Kryptoystävällinen Silvergate-pankki lopettaa toimintansa

Silvergate konkurssi
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Silvergate-pankin taustalla oleva emo/holding-yhtiö Silvergate Capital Corporation on ilmoittanut ajavansa alas Silvergaten pankkitoiminnan. Silvergate tunnettiin pitkään monien kryptoalan suurimpien yritysten yhteistyökumppanina.  

Silvergate ilmoittaa tiedotteessaan:

”Viimeaikaisen alan ja sääntelyn kehityksen valossa Silvergate uskoo, että pankin toiminnan organisoitu alas ajaminen ja pankin vapaaehtoinen hakeutuminen selvitystilaan on paras tie eteenpäin.”

Silvergate ilmoittaa myös maksavansa asiakkailleen talletetut varat kokonaisuudessaan takaisin.

Silvergaten yhteistyökumppaneita olivat aikaisemmin mm. maailman toiseksi suurin kryptopörssi Coinbase, Paxos, Gemini, BitStamp ja Galaxy Digital. Edellä mainitut toimijat kuitenkin ilmoittivat nyt maaliskuussa 2023, että he eivät halua enää jatkaa yhteistyötä Silvergaten kanssa sen jälkeen, kun Silvergaten toiminnasta aloitettiin kryptopörssi FTX:n kaatumiseen liittyvä tutkinta. Tutkinnassa epäillään Silvergaten liittyneen jollain tavalla FTX:n kaatumiseen.

Lue lisää: FTX ajautui konkurssiin – kryptomarkkina pitää silti pintansa

Silvergaten toiminta alkoi herättämään epäilyksiä siinä vaiheessa, kun yhtiö ilmoitti siirtävänsä yhtiön 10-K-raportin julkistamista. Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomitea SEC:n vaatimassa 10-K-raportissa yhtiön tulee ilmoittaa vuosittain sen tulot, varat ja velat.

Bitcoin Magazinen markkinatutkija Dylan Leclairin mukaan:

”Silvergaten osakkeen hinta ei ole romahtamassa kryptotokenin hinnan laskun vuoksi kuten monille yrityksille tapahtui kryptotalvella (crypto winter) 2022, vaan kyseessä on ennemminkin talletuspako, joka on pakottanut yrityksen likvidoimaan pitkäaikaisia arvopapereita tappiolla yhtiön maksukyvyn ylläpitämiseksi.”

Leclairin mukaan pankin kaatumisen syyt ovat vähimmäisvarantojärjestelmä (fractional reserve banking) ja pankin lainausjärjestelmä. Talletuspako on yleensä kaikkein epäsuotuisin asia mitä finanssitoimijalle voi tapahtua, koska talletuspaon aikana monesti pankin lyhytaikaisia velkoja ei enää pystytä maksamaan, joka johtaa yleensä pankin selvitystilaan tai konkurssiin.

Silvergate ilmoitti aikaisemmin tässä kuussa, että se ajaa alas Silvergate Exchange Networkin (SEN), koska SEN:n toimintaan liittyvät riskit olivat kohonneet aikaisempaa korkeammalle tasolle. Kaikki muu pankin talletustoiminta jatkuu kuitenkin normaalisti.

Silvergaten tunnusluvut paljastavat myös karun todellisuuden: yhtiön vaihtovolyymi putosi vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä merkittävästi. Kuluttaja-asiakkaiden FIAT-valuuttamääräiset talletukset vähenivät tänä aikana n. 50 $ miljardilla.

Centerview Partners LLC toimivat selvitystilassa Silvergaten taloudellisina neuvonantajina. Puolestaan lakitoimisto Cravath, Swayne & Moore LLP toimivat selvitystilassa yhtiön oikeudellisina neuvonantajina. Silvergatea projektinhallinnassa auttaa myös Strategic Risk Associates.


Mt. Goxin velkojat voivat saada yli 3 $ miljardin arvosta varojaan takaisin

Vuonna 2014 kaatuneen japanilaisen Bitcoin-pörssi Mt. Goxin velkojilla on nyt mahdollisuus saada menettämiään varoja takaisin. Mt. Goxiin liittyvä oikeusprosessi onkin tämän myötä vihdoin päättymässä.

Melkein 5 vuotta kestäneen selvitys- ja palautusprosessin jälkeen sijoittajia pyydettiin vielä alkuviikosta esittämään vaatimuksensa Japanin konkurssituomioistuimelle viimeistään perjantaina 10.3.2023, mutta nyt loppuviikosta uusi päivämäärä vaatimusten esittämiselle vahvistettiin päivälle 6.4.2023.

Japanin Shibyan konkurssituomioistuimen viranomainen on antanut ilmoituksen Mt. Goxin velkojille, jonka mukaan Mt. Goxin velkojien tulee esittää vaatimuksensa konkurssituomioistuimelle viimeistään 6.4.2023 Japanin aikaa. Konkurssipesän edustaja Nobuaki Kobayashin mukaan tämän jälkeen esitettyjä vaatimuksia ei käsitellä.

Kobayashin mukaan kaikkia konkurssipesään liittyviä selvityspyyntöjä ei kuitenkaan ehditä käsittelemään, koska näitä pyyntöjä on tullut erittäin paljon. Kobayashi kehottaakin velkojia keskittymään vain heidän vaatimuksiensa esittämiseen tarkempien selvityspyyntöjen sijasta.

Mt. Gox perustettiin helmikuussa 2010. Se nousi kooltaan aikansa selvästi suurimmaksi ja merkittävimmäksi bitcoinpörssiksi. Vuonna 2014 pörssi ajautui konkurssiin ja se joutui lopettamaan toimintansa, kun pörssistä hakkeroitiin yhteensä 800 000 bitcoinia (BTC). Mt. Gox -pörssin kaatumisen on epäilty aiheuttaneen menetykset, joiden arvo mitataan miljardeissa dollareissa.

Tämän jälkeen n. 200 000 bitcoinia on onnistuttu palauttamaan. Nämä palautetut varat on tarkoitus maksaa Mt. Goxin velkojille. Velkojille palautettaviin varoihin kuuluu myös kryptovaluutta Bitcoin Cash -varoja (BCH).

Velkojille palautettavat varat koostuvat esimaksusta, kryptovaluuttoina tehtävistä maksuista, pankkisiirroista ja vaihtopalvelun kautta tehtävistä maksuista. Osalle velkojista maksetaan vain FIAT-valuutassa.

Varojen takaisinmaksamisen on ennakoitu alkavan lokakuussa 2023, mutta tämä koskee vain yhtiön suurimpia velkojia, jotka ovat osana takaisinmaksuohjelmaa (repayment plan). Pienempien velkojien osalta ei ole kuitenkaan tarkkaa tietoa, milloin he tulisivat saamaan heidän varansa takaisin. Onkin epäilty, että varojen takaisinmaksu tulisi kestämään kokonaisuudessaan vielä useita vuosia.

Konkurssipesän hoitaja on aikaisemmin myynyt vuonna 2017 ja 2018 yhteensä 35 841 bitcoinia (BTC). Velkojille varattuja varoja konkurssipesällä on hallussaan japanin jenejä n. 510 $ miljoonaa (482,43 miljoonaa euroa) sekä 142 000 bitcoinia, joiden arvo on n. 3,1 $ miljardia (2,93 miljardia euroa). Sen lisäksi konkurssipesällä on hallussaan 143 000 bitcoin cash (BCH) -tokenia, joiden arvo on puolestaan n. 17 $ miljoonaa (16,08 miljoonaa euroa).


Thaimaassa tokenien liikkeeseen laskut verottomiksi

Thaimaan parlamentti on hyväksynyt investment tokenien verottoman liikkeeseen laskun. Reutersin raportin mukaan sellaisilta yrityksiltä, jotka laskevat liikkeeseen investment tokeneita poistettaisiin yhtiövero- sekä arvonlisävero.

Thaimaan parlamentin puhemiehen Rachada Dhnadirekin mukaan tämän uudistuksen tarkoituksena on mahdollistaa yrityksille uusia tapoja varojen hankintaan. Tämän uudistuksen tarkoituksena on saada maahan 3,7 $ miljardin arvosta (128 miljardia Thaimaan bahtia) tuloja seuraavan kahden vuoden aikana. Verotulojen menetysten arvioidaan olevan n. 1 $ miljoonaa (35 miljoonaa Thaimaan bahtia).

Thaimaa on kuitenkin viime aikoina antanut varsin ristiriitaisia viestejä kryptovaluuttoihin liittyen. Ensin vuonna 2022 maassa suunniteltiin virtuaalivaluuttojen pääomatuloverotuksen laskemista 15 %:n tasolle, kunnes tämä esitys kaadettiin maan parlamentissa. Sen jälkeen kryptotreidaajille kuitenkin annettiin mahdollisuus vähentää 7 %:n arvonlisävero heidän tekemistänsä kaupoista rekisteröidyissä pörsseissä.

Tämän jälkeen Thaimaassa maaliskuussa 2022 puolestaan paikallinen keskuspankki kielsi kryptovaluutoilla maksamisen, koska keskuspankin mukaan kryptovaluutoilla maksaminen heikentäisi maan taloudellista vakautta.

Vuoden 2023 alussa Thaimaan arvopaperimarkkina- ja pörssiviranomainen puolestaan asetti lisää lompakkopalveluiden tarjoajia koskevaa sääntelyä, jotka koskivat esimerkiksi lompakkopalveluiden valmiusvaatimuksia odottamattomien tilanteiden varalle. Thaimaassa kryptovaluuttojen suosio on kuitenkin kasvanut sen jälkeen, kun maan arvopaperimarkkina- ja pörssiviranomainen on alkanut sääntelemään kryptovaluuttamarkkinoita.

Thaimaassa on ollut aikaisempina vuosina hyvin paljon kryptovaluuttasijoittajille suotuista verotusta, mutta maan tulkintalinja eri viranomaisten kesken on vaihdellut etenkin viime vuoden aikana hyvin paljon. Varmuutta ei siis edelleenkään ole, kuinka pysyvällä pohjalla sääntely tulee Thaimaassa loppujen lopuksi olemaan.

Investment tokenin määritelmä vaihtelee maittain. Euroalueella KPMG:n määritelmän mukaan investment token tarkoittaa DLT- (distributed ledger technology) tai vastaavaa teknologiaa hyödyntäviä oikeuksia, jota voidaan siirtää tai hallinnoida elektronisesti. Investment token myös mahdollistaa varojen keräämisen.

Jos investment token luokitellaan rahoitusvälineiden markkinoita koskevaa MiFID II- (Markets in Financial Instruments Directive) direktiivin mukaiseksi rahoitusvälineeksi, silloin tätä sijoituskohdetta koskee tiukempi lainsäädäntö kuten rahoitusvälineitä koskeva MiFIR (Markets in Financial Instruments Regulation) ja tarkempi tuote-esitteen julkaisua koskevat velvollisuudet. Mutta jos tätä tokenia ei luokitella MiFID II:n mukaiseksi rahoitusvälineeksi, silloin noudatetaan tulevaa MICA-asetusta (Markets in Crypto Assets).


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *