kryptovaluuttoja koskevaan rikollisuuteen.”

Bitzlato on kooltaan pienempi kryptopörssi, jonka kaupankäyntialusta sijaitsee Hongkongissa. Pörssin toiminta on tällä hetkellä suljettu. Apulaisoikeusministeri Monacon mukaan: ”Nyt on aika lopettaa venäläisten rikollisten rahanpesu.”

Tutkinnassa apuna ovat olleet myös Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI, Ranskan viranomaiset sekä Yhdysvaltain valtiovarainministeriö. USA:n valtiovarainministeriön talousrikollisuuden estämiseen keskittynyt FinCEN (Treasury’s Financial Crimes Enforcement Network) on luokitellut jo aiemmin Bitzlaton liiketoiminnan termillä ”ensisijainen rahanpesu” (primary money laundering concern).

FinCEN:n varojen siirtoa luokitus on erittäin merkityksellinen ja se on samalla yksi kaikkein kovimmista rangaistuksista finanssialan toimijalle, koska se yleensä sulkee tällaisen toimijan globaalin finanssijärjestelmän ulkopuolelle.

Mielenkiintoiseksi tapauksessa on myös se, että FinCEN on luokitellut maailman suurimman kryptopörssi Binancen Bitzlaton liiketoiminnallisten vastapuolten joukkoon. FinCEN ei ole kuitenkaan tarkemmin raportoinut Binancen osuutta asiaan.

Kolme suurinta vastapuolta ovat FinCEN:n mukaan Yhdysvaltain sanktiolistalla oleva venäläinen darknet-verkossa verkkokauppa Hydra, suomalainen P2P-bitcoin-vaihtoalusta LocalBitcoins ja venäläinen sijoitusyhtiö The Finiko (jota on epäilty pyramidipelistä). FinCEN tarkentaa, että tutkinnan kohteena ovat toukokuun 2018 ja syyskuun 2022 väliset Bitzlaton tekemät bitcoin-siirrot (FinCEN, Bitzlaton varojen siirtoja koskeva raportti, Imposition of Special Measure Prohibiting the Transmittal of Funds Involving Bitzlato. s. 11–12).

Kaikilla edellä mainituilla kolmella toimijalla on FinCEN:n mukaan ilmeiset liiketoiminnalliset siteet Venäjälle sekä merkittävää liiketoimintaa Venäjällä. FinCEN:n mukaan kaikki toimijat ovat myös olleet Bitzlaton merkittäviä liiketoiminnallisia vastapuolia. FiNCEN myös kyseenalaistaa toimijoiden AML/KYC-menettelyjen sisäisen valvonnan sekä pitää sitä tehottomana ja liian sallivana. LocalBitcoinsin kohdalla FinCEN ei raportissa kuitenkaan yksilöinyt, että mistä näissä epäilyissä tarkalleen on oikein kysymys.

LocalBitcoinsin perustaja sekä aikaisempi toimitusjohtaja ja nykyinen hallituksen jäsen Jeremias Kangas kommentoi asiaa seuraavasti: ”Yleisesti tiedän, että kaikki Venäjän liiketoiminta on ajettu alas viime vuonna ja yleisesti sanktioita ja muita säännöksiä noudatetaan.”

Myös LocalBitcoinsin operatiivinen johto pitää FinCEN:n raportissa esitettyjä väitteitä perusteettomina. Heidän mukaansa LocalBitcoinsilla ei koskaan ole ollut minkäänlaista yhteistyötä tai suhdetta Bitzlaton kanssa. LocalBitcoins on myös noudattanut FinCEN:n ohjeistuksia.

Lokakuun 2022 jälkeen LocalBitcoinsilla ei ole ollut venäläisiä asiakkaita. LocalBitcoins kertoo myös noudattaneensa tarkasti Suomen Finanssivalvonnan KYC-, AML- ja TF-ohjeistuksia sekä Euroopan Unionin sanktiorajoituksia. LocalBitcoins myös tarkentaa, että FinCEN:n mukaan LocalBitcoins on ollut yksi kolmesta eniten Bitzlatoon siirtoja tehneistä (lähetetyt siirrot) kahden muun kolmen kärjessä olleen toimijan ollessa lähinnä darknet-palveluita tai skämmejä.

LocalBitcoins:n PR & Communications Manager Cecilia Alho kommentoi FinCEN:n lausuntoja:

“LocalBitcoins has not had, nor ever has had, any kind of co-operation or relationship with BitZlato. Our understanding is that BitZlato is a peer-to-peer crypto exchange with a focus on Russian markets.

FinCEN’s order basically states that other exchanges should block all transactions with BitZlato, which LocalBitcoins has done.

It is natural that in the past, some of our P2P traders would have also been trading in BitZlato’s P2P market, as many bigger traders trade on several platforms simultaneously. However, based on our data there have practically been no transactions between LocalBitcoins and BitZlato since October 2022, after we stopped serving Russian user accounts and accounts of users residing in Russia.

It is important to note, that FinCEN doesn’t place LocalBitcoins next to “darknet markets or scams’. What they actually say, is that LocalBitcoins has been one of the top three senders to BitZlato, and the other two have been darknet markets or scams.

As publicly noted, since 2019, LocalBitcoins has been regulated by the Finnish Financial Supervisory Authority and is strictly following KYC, AML and TF regulations as well as any sanctions set by the European Union.”

LocalBitcoins PR & Communications Manager Cecilia Alho


Genesis harkitsee hakeutuvansa konkurssiin?

Kryptovaluuttalainapalvelu Genesis Global Capital, joka tunnetaan myös maailman suurimman digitaaliseen omaisuuteen sijoittavan yhdysvaltalaisen pääomasijoitusyhtiö Digital Currency Groupin (DCG) tytäryhtiönä, harkitsee Bloombergin mukaan hakeutumista konkurssiin (bankruptcy filing). Konkurssihakemus saattaa tulla jo tammikuun 2023 aikana eli parissa viikossa.

Genesiksen ongelmat ovat olleet tiedossa jo aiemmin. Genesiksen on epäilty hakeutuvan konkurssimenettelyyn, mikäli se ei saa markkinoilta riittävästi rahoitusta nykyiseen likviditeettivajeeseensa (liquidity crunch). Bloombergin lähteiden mukaan konkurssihakemus voisi tulla jo tällä viikolla.

Viime viikolla Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC ilmoitti, että se on haastanut Genesiksen ja Geminin oikeuteen. Genesistä ja Geminiä syytetään rekisteröimättömien arvopaperien myynnistä.

Yhdysvaltain lainsäädännön mukaan, jos arvopapereita ei ole haettu SEC:n hyväksyntää, silloin arvopaperit ovat SEC:n mukaan rekisteröimättömiä. Tapauksessa on kyse Gemini Earn -kryptovaluuttalainapalvelun kautta tarjotuista lainatuotteista, joiden SEC tulkitsee olevan arvopapereita.

Kaiken lisäksi Genesis ja Gemini ovat julkisesti ottaneet yhteen myös sosiaalisessa mediassa. Geminin perustaja ja toimitusjohtaja Cameron Winklevossin mukaan Genesis on Earn-ohjelman kautta velkaa Geminille yhteensä n. 900 $ miljoonaa. Gemini lainasi Winklevossin mukaan Genesikselle kyseiset varat. DCG puolestaan pitää Winklevossin väitteitä vihamielisinä, valheellisina ja herjaavina.

Genesiksen likviditeettikriisin taustalla epäillään olevan Three Arrows Capitalin (3AC) konkurssi viime kesältä 2022. 3AC oli Genesiksen (Genesis Global Trading) mukaan velkaa heille n. 1,2 $ miljardia. Myöhemmin DCG siirtyi Genesiksen tilalle 3AC:n velkojaksi.

DCG:n toimitusjohtaja Barry Silbertin mukaan 3AC oli Genesikselle velkaa 445,7 $ miljoonaa ja 4550 bitcoinia, joiden arvo oli viime kesänä 2022 n. 78 $ miljoonaa. FTX:n konkurssin jälkeen viime marraskuussa 2022 Genesis jäädytti varojen nostot. Tämän lisäksi Genesiksellä oli varoja FTX:ssä yhteensä 175 $ miljoonan arvosta.

Vasta viime viikolla USA:n viranomaiset olivat alkaneet selvittämään Digital Currency Groupin (DCG) ja sen tytäryhtiöiden toimia. New Yorkin osavaltion oikeusministeriön itäinen piiri (EDNY) ja Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC keskittyivät selvityksessä erityisesti emoyhtiö DCG:n ja sen tytäryhtiö Genesiksen välisiin varojensiirtoihin.

DCG on tällä hetkellä velkaa Genesis Capitalille n. 447,5 $ miljoonaa ja 4550 bitcoinia. Tämä velka erääntyy maksettavaksi toukokuussa 2023. Genesis on puolestaan velkaa n. 1,8 $ miljardia sen omille velkojilleen, joista 900 $ miljoonaa on velkaa kryptopörssi Geminille.

DCG:n tytäryhtiöitä ovat mm. maailman suurin institutionaalinen kryptovaluuttalainapalvelu Genesis, maailman suurin digitaalisen omaisuuden varainhoitaja Grayscale Investments, verkkojulkaisu CoinDesk, louhintapalveluita tarjoava Foundry, kryptopörssi Luno ja pörssialusta TradeBlock.


Venäjä ja Iran suunnittelevat oman vakaavaluutan liikkeeseen laskua

Iranin keskuspankki yhteistyössä Venäjän valtion kanssa suunnittelee laskevansa liikkeeseen vakaavaluutan (stablecoin), jonka hinta olisi kiinnitetty (peg) kullan arvoon. Tarkoituksena on luoda ”Persianlahden alueen oma tokeni”, jota on tarkoitus käyttää maksuvälineenä Iranin ja Venäjän välisessä ulkomaankaupassa.

Näistä suunnitelmista kertoi Venäjän kryptotalouden, tekoälyn ja lohkoketjuyhdistyksen Alexander Brazhnikov. Myös Venäjän parlamentin alahuoneen (valtioduuma) Informaatioteknologian ja viestinnän viestintäpolitiikan komitean jäsen Anton Tkatchev vahvisti, että asiasta on käyty neuvotteluja maiden välillä.

Tkatchevin mukaan kuitenkin asiasta on tarkoitus käydä aktiivista neuvonpitoa valtioiden välillä vasta siihen vaiheessa, kun kryptovaluuttoja koskeva sääntely on kokonaisuudessaan asetettu voimaan.

Venäjä ja Iran ovat molemmat Pohjois-Amerikan ja Euroopan valtioiden tiukkojen sanktioiden alaisia. Muun muassa tästä syystä Venäjä ja Iran pyrkivät kiertämään näitä sanktioita uusilla maksutavoilla samalla lieventäen sanktioiden tehoa.

Kyse on myös kauppasodasta USA:n ja Venäjän, Kiinan, Saudi-Arabian ja Iranin välillä. Edellä mainitut maat ovat myös pyrkimässä eroon mm. Yhdysvaltain dollarimääräisestä kaupasta kuten esimerkiksi öljykaupasta (petrodollari). Kyseessä on siten osa suurempaa taloudellista peliä, joiden yhtenä osana voidaan pitää suunnitelmia kultapohjaisen vakaavaluutan luomisesta.

Tapauksessa mielenkiintoista on se, että mikäli maiden suunnitelmat toteutuvat, samalla saatetaan luoda myös vaihtoehtoinen vakaavaluutta nykyisille vakaavaluutoille. Nykyisin kaikkien suurimmat ja ”vakaimmat” vakaavaluutat kuten Tether (USDT), USD Coin (USDC) ja Binance USD (BUSD) ovat sidottuja Yhdysvaltain dollarin arvoon.

Venäjän ja Iranin välit Yhdysvaltojen kanssa ovat kuitenkin tunnetusti hyvin viileät, joten USA:n dollaripohjaisten vakaavaluuttojen käyttö ei välttämättä ole Venäjälle ja Iranille vaihtoehto. Sanktioiden johdosta myös FIAT-pohjaisten valuuttojen kuten dollarin ja euron, Venäjän ruplan ja Iranin rialin käyttäminen voi olla Venäjälle ja Iranille haastavampaa. Näin ollen maat pohtivat vakaavaluutan käyttöönottoa kaupanvälineenä.

Iran ja Venäjä ovat ottaneet askelia kryptovaluuttojen laajempaa käyttöönottoa kohti. Esimerkiksi elokuussa 2022 Iran hankki kryptovaluutoilla öljyä 10 miljoonan Yhdysvaltain dollarin arvosta. Samaan aikaan Venäjä puolestaan suunnitteli laillistavansa kryptovaluuttojen käytön ulkomaankaupassa maksuvälineinä.

Venäjällä kryptovaluuttalainsäädännön käsittelyä on kuitenkin lykätty jo useampaan kertaan, mutta duuman mukaan kryptovaluuttalainsäädäntö on tarkoitus hyväksyä Venäjällä voimaan vuoden 2023 aikana.

Tulee kuitenkin muistaa, että maat eivät ole avoimesti kuitenkaan kryptovaluuttamyönteisiä, sillä kryptovaluutoilla kuten bitcoinilla ja vakaavaluutoilla kuten Tetherillä maksaminen on tavallisille kansalaisille vielä kiellettyä.

Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille



Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *