Ensimmäinen eurooppalainen Bitcoin ETF hyväksyttiin Hollannissa

Bitcoin ETF
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Ensimmäinen eurooppalainen spot Bitcoin ETF on hyväksytty Hollannissa. Jacobi Asset Managementin Jacobi FY Wilshire Bitcoin ETF sai viranomaisilta hyväksynnän 15.8.2023. Jacobin Bitcoin-indeksiosuusrahastolla (ETF) voi jatkossa käydä kauppaa Euronext Amsterdamin pörssissä.

Kyseessä on ensimmäinen eurooppalainen niin sanottu fyysisen bitcoin-takauksen omaava indeksiosuusrahasto (spot ETF). Tämä tarkoittaa sitä, että ETF:n hallussa tulee olla bitcoineja riittävä määrä, jotta ETF:n arvo säilyisi mahdollisimman lähellä bitcoinin hintaa.

Jacobi Asset Management on Lontoossa toimiva digitaalisen omaisuudenhoitoyhtiö. Yhtiön ETF-lanseerausprosessi on kestänyt jo vuoden verran, sillä yhtiö haki Bitcoin ETF: lleen lupaa jo vuosi sitten, joten hyväksyntä ei tapahtunut aivan hetkessä.

Jacobin toimitusjohtajan Martin Bednallin lausunnossa korostettiin Euroopan edistyksellistä asennetta kryptovaluuttasijoitustuotteita kohtaan:

Bednelli: “On jännittävää nähdä Euroopan etenevän Yhdysvaltoja nopeammin Bitcoin-sijoittamisen mahdollistamisessa institutionaalisille sijoittajille, jotka haluavat turvallisen pääsyn digitaalisten omaisuuserien etuihin käyttämällä tuttuja ja säänneltyjä rakenteita, kuten ETF:mme.”

Jacobi FY Wilshire Bitcoin ETF:llä käydään jatkossa kauppaa BCOIN-tikkerillä. Fidelity Digital Assets puolestaan vastaa BCOIN:n säilytyksestä.

Olennaista sijoittajan kannalta on ETF:n pieni tracking error eli ETF:n tulisi seurata mahdollisimman tarkasti sen vertailuindeksiä. BCOIN käyttää tähän tarkoitukseen FT Wilshire Bitcoin Blended Price Indexiä, jotta sen noteeraus seuraisi reaaliaikaisesti keskimääräisiä bitcoin-hintanoteerauksia eri kryptovaluuttapörsseistä.

Tämän ETF:n ratkaisevan tärkeä osa on, käyttääkö se bitcoinien hintaan sidottuja välineitä, kuten johdannaisia, takauksensa varmistamiseksi, vai toteutetaanko takaus yksinkertaisesti pitämällä bitcoineja ETF:n hallussa.

Likvidit instrumentit kuten johdannaiset voivat mahdollistaa ETF:llä pienemmän tracking errorin, mutta jos ETF-rahaston riskienhallinta ei toimi, silloin ETF saattaa syyllistyä liiallisten riskienottoihin, jolloin ETF:n arvo ei todellisuudessa kuvaa bitcoinin hintakehitystä vaan ennemminkin ETF-rahastonhoitajan kykyä pitää ETF:n arvo mahdollisimman lähellä vertailuindeksin noteerauksia (aktiivisempi rahastosalkuhoito).

Spot-ETF:n etuna pidetään myös sitä, että se mahdollistaa sijoittamisen bitcoiniin ilman, että heillä on kohde-etuuden suoraa omistusta tai hallintaa. Tämä on monesti instituutionaalisten sijoittajille tärkeää, mutta vähittäissijoittajalle tällä ei välttämättä ole vastaavalla tavalla merkitystä.

Euroopassa osa analyytikoista pitää spot Bitcoin ETF:n lupaa virstanpylväänä Euroopalle. Yhdysvaltojen sääntelyviranomaiset eivät ole vielä hyväksyneet vastaavanlaisia spot Bitcoin ETF -indeksiosuusrahastolupia, joten Eurooppa on ainakin tässä asiassa USA:ta edellä.

Maailman suurimmat varainhoitajat kuten BlackRock, Invesco ja Fidelity sekä kryptoalalla pitkään toimineet 21 Shares ja Ark Investment ovat hakeneet Yhdysvaltojen markkinoille vastaavanlaisia Bitcoin ETF-lupia. 21 Sharesin ja Ark Investmentin lupahakemukset ovat SEC:n mukaan kuitenkin nyt siirtyneet käsiteltäväksi marraskuulle 2023.


Aaveen vakaavaluutta GHO pyrkii saavuttamaan dollarikiinnityksen

Kryptolainapalvelu Aaveen (AAVE) vakaavaluutta GHO ei ole vielä saavuttanut sen lupaamaa 1:1 dollarikiinnitystä ($). Tällä hetkellä GHO on 3 % jäljessä sen dollarikiinnityksestä.

Tämä muutaman prosentin hintojenvaihtelu (volatiliteetti) on kryptovaluuttamarkkinoilla hyvin normaalia, mutta vakaavaluuttojen kohdalla tämä volatiliteetin tai kiinnityspoikkeaman suuruus on kuitenkin ristiriidassa vakaavaluutan tarkoituksen kanssa.

Suomalainen perustaja Stani Kulechov ei kuitenkaan näe syytä huoleen. Kulechovin mukaan dollarikiinnityksen pitäisi tapahtua myöhemmin. Aaveen ensisijaisena tavoitteena on GHO:n velan määrän kasvattaminen.

GHO vakaavaluutta ei kuitenkaan ole pystynyt pitämään sen dollarikiinnitystä sen jälkeen, kun se lanseerattiin kuukausi sitten. GHO dollarikiinnitys laski kaikkein eniten 31.7.2023 Curve Financeen kohdistuneen re-entrancy-hyökkäyksen vuoksi.

Osa Aaveen sijoittajayhteisöstä on hieman huolissaan GHO:n vakausmekanismin (GSO) toimivuudesta, eivätkä he odota, että GSO pystyisi palauttamaan GHP:n kiinnityksen. Kryptoasiantuntija Sebastien Derivauxin  mukaan: “Ainoa tapa saada kiinnitys takaisin on nostaa lainakorkoa (vähentää tarjontaa) tai kuluttaa / lahjoa likviditeettifarmaukseen (lisätä kysyntää).”

Kulechov kuitenkin vastaa esitettyyn kritiikkiin seuraavasti: ”Huomasin aika paljon kiinnityksen ja kasvun välisestä tasapainosta alkuvaiheessa, että kun GHO:ta käytetään vakuutena, se luo järjestelmään vakautta. Nykyisen toimintamallin ajatus on kasvattaa GHO-määräistä velkaa, joka (on) kasvanut melko hyvin – lähes 20 miljoonaa $ dollaria. Sanoisin, että kiinnitys pitäisi saavuttaa myöhemmin.”

Vakaavaluuuttatutkimusyhtiö Bluechipin perustaja ja toimitusjohtaja Benjamin Levitin mukaan: “GHO:lle ei vain ole tarpeeksi kysyntää. Kiinnitystä ei ole palautettu arbitraasin avulla, koska GHO:lla ei ole todellista arbitraasimekanismia kysynnän luomiseksi.”

Kaikon tutkimusanalyytikko Riyad Carey puolestaan ilmaisi omat huolensa tilanteesta: ”GHO:n kiinnityksestä irrallaan oleminen luo kierteen, joka vaimentaa tokenin kysyntää: “Minusta vaikuttaa siltä, että ongelma on se, että suhteellisen harvat ihmiset pystyvät saavuttamaan arbitraasivoittoja hinnan ollessa alle 1 dollarissa, koska sinun olisi pitänyt jo lainata GHO:ta ja siinä ei ole oikeastaan mitään järkeä lainata GHO:ta nyt, koska sen arvo on alle 1 dollarin.”

Aave Companies, Aave-protokollan taustayritys, pyrkii kuitenkin ratkaisemaan esitetyt haasteet seuraavalla tavalla: GHO-vakausmoduulin kehittäminen ja sallimalla Aaven käyttäjien käyttää GHO:ta vakuutena lainattaessa muita vakaavaluuttoja.

Aaven edustaja Marc Zeller kirjoitti pöytäkirjan hallintofoorumissa esitetyistä vaihtoehdoista seuraavaa: ”Jälkimmäinen (vaihtoehto) “mahdollistaa arbitraasin ja vipuvaikutteiset positiot tapauksissa, joissa GHO:lla ei ole dollarikiinnitystä tarjoten markkinoille työkaluja toimia GHO:n kiinnityspoikkeaman hallitsemiseksi ja siitä hyötymiseksi.”

Lue lisää: Aave julkaisi oman GHO-stablecoinin


Argentiinan kryptovaluuttamyönteinen presidenttiehdokas Milei voitti esivaalit

Bitcoinin (BTC) suosio on hypännyt uuteen huippuun Argentiinassa sen jälkeen, kun Bitcoin-myönteinen presidenttiehdokas ekonomisti Javier Milei voitti maan presidenttivaalien esivaalit. Voiton julkistuksen aikaan CoinGeckon tietojen mukaan 1 bitcoin oli arvoltaan 10 miljoonaa Argentiinan pesoa.

Vaikka globaalit kryptovaluuttamarkkinat ovat kokeneet kovia viimeisen vuoden aikana, joissakin osissa maailmaa tehdään edelleen uusia Bitcoinin kaikkien aikojen huippuhintoja. Argentiinassa bitcoinin hinta on noussut jyrkästi tällä viikolla, ja BTC nousi 21 % 8,4 miljoonasta ARS:sta (Argentiinan peso) 10,2 miljoonaan ARS:iin alle tunnissa maanantaina 14.8.2023.

Milei on talouspoliittisilta linjauksiltaan hyvin liberaali. Hän mm. haluaa lakkauttaa keskuspankin ja ottaa Yhdysvaltain dollarin Argentiinan valuutaksi. Valtamedia näkee Milein linjaukset kuitenkin äärioikeistolaisina.

Presidenttiehdokas Milei uskoo myös, että Bitcoin on reaktio “keskuspankkihuijareita” vastaan, kun taas fiat-valuutta sallii poliitikkojen huijata argentiinalaisia inflaation avulla.

Argentiina on kärsinyt vakavasta inflaatiosta jo pitkän aikaa, joten sellaiset sijoituskohteet, jotka säilyttävät paremmin arvonsa, ovat maassa uudessa arvossa. Argentiinan inflaatio tänä vuonna 2023 on ollut 108,8 %.

Argentiina on Etelä-Amerikan toisiksi suurin talousalue heti Brasilian jälkeen. Mikäli Milei voittaisi presidentinvaalit, se voisi tarkoittaa myös uutta ostoryntäystä Bitcoinille.

Argentiina ei ole kuitenkaan ainoa maa, joka on nähnyt Bitcoinin roolin arvon arvonsäilyttäjänä viime aikoina vallinneen valtavan inflaation keskellä.

Bitcoinilla on myös käynyt kauppaa lähes kaikkien aikojen ennätyslukemissa esimerkiksi Turkissa, jonka inflaatiovauhti nousi heinäkuussa 2023 lähes 50 prosenttiin. CoinGeckon tietojen mukaan heinäkuussa Bitcoin nousi korkeimmalle tasolle Turkin liiraa vastaan saavuttaen arvon 819 000 TRY/1 BTC.


Coinbase sai luvan tarjota amerikkalaisille asiakkaille kryptofutuurituotteita

Yhdysvaltojen suurin kryptovaluuttapörssi Coinbase on saanut USA:ssa National Futures Associationilta (NFA) luvan tarjota kryptofutuurisijoituksia vaatimukset täyttäville asiakkaille Yhdysvalloissa.

National Futures Association (NFA) on itsenäinen itsesääntelyjärjestö Yhdysvaltain futuuri- ja johdannaismarkkinoille. Commodity Futures Trading Commission (CFTC) on nimennyt sen rekisteröidyksi futuuriyhdistykseksi. NFA:n tehtävänä on turvata johdannaismarkkinoiden eheys, suojella sijoittajia ja varmistaa, että jäsenet täyttävät sääntelyvelvoitteensa.

Coinbase totesi, että yhtiöllä on nyt virallinen lupa käyttää Futures Commission Merchant (FCM) -alustaa. Hyväksynnän ansiosta Coinbase voi ottaa käyttöön Bitcoin-futuurisopimuksia Commodity Futures Trading Commissionin (CFTC) säätelemän johdannaispörssin kautta.

Globaalit kryptojohdannaismarkkinat ovat suhteellisen merkittävät: 75 % kryptokaupan volyymista maailmanlaajuisesti tapahtuu kryptojohdannaisilla. Sen lisäksi ne ovat kryptovaluuttamarkkinoiden elinkeinonharjoittajille kriittisen tärkeitä.

Mahdollisuus käydä kauppaa marginaalilla antaa asiakkaille myös mahdollisuuden hyödyntää vipuvaikutusta sekä päästä kryptomarkkinoille pienemmällä sijoituksella kuin perinteisessä spot-kaupassa. Koska sijoittajat pystyvät käyttämään pitkiä ja lyhyitä (lyhyeksi myynti) positiota, he käyttävät myös johdannaisia hallitakseen kohde-etuuksiensa kryptovaroihin liittyviä riskejä.

Coinbase: “Tämä on kriittinen virstanpylväs, joka vahvistaa sitoutumisemme harjoittaa säänneltyä ja vaatimustenmukaista liiketoimintaa ja olla asiakkaillemme luotetuin ja turvallisin krypto-alusta.”

Coinbase on kuitenkin kärsinyt viimeisen vuoden ajan oikeudellisista haasteista, jotka ovat hankaloittaneet pörssi toimintaa USA:ssa. Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC haastoi Coinbasen oikeuteen alkuvuodesta 2023.

SEC syyttää Coinbasea siitä, että se on toiminut rekisteröimättömänä arvopaperipörssinä, arvopaperien välittäjänä sekä selvitysyhtiönä. Coinbasea syytetään siitä, että yhtiö olisi rekisteröimättömänä toimijana tarjonnut ja myynyt laittomasti arvopapereita kuluttajille sen staking-palvelun yhteydessä.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

1 thoughts on “Ensimmäinen eurooppalainen Bitcoin ETF hyväksyttiin Hollannissa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *