Kuinka BRICS-reservivaluutta vaikuttaisi dollariin ja kryptovaluuttoihin?

BRICS
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Tällä hetkellä maailmassa on käynnissä valtataistelu valuuttamarkkinoiden herruudesta eri valtioiden välillä.

Yhdysvaltain dollari on yhä maailman reservivaluutta, mutta nousevat taloudet, kuten BRICS-maat: Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka, haluavat nyt luoda oman globaalin reservivaluutan, jotta he pääsisivät irrottautumaan Yhdysvaltojen hallitsemasta dollaripohjaisesta maailmantaloudesta. Valuutan arvolla olisi Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan kultatakaus.

Dollarin reservivaluutta-asema perustuu siihen, että maailman valtioiden reservivarannoista n. 62 % on USA:n dollareina. Sen lisäksi useat valtiot käyttävät dollaria esimerkiksi öljykaupassa kaupankäyntivaluuttana.

Yhdysvaltain dollaria on aikaisemmin pidetty moneen muuhun valuuttaan verrattuna vakaana valuuttana, joten siksi useat maat pitävät dollaria globaalina reservivaluuttana.

Dollaria on kuitenkin kritisoitu siitä, että sen arvo ei ole perustunut Bretton Woodsin jälkeen mihinkään konkreettiseen arvoon vaan ainoastaan lupaukseen siitä, että USA:n liikkeeseen laskema dollarimääräinen velka maksetaan takaisin.

Lisäksi dollarin inflaatio on herättänyt suurta huolta markkinoilla. BRICS-maat ovat myös tällä hetkellä jo markkina-arvoltaan G7-maita suurempia, joten he eivät enää halua olla USA:n taloudellisessa talutusnuorassa.

Osittain tästä syystä BRICS-maat pyrkivät luomaan oman kansainvälisen yhteisvaluutan, jonka arvo perustuisi johonkin konkreettisesti määriteltävään arvoon. Kokonaan 1:1 kultatakaukseen perustuva valuutta tuskin on mahdollinen pitkälti velkapohjaisesti rakennetussa talousjärjestelmässä, mutta osittainenkin kultatakaus voi kiinnostaa kansainvälisiä valuuttasijoittajia sijoittamaan varojaan ehkä jopa dollarin aseman haastavaan uuteen kilpailijaan.

Makroenonomisti Lyn Aldenin mukaan BRICS-valuutan alkutaival voisi olla kuitenkin todella haastava. Alden ei myöskään usko, että uusi valuutta pystyisi haastamaan Yhdysvaltojen dollarin asemaa maailman reservivaluuttana.

Alden: “Vähimmäisvarantopankkijärjestelmän tukeminen kullalla toimii vain tilapäisesti, koska valuuttayksiköt lisääntyvät nopeammin kuin kulta”.

Sen sijaan Alden näkee todennäköisempänä lopputuloksena, että BRICS-maat käyttäisivät vähemmän dollaria rajat ylittävissä maksuissa korvaamalla dollarin omilla valuutoillaan – erityisesti Kiinan juanilla.

Myöskään entinen Goldmann Sachsilla työskennellyt ekonomisti Jim O’Neill ei usko kultapohjaiseen BRICS-yhteisvaluuttaan eikä pidä sen toteutumista todennäköisenä.

Samaa mieltä oli myös Intian ulkoministeri Vinay Mohan Kwatra. Kwatran mukaan todennäköisempää on, että BRICS-maat käyttäisivät jatkossa kaupankäyntivaluuttana maiden omia valuuttoja dollarin sijasta.

Alden jatkaa: ”Tämä yritys pyrkiä pois dollareiden käyttämisestä kaupankäyntivaluuttana todennäköisesti vähentää Yhdysvaltain valtion velkakirjojen ulkomaista kysyntää, nostaa valtion velkakirjojen tuottoa ja sen seurauksena Yhdysvaltain keskuspankin on lopulta rahoitettava suurempi osa Yhdysvaltain julkisen talouden alijäämästä.”

Jos Yhdysvaltain velkapapereiden korko nousee – johtuen dollarin käytön merkittävästä vähenemisestä (de-dollarization) – tämä voi laskea Bitcoinin hintaa, koska riskipitoisempina pidetyt omaisuuserät yleensä kärsivät näissä olosuhteissa. Eli lyhyemmällä aikavälillä Aldenin mukaan kryptovaluutat voisivat kärsiä dollarin heikkoudesta.

Alden jatkaa: ”Pidemmällä aikavälillä, kun Fedin on tarjottava likviditeettiä velkakirjamarkkinoille, se olisi todennäköisesti erittäin hyvä asia Bitcoinille: Esimerkiksi maaliskuussa 2023 Bitcoin nousi, Fedin joutuessa puuttumaan Yhdysvaltain pankkijärjestelmän toimintaan (tarjoamalla sille velkarahaa).”


Bitcoin Ordinalsin NFT-vaihtovolyymit pudonneet jo 98 %

Bitcoinin (BTC) NFT-protokolla Ordinalsin vaihtovolyymit ovat pudonneet merkittävästi toukokuun 2023 jälkeen. Hajautettujen appien (dapp) välittäjä DappRadarin tietojen mukaan Ordinalsin NFT-vaihtovolyymit ovat laskeneet jopa 98 % toukokuusta lähtien.

Toukokuussa Ordinalsin NFT-siirtoja tehtiin vielä 452 $ miljoonan arvosta, mutta siirtojen vaihtoarvo on myöhemmin pudonnut n. 3 $ miljoonaan. Samaan aikaan myös vaihtovolyymit ovat pudonneet 97 %. Nyt vaihtovolyymi on n. 20 571.

Ordinalsin vaihtovolyymi muodostaa edelleen n. 85 % koko Bitcoinin vaihtovolyymista. Bitcoinilla tehtiin 21.8.2023 yhteensä 530 788 siirtoa, joista 450 785 oli Ordinalsiin liittyviä siirtoja.

Suurin osa volyymista koostuu BRC-20-tokenien kirjauksista (inscription). Viime viikon aikana BRC 20-tokeneita mintattiin yhteensä n. 1,9 miljoonaa kappaletta.

Osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että suurin NFT-hype olisi jo ohi. Osa taas uskoo siihen, että nyt on menossa vain hiljaisempi kausi. Ordinals-kirjaukset ovat joka tapauksessa tuottaneet 53,4 $ miljoonan liikevaihdon Bitcoin-verkostolle.


Robinhoodilla nyt maailman kolmanneksi pullein Bitcoin-lompakko

Lohkoketjudatayhtiö Arkham Intelligencen mukaan Robinhood: Jump Trading Custodysta on tullut maailman kolmanneksi suurimman Bitcoin-lompakon omistaja. Lompakon omistuksessa on tällä hetkellä 118 000 bitcoinia.

Bitcoininfochartsin tietojen mukaan lompakon Bitcoin-omistukset ovat nyt arvoltaan 3,08 $ miljardia (2,85 miljardia euroa). Ostot on toteutettu hyvin nopealla tahdilla, sillä lompakon ensimmäiset omistukset on hankittu vasta 8.3.2023.

Bitcoininfochartsin mukaan maailman suurimmat Bitcoin-lompakot ovat kryptovaluuttapörssi Binancella sekä kryptopörssi Bitfinexillä.

Lue lisää turvallisista bitcoin-lompakoista:

Markkinoilla ja etenkin Twitterissä liikkui vielä alkuviikosta huhu, että maailman suurin varainhoitaja ja Bitcoin ETF-hakemuksen (spot Bitcoin ETF) Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssiviranomaiselle jättänyt BlackRock olisi ollut lompakon omistaja. Tämä huhu ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa.

Maailman suurin Ethereumin (ETH) ether-lompakko on Beaconin (Beacon Deposit Contract) hallussa. Seuraavaksi suurin kuuluu Wrapped Etherille ja kolmanneksi isoin on Binancen omistuksessa. Neljäntenä listalla on kryptopörssi Kraken.


Kiinan 1,5 $ miljardin Multichain-hakkeroinnista lisätietoja

Kiinassa tänä kesänä 2023 paljastuneessa Multichain-protokollaan kohdistuneesta iskusta on paljastunut lisätietoa. Iskussa vietiin yhteensä 1,5 $ miljardin arvosta käyttäjien varoja. Isku oli yksi suurimmista kryptovaluuttamarkkinoilla tapahtuneista hakkeroinneista.

Heinäkuun 14. päivä protokolla vahvisti markkinoilla velloneen huhun: Kiinan poliisi pidätti Multichainin toimitusjohtajan, joka tunnettiin vain nimimerkillä ”Zhaojun He”, jo 21.5.2023. Samalla pidätettiin myös Multichainin Shanghaista käsin toiminut ydintiimi.

Kiinan poliisi ei kertonut virallisesti pidätyksen syytä. Todisteet viittaavat kuitenkin siihen, että Multichainin varoja on saatettu takavarikoida osana rahanpesun vastaista operaatiota Kiinan viranomaisten tiukempien kryptovaluuttoihin kohdistuneiden toimien yhteydessä.

Aiemmin Multichain-tiimi vakuutteli käyttäjilleen, että heidän projektinsa on hajautettu ja siten turvallinen käyttäjien varojenhallinnan kannalta. Kuitenkin Multichainin tiimi on myöhemmin paljastanut, että protokollan useamman osapuolen laskentapalvelimet ja yksityiset avaimet olivat kaikki Zhaojunin yksinomaisessa hallinnassa, ja ne on luovutettu poliisille.

Tämän takia protokolla täytyi sulkea. Samalla käyttäjät eivät enää saaneet yhteyttä enää protokollan tiimin jäseniin.

Heinäkuun 14. päivänä Multichain-lohkoketjujen väliselle sillalle (cross-chain bridge) oli lukittu 1,5 miljardin dollarin arvosta varoja. Nämä varat ovat edelleen saavuttamattomissa. Kehitystiimi mukaan käyttäjien varoja on yritetty “pelastaa” ja se johti myös Zhaojunin sisaren pidätykseen.

Sen lisäksi pidätyksen alkamisesta lähtien Multichainin varoja on salaperäisesti vaihdettu tai siirretty tunnistamattomiin lompakoihin.

Fantom Foundation-säätiön tietojen mukaan CEX-kryptopörssit ja vakaavaluuttojen (stablecoin)-liikkeeseenlaskijat kuten Circle ja Tether ovat jäädyttäneet osan (65 $ miljoonaa) Multichain-varoista. Fantom-säätiö yrittää saada nämä varat jaettavaksi uhreille.

Kiinan viranomaiset eivät ole kuitenkaan kertoneet tapauksen yksityiskohdista julkisuuteen. Tämän takia markkinoilla huhut viranomaisten korruptiosta ovat alkaneet saada vahvistusta.

CoinXP:n toimitusjohtaja Liang Liangin mukaan: ”Puolustusasianajajat suostuttelevat osapuolet ja heidän perheensä (pidätetyn kryptotoimijan toimitusjohtajan) noudattamaan viranomaisten vaatimuksia, sulkemaan palvelimet, luovuttamaan (yksityiset) avaimet ja tunnustamaan syyllisyyden tekoon väittäen, että tämä johtaa sakoista vapauttamiseen.”

Liang jatkaa: ”He eivät tiedä, että tämä tekee lainvalvontaviranomaisten helpoksi hyötyä laittomasta toiminnasta, “laillisesti” työntäen osapuolet vankilaan ja samalla “laillisesti” viemällä pois käyttäjille, sijoittajille, kehittäjille ja perustajille kuuluvan digitaalisen omaisuuden.”

Saaduista uusista tiedoista huolimatta Kiinan viranomaiset eivät ole edelleenkään kertoneet syytä pidätyksille. Myöskään varojen katoamiselle ei ole esitetty sen tarkempaa selvitystä. Asian käsittely jatkuu.

Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille



Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *