Bittirahan alkuvuoden yhteenveto: Mitä kryptomarkkinoilla on tapahtunut vuonna 2023 ja mitä on vielä luvassa?

kryptovaluutat 2023 yhteenveto
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Vuoden 2023 ensimmäiset kolme kuukautta ovat tarjonneet kryptosijoittajille vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Jos luulit, että näimme viime vuonna jo kaiken, olet väärässä.

Tässä yhteenvedossa perehdymme siihen, mitä kryptomarkkinoilla on tämän vuoden aikana tapahtunut, ja mitä oletamme tulevien kuukausien tuovan mukanaan. 


Tammikuun tapahtumat

Vuosi 2022 vaihtui vuoteen 2023 kryptomarkkinan ollessa odottavissa tunnelmissa. FTX:n romahduksen aiheuttama epävarmuus näkyi vieläkin sijoittajissa, eikä kryptovaluuttojen arvonnousuihin osattu suhtautua positiivisesti.

Käydään läpi tammikuun merkittävimmät uutiset koskien kryptomarkkinaa.

Lue lisää: FTX ajautui konkurssiin

Kryptotalven lomautukset 

Tammikuun markkinatilanne ei tuonut helpotusta jo pitkään jatkuneeseen kryptotalveen. Monelle kryptoyritykselle alkoi käydä selväksi, ettei markkinatilanteeseen ole tulossa helpotusta lyhyellä aikavälillä.

Tammikuun aikana nähtiin massiivinen irtisanomisaalto, kun kryptolainaaja Genesis Global Capital lomautti noin 30 prosenttia työntekijöistään ja kryptopankki Silvergate Capital puolestaan noin 40 prosenttia. 

Vielä tammikuun alkupuolella ei osattu odottaa, että molemmat yhtiöt ajautuisivat myöhemmin konkurssiin.

Myös suuret kryptopörssit, kuten ByBit sekä Kraken joutuivat karsimaan työntekijöitään hankalan markkinatilanteen seurauksena.

Lomautusaalto ei koskenut pelkästään kryptovaluuttayhtiöitä – myös teknologiayhtiöt, kuten Meta ja Stripe joutuivat tekemään suuria lomautuksia. 

Irtisanomiset eivät helpottaneet yhtään jo valmiiksi epävarmaa kryptomarkkinaa. 

Genesiksen konkurssi 

Tammikuun alkupuolella henkilöstöään irtisanonut kryptolainaaja Genesis Global Capital ajautui myöhemmin saman kuukauden aikana konkurssiin. Genesiksen ahdinko alkoi jo kryptopörssi FTX:n romahduksen myötä, jolloin se ilmoitti, ettei aio enää myöntää uusia kryptolainoja. Konkurssia siis osattiin joissain määrin odottaa.

Muutamia päivä ennen Genesiksen konkurssihakemusta uutisotsikoissa paljastui lisätietoja Genesiksen tilanteesta: Genesiksellä oli velkaa yli 3 miljardia dollaria, josta 900 miljoonaa oli kryptovaluuttapörssi Geminin asiakkaille sekä yli 300 miljoonaa Hollantilaiselle Bitvavolle.

Genesis ilmoitti pikaisesti konkurssiuutisten jälkeen pyrkivänsä maksamaan asiakkaidensa varat takaisin, mutta tilanteen selvittely on yhä kesken. 

Lue lisää: Kryptolainaaja Genesis konkurssiin

Bitcoinin nousu 

Tammikuuhun mahtui myös positiivisia pilkahduksia, kuten Bitcoinin arvon 12 päivän perättäinen nousuputki. Bitcoin jäi vain kolmen päivän päähän sen kaikkien aikojen pisimmästä noususta putkeen, joka tapahtui vuonna 2013.

Bitcoinin positiivinen arvonnousu vaikutti hetkellisesti positiivisesti koko kryptomarkkinaan. Jotkut altcoinit kokivat jopa kymmeninen prosenttien nousuja noiden 12 päivän aikana.

Sijoittajat suhtautuivat Bitcoinin nousuun kuitenkin epäilevästi ja markkina kääntyi nousuputken jälkeen takaisin laskuun.


Helmikuu 

Tammikuu vaihtui helmikuuksi jokseenkin levottomissa merkeissä. Genesiksen konkurssi herätti kysymyksen, että kuinka moni muu kryptoyritys tulee vielä kaatumaan ja kuinka pitkälle FTX:n romahduksen seuraukset kantautuvat?

Helmikuu osoittautui ennakkoluuloista huolimatta varsin mielenkiintoiseksi kuukaudeksi, kun suomalainen Aave sekä Membrance Finance julkaisivat omat stablecoininsa. 

LocalBitcoinsin konkurssi 

Helmikuussa nähtiin tiettävästi ensimmäinen suomalaisen kryptoyrityksen konkurssi, kun tunnettu LocalBitcoins –markkinapaikka ilmoitti konkurssiuutisistaan. 

LocalBitcoins ei ilmoittanut tarkempia syitä konkurssiin, mutta yksi syy on varmasti laskutrendissä ollut Bitcoinin vaihtovolyymi. LocalBitcoins nautti suurista Bitcoinin vaihtovolyymeista vuoteen 2021 saakka, jonka jälkeen vaihtovolyymi alkoi putoamaan, eikä enää koskaan palautunut aikaisemmalle tasolleen.

LocalBitcoins kerkesi olla toiminnassa yhteensä kunnioitettavat 10 vuotta. LocalBitcoinsin konkurssiuutset otettiin vastaan yllättyneinä, sillä mitään merkkejä mahdollisesta konkurssista ei yhtiön ulkopuolella havaittu.

Jos sinulla on vielä varojasi LocalBitcoins –markkinapaikalla, voit nostaa niitä pois sieltä vielä seuraavan 11 kuukauden ajan. 

Nokian metaversumi ilmoitus 

Aikaisemmin matkapuhelimiin keskittynyt Nokia ilmoitti helmikuun aikana brändiuudistuksestaan. Nokia kertoi, että se perusti jo viime vuoden aikana kaksi kehityskeskusta tutkiakseen metaversumia ja siihen liittyvää teknologiaa.

Nokia kertoi, että se pyrkii hyödyntämään metaversumia esimerkiksi yhdistämällä työntekijöitä, jotka toimivat eri toimipisteissä ympäri maailman etäyhteyden välityksellä. 

Nokian mukaan metaversumit ovat tärkeässä osassa sen uutta strategiaa. 

Samassa yhteydessä Nokia myös päivitti ikonisen logonsa.

Uutiset Nokian metaversumi-ilmoituksesta eivät aiheuttaneet suurta reaktiota kryptosijoittajissa, vaikka kyseessä on noin 24 miljardin euron arvoinen yhtiö. Myöskään suositut kryptouutissivustot eivät tarttuneet Nokian ilmoitukseen samalla tavalla, jolla ne yleensä uutisoivat suurten perinteisten yritysten Web3 ilmoituksista. 

Uudet stablecoinit 

Suomalaissävytteinen uutisointi sai jatkoa, kun Membrance Finance ilmoitti uudesta euroon pohjautuvasta EUROe stablecoinista. Kyseessä oli merkittävä uutinen, sillä EUROe on ensimmäinen stablecoin, joka on täysin EU:n reguloima. 

Europohjainen stablecoin on todella kauan odotettu aluevaltaus, sillä aikaisemmin Euroopassa toimiville institutionaalisille sijoittajille ainoat stablecoin-vaihtoehdot ovat olleet dollaripohjaisia. 

Helmikuun loppupuolella myös suomalainen DeFi-palvelu Aave ilmoitti oman GHO-stablecoinin julkaisusta. Toisin kuin EUROe, GHO on sidottu arvoltaan Yhdysvaltain dollariin.

Stablecoin uutuudet ovat olleet kryptosijoittajille tervetulleita, sillä tällä hetkellä stablecoin-markkina on jakautunut lähes kokonaan vain kolmen suuren dollaripohjaisen stablecoinin kesken (USDT, USDC & BUSD). 

Bitcoin Ordinals 

Bitcoinin Ordinals -protokolla toi NFT-markkinalle ilon pilkahduksen. Uuden Ordinals-protokollan avulla Bitcoin-nodejen käyttäjät voivat sisällyttää jokaiseen satoshiin (Bitcoinin pienimpään yksikköön) tiedostoja, kuten videoita, ääntä tai älysopimuksia.

Ordinals-protokolla oli hitti heti julkaisustaan lähtien ja se toi tuhansia uusia käyttäjiä Bitcoinin lohkoketjuun. 

Jotain Ordinals-protokollan suosiosta kertoo myös se, että suosituimpien NFT-kokoelmien takana oleva Yuga Labs julkaisi oman NFT-kokoelman hyödyntäen Ordinals protokollaa.

NFT-markkina sai tästä ilmoituksesta uutta virtaa ja myös Ethereum pohjaisten NFT-kokoelmien myyntivolyymi kasvoi Ordinals hypen seurauksena. 

NFT-markkinapaikkojen taistelu 

OpenSea on ollut jo pitkään ylivoimaisesti suosituin NTF-markkinapaikka. Tilanne voi kuitenkin muuttua tämän vuoden aikana, sillä NFT-markkinapaikka nimeltä Blur ohitti OpenSea:n hetkellisesti kaupankäyntivolyymissa helmikuun aikana.

Tämä sai monet NFT-keräilijät kiinnostumaan Blur:ista sekä kokeilemaan sitä. OpenSea vastasi tähän heti luopumalla hetkellisesti kokonaan sen kaupankäyntikuluista.

Jäämme innolla seuraamaan, onnistuuko Blur viemään kärkipaikan OpenSea:lta vai toimivatko OpenSea:n aggressiiviset puolustustoimenpiteet. 


Maaliskuu 

Kryptomarkkina siirtyi maaliskuuhun positiivisissa merkeissä, sillä edellisen kuukauden aikana oli julkistettu paljon mielenkiintoisia projekteja ja varsinkin NFT-markkina oli saanut tietynlaisen piristysruiskeen.

NFT-markkina ei kuitenkaan saanut nauttia pitkään markkinan elpymisestä, sillä heti maaliskuun alkupuolella nähtiin kaikkien aikojen suurin NFT dump & pump-myynti.

Jeffrey Hwangin NFT-myynnit 

Suursijoittaja Jeffrey Hwang myi maaliskuussa kahden päivän aikana omasta kokoelmastaan noin 1010 erilaista NFT:tä. NFT:et olivat arvoltaan yhteensä noin 18,6 miljoonaa dollaria.

Jeffrey Hwangin myymät NFT:et sisälsivät ainakin 90 Bored Ape Yacht Club NFT:tä, 191 Mutant Ape Yacht Club NFT:tä sekä 112 Azuki NFT:tä.

NFT-markkina reagoi näin suureen myyntierään voimakkaasti ja usean tunnetun NFT-kokoelman hinta putosi hetkellisesti huomattavasti. Tämä olikin luultavasti Jeffrey Hwangin toive, sillä hän osti 991 NFT:tä huomattavasti halvemmalla itselleen, mitä ne maksoivat ennen hänen massiivista myyntiään.

Vaikka NFT-markkina joutuikin hetkeksi paniikkiin, se myös toipui siitä myös todella nopeasti. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä lähes kaikkien suosittujen NFT-kokoelmien pohjahinta on jo palautunut Hwangin myyntiä edeltävälle tasolle.

Silvergate, Silicon Valley Bank & Signature Bank konkurssit 

Kryptopankkina tunnettu Silvergate Bank ilmoitti viime viikolla aikeistaan lopettaa toimintansa. Silvergate aikoo likvidoida varansa ja maksavansa asiakkaidensa talletukset täysimääräisinä takaisin. 

Ilmoitus ei sinänsä ollut yllätys, sillä Silvergaten osake on pudonnut lähes 99 % viimeisen 12 kuukauden aikana. Ilmoitus oli silti suuri isku perinteiselle finanssialalle, sillä Silvergate oli merkittävän kokoinen pankkitoimija. 

Silvergaten uutiseen ei keretty edes kunnolla reagoimaan, ennen kuin rytisi taas. Tällä kertaa kyseessä oli huomattavasti Silvergatea suurempi Silicon Valley Bank (SVB).

SVB joutui kryptomarkkinalla tutuksi tulleen bankrunin kohteeksi ja romahti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sijoittajat nostavat pankista varojaan niin paljon ja niin nopeasti, ettei pankki pysty maksamaan kaikille heidän nostopyyntöjään.

SVB:n romahdus oli kokoluokassaan niin mittava, että Yhdysvaltain keskuspankki (FED) julkaisi 25 miljardin dollarin hätäpaketin, jottei talletuspako leviäisi muihin pankkeihin.

Vain muutama päivä SVB:n romahduksen jälkeen kryptoystävällinen Signature Bank sulki myös ovensa. Sulkemisen syyksi kerrotaan Yhdysvaltain talouden suojeleminen ja yleisön luottamuksen vahvistaminen pankkijärjestelmää kohtaan.


Mitä kryptomarkkinalle on luvassa tulevien kuukausien aikana? 

Paljon on sattunut ja tapahtunut viimeisen kolmen kuukauden aikana. Uutiset SVB:n romahduksesta vaikuttavat edelleen sijoittajien luottamukseen koskien perinteisiä pankkeja. Tämän uutisartikkelin kirjoittamishetkellä Credit Suisse -pankki taistelee tulevaisuudestaan.

Tulevat kuukaudet näyttävät, lähteekö talletuspako leviämään myös muihin pankkeihin vai purevatko Yhdysvaltain keskuspankin toimenpiteet.

Epävarmuudella perinteistä pankkijärjestelmää kohtaan on ollut positiivisia vaikutuksia kryptomarkkinaan. Alkuviikosta lähes kaikki kryptovaluutat kokivat vaihtelevaa arvonnousua. Suurinta arvonnousu oli tiettyjen altcoinien keskuudessa, kuten Conflux sekä Stacks, joiden molempien arvo nousi yli 40 % päivässä. 

Huhut käyvät kuumana myös Amazonin omasta NFT-markkinapaikasta, joka julkaistaan huhujen mukaan jo huhtikuun aikana. Tämän markkinapaikan uskotaan tuovan NFT-markkinalle huomattavan määrän perinteisiä sijoittajia, sillä Amazonin markkinapaikalla kauppaa käydään ainakin alkuun vain perinteisillä maksuvaihtoehdoilla.

Muita mielenkiintoisia aiheita, joita kannattaa pitää silmällä tulevien kuukausien aikana ovat: 

  • Erilaiset tekoälyprojektit – varsinkin juuri julkaistu ChatGPT4, jonka pitäisi olla huomattavasti kehittyneempi kuin aikaisempi ChatGPT3 
  • NFT-markkinapaikat – OpenSea vs Blur taistelu käy kuumana. OpenSea on myöskin vihjaillut viestinnässään mahdollisesta oman tokenin julkaisusta. Uskomme, että tämä token tullaan jakamaan OpenSea:n käyttäjille airdrop muodossa 
  • Hajautettu sosiaalinen media – palvelut, kuten Lens, Orb ja Phaver jatkavat kasvuaan. Kaikkiin edellä mainittuihin palveluihin julkaistaan aktiivisesti ja tiheään tahtiin uusia päivityksiä, joita kannattaa pitää silmällä
  • Epävarma markkinatilanne – sijoittajat ovat tällä hetkellä todella epävarmoja niin perinteisen, kuin myös kryptomarkkinan osalta. Epävarmuus tulee näkymään kryptovaluuttojen kurssimuutoksina 

Pelkästään viimeisen kolmen kuukauden tapahtumien seurauksena uskallamme sanoa, että tulevat kuukaudet tulevat olemaan kaikkea muuta kuin tylsiä. Ilman kristallipalloa tarkempi ennustus on haastavaa.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *