Jälleen uusi yhdysvaltalainen pankki kaatui & Bitcoin-verkon vaihtovolyymi kaikkien aikojen ennätykseen

First Republic Bank
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Viranomaiset (FDIC) ovat ottaneet viikonlopun aikana vaikeuksiin ajautuneen First Republic Bankin (FRB) hallintaansa. Kyseessä on kaikkien aikojen toisiksi suurin yksittäisen pankin kaatuminen sitten Washington Mutualin (2008).

Viikonlopun aikana viranomaiset pyrkivät estämään pankkikriisin leviämisen markkinoilla ensin ottamalla FRB:n haltuunsa, jonka jälkeen viranomaiset vielä myivät FRB:n liiketoiminnan JPMorgan Chaselle. JPMorgan Chase on USA:n suurin pankki.

Lue lisää: Mitä ihmettä kryptomarkkinoilla tapahtuu?

Viime viikolla markkinoilla heräsivät pelot siitä, että FRB olisi kaatumassa. Pankki tiedotti viime viikolla Q1-raportissaan, että ensimmäisen vuosineljänneksen aikana sen talletukset olivat vähentyneet yli 100 $ miljardilla. Tästä syystä FRB ilmoitti, että se joutuu nyt etsimään nopeasti strategisia vaihtoehtoja yhtiön taseen vakauttamiseksi. FRB ei kuitenkaan ehtinyt näitä strategisia vaihtoehtoja juurikaan suunnittelemaan puhumattakaan toteutuksesta.

Suhtautuminen tähän yrityskauppaan on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Pankkikriisin leviäminen ainakin nyt hetkellisesti estettiin, mutta USA:n suurimmalle pankille, JPMorgan Chaselle, myönnettiin myös 50 $ miljardin rahoitus kaupan toteuttamiseksi, jonka tarpeellisuus on herättänyt kysymyksiä. Sen lisäksi markkinoilla osa näkee tilanteen niin että taas:

Voitot yksityistetään ja tappiot laitetaan veronmaksajien maksettavaksi. Tilanne näyttääkin siltä, että veronmaksajat on laitettu rahoittamaan taas pankkien keskinäisiä yritysjärjestelyjä, kun suuret pankit ostavat valtion haltuun ottamia pienempiä pankkeja alennusmyynnistä.

Samaan aikaan Bitcoin-verkon vaihtovolyymi on ollut tällä viikolla kaikkien aikojen aktiivisimmalla tasolla. Aikaisempi ennätys oli vuoden 2017 härkämarkkinassa. Vaikka ajallisesti Bitcoinin vaihtovolyymin nousu ajoittui juuri siihen hetkeen, kun viranomaiset ottivat FRB:n haltuunsa, se ei välttämättä tarkoita sitä, että Bitcoinin vaihtovolyymin nousu johtuisi FRB:n kaatumisesta.

Bitcoinin vaihtovolyymi on kasvanut vuoden alusta saakka Bitcoin Layer 2 Ordinals NFT-protokollan (NFT = non-fungible-token) julkaisun jälkeen. Ordinals onkin kiihdyttänyt merkittävästi Bitcoin-verkon vaihtovolyymiä. Tällä hetkellä noin puolet Bitcoin-verkon vaihtovolyymista tapahtuu juuri Ordinals NFT-protokollassa.

Lue lisää: Bitcoin Ordinals – Bitcoinpohjainen NFT?

Vaikka Bitcoinin vaihtovolyymin nousu ei johtuisikaan suoraan FRB:n kaatumisesta tai pankkikriisistä, markkinoilla näyttää tällä hetkellä olevan kuitenkin tarve hajauttaa pankkikriisin riskejä. Sen lisäksi joillakin sijoittajilla voi olla tarkoituksena etsiä sellaisia vaihtoehtoja, jotka eivät pankkien tavoin reagoisi negatiivisesti keskuspankin ohjauskorkojen nousuun tai kiihtyvään inflaatioon.

Pankkikriisi tuskin on kuitenkaan vielä ohi. JPMorganin sijoitusjohtaja Bob Michele kommentoi viime viikolla FRB:n tilannetta seuraavasti, kun häneltä kysyttiin, että onko tässä kyse vain FRB:n ongelmista vai koko pankkisektorin ongelmista:

”No, mielestäni meillä on molemmat, mielestäni on hieman naiivia sanoa, että tämä rajoittuu vain First Republiciin.”

Bob Michele

Michelen mielestä FRB:n talletuspako ei rajoitu vain pankkiin itseensä vaan se voi vaikuttaa koko pankkialaan. Michelen mukaan First Republicin tilanteen eskaloitumisen ei olisi koskaan pitänyt tapahtua maailman eniten säännellyllä toimialalla (pankkisektorilla).


USA:n paikallispankkikriisi syvenee edelleen – vaikutukset kryptovaluuttoihin vähäisiä

Viikko viikolta USA:n paikallispankkien ongelmat vain lisääntyvät. Nyt oli PacWest Bankcorpin (PACW) vuoro sukeltaa. PacWest ilmoitti keskiviikkona, että se pohtii nyt strategisia vaihtoehtoja tilanteensa vakauttamiseksi.

Bloombergin mukaan näistä strategisista vaihtoehdoista todennäköisimmät ovat liiketoiminnan myynti ja omanpääoman lisääminen. PacWestin ilmoitus johti pankin osakkeen rajuun -60 %:n syöksyyn. PacWestin markkina-arvo putosi muutaman tunnin laskun seurauksena lähes 400 $ miljoonaa.

Aikaisemmin viime viikolla First Republic Bank (FRB oli ilmoittanut talletuspaon jälkeen ”strategisista vaihtoehdoista” toiminnan vakauttamiseksi, jonka jälkeen pankin kurssi lähti hurjaan laskuun, joka lopulta johti pankin kaatumiseen.

PacWestin ilmoitus tuli vain pari tuntia sen jälkeen, kun USA:n keskuspankki Fedin pääjohtaja Jerome Powell oli vakuutellut pankkijärjestelmän kestävyyttä ja riskinsietokykyä. Powellin mukaan: ”(Pankki)sektorin olosuhteet ovat parantuneet merkittävästi maaliskuun (2023) alun jälkeen, ja Yhdysvaltain pankkijärjestelmä on vakaa ja kestävä. Jatkamme alan tilanteen seuraamista.”

Lue lisää: Jerome Powell | Kryptomaailman avainhenkilöt

Powell vielä lisäsi, että Fed on “sitoutunut ottamaan oikeat opetukset tästä jaksosta, ja pyrimme estämään tämän kaltaisten tapahtumien toistumisen”.

Powellin puheet eivät juurikaan vakuuttaneet markkinoita vaan myös monien muiden alueellisten pankkien osakkeet lähtivät päivän päätteeksi rajuun laskuun. Western Alliancen osake laski – 30 %, Metropolitan Bankin – 20 %, Valley Nationalin – 15 %. Pankkien markkina-arvoista on pyyhitty pois n. 500 $ miljardia pelkästään viimeisen kuukauden aikana.

USA:n pankkikriisillä on vaikutuksia myös kryptotoimialalle, mutta negatiivisten vaikutusten epäillään olevan kuitenkin hyvin vähäisiä. Viime vuoden kryptotalven (crypto winter) ja lisääntyvän kryptovaluuttoihin kohdistuvan sääntelyn jälkeen useat pankit vähensivät merkittävästi kryptovaluuttoihin kohdistuvia sijoituksia ja niihin liittyviä palveluita.

Yksi nyt vaikeuksiin ajautuneista pankeista, jolla on ollut kryptotoimijoiden kanssa merkittävää yhteistyötä, on Metropolitan Commercial Bank (MBH). Metropolitan tunnettiin mm. USA:n suurimman kryptopörssin Coinbasen kanssa sen tekemästä yhteistyöstä. Pankilla oli 31.3.2023 yhteensä 4,9 $ miljardin talletusvarallisuus.

Aikaisemmin Metropolitanin talletusvarallisuudesta 6 % oli kryptovaluuttoja ja sillä oli yhteensä neljä merkittävää kryptovaluuttatoimijaa asiakkainaan. Pankin liikevoitosta 1,5 % muodostui kryptovaluuttoihin liittyvistä palveluista. Metropolitan on kuitenkin ajanut sen kryptovaluuttoihin liittyvät toimet lähes kokonaan alas vuoden 2023 alusta alkaen. Metropolitanilla onkin taseessaan jäljellä vain n. 278 $ miljoonan arvosta kryptovaluuttatalletuksia.

Western Alliance Bankilla (WAL) puolestaan oli käytössään Tassatin kanssa yhteistyössä tehty yritysasiakkaille suunnattu lohkoketjuun perustuva maksujärjestelmä sekä oma digitaalisiin valuuttoihin keskittynyt liiketoimintaosasto.

Alueellisten pankkien tilannetta ei keskiviikkona helpottanut myöskään USA:n keskuspankin ohjauskoron nosto: Keskuspankki nosti jälleen kerran ohjauskorkoa (+ 0,25 %). Keskuspankin odotetaan tämän jälkeen hillitsevän koronnostoja.


Valkoinen talo ehdottaa Bitcoin-louhinnalle 30 %:n kulutusveroa

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin budjettiehdotus vuodelle 2024 ehdottaa Bitcoin-louhinnalle 30 %:n kulutusveroa. Ehdotetusta verosta käytetään nimitystä Digital Asset Mining Tax (DAME). Lakiehdotuksen mukaan bitcoin-louhintayrityksien tulisi maksaa 30 %:n vero kryptovarojen louhintaan käytetystä sähköstä.

Valkoisen talon mukaan tällä ”haittaverolla” on tarkoitus puuttua louhintatoiminnan aiheuttamiin taloudellisiin ja ympäristölle aiheuttamiin kustannuksiin, joita ovat esimerkiksi paikallinen saastuminen, lisääntyneet kasvihuonekaasupäästöt ja korkeammat energiahinnat.

Osa kryptomarkkinoiden asiantuntijoista on sitä mieltä, että lakiesitykseltä puuttuvat ympäristönsuojelun kannalta olennaiset perustelut. Veroa tästä syystä pidetäänkin ennemminkin byrokraattisena hallintomaksuna, joka ei liity niinkään ympäristönsuojeluun vaan ennemminkin sillä pyritään vain keräämään tuloja hallinnolle.

Bitcoin-asiantuntija BTCCaseyn mukaan tässä lakiehdotuksessa ei oteta huomioon uusiutuvia energialähteitä, joita käytetään bitcoinin louhinnan tehostamiseen. Esimerkiksi Bitcoin Mining Councilin (BMC) ja Daniel Battenin tutkimukset osoittavat, että uusiutuvien energialähteiden käyttö louhinnassa jatkaa kasvuaan ja muodostaa nyt jo yli puolet louhinnassa käytettävästä energiasta. Tämä lisäksi lakiesitys ei myöskään ota huomioon Bitcoinin louhinnan sähköverkkoa tukevia vaikutuksia.

BTCCaseyn mukaan on totta, että louhinta kuluttaa energiaa, mutta hänen mielestään hallituksen vastuulla ei ole sanella miten yritysten tulisi toimia tai että mikä on hyvä ja huono energiankäyttöä.

Hallinnon ei hänen mielestään pitäisi myöskään rangaista yrityksiä innovaatioiden ja teknologisen kehityksen tavoittelusta. DAME-verolla sen sijaan voi olla negatiivisia vaikutuksia Bitcoin-toimialan innovaatioiden kehitykselle. Sen lisäksi tämä vero saattaa rajoittaa myös talouskasvun mahdollisuuksia.

BTCCaseyn mukaan viranomaisten väitteet siitä, että Bitcoin-louhinta aiheuttaa kustannuksia muille on perusteeton. Bitcoin-louhintayritykset maksavat jo nyt käyttämästään sähköstä, ja kaikkia negatiivisia ulkoisvaikutuksia lieventää se, että ne sijaitsevat usein alueilla, joilla on ylimääräistä tai uusiutuvaa energiaa.

Myös väite, jonka mukaan louhintayritykset aiheuttavat kustannuksia pienituloisille asuinalueille ja etnisille yhteisöille, on yksinkertaisesti pelonlietsontaa ja näiltä väitteiltä puuttuvat empiiriset todisteet.

Toimialan mielestä vero ei kuitenkaan tule vähentämään Bitcoin-louhintaa vaan se johtaa vain siihen, että louhinta siirtyy sellaisiin maihin, joissa louhinnan kustannukset ovat alhaisemmat.

BTCCaseyn mielestä DAME-verolla voi olla kielteisiä seurauksia näihin samoihin lakiehdotuksessa mainittuihin yhteisöihin. DAME-vero saattaa johtaa siihen, että louhintayritykset joutuvat siirtämään toimintansa ulkomaille, mikä johtaa työpaikkojen menetyksiin ja taloudellisen toiminnan vähenemiseen Yhdysvalloissa.

Lisäksi vero voi aiheuttaa riskejä paikallisille sähköverkoille, jotka nyt hyötyvät Bitcoin-louhinnan lisääntyneestä tuotannosta ja välittömästä louhinnan pysäyttämismahdollisuudesta.

Opi lisää aiheesta:


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *