Grayscalen voitto SEC:stä voi avata uuden aikakauden Bitcoinille

SEC vs. Grayscale
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Kryptovarainhoitaja Grayscale Investments on voittanut Yhdysvaltojen arvopaperi- ja pörssikomitea SEC:n Columbian osavaltion piirioikeudessa. Kryptoyhteisössä tätä ratkaisua pidetään yleisesti voittona, joka voi mahdollisesti jossain vaiheessa johtaa ensimmäiseen Bitcoin-ETF:n (spot Bitcoin ETF) hyväksymiseen USA:n markkinoille.

Tässä tulee kuitenkin huomioida se, että tuomioistuimen ratkaisu ei tarkoita sitä, että Grayscalen Bitcoin-ETF-hakemus SEC:lle tultaisiin automaattisesti hyväksymään. Grayscale on pyrkinyt muuntamaan sen OTC-markkinalla (over-the counter) toimivan Bitcoin-rahaston (BGTC) Bitcoin-indeksiosuusrahastoksi (spot Bitcoin ETF) hakemalla SEC:ltä lupaa muunnettavalle rahastolleen.

Grayscale Bitcoin Trust on maailman suurin OTC-kaupankäynnin kohteena oleva Bitcoin-rahasto, jonka hallinnoimat varat ovat yli 14 $ miljardia.

SEC hylkäsi aikaisemmin Grayscalen hakemuksen vedoten siihen, että GBTC:n tarjoamat ETF-tuotteet eivät riittävällä tavalla olisi pystyneet huomioimaan mahdollisia tuotteen väärinkäytöksiä tai markkinamanipulointia.

Valitustuomioistuimen tuomari Neomi Raon ratkaisun mukaan Grayscalen GBTC-muuntohakemus ETF:ksi on palautettu SEC:n uudelleen käsiteltäväksi. Ratkaisun perusteluissa tuomioistuin on vedonnut mm. siihen, että SEC ei ole esittänyt riittäviä perusteluja hakemuksen hylkäämiseksi.

Tuomioistuin: ”Grayscalen ehdotuksen hylkääminen oli mielivaltaista eikä sillä ollut perusteita, koska komissio ei pystynyt selittämään samanlaisten tuotteiden erilaista kohtelua. Tästä syystä hyväksymme Grayscalen hakemuksen ja peruutamme (SEC:n) määräyksen.”

Tuomioistuin: ”Komissio (SEC) ei ole kiistänyt Grayscalen todisteita siitä, että bitcoinin spot- ja tulevaisuuden markkinat korreloisivat 99,9-prosenttisesti, eikä myöskään ehdottanut, että markkinoiden tehottomuudet tai muut tekijät heikentäisivät korrelaatiota.”

Grayscalen toimitusjohtaja Michael Sonnenshein oli luonnollisesti hyvin tyytyväinen tuomioistuimen ratkaisuun. Twitterissä Sonnenshein kiitti sijoittajia luottamuksesta yhtiötä kohtaan.

Grayscalen GBTC-rahasto on kuitenkin ollut viime aikoina pahoissa vaikeuksissa: Aiemmin tänä vuonna GBTC:n osakkeilla käytiin kauppaa lähes 50 %:n alennuksella substanssiarvoon nähden. Syynä on pidetty oikeustaistelua SEC:n kanssa. Toisena merkittävänä syynä on puolestaan pidetty Grayscalen emoyhtiön Digital Currency Groupin (DCG) luottoihin liittyviä ongelmia.

Grayscale irtisanoi viime vuoden lokakuussa 2022 sopimukset kumppaninsa ja digitaalisen valuutan välittäjän Genesis Globalin kanssa. Genesis Global sen sijaan keskeytti nostot 16.11.2022 vedoten ennennäkemättömään markkinatilanteeseen kryptovaluuttapörssin FTX:n romahduksen keskellä.

Genesiksen toimintaan vaikutti myös singaporelaisen krypto-hedge-rahaston Three Arrows Capitalin romahdus, jonka 1,2 $ miljardin velka Genesisille on edelleen maksamatta.

Lue lisää: Lainapalvelut pakkotilanteissa — 3AC selvitystilaan ja Vauld suurissa vaikeuksissa

Tammikuussa 2023 paljastui, että DCG on velkaa sen velkojilleen yli 3 $ miljardia. Sen lisäksi DCG on harkinnut sen 500 $ miljoonan riskipääomasalkun myyntiä. Genesis Global on taas velkaa 900 $ miljoonaa dollaria kryptovaluuttapörssin Gemini Earn -palvelun käyttäjille.

Tuomion jälkeen GBTC:n kurssi on noussut 19 %. Samalla myös bitcoinin hinta on noussut 5 % laskien kuitenkin nopeasti.


Kryptopörssi Coinbasen kaupankäyntivolyymi romahtanut 58 %

Kryptouutispalvelu Banklesstimesin mukaan Yhdysvaltojen suurin kryptopörssi Coinbasen vaihtovolyymit ovat pudonneet viime vuoden aikana 58 %:lla. Kaupankäyntivolyymin laskeminen heijastuu voimakkaasti kryptopörssin liikevaihtoon.

Vuoden 2022 toisella vuosineljänneksellä Coinbasen kryptopörssin kaupankäyntivolyymi oli vielä 217 $ miljardia, mutta vuoden 2023 toiselle neljännekselle siirryttäessä volyymi on laskenut 92 $ miljardiin.

Bankless Timesin kryptoanalyytikko Alice Leethamin mukaan: ”Ensimmäinen syy on kryptovaluuttamarkkinoiden alati vaihteleva luonne. Vuoden 2021 nousukaudella kryptovaluutat saavuttivat ennätyskorkeuksia. Se loi ennennäkemättömän innostuksen kryptoja kohtaan, mikä nosti kaupankäyntimääriä.”

Leetham jatkaa: ”Coinbase kukoisti tuona aikana. Sittemmin markkinat ovat viilentyneet ja vakiintuneet. Niinpä kaupankäynti-innostus on hiipunut, mikä on vaikuttanut negatiivisesti pörssin volyymeihin.”

Leetham: ”Myös sijoittajien käyttäytymisessä tapahtuneilla muutoksilla on myös voinut olla osuutensa romahdukseen. Monet sijoittajat ovat omaksuneet ”hodlaus”-mentaliteetin sen sijaan, että harjoittaisivat usein kaupankäyntiä.”

Tämä muutos mieltymyksissä vaikuttaa suoraan Coinbasen kaupankäyntivolyymiin.

”Hodlaus” on kryptovaluuttojen slangi-ilmaisu osta- ja pidä sijoitusstrategialle, jossa sijoittaja pitää hallussaan olevat kryptovaluutat ilman, että hän treidaa niillä tai seuraa aktiivisesti (päivittäin) markkinaliikkeitä. Hodlaajat uskovat kryptovaluutan kurssin nousevan pitkällä aikavälillä riippumatta lyhyemmän aikavälin hintaheilahteluista.

Coinbasen toimintaa varjostaa myös meneillään oleva oikeuskäsittely. Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC haastoi muutama kuukausi sitten Coinbasen oikeuteen. Syytteet muistuttavat hyvin paljon niitä syytteitä, jotka on esitetty myös maailman suurinta kryptopörssi Binancea vastaan.

SEC syyttää Coinbasea siitä, että se on toiminut rekisteröimättömänä arvopaperipörssinä, arvopaperien välittäjänä sekä selvitysyhtiönä. Coinbasea syytetään siitä, että yhtiö olisi rekisteröimättömänä toimijana tarjonnut ja myynyt laittomasti arvopapereita kuluttajille sen staking-palvelun yhteydessä.

Coinbasen osake (COIN) on listattuna New Yorkin NASDAQ-teknologiapörssiin. Coinbasen osakkeen hinta on laskenut -20 % heinäkuun 19. päivästä lähtien aina n. 73 $:n saakka. Tällä viikolla Grayscalen uutisen jälkeen osake on noussut kuitenkin jo 84 $:n tasolle.

Myös kryptopörssi Binance on ollut vaikeuksissa viime aikoina. Binance on lopettamassa pikkuhiljaa tukensa vakaavaluutta BUSD:lle. Binance ei enää listaa BUSD lainatuotteeksi 6.9.2023 lähtien. Sen lisäksi Binance lopettaa tukensa myös BUSD-spot- ja marginaalikauppapareille.

Päätöstä BUSD:n tuen lopettamisesta on odotettu, koska vakaan kolikon liikkeeseenlaskija Paxos määrättiin lopettamaan kolikon lyöminen helmikuussa.


Bitcoinin louhintatuotot ovat pudonneet FTX:n romahduksen tasolle

Bitcoin (BTC)-louhinnan tuotot (hash price) ovat pudonneet tämän kuukauden aikana rajusti. Hash-hinta oli nyt samalla tasolla kuin se oli kryptopörssi FTX:n romahduksen aikoihin.

Bitcoinin louhijat tienaavat nyt saman verran kuin markkinasyklin alimmalla tasolla marraskuussa 2022 bitcoinin hinnan ollessa silloin 16 500 $.

HashPriceIndexin mukaan louhintatulot ovat vain 0,060 dollaria per terahash sekunnissa päivässä. Tämä on vain puolet siitä, mitä se oli toukokuussa 2023 alussa, jolloin Bitcoin Ordinals -kirjaukset (inscriptions) aiheutti suuren kysynnän lohkotilalle.

Lue lisää: Onko Bitcoinin louhinta edelleen kannattavaa?

Samaan aikaan Bitcoinin hash rate on noussut kaikkein aikojen korkeimmalle tasolle. Bitcoin hash rate mittaa Bitcoin-verkon turvallisuutta eli mitä korkeampi hash arvo on sitä turvallisempana verkkoa, voidaan pitää.

Bitcoin-verkon hash-arvo ylitti 414 exahashia sekunnissa (EH/s) 18. elokuuta 2023, mikä merkitsee uutta huippua mittarille. Blockchain.comin tietojen mukaan Bitcoin-verkon hajautusprosentti on myös nyt huipussaan. Se on noussut 54 % vuoden 2023 alusta ja 80 % viimeisen 12 kuukauden aikana.

Markkina-analyytikko Dylan LeClair kommentoi laskevaa liikevaihdon ja hash-arvon huippua toteamalla, että tehokkaampia uusia louhintalaitteita valmistetaan jatkossakin, “mutta on melkein aika hintojen nousta”, mikä tarkoittaa, että hintojen on mukauduttava ylöspäin, jotta louhinta pysyy kannattavana korkean hash-arvon olosuhteissa.

Bitcoinin louhijat joutuivat turvautumaan toisen vuosineljänneksen aikana osakemyynneistä saatuihin varoihin pitääkseen heidät maksukykyisenä karhumarkkinan aikana. Bitcoin Capitalist uutiskirjeen julkaisija Mark Jeftovicin mukaan tämä kehitys on pitkällä aikavälillä huolestuttavaa.

Bloombergin mukaan 12 suurta julkisesti noteerattua louhintayritystä keräsivät n. 440 $ miljoonaa osakemyynnillä vuoden toisen neljänneksen aikana.

Louhijoiden vaikeuksista on kirjoitettu myös X:ssä (Twitterissä), jossa esimerkiksi Rho Rider-nimimerkin mukaan suuret louhintafarmit ovat ottaneet myös velkaa pitääkseen toimintansa kannattavana.

Samaan aikaan Cambridgen yliopiston ylläpitämä ja ehkä maailman kuuluisin Bitcoinin energian kulutusta mittaavaa Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) on päivittymässä. Uudessa mittarissa otetaan paremmin huomioon louhintalaitteiston ikä ja hash-arvon nousu.

Louhijoiden tuskaa mittarin päivittäminen tuskin helpottaa, mutta ainakin louhinnan energiankäytöstä mahdollisesti saadaan tarkempaa ja luotettavampaa aineistoa.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille



Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *