Lainapalvelut pakkotilanteissa — 3AC selvitystilaan ja Vauld suurissa vaikeuksissa

Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


3AC selvitystilaan

Kryptovaluuttamarkkinoilla myrskyää edelleen. Markkinoilla on ollut myös epäilyjä kryptovaluuttamarkkinoiden yleisestä yield farmingiin kohdistuvasta järjestelmällisestä luottokriisistä, joka nyt on alkanut tämän kevään ja kesän aikana paljastumaan.

Viime kuukausina niin Terran (Lunan) kuin myös Celsiuksen romahdukset ovat herättäneet paljon huomiota. Kesäkuussa 2022 alkoivat huhut liikkua puolestaan 3AC:n romahduksesta.  3AC:n romahduksella on myös yhteys Terran algoritmiseen tasapainovaluutta TerraUSD:n ja sisartokeni Lunaan. 3AC:lla oli omistuksessaan LUNA Classic-tokenia (LUNC) 670 $ miljoonan arvosta, jonka arvo on pudonnut jo 560 $ miljoonaan.

Nyt Britannian Neitsyt saarten oikeus on määrännyt kryptovaluuttahedgerahasto 3 Arrows Capital (3AC) selvitystilaan. Viime torstaina BlockFi haki 1,3 $ miljardin lainansa likvidointia 3AC:ltä. Myös markkinatakaaja Genesikselle on aiheutunut satojen miljoonien tappiot. Velkojien joukossa on myös kryptovaluuttapörssi Blockchain.com, steikkausyhtiö Finblox sekä johdannaispalvelu Deribit ja lainapalvelu Voyager Digital, jolle 3 AC on velkaa 350 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Voyager on jo ilmoittanut tällä viikolla ajautuneensa konkurssiin.

Blockchain.com kommentoi asiaa seuraavasti:” Uskomme, että Three Arrows Capital huijasi koko kryptotoimialaa ja aiomme saattaa heidät lain mukaan täysimääräisesti vastuuseen heidän teoistaan. Olemme hakeneet 3AC:n maailmanlaajuisen omaisuuden välitöntä likvidointia.”

Tämän lisäksi 3AC on myös Singaporen viranomaisten hampaissa, Singaporen rahamarkkinavalvojan mukaan 3AC on toimittanut vääriä ja harhaanjohtavia tietoja viranomaiselle. Sen lisäksi 3AC on ylittänyt myös sijoitettavan varallisuuden (AUM) määrää koskevat määräykset Singaporessa.

Konsulttiyhtiö Teneo Restructuring on nyt palkattu hoitamaan tätä likvidaatioprosessia. Tässä prosessissa Teneo myy 3AC:n varat. Sen jälkeen Tenoa julkaisee nettisivuilla ohjeet, kuinka 3AC:n velkojat voivat tehdä vaateita 3AC:ta kohtaan.

3AC on nyt määrätty selvitystilaan ja vaikka 3AC on hakenut myös USA:sta suojaa velkojia vastaan (Bankruptcy Code), Peckshieldin tilin mukaan epäillään, että 3AC on pystynyt tästäkin huolimatta liikuttelemaan varojaan kymmenien miljoonien Yhdysvaltain dollarien arvosta kryptovaluuttapörssi KuCoiniin.

Vauld vaikeuksissa

Singaporelainen kryptovaluuttapörssi Vauld on keskeyttänyt alustallaan kaikki nostot, talletukset sekä myös alustalla käytävän kaupankäynnin. Vauldin asiakkaat ovat koettaneet nostaa 197,7 $ miljoonan arvosta varoja 12.6.2022 lähtien siinä kuitenkaan onnistumatta.

Vauldilla oli vielä toukokuussa sijoittettavaa varallisuutta hallussaan yli miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta. 16.6.2022 yhtiö ilmoitti, että se jatkaa toimintaansa normaalisti. Puolestaan heinäkuun alussa 18 päivää tästä edellisestä ilmoituksesta yhtiö ilmoitti, että se alkaakin uudelleen organisoida toimintaansa. Uudelleen organisointi tarkoitti, että he irtisanoivat 30 % työvoimastaan.

Viime vuonna Vauld ylpeänä maksoi kaksinumeroisia korkoprosentteja asiakkailleen mm. tasapainovaluutta Tetheristä sekä DAI:sta. Bitcoinin korkoprosentti oli sekin yli 7 %. Omien kryptovaluuttojen lainaamisessa Vauldille oli kuitenkin se riski, että vaikka Vauld maksoi asiakkailleen erittäin hyvää korkotuottoa, samalla kryptovaluutat todellisuudessa siirtyivät Vauldin hallintaan ja myöhemmin omistukseen, koska käyttäjät eivät saaneet nostettua kryptovaluuttoja tileiltään ulos.

Vauldin toimitusjohtaja Darshan Bathija kommentoi asiaa näin: “Tämä johtuu monesta tekijästä kuten epävakaasta markkinatilanteesta, keskeisten liikekumppaneiden taloudellisista vaikeuksista, jotka puolestaan vaikuttavat väistämättä myös meihin”.

Vauldin onnistumiseksi voidaan laskea se, että se sai kasvatettua sen sijoitettavan varallisuuden (AUM) määrää muutamassa vuodessa 40-kertaiseksi sekä sen käyttäjämäärää 40-kertaiseksi, joista suurin osa (20 %) oli intialaisia. Yhtiön pääliiketoiminta ei kuitenkaan ollut kryptovaluuttakaupankäynnistä saatavat tuotot vaan lainoista saatavat korkotuotot. Vauld myös lainasi hallussaan olevia kryptovaluuttoja korkotuottoa vastaan.

Vauld kuitenkin ajautui kriisiin siinä vaiheessa, kun suuri määrä kryptovaluuttasijoittajia alkoi kryptovaluuttojen arvon laskiessa vaatimaan lainaamiaan kryptovaluuttoja takaisin. Lontoolainen lainapalvelu Nexo on kuitenkin nyt tarjoutunut ostamaan koko Vauldin osakekannan, joten nähtäväksi jää auttaako tämä Vauldin tilannetta.

Bitcoinin omistajat vuonna 2022

Vaikka Bitcoinin lohkoketju on julkinen eli Bitcoin-tilien omistukset ja tilisiirrot näkyvät julkisesti kaikille, se ei kuitenkaan tarkoita, että tiedettäisiin varmasti ketkä Bitcoineja omistavat. Tämä johtuu siitä, että Bitcoin-omistukset on pseudonymisoitu eli bitcoineilla tehtävät siirrot ja tilien saldot ovat julkisia mutta omistajatiedot eivät ole.

Asiaan liittyen on tehty kuitenkin tutkimusta. Taustatietona tulee muistaa, kuinka Bitcoineja on olemassa vain 21 miljoonaa kappaletta. Lohkoketjuja tutkivan Chainalysisin johtajaja Kim Grauerin mukaan näistä 21 miljoonasta Bitcoinista n. 3,7 miljoonaa Bitcoinia on jo kadotettu. Tämä tarkoittaa, että 21 miljoonan bitcoinin tarjonta on vuosien varrella vähentynyt entisestään.

1. Yksityisomistus

BitcoinInfoChartsin mukaan suurimmat (100 000–1 000 000) bitcoin-omistukset kuuluvat viidelle tilille, joista neljää tiliä hallinnoi kryptovaluuttapörssi. Yksittäisten henkilöiden osalta on vaikea tehdä johtopäätöksiä kuka omistaa eniten. Markkinalegendan mukaan suurin omistus kuuluisi Bitcoinin kehittäjälle Satoshi Nakamotolle, jonka henkilöllisyyttä ei ole vielä pystytty varmistamaan. Satoshi Nakamoton omistuksen on arvioitu olevan 1,1 miljoonaa bitcoinia.

Kryptovaluuttapörssi Binance toimitusjohtaja Changpeng Zhaon 96 $ miljardin varallisuudesta suuren osa on arveltu olevan bitcoin-omistuksia. Sijoittajaveljesten Tyler ja Cameron Winklevossin Bitcoin-omistusten on taas arveltu olevan 1 % kaikista Bitcoineista.

Muista yksityishenkilöistä pääomasijoittaja Tim Draperillä on ollut ainakin 30 000 Bitcoinia omistuksessaan, jotka hän hankki Silk Road -huutokaupasta vuonna 2014. Muita yksityisomistajia todennäköisesti ovat FTX:n toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried, Digital Currency Groupin toimitusjohtaja Barry Silbert, MicroStrategyn toimitusjohtaja Michael Saylor ja Coinbasen toimitusjohtaja Brian Armstrong.

2. Yritykset

Yrityksistä suurimmat bitcoin-omistukset ovat business intelligence-palveluita, mobiiliohjelmistoja ja pilvipalveluita tarjoavalla MicroStrategylla, jolla on omistuksessaan 129 218 Bitcoinia.

Maailman rikkaimman miehen Elon Muskin johtaman sähköautovalmistaja Teslan Bitcoin-omistukset ovat 43 200 bitcoinia. Bitcoin Treasuriesin mukaan muista julkisesti noteeratuista yhtiöistä Core Scientific, BTC Miner Marathon Digital Holdings, Square, Coinbase ja Galaxy Digital omistivat Bitcoineja. Julkisesti noteeratut yhtiöt omistavat yhteensä 268 271 bitcoinia, joka on 1,27 % kaikista Bitcoineista maailmassa.

Yksityisistä yrityksistä suurimmat omistajat ovat EOSIS Software Block.One, jolla on omistuksessaan 140 000 Bitcoinia. Tezos Foundationilla puolestaan on omistuksessaan 17 500 Bitcoinia ja Stone Ridge Holdings Groupilla 10 000 Bitcoinia. Mass Mutual sen sijaan omistaa 3 500 Bitcoinia. Yksityisyrityksillä on omistuksessaan 202 068 Bitcoinia.

3. Rahastot

Rahastojen kautta sijoittajat pystyvät sijoittamaan kryptovaluuttoihin ilman, että heidän tarvitsee itse omistaa kryptovaluuttoja. Suurimmat bitcoinsalkut ovat Grayscale Bitcoin Trustilla, jolla on omistuksessaan 643 572 Bitcoinia. Tämä on yhteensä 3 % kaikista Bitcoineista. Toiseksi suurimmat bitcoin-omistukset ovat puolestaan CoinSharesilla, jolla on 42 980 Bitcoinia omistuksessaan.

Indeksiosuusrahastoista (ETF:t) suurimmat Bitcoin-omistukset ovat Purpose Bitcoin ETF:llä, jolla on omistuksessaan n. 23 307 Bitcoinia. Toisiksi suurimmat ETF-omistukset taas ovat 3iQ’s CoinShares Bitcoin ETF:llä, jolla on salkussaan 12 115 Bitcoinia.

4. Valtiot

Valtio-omistajista suurimman Bitcoinsalkun omaa El Salvador, jolla on omistuksessaan 2 301 Bitcoinia. Suomen valtion Bitcoin-omistukset olivat vielä 2022 keväällä 1981 Bitcoinia, mutta nämä Suomen Tullin hallussa olevat Bitcoinit ovat kuitenkin olleet myynnissä alkukesästä 2022 saakka. Tullin Bitcoinien myynnistä vastasivat kaksi suomalaista digitaalisten valuuttojen palveluntarjoajaa Coinmotion ja Tessaract.

Kryptosijoittajat hodlaavat

Appionion tekemän tutkimuksen mukaan kryptovaluuttoihin sijoittaneista 55 % ei tällä hetkellä myy sijoituksiaan vaan he holdaavat eli hodlaavat sijoituksiaan. Nämä sijoittajat eivät siis myy vaikka kryptovaluuttamarkkinoilla rytisee. Tutkimuksen mukaan vain 8 % myy kryptovaluuttasijoituksiaan.

Tutkimuksen muita havaintoja oli, että amerikkalaisista sijoittajista 33 % oli sijoittanut kryptovaluuttoihin. Tämän lisäksi 40 % sijoittajista uskoo, että Bitcoin on paras sijoitus seuraavan kolmen kuukauden aikana.

Amerikkalaisista sijoittajista laskumarkkinan aikana sijoituksiaan holdasi 65 % sijoittajista. Suurimmiksi huoliksi sijoittajat listasivat inflaation (66 % vastanneista), maailman markkinoiden tilanne (39 % vastanneista) ja kansainväliset sotilaalliset konfliktit (34 % vastanneista).

EToron sijoitusanalyytikko Callie Coxin mukaan elinkustannusten ja asumiskustannusten yleinen nousu ovat muodostaneet sijoittajille täydellisen takaiskujen myrskyn. Näistä tekijöistä huolimatta sijoittajat eri ikäluokista osoittavat kypsyyttä ja ymmärrystä ilman että he antaisivat tunteiden sanella heidän raha-asioihinsa liittyviä päätöksiä.

Tämän lisäksi kryptovaluttasijoittajista suurin osa ei näytä olevan huolissaan vaikka suuret julkisesti noteeratut louhintayritykset ovat myyneet bitcoin-omistuksiaan. Core Scientific ja Bitfarms ovat myyneet 50 % Bitcoineistaan kesäkuuhun 2022 mennessä.

Aikaisemman tutkimuksen mukaan arvoltaan yli miljoonan dollarin Bitcoin-tilejä (osoitteita) oli 2022 kesäkuussa 26 284. Näitä tilejä oli vielä 2021 marraskuussa 108 886 kappaletta, joten ainakin dollarimääräisesti laskettuna ns. Bitcoin-miljonäärien määrä on vähentynyt.

Myös Bitcoin-valaiden määrä on vähentynyt selvästi viime vuoden marraskuuhun verrattuna. Viime marraskuussa Bitcoin-valaita oli vielä 10 587 kappaletta, mutta nyt niitä on enää 4 342 kappaletta. Bitcoin-valas on Bitcoin-sijoittaja, jonka Bitcoin-varallisuus on yli 10 000 Yhdysvaltain dollaria.

Vaikka markkinoilla laskutrendi on ollut hyvin voimakasta, tästä huolimatta niin sanottujen whole-coinereitten määrä on markkinoilla lisääntynyt. Wholecoinereilla tarkoitetaan Bitcoin-sijoittajaa, jolla on omistuksessaan ainakin yksi Bitcoin (1,0 Bitcoinia). Wholecoinereitten määrä on noussut 13 000:lla ja se on nyt yli 860 000 kappaletta.

Tämän lisäksi Glassnoden mukaan sellaisten sijoittajien määrä, joilla on omistuksessaan 0,1 Bitcoinia, on lisääntynyt 250 000:lla. Myös sellaisten Bitcoin-sijoittajien määrä on lisääntynyt, joilla omistusten arvo on Yhdysvaltain dollareissa 2000 $. Viimeisten 20 päivän aikana Bitcoin-sijoittaneiden määrä on sekin lisääntynyt voimakkaasti.Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.


 • Solana logo

  Kryptovaluuttatilintarkastusyhtiö OtterSecin mukaan 8 000:n lohkoketjualusta Solanan käyttäjän varat on tyhjennetty heidän tileiltään. Hakkerointi on kohdistunut online-yhteydessä oleviin (hot wallets) etenkin Slopen mutta myös Phantomin ja TrustWalletin lompakkoihin. Tähän mennessä lompakoista on viety lähteestä riippuen n. 5–8 $ miljoonan edestä varoja. Hyökkäyksen tekijästä ei ole vielä sen tarkempaa tietoa. Lohkoketjututkintayhtiö PeckShieldin mukaan kyseessä on ollut […]


 • Toukokuun 22. päivä vuonna 2010 on valtava merkkipaalu Bitcoinin ja kaikkien kryptovaluuttojen historiassa. Se on merkittävä päivä koko kryptoyhteisölle, mutta yksi henkilö ei varmasti mielellään muistelisi sitä. Tuona päivänä Bitcoinia käytettiin ensimmäistä kertaa maksuvälineenä, kun floridalainen ohjelmoija ja aikainen Bitcoin-louhija Laszlo Hanyecz osti kaksi pizzaa 10 000 Bitcoinilla.  Tapahtuma on symbolinen, sillä se kertoi, että […]


 • Kryptovaluuttajohdannaispörssi FTX:n toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried lupaa kryptovaluuttalainapalvelu Voyagerin asiakkaille, että he saavat 100 %:sti heidän Voyagerille lainaamansa varat takaisin. Aikaisemmin Voyager ajautui konkurssiin, jonka takia Voyagerin asiakkaat ovat pelänneet menettävänsä Voyagerille lainaamansa varat lopullisesti. Voyager on yksi niistä toimijoista, jotka ovat olleet viime aikoina otsikoissa konkurssien ja talousvaikeuksiensa vuoksi. Kryptovaluuttamarkkinoilla lainapalvelut kuten 3AC ja Vauld […]


 • 19.7.2022 Bitcoin Mining Councilin (BMC) Q2-raportin mukaan bitcoinin louhinnasta 59,5 % tuotetaan uusiutuvalla energialla. Tämä tarkoittaa sitä, että bitcoinin louhintaan tarvittavasta sähköstä 59,5 % tuotetaan ympäristöystävällisellä tavalla.  BMC on yhteisö, jonka tavoitteena on edistää tietoutta niin bitcoiniin kuin myös bitcoinin louhintaan liittyen. BMC:n jäsenet tuottavat 50,5 % Bitcoin-verkon laskentatehosta koko maailmassa. BMC:n mukaan bitcoinin laskentatehoa […]


 • DeFi

  Passiivinen tulo on trendikäs aihe ja kiinnostaa monia, mutta useimmille ihmisille se on vain kaukainen haave. Jotkut ovat onnistuneet tekemään sivubisneksestään lähes automatisoidun lypsylehmän, joka vaatii vain vähän tai ei ollenkaan työtä. Sivubisneksen rakentaminen kuitenkin on rankkaa ja vaatii varsinkin alussa paljon aikaa. Onneksi passiivisen tulon saamiseen on olemassa helpompi ratkaisu; tässä artikkelissa kerromme 3 […]


 • Bittirahan viikkokatsaus

  Celsius vararikossa Lainapalvelu Celsius on ollut viime aikoina pahoissa vaikeuksissa. 13.6.2022 jälkeen Celsiuksesta ei ole pystynyt nostamaan varoja ulos tai tekemään siirtoja tai swappeja. Nyt Celsius on CNBC:n tietojen mukaan hakeutumassa konkurssiin. New Yorkin eteläisessä oikeuspiirissä (Yhdysvaltain lainsäädännön mukainen Chapter 11-menettely). Yhtiö on myös vahvistanut tiedon. Tämä mahdollistaisi Celsiuksen liiketoiminnan sekä yhtiön toiminnan uudelleenjärjestelyn. Kansainvälisen […]


 • NFT kokemuksia

  NFT on digitaalista omaisuutta, joka voi edustaa taidetta, musiikkia, pelin sisäisiä esineitä, videoita ja tapahtumalippuja. Niiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Lue Bittirahan opas NFT-sijoittajalle. Non-Fungible Tokenit, eli NFT:t, ovat valloittaneet nopeasti internetin. Joidenkin mielestä kyseessä on teknologia, joka tulee mullistamaan kokonaisia toimialoja. Toisten mielestä markkinoilla on NFT-kupla, joka odottaa puhkeamistaan. NFT:t ovat nykyään kaikkialla, aina […]


 • 3AC selvitystilaan Kryptovaluuttamarkkinoilla myrskyää edelleen. Markkinoilla on ollut myös epäilyjä kryptovaluuttamarkkinoiden yleisestä yield farmingiin kohdistuvasta järjestelmällisestä luottokriisistä, joka nyt on alkanut tämän kevään ja kesän aikana paljastumaan. Viime kuukausina niin Terran (Lunan) kuin myös Celsiuksen romahdukset ovat herättäneet paljon huomiota. Kesäkuussa 2022 alkoivat huhut liikkua puolestaan 3AC:n romahduksesta.  3AC:n romahduksella on myös yhteys Terran algoritmiseen […]


 • kryptovaluutta

  Se, mikä tekee kryptovaluuttamarkkinasta niin mielenkiintoisen, on lukuiset erilaiset tavat tehdä kryptoilla rahaa. Perinteisestä sijoittamisesta tutut ansaintakeinot ovat myös löytäneet tiensä kryptomarkkinoille, mutta hajautetun rahoituksen (DeFi) ja vauhdikkaan teknologiakehityksen ansiosta sijoittajalla on mahdollisuus tehdä rahaa kryptovaluutoilla useilla eri tavoilla.  Sinun ei siis sijoittajan tarvitse pelkästään tyytyä Buy & HODL -taktiikkaan (vaikka sekin on erittäin toimiva […]


 • Nubank ja Warren Buffett Brasilian suurin digitaalinen pankki Nubank mahdollistaa bitcoin-ostot heidän asiakkailleen. Nubankilla on 53,9 miljoonaa asiakasta ja jatkossa he voivat hankkia bitcoineja uuden mobiilisovelluksen kautta. Nubankin sovellus myös tarjoaa Bitcoiniin liittyvää opetusmateriaalia. Nubankin sovelluksen mukaan.”Bitcoin luomisen tarkoituksena oli hajauttaa nykyinen rahoitusjärjestelmä. Bitcoin on vaikuttanut kaikkiin muihin kryptovaluuttoihin siitä lähtien. Yleensä ihmiset vertaavat bitcoinia […]


 • Kryptomarkkinoilla on kuohunut jälleen. Viime kuukausien ajan Terran (Lunan) ongelmat ovat olleet otsikoissa. Toissa viikolla puolestaan lainaus- steikkaus- ja säilytyspalvelu Celsius ajautui vaikeuksiin. Celsius pysäytti viime viikolla käyttäjien nostot, siirrot ja swapit. 12.6.2022 alkaen Celsius ei enää antanut asiakkaidensa tehdä nostoja heidän tileiltään. Twitter-tili puolestaan hiljentyi 20.6.2022. Celsius ei ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa tällä hetkellä […]


 • Decentraland

  Lohkoketjuteknologia on mahdollistanut useita uusia innovaatioita. Decentraland on lohkoketjuteknologiaan perustuva mukaansatempaava kolmiulotteinen virtuaaliuniversumi. Se on kuitenkin muutakin kuin pelkkä virtuaalimaailma ja pitää sisällään kokonaisen digitaalisen talouden, joka toimii MANA- ja LAND-tokenien avulla. Tutustukaamme pidemmittä puheitta siihen, mikä Decentraland on, miten se toimii ja onko se sama asia kuin metaversumi. Mikä on Decentraland? Aloittelijan opas Decentraland […]


 • Bitcoinia on pidetty hyvin energiaintensiivisenä järjestelmänä. Mutta uusimman tutkimustiedon mukaan Bitcoin-verkko ei olisi todellisuudessa yhtä energiaintensiivinen kuin aikaisemmin on luultu. Ja verrattuna nykyiseen pankkijärjestelmään, Bitcoin-verkko käyttää huomattavasti vähemmän energiaa. Tietotekniikan insinööri ja kryptograafikko Michel Khazzakan tutkimuksen mukaan Bitcoin-maksut ovat huomattavasti tehokkaampia kuin perinteisen pankkijärjestelmän menetelmät. Tutkimustulosten mukaan pankkijärjestelmä kuluttaa myös 56 kertaa enemmän energiaa kuin […]


 • Terra Etelä-Korean poliisi on alkanut tutkimaan nyt jo romahtaneen Terran (Lunan) taustalla olevan Terraform Labsin ja sen työntekijöiden toimintaa. Rikosnimikkeet tutkinnan osalta liittyvät mm. veronkiertoon ja markkinamanipulaatioon. Terran (Lunan) kurssi on ollut voimakkaassa syöksykierteessä viimeisten kuukaisien ajan. Poliisi tutkii tällä hetkellä sitä, että kavallettiinko Terraform Labsin tilillä olevat bitcoinit-varat. Kyseinen tutkinta perustuu Terraform Labsin työntekijän […]


 • MetaMask

  Kryptovaluuttojen maailma on täynnä erilaisia palveluita ja käsitteitä, jotka sijoittajan on hyvä tuntea ymmärtääkseen kryptovaluuttojen ja lohkoketjujen toimintaa. Nykyään yksi tärkeimpiä ja suosituimpia palveluita varojen lähettämiseen, vastaanottamiseen ja säilyttämiseen on MetaMask. Olet saattanut kuulla MetaMaskista aiemmin tai ehkä jopa käyttää sitä. Tämä artikkeli on sinulle, joka haluat tietää mikä MetaMask on, miten se toimii ja […]


 • Terra

  Kryptovaluuttojen Lehman Brothersiksi nimetty Terra jatkaa syöksyään pörsseissä. Terra Lunan uuden tokenin arvo putosi viikko sitten lauantaina 19,53 $:sta 4,39 $:iin vain muutaman tunnin aikana. Lunan hinta on sen jälkeen noussut n. 7 $:n arvoon, mutta mitään merkittävää tukea markkinoilta Luna ei ole vielä ainakaan tässä vaiheessa saanut. Pari viikkoa sitten UST:n kurssi lähti hurjaan […]


 • sandbox

  Mikä on lopputuloksena, kun yhdistetään avoin pelimaailma, 3D-metaversumi, NFT:t, DeFi ja play-to-earn? The Sandbox on yksi maailman suosituimpia lohkoketjupohjaisia pelejä. Alun perin jo yli 10 vuotta sitten mobiiliversiosta liikkeelle lähtenyt The Sandbox on matkan varrella valjastanut lohkoketjujen mahdollisuudet ja luonut käyttäjilleen kolmiuloitteisen metaversumin ja kokonaisen virtuaalisen talouden. Kuulostaa kiinnostavalta, eikö? Jatka lukemista, niin opit tarkemmin […]


 • Kiina, Kazakstan ja Binance

  Kazakstanin rooli Bitcoinin louhinnassa on supistumassa. Viime vuoden elokuussa 2021 Cambridge Bitcoin Electricity Consumption-indeksin (CBECI) mukaan Kazakstan tuotti maailman toisiksi eniten laskentatehoa (hash rate) 18 % Bitcoin-verkolle. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Kiinan valtio kielsi kryptovaluuttojen louhinnan Kiinassa. Saman indeksin tämän vuoden 2022 tammikuun lukujen mukaan Kazakstanin suhteellinen osuus Bitcoinin laskentatehon tuottajana on laskenut. Tammikuussa […]


 • 12 % suomalaisista sijoittajista omistaa kryptovaluuttoja Pörssisäätiön, Suomen Osakesäästäjien ja Viisas Raha-talouslehden Sijoittajabarometri-tutkimuksen mukaan 12 % kyselyyn vastanneista kertoi omistavansa kryptovaluuttoja. Tämän lisäksi 4 % oli sijoittanut kryptovaluuttoihin aiemmin. Kuitenkin vain 1 % sijoittajista kertoi pitävänsä kryptovaluuttoja pääasiallisena sijoituskohteenaan. Kryptovaluutat kiinnostavat ennen kaikkea nuoria. Alle 30-vuotiasta 39 % kertoi sijoittaneensa kryptovaluuttoihin. 12 % heistä ei […]


 • Tasapainovaluutta Terra-USD (UST) syöksyssä Tasapainovaluutta-UST on menettänyt dollarikiinnityksensä ja 70 % arvostaan viimeisten päivien aikana. Dollarikiinnityksen menettäminen on tarkoittanut käytännössä sitä, että myös UST:n sisartokeni LUNA:n arvo on romahtanut lähes 0 dollariin. UST tunnetaan niin sanottuna algoritmisena tasapainovaluuttana, joka yhdessä LUNA:n kanssa pyrkii pitämään dollarikiinnityksensä 1,00:ssä Yhdysvaltain dollarissa on-chain minttauksen sekä tokenien polttamismekanismin kautta (burn […]


 • Samsung Electrics Nordic teki kyselytutkimuksen tammikuussa 2022, jossa 18–99-vuotiailta pohjoismaalaisilta kysyttiin heidän asenteitaan NFT (Non Fungible Tokens) -sijoittamiseen. Tutkimuksen toteutti Samsung Electricsin toimeksinannosta Norstat, joka on johtava eurooppalainen riippumaton markkinatutkimuksen tiedonkerääjä. Tutkimuksessa tutkittiin pohjoismaalaisten kokemuksia ja suunnitelmia kryptovaluutta- ja NFT-sijoittamiseen liittyen. Tutkimukseen osallistui 1010 suomalaista. Kyselyn mukaan NFT ja kryptovaluutat ovat yleistymässä sijoituskohteina niin Suomessa, […]


 • Tullin virtuaalivaluuttojen välittäjiksi valikoituivat Coinmotion ja Tesseract

  Suomen valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan Suomi on lähettämässä lahjoituksena Ukrainaan merkittävän summan bitcoineja. Saarikon mukaan tarkoituksena on lähettää Ukrainaan yli puolet Tullin hallussa olevasta 70 miljoonan euron arvoisesta bitcoinpotista. Tullin hallussa on tällä hetkellä 1981 bitcoinia. Yhden bitcoinin arvo on tällä hetkellä n. 37 400 euroa. Maksunvälittäjiksi tälle toimeksiannolle Suomen tulli on valinnut kaksi suomalaista […]


 • Elon Musk Bitcoin

  Elon Musk twiittailee aktiivisesti kryptovaluuttoihin liittyen. Mutta vaikuttavatko Muskin twiittaukset oikeasti kryptovaluuttojen kuten Bitcoinin ja Dogecoinin markkinahintoihin? Tätä aihetta käsitellään tässä artikkelissa tarkemmin. Elon Musk, joka tunnetaan mm. Paypalin, Teslan, SpaceX:n, Neuralinkin ja The Boring Companyn perustajana, on maailman rikkain henkilö. Hänen omaisuutensa on arvioitu olevan noin 264,6 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Elon Muskilla on myös […]


 • Kansainvälinen valuuttarahasto IMF (International Monetary Fund) on julkaissut tämän hetken taloustilannetta kuvaavan Global Financial Stability -raportin. Raportin mukaan Venäjän ja Ukrainan välinen sota, joka tällä hetkellä koettelee maailman talousjärjestelmän kestävyyttä, aiheuttaa shokkiaaltoja koko maailmantalouteen. Raportti ottaa myös kantaa kryptovaluuttoihin. Raportin mukaan makroekonomisia poliittisia toimenpiteitä tulee lisätä, joilla voidaan torjua kryptovaluuttojen ja niihin liittyvien palveluiden käyttöönottamisen […]


 • Brasilian kryptovaluuttoja koskeva lakipaketti Brasiliassa on valmisteilla uutta lainsäädäntöä liittyen kryptovaluuttoihin. Brasilian kongressin on tarkoitus hyväksyä laki vielä kesäkuun 2022 loppuun mennessä. Kryptovaluuttalaki on osa lakipakettia, jossa tarkoitus on hyväksyä useampia lakeja liittyen kryptovaluutoiden sääntelyyn. Lakiehdotuksen mukaan verotuksesta vapautettaisiin kryptovaluuttojen louhintalaitteiden maahantuonti. Tarkoitus on luoda Brasiliasta houkuttelevampi kohde kryptovaluutoille. Lain mukaan Brasilian presidentti, joka tällä […]


 • Lightning Labs keräsi $70M rahoitusta Taro-protokollan kehitykseen Bitcoinin salamaverkon kehitykseen erikoistunut Lightning Labs on kerännyt 70 miljoonaa dollaria rahoitusta, jotka on tarkoitus käyttää salamaverkon uuden protokollaehdotuksen, Taron, kehitykseen. Rahoituskierrosta johti yritys nimeltä Valor Equity Partners, ja siihen osallistui muun muassa kiistanalaista huomiota nauttineen Robinhoodin toimitusjohtaja. Lightning Labs kehittää lnd:tä, joka on salamaverkon solmun spesifikaation implementaatio. […]


 • Pelaaja tietokoneen äärellä neonvaloissa

  Videopelien pelaaminen on ollut vuosia miljoonien ihmisten rakas harrastus. Nyt peli-intoilijat voivat tienata Bitcoinia hauskanpidon ohella vastineeksi pelaamisestaan. Miksi pelaajayhteisö on kuitenkin erittäin vastahakoinen muutokselle, jos he voivat saada harrastuksestaan rahaa? Kuuluuko Bitcoin online-pelaamisen tulevaisuuteen? Moni varmasti muistaa, kuinka lapsena haaveiltiin, että videopelien pelaamisesta voisi joskus saada palkkaa. Nämä olivat aikoja, jolloin PlayStation 2 oli […]


 • Kryptovaluuttojen sääntely EU-alueella kiristymässä

  Euroopan Unionin parlamentissa on hyväksytty kryptovaluuttoihin liittyvä sääntelykokonaisuus  The Markets in Crypto-Assets Regulation (MICA), joka rajoittaa merkittävästi etenkin yksityisten kryptovaluuttalompakkopalveluiden toimintaa sekä lisää toimialan sääntelyä. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kryptovarojen markkinoista ja direktiivin (EU) 2019/1937 muuttamisesta (COM/2020/593) eli MiCA on osa digitaalisen rahoituksen toimenpidepakettia, jolla pyritään edistämään ja tukemaan mahdollisuuksia, joita digitaalinen rahoitus tarjoaa […]


 • 5 suurinta eroavaisuutta osakemarkkinoiden ja kryptomarkkinoiden välillä

  Osakemarkkinoiden ja kryptovaluuttamarkkinoiden eroavaisuudet Osakemarkkinat ovat olleet olemassa satoja vuosia. Kryptovaluuttamarkkinat ovat olleet olemassa noin vuosikymmenen verran. Näin ollen markkinoita on monesti vaikea verrata toisiinsa.  Tehtävä ei ole kuitenkaan täysin mahdoton. Tässä artikkelissa katsotaan perusasiat markkinoiden eroavaisuuksista, jotta tilanne ainakin hieman selkeytyisi. Mitä yhteistä? Yhteistä osakemarkkinoilla ja kryptovaluuttamarkkinoilla on nykyään paljon. Esimerkiksi helppo pääsy markkinapaikalle […]


 • Kypärä, jonka keskellä on Bitcoin-logo

  Ennen kuin sijoittajana lähtee sijoittamaan kryptovaluuttoihin kannattaa aina selvittää mihin on sijoittamassa. Tämä selvitystyö voi kuulostaa tylsältä ja työläältä, mutta sitä kannattaa tehdä, koska aihe ei ole aivan sieltä yksinkertaisimmasta päästä. Esimerkiksi jos on kiinnostunut selvittämään Bitcoiniin liittyviä mahdollisuuksia sijoitusmarkkinoilla, silloin on ensin hyvä selvittää Bitcoiniin verkon toimintaan liittyvät konkreettiset muuttujat. Muutamat näistä muuttujista liittyvät […]


 • Ukrainan ja EU:n liput vierekkäin taivaan alla

  Ukraina lisäämässä kryptovaluuttojen sääntelyä Kryptovaluutat ovat olleet paljon esillä viime viikkoina. Venäjän hyökätessä Ukrainaan 24.2.2022 kryptovaluuttalahjoitukset Ukrainalle ovat lisääntyneet merkittävästi. [1] Ukrainaan on tähän mennessä lahjoitettu 100 miljoonan edestä, josta yli puolet menee Ukrainan valtion kassaan. Sen lisäksi Ukrainan valtio aikoo julkaista NFT (non-fungible token) -taidekokoelman Ukrainan ja Venäjän välisestä sodasta. [2] Tällöin Ukrainan keskuspankki […]


 • Joe Biden allekirjoitti toimeenpanomääräyksenkohdistuen kryptovaluuttoihin Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on allekirjoittanut keskiviikona 09.03. toimeenpanomääräyksenliittyen “digitaalisiin omistuksiin”. Toimeenpanomääräyksen tavoitteena on luoda tilannekuvasektorista ja kartoittaa alaan liittyviä niin kotimaahan kuin maailmantalouteen kohdistuvia riskejä jamahdollisuuksia. Kyseessä ei ole mikään laki, vaan määräys Yhdysvaltain erinäisille hallintoelimilletutkia asiaa ja luoda kokonaisvaltainen raportti. Raportti alkaa toteamuksella, jonka mukaan kryptovaluuttasektori on kasvanut […]


 • Bitcoin kullan ympäröimänä

  ”Raha on ehkäpä kaikkien aikojen menestynein tarina. Vaikka sillä ei ole objektiivista arvoa, taitavat tarinankertojat, kuten suuret pankkiirit ja talousministerit kertovat meille erittäin uskottavan tarinan, että sillä on.”  –Yuval Noah Harari Yhden Bitcoinin hinta on kirjoitushetkellä noin 35 tuhatta euroa. Kun tutkii Bitcoinin 13-vuotista historiaa, voi hinnassa huomata räjähdysmäisen nousun; vuonna 2009 siitä maksettiin alle […]


 • Lainsäädännön villi viidakko Euroopan parlamentin oli määrä äänestää maanantaina 28.2. uudesta kiistanalaisesta kryptovaluuttalainsäädännöstä. Kiistanalainen toteamus lakiehdotuksessa mahdollistaisi “huomattavan määrän energiaa käyttävät konsensusmekanismit” kieltämisen EU:n alueella. Laki olisi toimeenpantu vuonna 2025. Tämä kohta lakiesityksestä on ainakin toistaiseksi otettu pois ja äänestystä on lykätty. [1] Venäjän invaasion alettua Ukrainaan monet länsimaat ovat yhdessä laittaneet huomattavan määrän pakotteita […]


 • Bitcoin salamaverkko

  Bitcoinia pidetään yleisesti digitaalisena kultana, mutta onko siitä globaaliksi vaihdannan välineeksi? Vaikka Satoshi Nakamoto kehitti Bitcoinin vuonna 2009 elektroniseksi P2P-rahajärjestelmäksi, jonka avulla varoja voitaisiin siirrellä luotettavasti ilman kolmansia osapuolia, moni uskoo, ettei Bitcoin sovi ollenkaan maksuvälineeksi. Saatat ajatella sen johtuvan Bitcoinin historiallisesta volatiilisuudesta. Se on kuitenkin vain yksi osa totuutta. Suurin este, tai oikeastaan hidaste, […]


Leave a Reply

Your email address will not be published.