Asiantuntijoiden näkemyksiä kryptomarkkinalle 2024

Kryptomarkkina vuonna 2024
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Viime vuoden aikana maailman suurimpien älysopimusalustojen Ethereumin (ETH) ja Solanan (SOL) välinen taistelu DeFi-markkinan herruudesta on kiihtynyt. Solanan kurssi on noussut joulukuun 2023 aikana 95 % ja vuoden 2023 aikana jopa 951 %. Solanan lohkoketjun markkina-arvo on samalla noussut 1,3 miljardiin marraskuun 400 miljoonasta dollarista.

Solanan kurssia ovat nostaneet sen lohkoketjun lisääntynyt käyttö, alhaiset verkon käyttökustannukset sekä myös nopeammat käsittelyajat verrattuna sen pääkilpailija Ethereumiin.

Solanan pääkilpailija Ethereumin Ether-tokeni on puolestaan noussut 8,9 % viimeisten 24 tunnin aikana. Selini Capitalin sijoitusjohtaja Jordi Alexanderin mukaan Ethereum on matkalla kohti useamman viikon nousua. Ether on noussut vuoden aikana 102 %. Alexander pitää MicroStrategyn bitcoin-ostoja merkittävänä syynä Ethereumin kurssinousulle.

Muita syitä etherin nousulle on mahdollinen Ethereum-ETF:n (Ethereum spot ETF) hyväksyminen USA:ssa sekä Solanaan verrattuna suuremmille asiakkaille soveltuvat pienemmät kustannukset mahdollistavat lohkoketjuratkaisut kuten Optimism ja Arbitrum.

Lue lisää: Solana (SOL) – nopeuden ja skaalautuvuuden huipulla

Vuoden 2024 osalta asiantuntijoiden mukaan merkittävimmät DeFi-trendit liittyvät esimerkiksi toimialan sääntelyn ja läpinäkyvyyden kehittymiseen. XReg Consultingin Nathan Catanian mukaan riittävän hajautetut DeFi-toimijat pystyvät välttämään kaikkein tiukimman sääntelyn, koska niiden toimintaa ei voida luokitella keskitetyksi toiminnaksi (CeFi).

Catanian mukaan kuitenkin keskitetyt toimijat ja sellaiset toimijat, joiden toiminnassa on sekä keskistettyjä että hajautettuja elementtejä, joutuvat tiukemman sääntelyn kohteeksi. Tiukempi sääntely luonnollisesti lisää kustannuksia mutta samalla sen katsotaan lisäävän toimialan turvallisuutta.

Myös Aleph Zeron lohkoketjun perustaja Antoni Zolciakin mukaan sääntelyllä tulee olemaan olennainen rooli vuonna 2024. Zolciakin mukaan ETF:t, perinteisten (RWA) omaisuusluokkien tokenisointi, DeFi-alustojen toiminnan yksityisyyden ja läpinäkyvyyden yhteensovittaminen sekä Web3-alustojen julkaisut tulevat olemaan myös merkittäviä trendejä ensi vuonna.

Moneriumin lohkoketjun perustaja ja toimitusjohtaja Sveinn Valfellsin mukaan vuonna 2024 pyritään tokenisoimaan ”kaikki mahdollinen”. Valfells mainitsee esimerkkeinä tokenisoinnista mm. korkotuottoa tarjoavat vakaavaluutat, yritysten- ja valtioiden joukkovelkakirjat, osakkeet, valtion ja perinteisten maksujärjestelmien yhteensovittaminen lohkoketjuihin ja Web3-alustoihin.

Treidausalusta Keyrockin perustaja Kevin de Paulin mukaan päästökauppa voitaisiin tokenisoida. Korkotuottopalveluita seuraavan Tranchessin Danny Chongin mukaan taas liquid staking tokenit (LST) tulisivat olemaan vuoden 2024 tärkein trendi.

Mikroketjuyhtiö Lineran toimitusjohtaja Mathieu Baudetin mukaan Layer 2-teknologia (L2) tulee kehittymään merkittävästi vuoden 2024 aikana.

Web3-viestintäyhtiö Beoblen perustaja ja toimitusjohtaja Sung Min Cho puolestaan näkee ensi vuoden olevan tärkeä vuosi sosiaalisten Web3-alustojen ekosysteemien (teknologinen kehitys, lainsäädäntö ja kuluttajien näkemysten huomioonottaminen) kehityksessä.


Krypto-osakkeet hurjassa nousussa New Yorkin pörssissä

Maailman suurimman bitcoin-varallisuuden omaava yritys amerikkalainen pilvipalveluja tarjoava MicroStrategy on ostanut lisää bitcoineja. MicroStrategy omistaa tällä hetkellä 5,9 miljardin dollarin arvosta bitcoineja. Ostojen keskihinta on ollut 31 168 $/BTC.

MicroStrategyn osakekurssi on ollut nousussa USA:n pörssissä koko vuoden ajan. Yhtiön osake on noussut 350 % vuoden 2023 aikana. Tämän osakkeen arvonnousun katsotaan johtuvan hyvin pitkälti yhtiön bitcoin-omistusten arvonnoususta. Bitcoinin kurssi on noussut vuoden aikana 160 %.

Seeking Alphan osakeanalyytikon Mike Fayn mielestä MicroStrategyn osake muistuttaa jo nyt rakenteeltaan vivutettua Bitcoin ETF:ää. Mahdollinen Bitcoin-ETF:n hyväksyminen on hyvin vahvasti taustalla niin Bitcoinin kuin myös MicroStrategyn arvonnousulle.

MicroStrategy ei ole kuitenkaan ainoa New Yorkin pörssissä mielenkiintoa herättänyt krypto-osake. Myös maailman suurimman Bitcoin-louhintayrityksen Marathon Digitalin osake on ollut Bitcoin-ETF-hypen siivittämänä sijoittajien kiinnostuksen kohteena. Marathon kertoi hankkivansa 179 $ miljoonalla kaksi louhintakeskusta, joka toisi 390:n megawatin lisäyksen yhtiön olemassa olevaan 584 megawatin louhintakapasiteettiin.

Marathonin osake oli keskiviikon ja torstain välisenä aikana New Yorkin pörssin vaihdetuin osake: 105 miljoonaa osaketta on vaihtanut omistajaa 24 tunnin aikana 327 miljoonan dollarin volyymillä. Marathon Digitalin osake on noussut vuoden 2023 aikana USA:ssa jo 767 %.

Maailman toisiksi suurin Bitcoinin louhintaan keskittynyt yritys Riot Platformsin osakekurssi on vuoden 2023 aikana noussut 452 %. Riotin osake on ollut tällä viikolla kuudenneksi vaihdetuin osake New Yorkin pörssissä. Riot on ilmoittanut hankkineensa 291 $ miljoonalla louhintafarmeja.

USA:n suurin kryptovaluuttapörssi Coinbasen osakekurssi on puolestaan noussut vuoden aikana 450 %.

Grayscale, joka hallinnoi kryptovaluuttamarkkinoiden suurinta bitcoin-rahastoa on myös ollut otsikoissa, koska se on päivittänyt Grayscale Bitcoin Trustin (GBTC) muuntohakemuksen Bitcoin ETF:ksi (Bitcoin spot ETF). Muutokset ovat vastaavanlaisia mitä aikaisemmin maailman suurin varainhoitaja BlackRock on tehnyt omalle bitcoin ETF-rahastolleen.

Muutosten johdosta kryptoanalyytikko James Seyffartin mukaan myös Grayscalen Bitcoin ETF tulisi käyttämään käteistä (FIAT) sopimusten selvityksessä, mikäli SEC hyväksyy heidän hakemuksensa.

Kryptosijoittaja Adam Chocranin mukaan GBTC:n ETF-muuntohakemuksen hyväksymisen todennäköisyydet parantuivat merkittävästi sen jälkeen, kun Grayscalen emoyhtiön Digital Currency Groupin (DCG) toimitusjohtaja Barry Silbert erosi Grayscalen hallituspaikalta.

SEC tutkii Silbertin ja DCG:n toimia parhaillaan, joten todennäköisesti yhtiössä on katsottu parhaaksi ratkaisuksi Silbertin siirtäminen sivuun yhtiön toiminnasta, joka taas voi parantaa ETF-hakemuksen hyväksymismahdollisuuksia.


Taidehuutokauppa Sotheby’s myi digitaalista taidetta 35 miljoonalla dollarilla vuonna 2023

Maailman ehkä kuuluisimman taidehuutokauppa Sotheby’sin varapuheenjohtaja Michael Bouhannan mukaan viime vuonna yritys möi digitaalista taidetta lähes 35 miljoonan dollarin arvosta. Bouhanna kertoi, että Sotheby’s möi mm. digitaalisen taidekokoelman 12 miljoonalla dollarilla. Paikalla huutokaupassa oli 300 osallistujaa.

Bouhanna: ”Vuosi 2023 oli yksi kaikkien aikojen mielenkiintoisimmista digitaalisen taiteen vuosista.”

Sotheby’s on brittiläisamerikkalainen taidekauppaan erikoistunut yritys, joka on ollut toiminnassa jo yhteensä 279 vuotta. Sotheby’sillä on myös digitaalisen NFT-kaupankäyntiin soveltuva kaupankäynti alusta Sotheby’s Metaverse.

Sotheby’sin vuoden arvokkain yksittäinen digitaalinen taidemyyntinti oli Dmitri Cherniakin NFT-työ ”Ringers#879”, joka myytiin 6,2 miljoonalla dollarilla.

Kaikkein arvokkaimmat digitaaliset taide-esineet maailmassa ovat Murat Pakin teos ”The Merge”, joka myytiin 91,8 miljoonalla dollarilla. Beeplen ”Everydays: The First 5000 Days” puolestaan myytiin 69,3 miljoonalla dollarilla.

Kaikkien aikojen kolmanneksi arvostetuin teos puolestaan oli Jullian Assange ja Pakin teos ”Clock”, jonka myyntihinta oli 52,8 miljoonaa dollaria. Neljänneksi eniten arvostettu digitaalinen taidekohde oli Beeplen HUMAN ONE, jonka arvo oli 28,95 miljoonaa dollaria.

NFT-taidekauppa vietti vielä vuonna 2022 hiljaiseloa, mutta tämän vuoden bitcoinin hinnannousu nosti myös NFT-kaupan arvon marraskuussa 2023 jo yhteensä lähes 1 miljardiin dollariin.

Lue lisää aiheesta NFT:


Bitcoin-ETF saa runsaasti kritiikkiä asiantuntijoilta

Kryptovaluuttalompakko Trezorin Bitcoin-analyytikko Josef Tetekin mukaan mahdolliseen Bitcoin ETF:n (spot Bitcoin-ETF) hyväksymiseen USA:ssa tässä kuussa liittyy paljon sudenkuoppia. Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC:n on määrä hyväksyä (tai hylätä) USA:n ensimmäinen Bitcoin spot ETF tammikuussa 2024.

Tetekin mukaan Bitcoinin yksi päätarkoituksista on ollut mahdollisuus hallinnoida itse omaa varallisuuttaan ilman kolmansia osapuolia.

Tetek toteaa: ”Periaatteessa spot-Bitcoin ETF-rahastot vievät ihmiset kauemmaksi varallisuuden itsehallinnoinnin mahdollisuudesta ja ne voivat aiheuttaa järjestelmäriskin (systemic risk), koska ETF:iä voidaan pitää turvallisempina (digitaalisen varallisuuden säilytyspaikkoina) kuin pörssejä.”

Tetekin mielestä ETF:ien hyväksymisen myötä on mahdollista, että suuria määriä bitcoineja tullaan säilyttämään keskitetyissä paikoissa, jolloin valtioilla on mahdollisuus takavarikoida bitcoinit itselleen. Tämä voi olla mahdollista etenkin hyvin korruptoituneissa maissa.

Tetek: “Ja vaikka spot-Bitcoin ETF mahdollistaisi Bitcoinin hintaliikkeisiin sijoittamisen helpommaksi yksityishenkilöille ja instituutioille, pelkkä Bitcoinin ostaminen tavanomaisin keinoin (kuten omassa kryptovaluuttalompakossa) tarjoaisi saman mahdollisuuden (tuottoihin). Tarvitsemmeko todella ETF-tuotteita tähän?”

Toinen merkittävä ongelma Tekekin mielestä spot-Bitcoin ETF:ssä on, että ETF:n sijoittajilla ei ole mahdollisuutta nostaa kohde-etuutta eli bitcoineja sijoituksestaan pois. Sen sijaan ETF itse omistaa nämä bitcoin-varat, mikä puolestaan lisää mahdollisuutta “paperibitcoinin” valvomattomaan liikkeeseenlaskuun.

Bitcoinin tarjonta on rajoitettu maksimissaan 21 miljoonaan kolikkoon. Mikäli ETF:n kautta olisi mahdollista luoda ns. paperibitcoineja, tarkoittaisi se sitä, että bitcoinin markkina-arvoa voitaisiin vivuttaa keinotekoisesti joko korkeampiin tai alhaisempiin hintoihin.

Tetek: ”Tuloksena voisi olla miljoonien takaamattomien (un-backed) Bitcoinien syntyminen, mikä vääristäisi aitoja markkinoita ja alentaisi todellisen Bitcoinin arvoa – samalla kun se antaisi enemmän valtaa keskitetyn, perinteisen rahoituksen jättiläisille. Tämä on Satoshi Nakamoton (Bitcoinin kehittäjän) alkuperäisen vision vastakohta.”

Kryptovaluuttapörssi BitMEXin perustaja Arthur Hayesin mukaan taas spot ETF:t voivat muodostaa uhkan Bitcoinin tulevaisuudelle, mutta todennäköisimmin ne kuitenkin tulevat kilpailemaan keskitettyjen pörssien kuten Coinbasen kanssa samalla markkinalla. ETF:llä voi olla keskitettyjä pörssejä alhaisemmat hallinnointikustannukset, joka olisi kilpailuetu ETF:lle suhteessa CeFi-pörsseihin.

Quantum Economicsin perustaja Mati Greenspanin mukaan: ”Henkilökohtaisesti sanottuna en koskaan ostaisi minkäänlaisia paperisia IOU-muotoja (velkakirja) Bitcoinia, mutta se johtuu siitä, että minulla on mahdollisuus säilyttää itse bitcoinit. Useimmilla suurilla instituutiolla ei ole tätä mahdollisuutta.”

Greenspan ei näe spot Bitcoin ETF:n omistamisessa tavallisille vähittäissijoittajille mitään hyötyä vaan ainoastaan mahdollisia haittoja. Hänen mukaansa tavallisen sijoittaja tulisi vain itse omistaa ja hallinnoida bitcoinejaan.

Lue lisää: Mikä on Bitcoin ETF ja miten se vaikuttaa kryptomarkkinoihin?


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille



Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *