Miten ansaita passiivista tuloa DeFin avulla?

DeFi
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Passiivinen tulo on trendikäs aihe ja kiinnostaa monia, mutta useimmille ihmisille se on vain kaukainen haave. Jotkut ovat onnistuneet tekemään sivubisneksestään lähes automatisoidun lypsylehmän, joka vaatii vain vähän tai ei ollenkaan työtä. Sivubisneksen rakentaminen kuitenkin on rankkaa ja vaatii varsinkin alussa paljon aikaa. Onneksi passiivisen tulon saamiseen on olemassa helpompi ratkaisu; tässä artikkelissa kerromme 3 parasta tapaa tienata DeFin avulla passiivista tuloa.

Mikä on DeFi?

DeFi on valtavasti suosiota saanut finanssiteknologia, joka perustuu turvalliseen hajautettuun kirjanpitoon, samanlaiseen, johon kryptovaluutat perustuvat. DeFissä säilytät varojasi turvallisessa digitaalisessa lompakossa pankkitilin sijaan, siirtelet varojasi sekunneissa ja voit ansaita passiivista tuloa monella eri tapaa. DeFi vaatii ainoastaan internet-yhteyden ja päätelaitteen, kuka tahansa voi käyttää sitä. 

Vuonna 2021 hajautetun talouden (decentralized finance, DeFi) suosio räjähti ja tähän hetkeen mennessä se on muuttanut monen ihmisen unelman saada passiivista tuloa todeksi. DeFi poistaa tarpeen kolmansille osapuolille, kuten pankeille ja rahoitusinstituutioille, ja eliminoi samalla niiden veloittamat palvelumaksut. Passiivinen tulo syntyy, kun alusta kerää mm. siirroista veloitettavat mikromaksut ja jakaa ne kaikille alustan käyttäjille.

Toisin sanottuna DeFi on erinomainen tapa laittaa rahasi tekemään töitä puolestasi. Vaikka kryptojen tallettaminen ja passiivisen tulon tienaaminen kuulostaa helpolta ja houkuttelevalta, myös DeFissä on omat riskinsä, kuten kaikessa muussakin sijoittamisessa. Tässä on yleisimpiä tapoja ansaita passiivisia tuloja DeFillä ja kuinka tehdä se turvallisesti.

DeFi ja steikkaus

Kryptovaluutan steikkaaminen

Steikkauksella (eng. staking) tarkoitetaan kryptovaluutan tai -tokenin lukitsemista määräajaksi protokollaan, jota vastaan tienaa palkkiota korkoprosentin mukaan. Steikkausta voi ajatella pankin tarjoamana säästötilinä, jossa varasi ovat lukittuna ennalta määritetyn ajan ja vastineeksi pankki maksaa sinulle korkotuloa. 

Steikkaamalla kryptovaluuttojasi parannat verkon turvallisuutta. Steikatessasi vahvistat verkossa tehtyjä transaktioita, joka on erittäin tärkeää verkon toiminnallisuuden ja turvallisuuden kannalta. Siksi steikkaajia palkitaan rahallisella kannustimella. 

Useimmiten steikkauksessa käytetään lohkoketjun omaa tokenia (esim. Ethereumin lohkoketjussa ETH). Saamasi palkkio riippuu muutamasta eri tekijästä: mitä tokenia steikkaat, kuinka paljon steikkaat ja kuinka pitkäksi aikaa. Toiset tokenit maksavat parempaa tuottoa kuin toiset, mutta muista, että tuotto ja riski kulkevat aina käsi kädessä. Stablecoinin vuosituotot vaihtelevat yleensä muutamasta prosentista noin 20 prosenttiin. Niiden hyvä puoli on se, että et altistu kurssien vaihtelulle ollenkaan. Erilaiset altcoinit saattavat maksaa kymmeniä, satoja tai jopa tuhansia prosentteja vuosituottoa, mutta varsinkin viimeksi mainitut ovat vain harvoin kestävällä pohjalla.

Useimmat kryptovaluuttapörssit tarjoavat laajan valikoiman eri tokeneita, joita voit steikata ja ansaita passiivista tuloa. On olemassa myös useita steikkaukseen erikoistuneita palveluntarjoajia, ns. staking-as-a-service-alustoja. Tältä sivulta löydät valikoiman eri palveluista.

Plussat

 • Tuotot – Tuotto voi olla joustavaa tai kiinteää. Tällä hetkellä vuosituotot ovat pääsääntöisesti reilusti korkeammat kuin mitä mikään pankki maailmassa voi tarjota. 
 • Helppous – Kryptovaluuttapörssissä tai aiheeseen erikoistuneessa palvelussa steikkaaminen on melko vaivatonta. Muista kuitenkin varmistaa palvelun luotettavuus!
 • Palkittua holdaamista – Jos olet muutenkin pitkäjänteinen sijoittaja, etkä hätkähdä markkinaheilahduksista, steikkaaminen on tapa tehdä arvonnousun lisäksi ekstratuottoa holdaamillesi tokeneille.

Miinukset

 • Volatiliteetti – Markkinat saattavat kääntyä nopeasti ja jos tokenin arvo lähtee putoamaan rajusti, steikkauksesta saadut tuotot eivät välttämättä riitä kattamaan tappioita.
 • Minimisumma – Joskus steikkaamiseen vaaditaan minimisijoitus, joten kaikilla ei välttämättä ole mahdollisuutta steikata tietyissä palveluissa.
 • Lukitsemisaika – Steikkaamalla lukitset varasi ennalta määritellyksi ajaksi verkon turvaamiseen. Lukitsemisaika voi vaihdella päivästä kahteen vuoteen. Joissain tapauksissa voit myös nostaa varasi milloin haluat, mutta se näkyy myös tuottoprosentissa.
 • Verot – Useimmissa maissa steikkauspalkkioita käsitellään veronalaisena tulona, jotka Suomessa täytyy toistaiseksi manuaalisesti ilmoittaa.

Lue lisää: Hajautettu rahoitus – Ethereum ja kilpailevat protokollat

Kryptovaluuttojen lainaaminen

Kryptovaluuttojen lainaaminen on kasvattanut suosiotaan. Voit ansaita passiivista tuloa myös DeFin kryptovaluuttojen lainaamiseen (DeFi lending) erikoistuneilla alustoilla lukitsemalla varasi alustalle. Lainaaminen poikkeaa steikkauksesta siten, että alusta käyttää varojasi transaktioiden varmistamisen sijaan lainaamalla niitä muille käyttäjille kiinteää korkoa vastaan.

Myös lainaamisesta saamasi tuotto riippuu tokenista ja muista tekijöistä, mutta yleensä vuosituotot vaihtelevat 3-20% prosentin välillä. Esimerkiksi BlockFi-palvelussa maksimituotto on 11 % vuodessa ja Nexossa 17 %. Myös monet pörssit tarjoavat lainauspalveluita. Yksi tunnetuista kryptojen lainaamiseen erikoistuvista alustoista on suomalaisen Stani Kulechovin perustama Aave-protokolla.

Lainanantajalle riskit ovat usein vähäisiä, sillä palvelut vaativat suuria vakuuksia lainanottajilta. Talletussumman saa myös yleensä nostaa milloin haluaa ilman erillisiä kustannuksia.

Lainaamiseen liittyy myös riskejä, jotka liittyvät palveluun kohdistuneisiin hyökkäyksiin. Niin sanotuissa pikalainahyökkäyksissä (flash loan attacks) hyökkääjä lainaa suuren summan rahaa ja käyttää sitä hyväkseen etsien protokollan heikkoja kohtia. Tämä saattaa johtaa varojen häviämiseen. 

Plussat

 • Houkuttelevat tuotot – Moni palvelu tarjoaa yli 7 prosentin vuosituottoa varoille.
 • Pankkitiliä ei tarvita – Suurin osa palveluista ei vaadi pankkitilin yhdistämistä palveluun.
 • Nopeus ja helppous – Voit lainata kryptojasi haluamaksesi ajaksi muutamalla klikkauksella.

Miinukset

 • Hyökkäykset – DeFi-palveluihin kohdistuu hyökkäyksiä, jotka saattavat johtaa varojen katoamiseen.
 • Vakuutukset – Jotkut palvelut tarjoavat lisämaksusta vakuutusta lainallesi, mutta oletuksena lainaasi ei ole vakuutettu.

Lue lisää: Vakuudellinen lainananto – korkotuottoa kryptovaluuttasijoituksellesi 

Likviditeetin tarjoaminen

Likviditeetin tarjoaminen (liquidity providing, LP) on sijoittajan näkökulmasta hieman monimutkaisempaa kuin kaksi aiempaa tapaa tienata passiivista tuloa, mutta palkkiot ovat usein huomattavasti houkuttelevammat. Vuosituotot saattavat olla jopa satoja prosentteja, toki riippuen jälleen tarjoamistasi tokeneista.

Likvideetin tarjoajana lukitset varasi hajautettujen kryptovaluuttapörssien (decentralized exchange, DEX) niin kutsuttuihin likviditeettialtaisiin (liquidity pool, LP). Lukitut kryptosi toimivat nimenmukaisesti likviditeettinä ja mahdollistavat nopeat ja tehokkaat ostot sekä myynnin hajautetussa pörssissä. Hajautettuja pörssejä on lukuisia ja kryptoja hiemankaan opiskellut sijoittaja on varmasti kuullut palveluista, kuten SushiSwap, PanCakeSwap, Yearn ja Uniswap. 

Keskitetyissä pörsseissä (Binance, Coinbase, Crypto.com, jne.) kaupankäynti toimii siten, että order book pitää kirjaa kirjatuista osto- ja myyntihinnoista ja kirjaa kaupan toteutuneeksi, kun hinnat kohtaavat. Joskus transaktion täyttäminen saattaa kestää, varsinkin jos kyseessä on suuri osto tai myynti. Hajautetussa pörssissä algoritmit täyttävät likviditeettialtaiden avulla transaktiot välittömästi.

Likviditeetin tarjoaja lukitsee altaaseen usein kahta eri vaihtoparin tokenia ja saa vastineeksi osan kyseisellä parilla tehdyistä transaktiomaksuista. Eri palveluissa on lukuisia vaihtopareja, joista sijoittaja voi valita mieleisensä. Potentiaaliset tuotot ovat suuret, mutta niin ovat riskitkin. Koska lukitset kahta eri tokenia altaaseen, altistut niiden molempien arvonmuutoksille. Lisäksi altistut niin kutsutulle pysyvälle tappiolle (impermanent loss, IL), joka saattaa johtaa suureen arvonmenetykseen volatiilissa markkinassa. Riskiä voi pienentää valitsemalla altaita, joiden tokenien hinnat vaihtelevat mahdollisimman vähän, esim. stablecoinit.

Plussat

 • High risk, high reward – Likviditeettialtaissa nautit parhaimmassa tapauksessa kahden tokenin arvonnoususta sekä suurista, jopa satojen prosenttien vuosituotoista.
 • Joissain ekosysteemeissä (esim Cosmos) likvideetintarjoajat ovat oikeutettuja airdroppeihin, joka toimii ekstrakannustimena

Miinukset

 • Korkea riski – Lukitset varasi altaaseen ja altistut kahden eri tokenin arvonheilahtelulle. Lyhytaikaiselle sijoittajalle erittäin riskialtis vaihtoehto.
 • Impermantent loss – volatiilissa markkinassa vaikka toinen altaan tokeneista nousisi, saatat silti tehdä vähemmän tuottoa kuin jos olisit pelkästään holdannut. Tämä saattaa johtaa prosentuaalisesti valtaviin tappioihin.

 

DeFi – yhteenveto

DeFi-maailmassa on useita tapoja ansaita passiivista tuloa, ja jokaiselle sijoittajalle löytyy varmasti omaan riskiprofiiliinsa sopiva palvelu. Muista aina varmistaa palvelun luotettavuus ja tutkia mihin vaivalla ansaitut kryptosi talletat ennen sijoittamista. Älä ikinä sijoita enempää kuin olet valmis häviämään.

Usein kysytyt kysymykset & DeFi-kokemuksia

Millä tavoin voin tienata passiivista tuloa DeFi-maailmassa?

DeFi ja passivinen tulo ovat erottamaton kaksikko. Tapoja tienata on neljä: lainaaminen, steikkaus, likviditeetin tarjoaminen ja yield farming. Likviditeetin tarjoaminen on osa yield farming -strategiaa.

Mitkä ovat johtavia DeFi-protokollia?

DeFi-maailmassa on lukemattomia eri palveluita passiivisen tulon ansaitsemiseen. 
Lainaamiseen erikoistuvia alustoja ovat esimerkiksi suomalaisen Stani Kulechovin perustama Aave sekä Compound
Steikkaaminen onnistuu monissa kryptovaluuttapörsseissä, kuten Binance, Crypto.com ja Coinbase. On olemassa myös steikkaamiseen erikoistuvia SaaS-alustoja (Staking as a Service), kuten Nexo ja BlockFi.
Likviditeetin tarjoaminen tapahtuu hajautetuissa pörsseissä ja valittavanasi on useita vaihtoehtoja. Curve Finance on suurin, Uniswap ja Pancake ovat todella suosittuja ja Cosmos-ekosysteemissä toimiva Osmosis on yksi helppokäyttöisimmistä.

Miten päästä alkuun DeFi-sijoittamisessa?

Suosittelemme opiskelemaan hajautettua rahoitusta, sillä se ei ole vielä läheskään kasvanut täyteen potentiaaliinsa ja tulee olemaan tulevaisuudessa tärkeä rahoitusalan sektori. Pääset DeFi-sijoittamisessa alkuun lukemalla Coinmotionin DeFi-oppaan.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta, sekä myös erityisesti markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

 • Solana logo

  Kryptovaluuttatilintarkastusyhtiö OtterSecin mukaan 8 000:n lohkoketjualusta Solanan käyttäjän varat on tyhjennetty heidän tileiltään. Hakkerointi on kohdistunut online-yhteydessä oleviin (hot wallets) etenkin Slopen mutta myös Phantomin ja TrustWalletin lompakkoihin. Tähän mennessä lompakoista on viety lähteestä riippuen n. 5–8 $ miljoonan edestä varoja. Hyökkäyksen tekijästä ei ole vielä sen tarkempaa tietoa. Lohkoketjututkintayhtiö PeckShieldin mukaan kyseessä on ollut […]


 • Toukokuun 22. päivä vuonna 2010 on valtava merkkipaalu Bitcoinin ja kaikkien kryptovaluuttojen historiassa. Se on merkittävä päivä koko kryptoyhteisölle, mutta yksi henkilö ei varmasti mielellään muistelisi sitä. Tuona päivänä Bitcoinia käytettiin ensimmäistä kertaa maksuvälineenä, kun floridalainen ohjelmoija ja aikainen Bitcoin-louhija Laszlo Hanyecz osti kaksi pizzaa 10 000 Bitcoinilla.  Tapahtuma on symbolinen, sillä se kertoi, että […]


 • Kryptovaluuttajohdannaispörssi FTX:n toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried lupaa kryptovaluuttalainapalvelu Voyagerin asiakkaille, että he saavat 100 %:sti heidän Voyagerille lainaamansa varat takaisin. Aikaisemmin Voyager ajautui konkurssiin, jonka takia Voyagerin asiakkaat ovat pelänneet menettävänsä Voyagerille lainaamansa varat lopullisesti. Voyager on yksi niistä toimijoista, jotka ovat olleet viime aikoina otsikoissa konkurssien ja talousvaikeuksiensa vuoksi. Kryptovaluuttamarkkinoilla lainapalvelut kuten 3AC ja Vauld […]


 • 19.7.2022 Bitcoin Mining Councilin (BMC) Q2-raportin mukaan bitcoinin louhinnasta 59,5 % tuotetaan uusiutuvalla energialla. Tämä tarkoittaa sitä, että bitcoinin louhintaan tarvittavasta sähköstä 59,5 % tuotetaan ympäristöystävällisellä tavalla.  BMC on yhteisö, jonka tavoitteena on edistää tietoutta niin bitcoiniin kuin myös bitcoinin louhintaan liittyen. BMC:n jäsenet tuottavat 50,5 % Bitcoin-verkon laskentatehosta koko maailmassa. BMC:n mukaan bitcoinin laskentatehoa […]


 • DeFi

  Passiivinen tulo on trendikäs aihe ja kiinnostaa monia, mutta useimmille ihmisille se on vain kaukainen haave. Jotkut ovat onnistuneet tekemään sivubisneksestään lähes automatisoidun lypsylehmän, joka vaatii vain vähän tai ei ollenkaan työtä. Sivubisneksen rakentaminen kuitenkin on rankkaa ja vaatii varsinkin alussa paljon aikaa. Onneksi passiivisen tulon saamiseen on olemassa helpompi ratkaisu; tässä artikkelissa kerromme 3 […]


 • Bittirahan viikkokatsaus

  Celsius vararikossa Lainapalvelu Celsius on ollut viime aikoina pahoissa vaikeuksissa. 13.6.2022 jälkeen Celsiuksesta ei ole pystynyt nostamaan varoja ulos tai tekemään siirtoja tai swappeja. Nyt Celsius on CNBC:n tietojen mukaan hakeutumassa konkurssiin. New Yorkin eteläisessä oikeuspiirissä (Yhdysvaltain lainsäädännön mukainen Chapter 11-menettely). Yhtiö on myös vahvistanut tiedon. Tämä mahdollistaisi Celsiuksen liiketoiminnan sekä yhtiön toiminnan uudelleenjärjestelyn. Kansainvälisen […]


 • NFT kokemuksia

  NFT on digitaalista omaisuutta, joka voi edustaa taidetta, musiikkia, pelin sisäisiä esineitä, videoita ja tapahtumalippuja. Niiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Lue Bittirahan opas NFT-sijoittajalle. Non-Fungible Tokenit, eli NFT:t, ovat valloittaneet nopeasti internetin. Joidenkin mielestä kyseessä on teknologia, joka tulee mullistamaan kokonaisia toimialoja. Toisten mielestä markkinoilla on NFT-kupla, joka odottaa puhkeamistaan. NFT:t ovat nykyään kaikkialla, aina […]


 • 3AC selvitystilaan Kryptovaluuttamarkkinoilla myrskyää edelleen. Markkinoilla on ollut myös epäilyjä kryptovaluuttamarkkinoiden yleisestä yield farmingiin kohdistuvasta järjestelmällisestä luottokriisistä, joka nyt on alkanut tämän kevään ja kesän aikana paljastumaan. Viime kuukausina niin Terran (Lunan) kuin myös Celsiuksen romahdukset ovat herättäneet paljon huomiota. Kesäkuussa 2022 alkoivat huhut liikkua puolestaan 3AC:n romahduksesta.  3AC:n romahduksella on myös yhteys Terran algoritmiseen […]


 • kryptovaluutta

  Se, mikä tekee kryptovaluuttamarkkinasta niin mielenkiintoisen, on lukuiset erilaiset tavat tehdä kryptoilla rahaa. Perinteisestä sijoittamisesta tutut ansaintakeinot ovat myös löytäneet tiensä kryptomarkkinoille, mutta hajautetun rahoituksen (DeFi) ja vauhdikkaan teknologiakehityksen ansiosta sijoittajalla on mahdollisuus tehdä rahaa kryptovaluutoilla useilla eri tavoilla.  Sinun ei siis sijoittajan tarvitse pelkästään tyytyä Buy & HODL -taktiikkaan (vaikka sekin on erittäin toimiva […]


 • Nubank ja Warren Buffett Brasilian suurin digitaalinen pankki Nubank mahdollistaa bitcoin-ostot heidän asiakkailleen. Nubankilla on 53,9 miljoonaa asiakasta ja jatkossa he voivat hankkia bitcoineja uuden mobiilisovelluksen kautta. Nubankin sovellus myös tarjoaa Bitcoiniin liittyvää opetusmateriaalia. Nubankin sovelluksen mukaan.”Bitcoin luomisen tarkoituksena oli hajauttaa nykyinen rahoitusjärjestelmä. Bitcoin on vaikuttanut kaikkiin muihin kryptovaluuttoihin siitä lähtien. Yleensä ihmiset vertaavat bitcoinia […]


 • Kryptomarkkinoilla on kuohunut jälleen. Viime kuukausien ajan Terran (Lunan) ongelmat ovat olleet otsikoissa. Toissa viikolla puolestaan lainaus- steikkaus- ja säilytyspalvelu Celsius ajautui vaikeuksiin. Celsius pysäytti viime viikolla käyttäjien nostot, siirrot ja swapit. 12.6.2022 alkaen Celsius ei enää antanut asiakkaidensa tehdä nostoja heidän tileiltään. Twitter-tili puolestaan hiljentyi 20.6.2022. Celsius ei ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa tällä hetkellä […]


 • Decentraland

  Lohkoketjuteknologia on mahdollistanut useita uusia innovaatioita. Decentraland on lohkoketjuteknologiaan perustuva mukaansatempaava kolmiulotteinen virtuaaliuniversumi. Se on kuitenkin muutakin kuin pelkkä virtuaalimaailma ja pitää sisällään kokonaisen digitaalisen talouden, joka toimii MANA- ja LAND-tokenien avulla. Tutustukaamme pidemmittä puheitta siihen, mikä Decentraland on, miten se toimii ja onko se sama asia kuin metaversumi. Mikä on Decentraland? Aloittelijan opas Decentraland […]


 • Bitcoinia on pidetty hyvin energiaintensiivisenä järjestelmänä. Mutta uusimman tutkimustiedon mukaan Bitcoin-verkko ei olisi todellisuudessa yhtä energiaintensiivinen kuin aikaisemmin on luultu. Ja verrattuna nykyiseen pankkijärjestelmään, Bitcoin-verkko käyttää huomattavasti vähemmän energiaa. Tietotekniikan insinööri ja kryptograafikko Michel Khazzakan tutkimuksen mukaan Bitcoin-maksut ovat huomattavasti tehokkaampia kuin perinteisen pankkijärjestelmän menetelmät. Tutkimustulosten mukaan pankkijärjestelmä kuluttaa myös 56 kertaa enemmän energiaa kuin […]


 • Terra Etelä-Korean poliisi on alkanut tutkimaan nyt jo romahtaneen Terran (Lunan) taustalla olevan Terraform Labsin ja sen työntekijöiden toimintaa. Rikosnimikkeet tutkinnan osalta liittyvät mm. veronkiertoon ja markkinamanipulaatioon. Terran (Lunan) kurssi on ollut voimakkaassa syöksykierteessä viimeisten kuukaisien ajan. Poliisi tutkii tällä hetkellä sitä, että kavallettiinko Terraform Labsin tilillä olevat bitcoinit-varat. Kyseinen tutkinta perustuu Terraform Labsin työntekijän […]


 • MetaMask

  Kryptovaluuttojen maailma on täynnä erilaisia palveluita ja käsitteitä, jotka sijoittajan on hyvä tuntea ymmärtääkseen kryptovaluuttojen ja lohkoketjujen toimintaa. Nykyään yksi tärkeimpiä ja suosituimpia palveluita varojen lähettämiseen, vastaanottamiseen ja säilyttämiseen on MetaMask. Olet saattanut kuulla MetaMaskista aiemmin tai ehkä jopa käyttää sitä. Tämä artikkeli on sinulle, joka haluat tietää mikä MetaMask on, miten se toimii ja […]


 • Terra

  Kryptovaluuttojen Lehman Brothersiksi nimetty Terra jatkaa syöksyään pörsseissä. Terra Lunan uuden tokenin arvo putosi viikko sitten lauantaina 19,53 $:sta 4,39 $:iin vain muutaman tunnin aikana. Lunan hinta on sen jälkeen noussut n. 7 $:n arvoon, mutta mitään merkittävää tukea markkinoilta Luna ei ole vielä ainakaan tässä vaiheessa saanut. Pari viikkoa sitten UST:n kurssi lähti hurjaan […]


 • sandbox

  Mikä on lopputuloksena, kun yhdistetään avoin pelimaailma, 3D-metaversumi, NFT:t, DeFi ja play-to-earn? The Sandbox on yksi maailman suosituimpia lohkoketjupohjaisia pelejä. Alun perin jo yli 10 vuotta sitten mobiiliversiosta liikkeelle lähtenyt The Sandbox on matkan varrella valjastanut lohkoketjujen mahdollisuudet ja luonut käyttäjilleen kolmiuloitteisen metaversumin ja kokonaisen virtuaalisen talouden. Kuulostaa kiinnostavalta, eikö? Jatka lukemista, niin opit tarkemmin […]


 • Kiina, Kazakstan ja Binance

  Kazakstanin rooli Bitcoinin louhinnassa on supistumassa. Viime vuoden elokuussa 2021 Cambridge Bitcoin Electricity Consumption-indeksin (CBECI) mukaan Kazakstan tuotti maailman toisiksi eniten laskentatehoa (hash rate) 18 % Bitcoin-verkolle. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Kiinan valtio kielsi kryptovaluuttojen louhinnan Kiinassa. Saman indeksin tämän vuoden 2022 tammikuun lukujen mukaan Kazakstanin suhteellinen osuus Bitcoinin laskentatehon tuottajana on laskenut. Tammikuussa […]


 • 12 % suomalaisista sijoittajista omistaa kryptovaluuttoja Pörssisäätiön, Suomen Osakesäästäjien ja Viisas Raha-talouslehden Sijoittajabarometri-tutkimuksen mukaan 12 % kyselyyn vastanneista kertoi omistavansa kryptovaluuttoja. Tämän lisäksi 4 % oli sijoittanut kryptovaluuttoihin aiemmin. Kuitenkin vain 1 % sijoittajista kertoi pitävänsä kryptovaluuttoja pääasiallisena sijoituskohteenaan. Kryptovaluutat kiinnostavat ennen kaikkea nuoria. Alle 30-vuotiasta 39 % kertoi sijoittaneensa kryptovaluuttoihin. 12 % heistä ei […]


 • Tasapainovaluutta Terra-USD (UST) syöksyssä Tasapainovaluutta-UST on menettänyt dollarikiinnityksensä ja 70 % arvostaan viimeisten päivien aikana. Dollarikiinnityksen menettäminen on tarkoittanut käytännössä sitä, että myös UST:n sisartokeni LUNA:n arvo on romahtanut lähes 0 dollariin. UST tunnetaan niin sanottuna algoritmisena tasapainovaluuttana, joka yhdessä LUNA:n kanssa pyrkii pitämään dollarikiinnityksensä 1,00:ssä Yhdysvaltain dollarissa on-chain minttauksen sekä tokenien polttamismekanismin kautta (burn […]


 • Samsung Electrics Nordic teki kyselytutkimuksen tammikuussa 2022, jossa 18–99-vuotiailta pohjoismaalaisilta kysyttiin heidän asenteitaan NFT (Non Fungible Tokens) -sijoittamiseen. Tutkimuksen toteutti Samsung Electricsin toimeksinannosta Norstat, joka on johtava eurooppalainen riippumaton markkinatutkimuksen tiedonkerääjä. Tutkimuksessa tutkittiin pohjoismaalaisten kokemuksia ja suunnitelmia kryptovaluutta- ja NFT-sijoittamiseen liittyen. Tutkimukseen osallistui 1010 suomalaista. Kyselyn mukaan NFT ja kryptovaluutat ovat yleistymässä sijoituskohteina niin Suomessa, […]


 • Tullin virtuaalivaluuttojen välittäjiksi valikoituivat Coinmotion ja Tesseract

  Suomen valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan Suomi on lähettämässä lahjoituksena Ukrainaan merkittävän summan bitcoineja. Saarikon mukaan tarkoituksena on lähettää Ukrainaan yli puolet Tullin hallussa olevasta 70 miljoonan euron arvoisesta bitcoinpotista. Tullin hallussa on tällä hetkellä 1981 bitcoinia. Yhden bitcoinin arvo on tällä hetkellä n. 37 400 euroa. Maksunvälittäjiksi tälle toimeksiannolle Suomen tulli on valinnut kaksi suomalaista […]


 • Elon Musk Bitcoin

  Elon Musk twiittailee aktiivisesti kryptovaluuttoihin liittyen. Mutta vaikuttavatko Muskin twiittaukset oikeasti kryptovaluuttojen kuten Bitcoinin ja Dogecoinin markkinahintoihin? Tätä aihetta käsitellään tässä artikkelissa tarkemmin. Elon Musk, joka tunnetaan mm. Paypalin, Teslan, SpaceX:n, Neuralinkin ja The Boring Companyn perustajana, on maailman rikkain henkilö. Hänen omaisuutensa on arvioitu olevan noin 264,6 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Elon Muskilla on myös […]


 • Kansainvälinen valuuttarahasto IMF (International Monetary Fund) on julkaissut tämän hetken taloustilannetta kuvaavan Global Financial Stability -raportin. Raportin mukaan Venäjän ja Ukrainan välinen sota, joka tällä hetkellä koettelee maailman talousjärjestelmän kestävyyttä, aiheuttaa shokkiaaltoja koko maailmantalouteen. Raportti ottaa myös kantaa kryptovaluuttoihin. Raportin mukaan makroekonomisia poliittisia toimenpiteitä tulee lisätä, joilla voidaan torjua kryptovaluuttojen ja niihin liittyvien palveluiden käyttöönottamisen […]


 • Brasilian kryptovaluuttoja koskeva lakipaketti Brasiliassa on valmisteilla uutta lainsäädäntöä liittyen kryptovaluuttoihin. Brasilian kongressin on tarkoitus hyväksyä laki vielä kesäkuun 2022 loppuun mennessä. Kryptovaluuttalaki on osa lakipakettia, jossa tarkoitus on hyväksyä useampia lakeja liittyen kryptovaluutoiden sääntelyyn. Lakiehdotuksen mukaan verotuksesta vapautettaisiin kryptovaluuttojen louhintalaitteiden maahantuonti. Tarkoitus on luoda Brasiliasta houkuttelevampi kohde kryptovaluutoille. Lain mukaan Brasilian presidentti, joka tällä […]


 • Lightning Labs keräsi $70M rahoitusta Taro-protokollan kehitykseen Bitcoinin salamaverkon kehitykseen erikoistunut Lightning Labs on kerännyt 70 miljoonaa dollaria rahoitusta, jotka on tarkoitus käyttää salamaverkon uuden protokollaehdotuksen, Taron, kehitykseen. Rahoituskierrosta johti yritys nimeltä Valor Equity Partners, ja siihen osallistui muun muassa kiistanalaista huomiota nauttineen Robinhoodin toimitusjohtaja. Lightning Labs kehittää lnd:tä, joka on salamaverkon solmun spesifikaation implementaatio. […]


 • Pelaaja tietokoneen äärellä neonvaloissa

  Videopelien pelaaminen on ollut vuosia miljoonien ihmisten rakas harrastus. Nyt peli-intoilijat voivat tienata Bitcoinia hauskanpidon ohella vastineeksi pelaamisestaan. Miksi pelaajayhteisö on kuitenkin erittäin vastahakoinen muutokselle, jos he voivat saada harrastuksestaan rahaa? Kuuluuko Bitcoin online-pelaamisen tulevaisuuteen? Moni varmasti muistaa, kuinka lapsena haaveiltiin, että videopelien pelaamisesta voisi joskus saada palkkaa. Nämä olivat aikoja, jolloin PlayStation 2 oli […]


 • Kryptovaluuttojen sääntely EU-alueella kiristymässä

  Euroopan Unionin parlamentissa on hyväksytty kryptovaluuttoihin liittyvä sääntelykokonaisuus  The Markets in Crypto-Assets Regulation (MICA), joka rajoittaa merkittävästi etenkin yksityisten kryptovaluuttalompakkopalveluiden toimintaa sekä lisää toimialan sääntelyä. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kryptovarojen markkinoista ja direktiivin (EU) 2019/1937 muuttamisesta (COM/2020/593) eli MiCA on osa digitaalisen rahoituksen toimenpidepakettia, jolla pyritään edistämään ja tukemaan mahdollisuuksia, joita digitaalinen rahoitus tarjoaa […]


 • 5 suurinta eroavaisuutta osakemarkkinoiden ja kryptomarkkinoiden välillä

  Osakemarkkinoiden ja kryptovaluuttamarkkinoiden eroavaisuudet Osakemarkkinat ovat olleet olemassa satoja vuosia. Kryptovaluuttamarkkinat ovat olleet olemassa noin vuosikymmenen verran. Näin ollen markkinoita on monesti vaikea verrata toisiinsa.  Tehtävä ei ole kuitenkaan täysin mahdoton. Tässä artikkelissa katsotaan perusasiat markkinoiden eroavaisuuksista, jotta tilanne ainakin hieman selkeytyisi. Mitä yhteistä? Yhteistä osakemarkkinoilla ja kryptovaluuttamarkkinoilla on nykyään paljon. Esimerkiksi helppo pääsy markkinapaikalle […]


 • Kypärä, jonka keskellä on Bitcoin-logo

  Ennen kuin sijoittajana lähtee sijoittamaan kryptovaluuttoihin kannattaa aina selvittää mihin on sijoittamassa. Tämä selvitystyö voi kuulostaa tylsältä ja työläältä, mutta sitä kannattaa tehdä, koska aihe ei ole aivan sieltä yksinkertaisimmasta päästä. Esimerkiksi jos on kiinnostunut selvittämään Bitcoiniin liittyviä mahdollisuuksia sijoitusmarkkinoilla, silloin on ensin hyvä selvittää Bitcoiniin verkon toimintaan liittyvät konkreettiset muuttujat. Muutamat näistä muuttujista liittyvät […]


 • Ukrainan ja EU:n liput vierekkäin taivaan alla

  Ukraina lisäämässä kryptovaluuttojen sääntelyä Kryptovaluutat ovat olleet paljon esillä viime viikkoina. Venäjän hyökätessä Ukrainaan 24.2.2022 kryptovaluuttalahjoitukset Ukrainalle ovat lisääntyneet merkittävästi. [1] Ukrainaan on tähän mennessä lahjoitettu 100 miljoonan edestä, josta yli puolet menee Ukrainan valtion kassaan. Sen lisäksi Ukrainan valtio aikoo julkaista NFT (non-fungible token) -taidekokoelman Ukrainan ja Venäjän välisestä sodasta. [2] Tällöin Ukrainan keskuspankki […]


 • Joe Biden allekirjoitti toimeenpanomääräyksenkohdistuen kryptovaluuttoihin Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on allekirjoittanut keskiviikona 09.03. toimeenpanomääräyksenliittyen “digitaalisiin omistuksiin”. Toimeenpanomääräyksen tavoitteena on luoda tilannekuvasektorista ja kartoittaa alaan liittyviä niin kotimaahan kuin maailmantalouteen kohdistuvia riskejä jamahdollisuuksia. Kyseessä ei ole mikään laki, vaan määräys Yhdysvaltain erinäisille hallintoelimilletutkia asiaa ja luoda kokonaisvaltainen raportti. Raportti alkaa toteamuksella, jonka mukaan kryptovaluuttasektori on kasvanut […]


 • Bitcoin kullan ympäröimänä

  ”Raha on ehkäpä kaikkien aikojen menestynein tarina. Vaikka sillä ei ole objektiivista arvoa, taitavat tarinankertojat, kuten suuret pankkiirit ja talousministerit kertovat meille erittäin uskottavan tarinan, että sillä on.”  –Yuval Noah Harari Yhden Bitcoinin hinta on kirjoitushetkellä noin 35 tuhatta euroa. Kun tutkii Bitcoinin 13-vuotista historiaa, voi hinnassa huomata räjähdysmäisen nousun; vuonna 2009 siitä maksettiin alle […]


 • Lainsäädännön villi viidakko Euroopan parlamentin oli määrä äänestää maanantaina 28.2. uudesta kiistanalaisesta kryptovaluuttalainsäädännöstä. Kiistanalainen toteamus lakiehdotuksessa mahdollistaisi “huomattavan määrän energiaa käyttävät konsensusmekanismit” kieltämisen EU:n alueella. Laki olisi toimeenpantu vuonna 2025. Tämä kohta lakiesityksestä on ainakin toistaiseksi otettu pois ja äänestystä on lykätty. [1] Venäjän invaasion alettua Ukrainaan monet länsimaat ovat yhdessä laittaneet huomattavan määrän pakotteita […]


 • Bitcoin salamaverkko

  Bitcoinia pidetään yleisesti digitaalisena kultana, mutta onko siitä globaaliksi vaihdannan välineeksi? Vaikka Satoshi Nakamoto kehitti Bitcoinin vuonna 2009 elektroniseksi P2P-rahajärjestelmäksi, jonka avulla varoja voitaisiin siirrellä luotettavasti ilman kolmansia osapuolia, moni uskoo, ettei Bitcoin sovi ollenkaan maksuvälineeksi. Saatat ajatella sen johtuvan Bitcoinin historiallisesta volatiilisuudesta. Se on kuitenkin vain yksi osa totuutta. Suurin este, tai oikeastaan hidaste, […]


Leave a Reply

Your email address will not be published.