Maksupalvelu PayPal hyppää kryptovaluuttojen maailmaan

PayPal web3
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Maailman yksi suurimmista maksujenvälittäjistä yhdysvaltalainen PayPal on kertonut julkaisseensa oman vakaavaluutan (stablecoin), joilla asiakkaat voivat jatkossa tehdä ostoksia verkkokaupoissa. Uusi vakaavaluutta on nimeltään Paypal USD (PYUSD). Vakaavaluutta käyttää Ethereumin lohkoketjua.

PayPalin toimitusjohtaja Dan Schulman kommentoi lanseerausta: ”Johtavan rahoituslaitoksen ensimmäisen vakaavaluutan lanseerauksen myötä PayPal ja Paxos osoittavat lohkoketjuteknologian todellisen arvon. PayPal USD on digitaalisen omaisuuden ja rahoitusalan merkittävin harppaus eteenpäin, ja Paxos on ylpeä voidessaan mahdollistaa tämän merkittävästi markkinaa muuttavan tuotteen.”

PYUSD on sidottu Yhdysvaltain dollariin ja sen liikkeeseen laskijana toimii Paxos Trust Co. PYUSD on PayPalin mukaan “suunniteltu digitaaliseksi maksujärjestelmäksi ja se hyödyntää Web3:sta”. Paypalin mukaan vakaavaluutta on pian yhdysvaltalaisten asiakkaiden saatavilla. PayPalilla on lähteestä riippuen n. 350–425 miljoonaa asiakasta.

PayPalin mukaan PYUSD:n arvo on täysin taattu 1:1 (fully backed) Yhdysvaltain dollarimääräisillä talletuksilla, lyhytaikaisilla joukkovelkakirjoilla (Treasury Bill) sekä käteisvaroilla.

Tämä täysi takaus (fully backed) tarkoittaa, että sillä on tarpeeksi varoja liikkeeseen lasketun tuotteen kuten vakaavaluutan tai asiakkaan kaupankäyntitilin varojen säilymiseksi ja arvon säilyttämiseksi.

PayPalin mukaan PYUSD olisi aina lunastettavissa Yhdysvaltain dollareiksi. Sen lisäksi sen voisi vaihtaa muihin kryptovaluuttoihin PayPalissa ja se olisi vaihdettavissa PayPalin ja Venmon välisissä siirroissa. Yhtiön mukaan vakaavaluutaa voisi pian käyttää maksuvälineenä ostoksien tekemiseen.

PayPal pyrkii olemaan nyt ja tulevaisuudessa yksi suurimmista ja merkittävimmistä kryptomaksujen välittäjistä. Yhtiö on strategisesti pyrkinyt rakentamaan kryptomaksujärjestelmäänsä jo vuodesta 2020 saakka, joten vakaavaluutan liikkeeseen lasku on yhtiön mukaan johdonmukainen askel heidän toimintasuunnitelmassaan.

Paxos on myös sitoutunut toimittamaan kuukausittaisen selonteon PYUSD:n takeina olevista varannoista. Sen lisäksi yhtiö teettää kolmannen osapuolen arvion vakaavaluuttareservien arvosta.

Osa asiantuntijoista markkinoilla kuitenkin suhtautuu epäilevästi vakaavaluutan julkaisuun, sillä vasta viime vuonna ”fully backed” -vakaavaluutat aiheuttivat markkinoilla katastrofin. Markkinat todennäköisesti odottavatkin varmistusta siitä, että mitä täysi takaus tarkoittaa tämän vakaavaluutan kohdalla.

Esimerkiksi kryptoasiantuntija Robert Stevensin mukaan joidenkin vakaavaluuttojen arvo ei ole täysin taattu, joka taas on johtanut joissakin tapauksissa katastrofaalisiin tuloksiin. Esimerkiksi viime vuonna miljardien dollarien arvoinen Terran algoritminen vakaavaluutta UST kaatui, joka samalla käynnisti kryptotalven (crypto winter), jonka jälkeen kryptovaluuttamarkkinoilta kaatui useita merkittäviä toimijoita.

Yhdysvaltalaiset poliitikot ovat myös ilmaisseet huolensa vakaavaluutasta sen julkaisun kynnyksellä. Demokraattipuolueen Maxine Watersin, joka on edustajainhuoneen talouskomitean jäsen, mukaan kryptovaluuttasääntely ei ole vielä valmis merkittävän maksupalvelutoimijan vakaavaluutan julkaisuun.

Puolestaan republikaaniedustaja Patrick McHenry oli huomattavasti optimistisempi PayPalin suunnitelmien suhteen: ”Tämä ilmoitus on selvä merkki siitä, että vakaavaluutat, jos ne lasketaan liikkeeseen selkeän sääntelykehyksen alaisina, voivat olla 2000-luvun maksujärjestelmä uusi standardi.”


Kryptovaluuttalompakoiden tietoturvassa vielä paljon parannettavaa

Kyberturvallisuuden sertifiointialusta CER:n raportin mukaan vain 13 % (6 toimijaa 45:stä kryptolompakkobrändistä) on onnistunut pääsemään heidän läpi heidän tunkeutumistestiään (penetration test).

CER: ”Suurin osa lompakoista ei palkkaa ulkopuolisia asiantuntijoita suorittamaan tunkeutumistestejä. Suosituilla lompakoilla on taipumus omaksua tehokkaampia turvatoimia suojellakseen kasvavaa käyttäjäkuntaansa.”

”Tämä vaikuttaa loogiselta. Suurempi määrä käyttäjiä tarkoittaa usein, että suurempi määrä varoja on käytetty lompakon turvallisuuden varmistamiseksi, tehokkaampaan uhkien havainnointimahdollisuuksiin, jolloin suurempaan määrään mahdollisia uhkia on varauduttu. Se voi myös johtaa positiiviseen palautesilmukkaan, jossa turvallisemmat lompakot houkuttelevat enemmän uusia käyttäjiä kuin vähemmän turvalliset.”

Raportin mukaan vain kolme brändiä MetaMask, ZenGo ja Trust Wallet ovat tehneet ajantasaiset tunkeumistestit. Rabby ja Bifrost puolestaan suorittivat penetraatiotestauksen ohjelmistojensa vanhemmilla versioilla. Ledger Live taas teki testauksen tuntemattomalla versiolla (ilmoitettu raportissa “N/A”). Muut luetellut merkit eivät toimittaneet todisteita näiden testien tekemisestä.

Raportti tarjosi myös yleisluokituksen kunkin lompakon turvallisuudesta. Sen mukaan MetaMask, ZenGo, Rabby, Trust Wallet ja Coinbase Wallet olivat CER:n mukaan turvallisimpia lompakoita.

CER:n mukaan:

  • Avoimen lähdekoodin lompakot eivät takaa turvallisuutta. Avoimen lähdekoodin kehitystyön yhdistäminen kolmannen osapuolen isännöimään bugin löytämispalkkioon voi kuitenkin parantaa merkittävästi lompakon suojausprofiilia
  • Useimmat lompakot ohittavat täysimittaiset sovelluksen tarkastukset ja panostavat enemmän bug bounty -palkkioihin ennakoivassa haavoittuvuuksien etsimisprosessissa
  • Integrointi laitteistolompakoihin (hardware wallet) ei paranna ohjelmistosovellusten turvallisuutta, mutta laitteistointegraatio vähentää merkittävästi varojen menettämisen riskiä hakkeroinnin sattuessa
  • Lompakot, joilla on suurempi käyttäjäkunta, panostavat yleensä enemmän turvallisuuteen. Jos suositut lompakot jättävät huomiotta parhaat käytännöt, ne rohkaisevat hakkereita vahingossa hyödyntämään tietoturva-aukkoja ja hakkeroimaan lisää varoja

Lompakoiden turvallisuuskysymykset ovat aina olleet hyvin oleellinen huolenaihe kryptomarkkinalla. Tänä kesänä 3.6.2023 lompakoiden turvallisuus nousi taas otsikoihin, kun yli 100 miljoonaa dollaria menetettiin Atomic Walletin hakkeroinnissa.

Atomicin tiimi on spekuloinut, että tietomurron saattoi aiheuttaa virus tai haittaohjelma yrityksen infrastruktuuriin, mutta tarkkaa haavoittuvuutta, joka mahdollisti hyökkäyksen, ei vielä tiedetä.

Verkkolompakko MyAlgo kärsi tietoturvaloukkaukseen helmikuun 2023 lopulla, jolloin lompakon käyttäjät menettivät yli 9 miljoonan dollarin arvosta varojaan.

Tutkimuksessa ei tiettävästi ollut mukana Bitcoin-lompakoita.


19 % New Yorkin asukkaista omistaa jo kryptovaluuttoja & Bitcoin ETF-lupa

Yhdysvaltojen suurimman kryptovaluuttapörssin Coinbasen mukaan 19 % New Yorkin asukkaista omistaa kryptovaluuttoja. New York on maailman talouselämän keskus ja maailman 11. väkirikkain kaupunki ja kaupungissa asuu yli 19,8 miljoonaa asukasta.

Raportin mukaan New Yorkista on tullut tärkeä kryptovaluuttatoimijoiden keskittymä. New Yorkissa on tällä hetkellä 692 lohkoketjuorganisaatiota sekä yli 800 kryptovaluuttojen perustajaa.

Coinbase-raporttisarjan mukaan 19 % tutkimukseen osallistuneista New Yorkin asukkaista omistaa kryptovaluuttoja. Lisäksi joka kolmas newyorkilainen oli samaa mieltä siitä, että krypto tekee rahoitusjärjestelmästä oikeudenmukaisemman, ja kuvaili sitä “kannattavaksi sijoitukseksi tulevaisuutta varten”.

Samalla kun kryptovaluuttoja käyttävien henkilöiden lukumäärä kasvaa New Yorkissa, osavaltioiden sääntelyviranomaiset koettavat samalla parantaa kykyään valvoa digitaalisia valuuttoja.

New Yorkin osavaltion rahoituspalveluministeriö ilmoitti 21.2.2023, että kaupunki on parantanut kykyään havaita kryptovaluuttoihin liittyvää laitonta toimintaa. Ilmoituksen mukaan osastolla on lisävalmiuksia sisäpiirikauppojen, markkinoiden manipuloinnin ja etukäteistoiminnan havaitsemiseen.

Tämän vuoden kryptovaluuttainnostukselle on hyvä syy. Ehkä tärkeimpänä niistä pidetään mahdollisen Bitcoin ETF:n (Bitcoin spot ETF) hyväksymistä USA:ssa. Kryptovaluutta-asiantuntija Eric Balchunas raportoi Novogratzin näkemyksistä Twitter-tilillään. Novogratzin mukaan kyse ei ole ”jos” vaan ”milloin” Bitcoin ETF tultaisiin hyväksymään.

Nyt institutionaalinen kryptovaluuttasijoitusyhtiö Galaxy Digitalin toimitusjohtaja Mike Novogratzin mukaan Bitcoin ETF-hakemuksen Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomitea SEC:lle jättäneet maailman suurin varainhoitaja BlackRock ja maailman seitsemänneksi suurin varainhoitaja Invesco olisivat sitä mieltä, että Bitcoin ETF tultaisiin hyväksymään seuraavan 4-6 kuukauden aikana.

Toki tämä on vain Novogratzin spekulaatiota. Sen lisäksi tulee muistaa, että myös Novogratzin johtama Galaxy Digital on hakenut Bitcoin ETF-lupaa. Joten ei sinänsä ole mikään yllätys, että Novogratz olettaa julkisesti Galaxyn tulosjulkistustilaisuudessa SEC:n hyväksyvän Bitcoin ETF-lupahakemukset.

Analyytikot kuitenkin odottavat, että kaikkein nopeitten Bitcoin-ETF-lupa voitaisiin hyväksyä, mikäli yksi maailman merkittävimmistä kryptovarallisuudenhoitajista Grayscale voittaisi heidän oikeusjuttunsa SEC:tä vastaan Bitcoin ETF-luvan hyväksymisestä. Tästä ei toki ole vielä mitään varmuutta.

Tällä hetkellä onkin mahdotonta sanoa, että tullaanko yhtään lupaa myöntämään. Tähän mennessä Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomitea SEC ei ole hyväksynyt vielä yhtään spot bitcoin ETF -lupaa USA:n markkinoille. Futuuri-bitcoin-lupia SEC on kuitenkin jo hyväksynyt.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille



Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *