Suomalainen LocalBitcoins lopettaa toimintansa

localbitcoins
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Suomalainen Bitcoin P2P-vaihtopalvelu LocalBitcoins lopettaa toimintansa. LocalBitcoins pyytää käyttäjiään nostamaan varat asiakastileiltä seuraavan 12 kuukauden aikana. Yhtiö toivoo kuitenkin asiakkaiden nostavan varat asiakastileiltä mielellään mahdollisimman nopeasti.

LocalBitcoins on julkaissut nettisivuillaan aikataulun, jonka mukaan yhtiö ei ota enää uusia asiakkaita torstaista 9.2.2023. eteenpäin. Yhtiö lisäsi tiedotteessaan, että 16.2.2023 jälkeen yhtiö ei enää mahdollista bitcoinien vaihtopalvelua. Samalla myös lopetetaan LocalBitcoinsin kryptovaluuttalompakko-sovellus.

Asiakasvaroja pystyy nostamaan 16.2.2023 jälkeenkin, jolloin on enää mahdollista kirjautua LocalBitcoinsin asiakastilille nostaakseen varoja ulos. Perjantaina 17.2.2023 alkaen ei ole enää mahdollista vaihtaa tai käyttää lompakkopalvelua.

Yhtiö on ollut toiminnassa jo yhteensä 10 vuotta. Yhtiön perustaja on suomalainen Jeremias Kangas.

LocalBitcoins: ”Huolimatta pyrkimyksistämme voittaa nykyiset toiminnallemme koituneet haasteet meneillään olevan erittäin kylmän kryptotalven aikana, olemme valitettavasti päätyneet siihen, että LocalBitcoins ei voi enää tarjota Bitcoin-vaihtopalveluaan sen asiakkaille.”

Yhtiön vaihtovolyymit olivat suurimmillaan Coindancen tietojen mukaan vuoden 2017 joulukuussa, jonka jälkeen vaihtovolyymit ovat kuitenkin selkeästi laskeneet. 2021 helmikuun jälkeen vaihtovolyymit putosivat alle 1000 bitcoiniin/viikko, jonka jälkeen ne eivät ole palanneet samalle tasolle. LocalBitcoinsin viimeisimmät tiedossa olleet vaihtovolyymit olivat n. 283 bitcoinia (6 $ miljoonaa).

Vertailun vuoksi suurimmista kryptopörsseistä esimerkiksi Coinbasen päivittäinen vaihtovolyymi on n. 282 $ miljoonaa.

Aikaisemmin tänä vuonna tammikuussa 2023 LocalBitcoins nousi otsikoihin BitZlato-pörssiin kohdistuvien epäilyjen vuoksi, jolloin USA:n viranomaiset pidättivät Bitzlaton perustajan venäläisen Anatoly Legkodymovin Miamissa epäiltynä rahanpesusta. USA:n oikeusministeriön mukaan laittomasti hankittuja varoja on siirretty yhteensä yli 700 $ miljoonan arvosta. Asiaan liittyy oikeusministeriön mukaan myös lunnasvarojen siirtoa (ransomware) sekä Venäjän valtiojohtoon liittyvää varojen siirtoa.

Epäilyissä ei kuitenkaan yksilöity LocalBitcoinsin toimintaa. LocalBitcoinsin operatiivinen johto pitikin FinCEN:n raportissa esitettyjä väitteitä perusteettomina. Heidän mukaansa LocalBitcoinsilla ei koskaan ole ollut minkäänlaista yhteistyötä tai suhdetta Bitzlaton kanssa. LocalBitcoins on myös noudattanut FinCEN:n ohjeistuksia.

LocalBitcoinsin markkinointijohtaja Jukka Blombergin mukaan: ”Tietojemme perusteella LocalBitcoinsin ja BitZlaton välillä ei ole käytännössä ollut tapahtumia lokakuun 2022 jälkeen, kun lopetimme venäläisten käyttäjätilien ja Venäjällä asuvien käyttäjien tilien palvelun.”Aave testaa vakaavaluutta-GHO:ta Ethereumin testiverkossa

Suomalainen kryptovaluuttalainaukseen erikoistunut Aave on aloittanut heidän natiivin vakaavaluuttansa GHO:n testaamisen Ethereumin (ETH) Goerli-testiverkossa. Aaveen perustaja on suomalainen Stani Kulechov.

Aave on yksi maailman suurimmista DeFi-protokollista. Aaveeseen on sijoitettu n. 7 $ miljardin arvoinen digitaalinen varallisuus. Aave on lainausalusta, jonka avulla käyttäjät voivat ottaa kryptolainoja tai ansaita tokeneilleen tuottoa älysopimuksilla ilman kolmatta osapuolta kuten pankkia. Sitä johtaa hajautettu itsenäinen organisaatio, Aave DAO, ehdotusten ja yhteisöäänestyksen avustuksella.

DeFi-toimijoiden välinen kilpailutilanne on kuitenkin erittäin tiukka. Kryptolainaamisen vähentyessä vakaavaluuttojen kehittäminen on monille se seuraava askel asiakkaiden saamiseksi. Tällä hetkellä MakerDAO:n DAI on suurin DeFi-pohjainen vakaavaluutta (5 $ miljardia). Aaveen kilpailija Curve on myös julkaisemassa omaa vakaavaluuttaansa crvUSD:n.

Kryptoanalytiikkayhtiö Messarin Dustin Teander suhtautuu Aaveen vakaavaluuttasuunnitelmiin positiivisesti: ”GHO on pian maailman toisiksi suosituin DeFi-vakaavaluutta DAI:n jälkeen. Tällä hetkellä kuitenkin kryptolainaamisen tarve on selkeästi laskusuunnassa, joten tämän tavoitteen saavuttamiseen voi kuitenkin mennä vielä pitkä aika.”

Aaveen GHO-vakaavaluutta toimii minttaus ja polttamisperiaatteelle (mint and burn). Aave minttaa eli luo GHO-tokeneita silloin kun käyttäjät tallettavat digitaalisia valuuttoja vakuudeksi lainatakseen GHO-tokeneita. Samalla käyttäjät ansaitsevat tuottoa lainaamilleen varoilleen.

Silloin kun käyttäjät maksavat takaisin lainan, Aave puolestaan polttamalla tuhoaa (burn) aikaisemmin liikkeeseen lasketut GHO-tokenit, jolloin tokenien määrä protokollassa luonnollisesti vähenee. Samalla Aave palauttaa sille lainatut varat lainaajalle.

Aaveen päätöksentekoon oikeuttavien tokenien (governance token) haltijat kuitenkin saavat lainata GHO-tokeneita alennettuun hintaan. Vakaavaluutan arvon on tarkoitus pitää 1 $:n hinnassa. Aave DAO päättää tokenien tarjonnan määrän, korkotason ja riskiparametrit.

GHO:n on auditoinut tilintarkastusyhtiö Open Zeppelin, SigmaPrime, ABDK ja on tällä hetkellä Certoran auditoitavana.


Nokia tulossa mukaan metaversumiin

Metaversumi (metaverse) on herättänyt etenkin suurten pörssiyritysten kiinnostusta myös Suomessa. Aikaisemmin matkapuhelimistaan mutta nykyisin enemmän verkkoinfrastruktuuristaan, teknologiakehityksestään ja lisensoinnistaan tunnettu Nokia on osoittanut kiinnostusta metaversumia kohtaan.

Metaversumi tarkoittaa verkossa toimivaa ympärivuorokautista ja kolmiulotteista virtuaalimaailmaa, joka yhdistää useita erilaisia ​​virtuaalisia tiloja. Metaversumia voi ajatella Internetin kehityksen seuraavana askeleena. Metaversumi antaa käyttäjille mahdollisuuden työskennellä, tavata toisiaan, pelata ja seurustella yhdessä näissä kolmiulotteisissa tiloissa.

Nokia perusti viime vuonna kaksi kehityskeskusta tutkiakseen metaversumia ja siihen liittyvää teknologiaa. Yhtiö pyrkii hyödyntämään metaversumia mm. yhdistämällä työntekijöitä, jotka toimivat eri toimipisteissä ympäri maailman etäyhteyden välityksellä (digitaalinen kaksonen).

Nokia on aloittanut projektin jo viime vuonna. Oceania-yksikön teknisen johtajan Robert Joycen mukaan viime vuonna Nokia aloitti yhteistyön australialaisen yliopiston toimittaakseen 5G-yhteydellä toimivan pienpanimon metaverse-teknologialla.

Sydneyn teknillisen yliopiston panimotekniikan laboratorion tutkijat ovat myös työskennelleet ns. lisätyn todellisuuden (AR) avulla Saksan Dortmundin yliopiston tutkijoiden kanssa. Lisätty todellisuus on järjestelmä, jossa keinotekoista, tietokoneella tuotettua tietoa on lisätty näkymään todellisesta ympäristöstä.

Joyce: ”Tällä hetkellä tutkimuksessa tehdään kokeita, joissa valmistetaan olutta, muutetaan prosessia, lämpötilaa, ajoituksia, määriä, reseptejä… tutkimuksessa panimoprosessista saatu data lähetetään digitaalisesti tutkimuksen toiselle osapuolelle (digitaaliselle kaksoselle) toiselle puolelle maailmaa, jolloin digitaalinen simulointi on mahdollista”.

Etelä-Australiassa Nokia on käyttänyt metaversumia avustaakseen Cessna-lentokoneiden teknikoita syrjäisillä lentoasemilla.

Joyce jatkaa: ”Työskentelimme yrityksen kanssa, jolla oli virtuaalinen Cessna-lentokone… Sinulla on Cessna edessäsi, ja sitten sinulla on korvassasi ääniopastus, joka kertoo, kuinka vaihdat lentokoneen pyörän tai osan moottorista”.

Joyce kertoo: “Meillä oli 5G liitettynä Microsoft HoloLens-laitteeseen (holografinen laite) ja pystyimme opastamaan ihmisiä Cessnan huoltamisessa lisätyn todellisuuden avulla.”

Nokia näkee metaversumin hyödyntämisessä paljon mahdollisuuksia. Nokian strategia- ja teknologianjohtaja Nishant Batra puolestaan kertoi maailman talousfoorumissa (WEF) seuraavaa: ”Satamat ovat alkaneet käyttää digitaalisia kaksosia seuratakseen jokaista konttia telakoissaan riippumatta siitä, kuinka syvälle ne on haudattu konttipinoihin. Ilmailu- ja avaruusyritykset puolestaan rakentavat moottoreita ja runkoja digitaaliseen maailmaan simuloidakseen tarkasti, kuinka lentokone lentää. Tämä tapahtuu ajallisesti kauan ennen kuin ne työstävät sen ensimmäisen mekaanisen osan.”

Batran mukaan metaversumi tulee ennen kaikkea vaikuttamaan yritysten toimintatapoihin ensimmäisenä ja sen jälkeen vasta kuluttajien arkeen. Kuluttajamarkkinat alkavat hänen mukaansa mahdollistua vuoden 2030 paikkeilla.

Lue lisää aiheesta metaversumi:Lontoo on maailman kryptoystävällisin kaupunki kryptotoimijoille

Kryptovaluuttavero-ohjelmistopalvelu ja kryptovaluuttaportfolioiden seurantapalvelu Recapin tutkimuksen mukaan Iso-Britannian pääkaupunki Lontoo on maailman kryptoystävällisin kaupunki.

Lontoo erottui listauksessa etenkin sen perusteella, että kaupungissa on eniten kryptovaluuttojen parissa työkseen tekeviä henkilöitä. Lontoossa kryptoalalla työskenteli yhteensä 2173 henkilöä. Kaupunkiin oli myös sijoittautunut yli 800 kryptoalan yritystä.

Englantilaisista kokonaisuudessaan vain n. 11 % joko käyttävät tai omistavat kryptovaluuttoja kun esimerkiksi Nigeriassa 45 % kertoo käyttävänsä tai omistavansa kryptovaluuttoja.

Suomesta yksikään kaupunki ei mahtunut 50:n kryptoystävällisimmän kaupungin joukkoon vaikka Suomi on yksi maailman suurimmista Bitcoin-solmukeskittymistä.

Lontoon jälkeen maailman toisiksi kryptoystävällisin kaupunki on Yhdisteiden Arabiemiraattien Dubai. Dubai tunnetaan mm. siitä, että maan kryptosijoittajien verotus on 0 %. Dubaissa on tällä hetkellä 772 kryptoalan yritystä.

Kolmantena listalla oli puolestaan Yhdysvaltojen New York City. Euroopan kaupungeista kryptoystävällisin oli Sveitsin Zug, joka oli listalla kuudentena. Muista eurooppalaisista valtioista listalla kahdenkymmenen joukossa oli kahdeksantena Ranskan Pariisi, 12. Saksan Berliini ja 15. Portugalin Lissabon.

Tutkimuksessa mitattiin eri kaupunkien valmiutta jo olemassa oleville kryptotoimijoiden ja alan start up -yrityksien vaatimuksille. Mittareina tutkimuksessa olivat mm. maan kryptovaluuttoja koskeva pääomaverotus, kaupungin kryptovaluutta-automaattien määrä (Coin ATM Radar), alan työntekijöiden ja järjestettävien tapahtumien määrä kyseisessä kaupungissa, kryptovaluuttoja omistavien henkilöiden määrä ja kryptovaluuttatoimijoiden määrä, tutkimus- ja kehitysrahoituksen määrä/BKT sekä kaupungin ”elämänlaatu” (Numbeo).

Iso-Britannia pyrkii olemaan maailmalla tapahtuvan teknisen kehityksen eturintamassa. Yhdistyneiden kansakuntien (UK) kryptovaluuttamyönteisenä pidetyn pääministerin Rishi Sunakin mukaan: ”Iso-Britannian tulee varmistaa se, että maa on finanssiteknologian kehityksen ja innovaatioiden tulee yksi johtavista maista maailmassa.”

Iso-Britanniassa on myös suunnitteilla digitaalisen keskuspankkivaluutan ns. Britcoinin liikkeeseen lasku. Tämän digitaalisen keskuspankkivaluutan (CDBC) liikkeeseen lasku tapahtuisi Englannin keskuspankin ja UK:n valtiovarainministeriön yhteistyönä. Britcoinin tarkoituksena ei ole kuitenkaan korvata käteistä.

Pääministeri Sunak oli jo vuonna 2021 valtiovarainministerinä valmistelemassa digitaalisen punnan suunnittelua ja toteutusta perustamalla työryhmän, joka koostui maan keskuspankin sekä valtiovarainministeriön toimijoista.

Iso-Britannian hallitus suunnittelee tämän lisäksi tarjoavansa valtiollisen vakaavaluutan, joka kilpailisi yksityisten vakaavaluuttojen kanssa samalla markkinalla. Tämän vakaavaluutan suunnittelu ja toteutus hankittaisiin suuryrityksiltä (Big Tech).Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *