EU:ssa suunnitellaan 1000 euron ylärajaa anonyymeille kryptosiirroille

EU ja bitcoin
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Euroopan Unionin lainsäätäjät ehdottavat kryptovaroille 1000 euron ylärajaa anonyymeilla kryptovaluutoilla tehtäville siirroille EU-alueella.

Euroopan parlamentin mukaan näitä raja-arvoja tultaisiin käyttämään sellaisten kryptovaluuttasiirtojen kohdalla, joissa asiakasta ei pystyttäisi tunnistamaan. Lakiesitysluonnos hyväksyttiin läpi murskaenemmistöllä: 99 puolesta, 8 vastaan ja 6 poissa.

Lakiesityksen tarkoituksena on estää rahanpesu ja terrorismin rahoittaminen. Lakiesityksen mukaan rahanpesuviranomaisena toimisi viranomainen, joka toimisi tiiviissä yhteistyössä myös Euroopan rahanpesuviranomaisen AMLA:n (Anti-Money Laundering Authority) kanssa.

”Meille on tärkeää, että uusi viranomainen tekee tiivistä yhteistyötä kansallisten valvojien kanssa ja valvoo suoraan riskialttiimpia krypto-omaisuuden palveluntarjoajia ja useissa jäsenvaltioissa toimivia finanssialan yrityksiä.”

AMLAn tiedottaja Emil Radev

Laissa edellytetään krypto-omaisuuden hoitajilta yhä enemmän vaatimustenmukaisuusohjelman (compliance) noudattamista sekä yleisesti toiminnan läpinäkyvyyttä.

”Yksiköt, kuten pankit, omaisuuden ja krypto-omaisuuden hoitajat, kiinteistön- ja virtuaalivälittäjät sekä korkean tason ammattilaisjalkapalloseurat, joutuvat vahvistamaan asiakkaidensa henkilöllisyyden sekä mitä he omistavat ja kuka hallitsee yritystä.”

Lakiesityksessä todettiin myös, että eri toimialojen olisi selvitettävä omalla liiketoiminta-alueellaan rahanpesuun ja terrorismin rahoitukseen liittyvät erityiset riskit ja välitettävä nämä tiedot keskitettyyn rekisteriin.

Varsinaisen lopullisen lakiesityksen hyväksymisestä on tarkoitus äänestää huhtikuussa 2023. Ei ole kuitenkaan varmaa, että ehditäänkö tästä lakiesityksestä äänestää vielä huhtikuussa. Lainvalmistelutyö on kuitenkin yleensä hidasta ja aikaa vievää.

Esimerkiksi kryptovaluuttoja koskevaa koko EU-aluetta koskevaa MiCA-asetusta (Markets in Crypto-Assets) ei ole vieläkään saatettu voimaan, vaikka tämä asetus piti hyväksyä jo marraskuussa 2022. MiCA-asetuksen lopullista hyväksymistä voimaan onkin siirretty huhtikuulle 2023.

Euroopan unionissa on valmisteilla myös digitaalinen euro. Euroopan pankkiyhdistysten liitto (EBF) luonnosteli oman esityksensä digitaalisesta eurosta ja siihen liittyvästä ekosysteemistä.

EBF ehdotti esityksessään digitaaliselle eurolle kolmiportaista mallia: Euroopan keskuspankin (EKP) rooli ja kaksi toimialatasoa. EKP:n tehtävänä on olla vuorovaikutuksessa yhtenäisen euromaksualueen kanssa, jonka jälkeen yksityinen sektori kehittää ja ylläpitää toimialatasoa B.


CFTC on haastanut kryptopörssi Binancen oikeuteen

USA:n hyödyke- ja futuurikauppakomissio CFTC on haastanut oikeuteen kryptopörssi Binancen ja sen toimitusjohtajan Changpeng Zhaon. Illinoisin osavaltion pohjoisen piirin piirioikeudelle esitetyn syytteen mukaan Binance on esimerkiksi tarjonnut asiakkailleen rekisteröimättömiä kryptovaluuttajohdannaisarvopapereita liittovaltion lain vastaisesti.

CFTC:n mukaan Binance on tarjonnut yhdysvaltalaisille asiakkailleen hyödykefutuureja, joiden tarjoaminen kuitenkin CFTC:n mukaan vaatisi ensin näiden hyödykkeiden rekisteröitymisen CFTC:lle, jota Binance ei ole tehnyt.

Sen lisäksi Binancea syytetään rahanpesulainsäädännön kiertämisestä liittyen asiakkaan tunnistamiseen (KYC) ja yhtiön toimintojen puutteellisten rahanpesuun jo ennakolta estämiseksi liittyvien ohjeisten puuttumisesta.

CFTC:n mukaan Binance ei ole vaatinut asiakkailtaan henkilöllisyyden todistamista ennen kaupankäyntiä. Sen lisäksi Binance ei ole ottanut käyttöön sellaisia perustason prosesseja, jotka estäisivät terroristien rahoituksen ja rahanpesun. Binance ohjasi myös CFTC:n mukaan yhdysvaltalaisia asiakkaitaan käyttämään erilaisia menetelmiä kuten VPN-verkkoja välttääkseen Yhdysvalloissa asuvia asiakkaita koskevia rajoituksia esimerkiksi asiakkaan maantieteelliseen sijaintiin ja siihen liittyviin velvollisuuksiin liittyen.

CTFC:n johtavan virkamiehen Gretchen Lowen mukaan Binance on kiertänyt lakia tarkoituksellisesti. Tämä perustuu Binancen yrityksen sisällä käytyihin keskusteluihin ja viesteihin. CFTC:n mukaan Binance on sallinut yhdysvaltalaisten asiakkaiden kaupankäynnin, vaikka vuoden 2019 pakotteet kieltävät tämän.

Syytteen mukaan Binance on luonut usean yrityskokonaisuuden labyrintin, jonka on suunniteltu hämärtämään Binance-alustan omistajuutta, hallintaa ja sijaintia. Sen lisäksi suuria avainasiakkaita on neuvottu perustamaan pöytälaatikkoyrityksiä Jerseyn saarelle, Neitsytsaarille ja Alankomaihin, jotta kaupankäyntirajoituksia voitaisiin välttää.

Syytteen mukaan Binancella tiedettiin, että yhdysvaltalaiset asiakkaat muodostivat edelleen huomattavan osan Binancen asiakaskunnasta. Tämä selviää yhtiön sisäisistä raporteista, jotka lähetettiin aina kuukausittain toimitusjohtaja Zhaolle. Niiden mukaan rajoitteiden astumisen jälkeen vielä vuonna 2020 Binancen asiakkaista 17,8 % joko asui Yhdysvalloissa tai heillä oli riittävät taloudelliset siteet Yhdysvaltoihin, jolloin heidät oikeudellisesti tulkitaan olevan USA:n kansalaisia

CFTC:n puheenjohtaja Rostin Behnamin mukaan Binancen johtokunta on tiennyt jo usean vuoden ajan ”rikkovansa CFTC:n sääntöjä. Puolestaan CFTC:n hallinto-osastonpäällikko Kristin Johnsonin mukaan: ”Vaikka Binancen vaatimustenmukaisuusohjelma (compliance) oli tehoton lain noudattamisessa, todisteet viittaavat siihen, että se ohjasi yhdysvaltalaisia asiakkaita varsin tehokkaasti, kuinka Binancen pääsynvalvontaa (access control) voitaisiin parhaiten kiertää.”

Binanceen liittyvät epäilyt eivät kuitenkaan yllättäneet. Joulukuussa 2022 Yhdysvaltain oikeusministeriön kertoi tutkineensa Binancea jo vuodesta alkaen 2018 mahdollisen rahanpesun ja pakotteiden kiertämisen vuoksi.

Binancen toimitusjohtaja Zhao on kiistänyt syytökset. Hän väittää niiden perustuvan hatariin tosiasioihin. Binance on reagoinut tapahtumiin sulkemalla Binance.com-sivuston Yhdysvalloissa.

Monien mukaan kyseessä on kuitenkin ennemminkin ajojahti kryptovaluuttatoimijoita kohtaan. CFTC:n Behnam on jo aikaisemmin sanonut, että vuonna 2023 tarkoituksena on saada aikaan ennakkotapauksia eli viedä asioita oikeuden käsiteltäväksi, joiden perusteella CFTC:n asema vakiintuisi kryptovaluuttojen valvovana viranomaisena USA:ssa.

Binance on perustettu Shanghaissa vuonna 2017. Binance on julkisesti kertonut olevansa olevansa hajautettu ja paikkariippumaton globaali toimija, mutta pörssin fyysinen sijainti ei ole kuitenkaan tiedossa. Binancen holding-yhtiö kuitenkin sijaitsee Caymansaarilla.

Binance.comin kautta kulkee valtaosa maailman kryptovaluuttaliikenteestä. Reutersin mukaan Binance.comin kautta kulki 34 tuhatta miljardia dollaria vuonna 2021 ja 23 tuhatta miljardia dollaria vuonna 2022.

Lue lisää: Changpeng Zhao | Kryptomaailman avainhenkilöt #3


Bitcoin-pörssi Paxful palauttaa asiakkailleen Earn-ohjelma varoja takaisin

Vertaisalusta Paxful, joka on erikoistunut bitcoinien ostamiseen ja myymiseen, lupaa palauttaa heidän asiakkailleen heidän asiakkaidensa Paxful Earn -palveluun sijoittamia varoja takaisin. Palautettavien varojen määrä on n. 9 bitcoinia, joka on n. 250 000 $. Varat tullaan palauttamaan asiakkaiden lompakoihin tämän viikon aikana.

Paxfulin toimitusjohtaja Ray Youssef: ”Olen henkilökohtaisesti ryhtynyt toimiin ja aion hyvittää kaikille Paxfulin käyttäjille, joita asia koskee. Olemme toimineet oikein ja palautamme varat niille käyttäjille, jotka menettivät varoja Celsius Earnilla. En voinut katsoa heidän kärsivän “, Youssefin mukaan varoja on lähipäivinä asianomaisten käyttäjien saatavilla alustan lompakossa.

Paxful Earn -ohjelma oli Paxfulin ja nyt jo kaatuneen lainapalvelu Celsiuksen yhdessä tarjoama palvelu, jossa Paxfulin asiakkailla oli mahdollisuus tienata Earn-ohjelmassa Celsiuksen kautta korkotuottoa heidän lainaamille bitcoin-varoille.

Viime kesänä kuitenkin Celsius meni konkurssiin, joka aiheutti tilanteen, jossa Paxfulin Earn-ohjelman asiakkaat eivät saaneet lainaamiaan bitcoin-varojaan takaisin. Tämä johtui siitä, että USA:n konkurssituomioistuimen mielestä Paxful Earn -ohjelman varat kuuluvat Celsiuksen konkurssipesään, joten näitä varoja ei pystynyt nostamaan Paxful Earn -ohjelmasta ulos.

Paxful Earn -ohjelman kautta yhteensä 600 000 asiakasta oli lainannut varoja Celsiukselle, joten kyse on erittäin merkittävästä varallisuusmäärästä. Asiakastalletuksia Celsiuksella oli 4,72 $ miljardin arvosta. Tämä muodosti suurimman osan Celsiuksen konkurssipesän kokonaisvarallisuudesta.

Youssef kritisoi myös viranomaisia tapahtuman hoidosta: ” Tuomioistuimet pettivät nämä Celsius-käyttäjät. Yhdysvaltain hallitus on enemmän kuin halukas pelastamaan perinteisiä pankkeja, mutta Bitcoin-käyttäjät eivät näytä olevan heidän prioriteettinsa. Se ei sovi minulle, ja olen ryhtynyt toimiin varmistaakseni, että Paxful Earn -käyttäjät saavat takaisin kaikki Celsius-varansa.”

Aikaisemmin oikeudenkäynnissä hyväksytyn sopimusehdotuksen mukaan ne asiakkaat, jotka olivat hyväksyneet vakuudettomien lainojen komitean ehdotuksen, tulisivat saamaan sopimuksen mukaan 72,5 % kryptovaroistaan takaisin. Varojenmaksun rahoittaja NovaWulf Digital Managementin mukaan 85 % Celsiuksen asiakasta tulisi saamaan 70 % sijoittamistaan varoista takaisin.

Celsiuksen kaatumisen jälkeen Paxful on kehoittanut asiakkaitaan huolehtimaan varoista itsenäisesti ilman kolmatta osapuolta (self-custody) ja pitämään Bitcoin-varansa omissa lompakoissaan.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *