
Ethereumin (ETH) odotettu Merge-päivitys on ollut viime kuukausien kryptoyhteisön erityisen mielenkiinnon kohteena. Merge-päivitys on tarkoitus ottaa käyttöön 15.9.2022.
Ethereumin Merge-päivityksen idea on muuttaa Ethereumin proof-of-work (POW) -protokolla proof-of-stake (POS) -protokollaksi. Päivityksessä Ethereumin olemassa oleva lohkoketju Mainnet sulautetaan (merge) Beacon chain POS-protokollan kanssa yhteen.
Tämä päivitys muuttaisi Ethereumin kehittäjien mukaan Ethereumin entistä nopeammaksi ja energian kulutuksen suhteen ympäristöystävällisemmäksi protokollaksi. Ethereumin pääkehittäjä Preston Van Loonin mukaan Ethereum-verkon energian kulutus tulisi päivityksen myötä vähenemään 99,95 %.
Tämän lisäksi Merge-päivitys mahdollistaisi myös jatkossa Ethereumin skaalaustoimminnot kuten shardingin. Sen lisäksi päivityksen pitäisi ainakin teoriassa rajoittaa uusien Ethereum-tokenien eli ethereiden määrää. Tämän taas pitäisi tehdä Ethereumista myös aikaisempaa vähemmän inflatorisen kryptovaluutan.
Kryptoyhteisö on seurannut tiiviisti Ethereumin kehittäjien testnet-päivityksiä, joita on toteutettu mm. Ropsten-, Segolia- ja Goerli-testnet-verkoissa. Kehittäjien mukaan näiden testnet-verkkojen päivitykset ovat onnistuneet.
Keskeistä päivityksen toteutumisessa on tietenkin, että toimiiko päivitys käytännössä ja tulevatko esimerkiksi louhijat siirtymään käyttämään tätä päivitystä sekä miten Ethereum-yhteisö yleisesti ottaa päivityksen vastaan.
Kritiikkiäkin päivitystä kohtaan on ollut. Joidenkin mielestä ainakin osa nykyisistä louhijoista tulisivat Merge-päivityksestä huolimatta jatkamaan POW-louhintaa joko Ethereumin Classicissa tai ETHPOW:ssa. Sen lisäksi kriitikkojen mielestä Merge vain lisäisi verkon keskittymistä muutaman toimijan hallintaan.
Myös turvallisuuteen liittyvät kysymykset ovat nousseet esille liittyen etenkin Ethereum-verkon validaattorien toimintaa koskien. Kysymykset liittyvät esimerkiksi siihen, että miten verkon validaattorit mahdollisesti toimivat, jos heitä kannustetaan tai heitä painostetaan sensuroimaan verkon toimintaa esimerkiksi viranomaisten taholta. Ethereum-lohkoketjun perustaja Vitalik Buterin Twitter-postauksen mukaan tällaisessa tilanteessa lohkoketjua sensuroivien tahojen etherit voitaisiin tarvittaessa polttaa (burn).
Testnet-päivityksiä on myös puolusteltu. Tutkimusyhtiö Arca Researchin Nick Hotzin mukaan: ”Monet testauksessa nähdyistä ongelmista johtuivat siitä, että nämä testit (testnet) eivät olleet todellisia, kun taas todellinen Ethereumin Merge olisi todennäköisesti sujunut ongelmitta. Kun TTD (total terminal difficulty) saavutetaan Ethereum siirtyy POS-ptotokollaan kaikista aikaisemmista ongelmista huolimatta.”
Merge-päivitystä ennen viime kuukausien ajan Ethereumin pörssinoteeraus on noussut useita kymmeniä prosentteja. Viime viikkojen aikana puolestaan Ethereum-suursijoittajat (valaat) ovat puolestaan siirtäneet Ethereum-omistuksiaan kryptovaluuttapörsseihin. Markkinoiden suhtautumisessa on siten ollut vastavetoa puoleen ja toiseen ennen Merge-päivitystä.
Merge-päivityksen onnistumiseen liittyy kuitenkin vielä paljon testausta ja päivityksen todellinen lopputulos nähdään todennäköisesti vasta muutaman viikon päästä syyskuun 15. päivä, jolloin päivitys on tarkoitus ottaa ensimmäisen kerran käyttöön, jolloin nähdään miten Merge käytännössä toimii.
Bitcoin-automaattien tarjoaja Bitcoin Depot listautuu Nasdaqiin
Eniten bitcoin-automaatteja maailmassa omistava Bitcoin Depot listautuu teknologiapörssi Nasdaqiin. Bitcoin Depotilla on tällä hetkellä Coin ATM Radarin mukaan 6 915 automaattia Yhdysvalloissa (toisten lähteiden mukaan Bitcoin Depotilla on yli 7 000 automaattia).
Toiseksi eniten bitcoin-automaatteja Coin ATM Radarin mukaan on Coincloudilla 5277 kappaletta ja kolmanneksi eniten automaatteja on Bitcoin of Americalla 4 069 kappaletta.
Bitcoin Depot listautuu maailman suurimpaan teknologiapörssi Nasdaqiin hankintoihin erikoistuneen SPAC-yhtiön (special-purpose acquisition company) kautta 885 $ miljoonalla. Listautumisen on tarkoitus tapahtua vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä. Listautumisen yhteydessä Bitcoin Depot sulautuu GSR II Meteora Aqcuisition Corpin (GSRM) kanssa yhteen. Sulautumisen tuloksena syntyy yhtiö nimeltä Bitcoin Depot Inc (BTM).
Yhdistetyn yrityksen liiketoimien jälkeisen yrityksen arvon odotetaan olevan n. 755 $ miljoonaa. Yhtiön oman pääoman puolestaan oletetaan olevan n. 855 miljoonaa dollaria kaupan nettotuottojen jälkeen. Tästä arvosta 321 miljoonaa dollaria kohdennetaan GSRM:n omistamaan rahastoon (trust), jota käytetään tuleviin yritysostoihin sekä yritystoiminnan skaalaukseen.
Nettotuotoilla tarkoitetaan tässä lopullista summaa, jonka myyjä saa omaisuuden myynnistä sen jälkeen, kun kaikki kaupan kustannukset on otettu huomioon. Omaisuuserästä riippuen nämä kaupan kustannukset voivat sisältää esimerkiksi lakiasiointi- ja omaisuuden arviointikuluja sekä asiantuntijoihin ja teknologiaan liittyviä maksuja.
Bitcoin Depot on tehnyt viimeisten 12 kuukauden aikana 6 $ miljoonan liikevoiton 623 $ miljoonan liikevaihdolla. Bitcoin Depotin automaatit saavuttavat tähän mennessä jo 40 % Yhdysvaltojen kansalaisista, mutta yhtiö pyrkii edelleen laajenemaan. Seuraavaksi yhtiön tarkoituksena on laajeta New Yorkin alueelle.
Bitcoin Depotin perustaja ja toimitusjohtaja Brandon Mintzin mukaan: ”Pyrimme jatkuvasti tavoittamaan entistä paremmin asiakkaamme, jotta mahdollisimman monet ihmiset voisivat hankkia kryptovaluuttoja. Tämä antaa ihmisille mahdollisuuden hallita heidän omaa varallisuuttaan. Pyrimme myös mahdollistamaan asiakkaillemme helpompia ja yksinkertaisempia tapoja hoitaa heidän talouttaan (mukaan lukien kryptovaluutoilla tehtävät siirrot).”
Mintzin mukaan: “Olemme alusta lähtien laajentaneet BTM-jalanjälkeämme Pohjois-Amerikassa. Sen lisäksi olemme solmineet strategisia suhteita suurten jälleenmyyjien kanssa ja parantaneet palveluitamme tarjotaksemme asiakkaille mahdollisuuden hankkia kryptovaluuttoja. Samalla pyrimme luomaan sellaiset digitaalisen omaisuuden (on-ramp) palvelut, jossa käyttäjät voivat vaihtaa tehokkaasti käteisvarallisuutensa kryptoon.”
Bitcoin-automaateilla vaihdetaan FIAT-valuuttoja kuten dollareita ja euroja bitcoineiksi ja muiksi kryptovaluutoiksi.
USA:n kauppalaki täsmentää eroa kryptovaluutan ja elektronisen rahan välillä
Yhdysvalloissa maan kauppalain (US Commercial Code) määritelmiä tarkennetaan. Yhdysvallat pyrkii tarkentamaan etenkin kryptovaluuttojen lainaamiseen sekä keskuspankkien digitaalisen valuuttaan (CDBC) liittyviä määrittelyjä.
Yhdysvaltain Uniform Law Commissionin (ULC) ja American Law Instituten (ALI) yhteiskomitea ovat viimeistelleet kauppalaki UCC:tä (Uniform Commercial Code) koskevia muutoksia. UCC:ssa säädellään mm. digitaalisten omaisuuserien siirtojen ja kryptovakuudellisen rahoituksen erityispiirteisiin liittyviä määritteitä.
Jatkossa määritelmä “sähköinen raha” (electronic money) sisältyisi “rahaa” tarkoittavaan luokkaan. Tällä rahaluokalla puolestaan tarkoitetaan digitaalisia FIAT-valuuttoja. Tämän jälkeen keskuspankkien tulevaisuudessa tarjoamia digitaalisia valuuttoja (CDBC) voitaisiin pitää uuden ohjeistuksen mukaan “sähköisenä rahana”. Kryptovaluutat eivät kuitenkaan kuuluisi tähän ”sähköisen rahan” luokitukseen.
Uusien määritelmien osalta otettaisiin käyttöön “hallittavien sähköisten tietueiden” (controllable electronic records) käsite, joka kattaisi paitsi olemassa olevan lohkoketjuomaisuuden (blockchain backed assets) mutta myös kaiken tulevaisuudessa tulevan digitaalisen omaisuuden. Jatkossa hallittavissa olevat elektroniset tietueet määritellään “sähköiseen tietovälineeseen tallennetuiksi tietueiksi” (record stored in an electronic medium), jolla tarkoitetaan esimerkiksi kryptovaluuttoja sekä nonfungible tokeneita (NFT:t).
Uusien määrittelyjen on tarkoitus astua voimaan kaikissa Yhdysvaltojen osavaltioissa. Tässä tulee kuitenkin muistaa, että jokainen osavaltio voi ottaa nämä määritelmät käyttöön heidän osavaltioonsa soveltuvalla tavalla (lain implementointi).
Tämä uudelleenmäärittely tarkoittaa analyytikko JD Supran mukaan, että jatkossa “CBDC:n vakuusetu (perfection of a security interest) voidaan saavuttaa vain lainanantajan (lender) CBDC:n “hallinnan” kautta.” Määrittelyjen tarkennuksilla täsmennetään myös lainapalveluiden määritteitä: Jatkossa first-priority perfected in cryptocurrency collateral -lainanantajan on hankittava lainanottajan (borrower’s) yksityinen avain (private key) ja siirrettävä kryptovaluutat lompakkoon, jota lainanantaja tai omaisuudenhoitaja yksin hallinnoisi.
Vaikka Suomen ja Yhdysvaltain oikeusjärjestelmät eivät ole samanlaisia, Suomessa on eräiden arvioiden mukaan otettu aikaisemmin vaikutteita Yhdysvaltojen viranomaisten antamista kryptovaluuttoja koskevista määrittelyistä. Esimerkiksi niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin kryptovaluutat ovat luokiteltu omaisuudeksi.
Viime aikoina Yhdysvalloissa on kuitenkin ollut uudenlaista liikehdintää määrittelyjen osalta. Aikaisemmin Yhdysvaltain maatalouden, ravitsemuksen ja metsätalouden komitean antaman (Senate Agricultural Committee) lakiesityksen mukaan jatkossa USA:ssa digitaalinen omaisuus kuten bitcoin (BTC) tai ether (ETH) luokiteltaisiin digitaalisiksi hyödykkeiksi (digital commodity).

Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.
Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta, sekä myös erityisesti markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.
-
USA:n velka-ahdinko syvenee – hyötyvätkö kryptovaluutat?
Yhdysvaltain valtiovarainministeri Yanet Yellen kertoi tällä viikolla uutistoimisto NBC:lle näkemyksiään USA:n velkakatosta. USA:n velkakatto on herättänyt paljon huolta maailman johtavan talouden lähitulevaisuuden kehityksestä. Tällä hetkellä Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pyrkii demokraattipuolueen kanssa nostamaan liittovaltion velkakattoa, mutta se vaatisi toteutuakseen myös republikaanienemmistöisen USA:n kongressin tuen. Republikaanit vastustavat tällä hetkellä velkakaton nostamista. Yellen varoitti alkuviikosta, että USA:n […]
-
Ovatko Ledger-lompakot vaarassa?
Kryptovaluuttalompakoiden valmistaja Ledger on esitellyt uuden ominaisuuden, jonka tarkoituksena on parantaa lompakon käyttäjien turvallisuutta. Uusi ominaisuus, nimeltään Ledger Recover, on valinnainen hakuratkaisu kryptolompakoille. Sen tavoitteena on tarjota suojaa tilanteessa, jossa käyttäjät unohtavat salasanansa (seed phrase). Ledger Recover on valinnainen palvelu, jonka avulla käyttäjät voivat käyttää ylimääräistä suojaustasoa yksityisavaimilleen (private keys). Tämä palvelu käyttää tekniikkaa, jossa […]
-
BRC-20-tokenit nostivat Bitcoinin vaihtovolyymin ja siirtokustannukset ennätyskorkealle – mitä tämä tarkoittaa bitcoin-sijoittajille?
Bitcoin-verkon (BTC) vaihtovolyymi on kasvanut merkittävästi vuoden 2023 alusta lähtien. Tämä nousu johtuu Bitcoin Layer 2:n NFT (non fungible token) Ordinals-protokollan julkaisusta Bitcoinin lohkoketjussa tammikuussa 2023. Viimeisen viikon aikana NFT-protokolla Ordinalsin kirjaukset Bitcoinin lohkoketjuun ovat lähes kaksinkertaistuneet. Viikko sitten kirjauksia oli noin 2,6 miljoonaa, kun taas tällä hetkellä niitä on jo 4,78 miljoonaa. Lue lisää: Uudet […]
-
Jälleen uusi yhdysvaltalainen pankki kaatui & Bitcoin-verkon vaihtovolyymi kaikkien aikojen ennätykseen
Viranomaiset (FDIC) ovat ottaneet viikonlopun aikana vaikeuksiin ajautuneen First Republic Bankin (FRB) hallintaansa. Kyseessä on kaikkien aikojen toisiksi suurin yksittäisen pankin kaatuminen sitten Washington Mutualin (2008). Viikonlopun aikana viranomaiset pyrkivät estämään pankkikriisin leviämisen markkinoilla ensin ottamalla FRB:n haltuunsa, jonka jälkeen viranomaiset vielä myivät FRB:n liiketoiminnan JPMorgan Chaselle. JPMorgan Chase on USA:n suurin pankki. Lue lisää: […]
-
Verohallinto: Huomattavasta osasta virtuaalivaluuttatuloja ei makseta veroja
Verohallinnon mukaan vuoden 2021 aikana 16 200 suomalaista asiakasta ilmoitti saaneensa virtuaalivaluuttatuloja. Virtuaalivaluuttatuloja saavien suomalaisten määrä on kuitenkin paljon tätä suurempi. Verohallinnon arvion mukaan huomattavasta osasta virtuaalivaluuttatuloja ei kuitenkaan makseta veroja. Verohallinto on saanut viime vuonna tietoaineistoja ulkomaisen virtuaalivaluuttapörssin noin 3 000 suomalaisasiakkaasta. Näistä asiakkaista n. 1 800:lla oli virtuaalivaluuttatuloja vuosina 2017–2021. Verohallinnon mukaan n. 70 % tuloja […]
-
Kryptovaluuttalainsäädäntö muuttuu Euroopassa – näin MiCA-asetus vaikuttaa
Euroopan parlamentti on vihdoin hyväksynyt lakiesityksen (EU) (2020/0265) COD, annettu 5.10.2020, voimaan kryptovarojen markkinoista (Markets in Crypto Assets), myöhemmin MiCA-asetus. Tämä MiCA-asetus hyväksyttiin selkeällä enemmistöllä 517 puolesta ja 38 vastaan (18 poissa). Esitystä on valmisteltu jo yli kahden vuoden ajan. Lakiesityksen tarkoituksena on luoda yhteiset säännöt EU-alueen toimijoille kryptovaroja koskien. Säännöksellä vahvistetaan myös ohjeistus digitaalisten […]
-
Ethereumin Shanghai-päivitys on nyt valmis – mitä tapahtui?
Älysopimusalusta Ethereumin (ETH) Shanghai-päivitys, joka tunnetaan myös nimellä ”Shapella” on nyt valmis. Shanghai hard fork -päivitys mahdollistaa mm. Ethereumin steikkaajille steikattujen etherien ja palkkioiden (rewards) nostot Ethereumin lohkoketjusta. Shanghai-päivitys aloitettiin keskiviikkona 12.4.2023 22:27 (UTC) ja saatiin valmiiksi 22:42 (UTC). Päivitys on askel kohti PoS-protokollaa (Proof-of-Stake). Tämä kehitys kohti PoSia alkoi virallisesti jo viime syksynä, jolloin […]
-
Chainanalysis: kryptovaluuttojen käyttö rikollisessa toiminnassa hyvin vähäistä
Julkisuudessa esitetyissä mielikuvissa kryptovaluutat liitetään monesti rikollisuuteen ja hämäräperäiseen toimintaan. Todellisuus on kuitenkin toinen. Ainakin tätä mieltä on kryptovaluutta-asiantuntija Anatol Hooper. Myös lohkoketjudatayhtiö Chainanalysisin teettämä tutkimus tukee tätä näkemystä. Viime vuonna kryptovaluutoilla tehtyjen laittomien siirtojen määrä (20,6 $ miljardia) oli koko maailman tasolla mitattuna kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla. Silti laittoman toiminnan osuus kryptovaluuttojen kokonaisvaihdosta oli […]
-
EU:ssa suunnitellaan 1000 euron ylärajaa anonyymeille kryptosiirroille
Euroopan Unionin lainsäätäjät ehdottavat kryptovaroille 1000 euron ylärajaa anonyymeilla kryptovaluutoilla tehtäville siirroille EU-alueella. Euroopan parlamentin mukaan näitä raja-arvoja tultaisiin käyttämään sellaisten kryptovaluuttasiirtojen kohdalla, joissa asiakasta ei pystyttäisi tunnistamaan. Lakiesitysluonnos hyväksyttiin läpi murskaenemmistöllä: 99 puolesta, 8 vastaan ja 6 poissa. Lakiesityksen tarkoituksena on estää rahanpesu ja terrorismin rahoittaminen. Lakiesityksen mukaan rahanpesuviranomaisena toimisi viranomainen, joka toimisi tiiviissä […]
-
NFT – Apinakuvista miljardibisnekseksi
NFT:iden suosio räjähti vuonna 2021. Sarjakuvatyylisiä apinahahmoja kuvaavia jpeg-tiedostoja myytiin miljoonilla dollareilla, suurimpien kauppapaikkojen viikoittaiset myyntivolyymit pyörivät miljardeissa dollareissa ja viime aikoina muiden markkinoiden sukeltaessa NFT:t ovat vain kasvattaneet arvoaan. Lisäksi monet maailman suurimmista brändeistä on ilmaissut kiinnostuksensa teknologiaa kohtaan ja osa onkin jo luonut oman NFT-kokoelmansa. NFT:t ovat olleet kryptomaailman kuumin puheenaihe viimeisen vuoden […]
-
Miksi kryptovaluutat ovat nousseet pankkikriisiin keskellä?
Amerikkalaisen Silicon Valley Bankin (SVB) konkurssi ja sveitsiläispankki Credit Süissen vaikeudet ovat aiheuttanut finanssimarkkinoilla pankkikriisin. Keskuspankit ja viranomaiset ovat sen jälkeen rauhoitelleet markkinoita, jotta talletuspako ei jatkuisi. Finanssimarkkinoilla on kuitenkin edelleen syytä huoleen – Stanfordin yliopiston tutkimuksen mukaan 186 pankkia USA:ssa ovat vaarassa mennä nurin talletuspaon vuoksi. Tämä johtuu korkojen noususta sekä talletussuojan ulkopuolisten talletusten […]
-
Asiantuntijat uskovat pankkikriisin hyödyttävän kryptovaluuttoja
Koko finanssimaailmaa viime viikkoina vapissut Yhdysvaltalaisen Silicon Valley Bankin (SVB) kaatumisen jälkeen. Myös kryptomarkkinoilla pankkeja on kaatunut tai ne ovat joutuneet viranomaisten syliin. Lue lisää aiheesta: Mitä ihmettä kryptomarkkinoilla tapahtuu? Tällä viikolla puolestaan sveitsiläinen pankkijätti Credit Süisse ajautui melkein konkurssiin. Sveitsin keskuspankki joutui lopulta pelastamaan Credit Süissen 50 miljardin frangin (50 miljardin euron) lainajärjestelyllä. Credit […]
-
Mitä ihmettä kryptomarkkinoilla tapahtuu?
USA:n historian 2. suurin pankkikriisi – kryptot rankan viikonlopun jälkeen hurjassa nosteessa Takana on yksi vuoden erikoisimmista viikoista. Loppuviikosta tilanne kryptomarkkinoilla näytti erittäin pahalta, mutta maanantaina markkina oli hurjassa nousussa. Pankkien osakkeet ympäri maailmaa olivat laskussa samalla, kun Bitcoin johti kryptomarkkinan yhteen vuoden 2023 parhaimmista nousupäivistä. Ongelmia aiheutti perinteinen finanssisektori. Kolme merkittävää amerikkalaispankkia lopetti toimintansa […]
-
Kryptoystävällinen Silvergate-pankki lopettaa toimintansa
Silvergate-pankin taustalla oleva emo/holding-yhtiö Silvergate Capital Corporation on ilmoittanut ajavansa alas Silvergaten pankkitoiminnan. Silvergate tunnettiin pitkään monien kryptoalan suurimpien yritysten yhteistyökumppanina. Silvergate ilmoittaa tiedotteessaan: ”Viimeaikaisen alan ja sääntelyn kehityksen valossa Silvergate uskoo, että pankin toiminnan organisoitu alas ajaminen ja pankin vapaaehtoinen hakeutuminen selvitystilaan on paras tie eteenpäin.” Silvergate ilmoittaa myös maksavansa asiakkailleen talletetut varat […]
-
NFT-markkinoilla historian suurimpia myyntejä & HK:n virtuaalinen meetvursti
Kryptovaluutta-analyytikkayhtiö Nansenin mukaan suursijoittaja Jeffrey Hwang on myynyt 1010 NFT-tokenia (non-fungible-token) yhteensä 18,6 $ miljoonan (17,5 miljoonan euron) arvosta kahden päivän aikana. Myynnin arvo on kryptovaluuttoina 11 680 etheriä (ETH). Jeffrey Hwang, lempimeltään Big Machi Brother, tunnetaan NFT-piireissä niin sanottuna kryptovalaana. Valaiksi kryptomarkkinoilla kutsutaan suursijoittajia. Nansenin psykometrisen tehostamisen teknikko Andrew Thurmanin mukaan kyseessä on kaikkien aikojen […]
-
Uusi tutkimus: 52,6 % Bitcoin-louhinnasta tapahtuu uusiutuvilla energianlähteillä
Bitcoinin energiankäyttöä seuraavan analyytikon Daniel Battenin mukaan Bitcoin-louhinnasta ainakin 52,6 % tapahtuu uusiutuvilla energianlähteillä. Batten onkin nyt tarkentanut alkuvuodesta 2023 Bitcoinin louhinnasta tekemiään laskelmia. Kuuluisin Bitcoinin energian käyttöä ja energiapäästöjä mittaava mittari maailmassa on Cambridgen yliopiston Bitcoinin ympäristövaikutuksia mittaavan CCAF-tutkimusosaston (Cambridge Centre of Alternative Finance) ylläpitämä mittaristo CBECI (energy consumption index). Battenin mukaan CCAF ei […]
-
Tietoturvayhtiö WithSecure löysi laajan kryptohuijausverkoston
Suomalaisen pörssilistatun tietoturvayhtiö WithSecuren tutkijat ovat löytäneet toiminnassaan Youtube-videoita ja -kanavia sekä verkkosovelluksia käyttävän huijariverkoston, joka pyrkii saamaan käyttäjät sijoittamaan erilaisiin kryptovaluuttahuijausprojekteihin. WithSecure on suomalainen tietoturvaratkaisuja tarjoava tietoturvayhtiö, joka syntyi viime kesänä 2022 tietoturvayhtiö F-Securen jakaantuessa kahteen. WithSecuren toimitusjohtaja on Juhani Hintikka ja hallituksen puheenjohtaja on Risto Siilasmaa. WithSecuren liikevaihto on 134 miljoonaa euroa. Yhtiön […]
-
Suomalainen Membrane Finance on julkaissut EUROe-vakaavaluutan
Suomalainen Membrane Finance on viime viikolla julkaissut vakaavaluutan (stablecoin), jonka arvo on kiinnitetty euroon (euro peg). Yhtiön tarkoituksena on helpottaa kryptovaluutoilla maksamista sekä niillä tehtäviä siirtoja. Membrane Financen tavoitteena on mahdollistaa nopeat maksut erittäin pienillä kustannuksilla, joka ei ole tällä hetkellä perinteisellä FIAT-valuuttoihin pohjautuvassa järjestelmässä mahdollista. EUROe-vakaavaluutan arvo on ns. fully-reserved, joka tarkoittaa sitä, että […]
-
Vähittäiskauppajätti Pick n Pay: Ostokset voi jatkossa maksaa bitcoineilla
Pick n Payn liikkeissä voi jatkossa maksaa ostoksensa bitcoineilla. Pick n Pay on Etelä-Afrikan yksi suurimmista vähittäiskauppaketjuista. Sillä on tällä hetkellä 16 %:n markkinaosuus maan ruoka- ja päivittäistavarakaupasta. Pick n Pay pyörittää Etelä-Afrikassa yhteensä lähes 2000 myymälää, joissa kaikissa on jatkossa mahdollisuus maksaa ostokset bitcoineilla. Aikaisemmin marraskuussa 2022 yhtiö teki pilottijakson 39:ssä myymälässä, jonka jälkeen […]
-
Parhaat tavat ansaita Bitcoinilla
Nyt puhutaan kryptosijoittajien lempiaiheesta: rahasta. Mielessäsi on käynyt polttava kysymys: miten tehdä Bitcoinilla rahaa? Sinun on hyvä tietää, että siihen on useita tapoja. Vastaamme tässä artikkelissa kysymykseesi ja kerromme mielestämme 5 parasta tapaa tehdä Bitcoinilla rahaa. Toiset ovat helpompia, toiset ovat haastavampia. Kaikki ovat yhtä lailla päteviä. On vain itsestäsi kiinni, mikä sopii sinulle parhaiten. […]
-
Bitcoin-louhinta on nyt aikaisempaa luontoystävällisempää
Kryptomarkkinoilla on ollut meneillään kryptotalvi (crypto winter), koska markkinat ovat olleet laskuvireiset jo yli vuoden ajan. Sen lisäksi useat markkinatoimijat ympäri maailman ovat olleet suurissa vaikeuksissa. Tätä kryptotalvea on entisestään synkentänyt energian hinnan nousu sekä valtioiden toimet Bitcoin-louhinnan rajoittamiseksi. Tällä on kuitenkin ollut positiivisempi vaikutus luontoystävällisemmän louhinnan kannalta. Daniel Battenin mukaan Bitcoin-louhinta on nyt 4,7 […]
-
USA:n viranomaiset syyttävät kryptopörssi Bitzlatoa 700 $ miljoonan rahanpesusta
Yhdysvaltain oikeusministeriö ja valtiovarainministeriö syyttävät kryptovaluuttapörssi Bitzlatoa rahanpesusta. Varojen arvo on viranomaisten mukaan yli 700 $ miljoonaa. Sen lisäksi Bitzlatoa syytetään myös Venäjään kohdistettujen sanktioiden kiertämisestä. USA:n viranomaiset ovat pidättäneet Bitzlaton perustajan venäläisen Anatoly Legkodymovin Miamissa epäiltynä rahanpesusta. USA:n oikeusministeriön mukaan laittomasti hankittuja varoja on siirretty yhteensä yli 700 $ miljoonan arvosta. Asiaan liittyy oikeusministeriön […]
-
Viranomaiset selvittävät DCG:n ja Genesiksen toimintaa
Viranomaiset ovat alkaneet selvittämään maailman suurimman digitaaliseen omaisuuteen sijoittavan yhdysvaltalaisen pääomasijoitusyhtiö Digital Currency Groupin (DCG) ja tytäryhtiöiden toimia. New Yorkin osavaltion oikeusministeriön itäinen piiri (EDNY) ja Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC keskittyvät selvityksessä erityisesti emoyhtiö DCG:n ja sen tytäryhtiö Genesiksen välisiin varojensiirtoihin. DCG:n omistukset arvioitiin vielä marraskuussa 2021 n. 10 miljardin arvoisiksi. Omistusten arvo on […]
-
Viime vuonna kryptovaluuttoihin sijoitettiin aikaisempaa vähemmän
Kryptovaluuttasijoitusyhtiö CoinSharesin mukaan digitaalisiin varallisuusluokkiin on sijoitettu vuoden 2022 aikana yhteensä 433 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Se on selkeästi vähemmän kuin vuonna 2020, jolloin kryptovaluuttoihin sijoitettiin yhteensä 9,1 $ miljardia. Myös vuonna 2021 kryptovaluuttoihin sijoitettiin enemmän kuin viime vuonna – toissa vuonna kryptovaluuttoihin sijoitettiin yhteensä 6,6 $ miljardia. Tässä tulee kuitenkin huomioida, että vuodet 2020 ja […]
-
Soppa FTX:n, Alamedan ja SBF:n ympärillä sakenee
Kun yksi maailman suurimmista kryptopörsseistä FTX ajautui konkurssiin, sen jälkeen alkoi selvittely yhtiön toiminnasta ja sen holtittomasta varojenjaosta. FTX:n perustaja, omistaja ja entinen toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried (tunnetaan myös lyhenteellä SBF) oli ollut Bahamalla vangittuna epäiltynä mm. petoksista ja rahanpesusta. SBF kuitenkin vapautui takuita vastaan, koska hän maksoi takuina 250 $ miljoonaa (bail bond) välttääkseen vankilatuomion. […]
-
Kryptopörssi Paxful sanoi Ethereumille ei — Visa sanoi kyllä
Kryptovaluuttapörssi Paxful ei enää tarjoa kauppapaikallaan Ethereumin natiivi-tokeni etheriä (ETH) asiakkailleen. Ether on maailman toisiksi suurimman kryptovaluutta, mutta nyt Paxfulin toimitusjohtaja Ray Youssef päätti poistaa etherin kauppapaikan tarjonnasta. Paxfulilla on n. 11,6 miljoonaa käyttäjää. Youssefin mukaan poistamisen syinä on Ethereumin Merge-päivitys ja sitä kautta Ethereumin siirtyminen PoW-louhinnasta (Proof-of-Work) PoS-louhintaan (Proof-of-Stake). Tämän lisäksi Youssefin ja samalla […]
-
Binancelta nostettiin varoja yli 3 miljardin dollarin edestä 24 tunnin aikana
Kaupankäyntimäärillä mitattuna maailman suurimmasta kryptovaluuttapörssistä Binancesta nostettiin Nansenin, Decryptin ja CNN:n mukaan yli 3 miljardin Yhdysvaltain dollarin edestä kryptovaroja yhden vuorokauden aikana. Tämä on arvoltaan suurin ulosnostojen määrä Binancesta sitten kryptovaluuttapörssi FTX:n kaatumisen ja siitä nousseen kohun jälkeen. Sen jälkeen FTX:n perustajaa ja toimitusjohtaja Sam Bankman-Friediä vastaan on nostettu syytteet mm. petoksesta ja rahanpesusta asiakasvarojen […]
-
EU haluaa virtuaalivaluuttojen tarjoajien ilmoittavan asiakkaidensa kryptosijoitukset veroviranomaisille?
Euroopan unioni haluaa, että jatkossa virtuaalivaluuttojen tarjoajilla olisi velvollisuus ilmoittaa heidän asiakkaidensa virtuaalivaluuttamääräiset omistukset paikallisille veroviranomaisille. Kyse on Euroopan unionin suunnitteilla olevasta kahdeksannesta direktiivistä verotietojen vaihtoa koskevien EU:n vaatimusten täytäntöönpanosta (DAC 8). DAC-direktiivin yleisenä tavoitteena on jäsenvaltioiden ja EU:n taloudellisten etujen suojelu ja samalla sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan varmistaminen. Esimerkiksi toisen suunnitteilla olevan DAC7-direktiivistä annetussa mietinnössä […]
-
Kryptovaluuttoja ollaan hyväksymässä maksuvälineeksi Brasiliassa
Brasilian edustajainhuone on hyväksynyt lakiesityksen, jonka mukaan kryptovaluutat hyväksytään maksuvälineeksi Brasiliassa. Lakiesityksen tarkoituksena on valmistella maata siihen vaiheeseen, että kryptovaluuttoja voidaan alkaa käyttämään päivittäisessä käytössä enemmän. Lakiesitys vaatii vielä Brasilian presidentin Jair Bolsonaron hyväksynnän. Lakiesitys ei tarkoita kuitenkaan sitä, että esimerkiksi bitcoinista olisi tullut maassa virallinen maksuväline kuten esimerkiksi El Salvadorissa. Kyseessä on silti iso […]
-
El Salvador laskee pian liikkeelle Bitcoin-joukkovelkakirjoja & Venäjä suunnittelee rakentavansa kansallisen kryptopörssin
Ensimmäisenä maana bitcoinin viralliseksi valuutaksi hyväksynyt El Salvador on nyt suunnittelemassa bitcoin-pohjaisten joukkovelkakirjojen liikkeeseen laskua. Lakialoitteen tarkoituksena on houkutella maahan lisää pääomaa sekä sijoittajia. Sijoittajille tarjotaan maan kansalaisuutta sekä 6,5 %:n vuosituottoa joukkovelkakirjojen merkitsemistä vastaan. Joukkovelkakirjojen liikkeeseen lasku olisi tarkoitus toteuttaa hyödyntämällä Bitcoinin Liquid Network -verkkoa (side chain). Joukkovelkakirjat on tarkoitus jakaa 500 miljoonan dollarin […]
-
Kryptomyytit: Onko Bitcoin pyramidihuijaus?
Bittiraha käsittelee kryptovaluuttoihin liittyviä myyttejä ja pyrimme myös murtamaan niitä. Tällä kertaa vuorossa on no-coinereiden ja kryptosijoittajien klassinen kädenvääntö: Onko Bitcoin pyramidihuijaus? Bitcoinia on kutsuttu vuosien varrella, milloin kuplaksi, milloin rikollisten rahanpesuvälineeksi ja milloin ponzi- tai pyramidihuijaukseksi. Tässä artikkelissa keskitymme murtamaan etenkin viimeksi mainitun myytin. On totta, että Bitcoin on korkean riskin sijoitus, jonka hinta […]
-
Kryptolainapalvelut Genesis, BlockFi ja SALT sekä DeFi-alusta Solana vaikeuksissa
Pöly ei ole vielä laskeutunut viime viikkoisen FTX:n romahduksen jäljiltä. Viime viikolla kryptopörssi FTX ilmoitti hakeutuvansa konkurssiin (Chapter 11 -menettely). Sen jälkeen FTX:n varoja hakkeroitiin n. 600 $ miljoonan arvosta. Pian tämän jälkeen kryptolainapalvelu Genesis Global Capital ilmoitti jäädyttävänsä palveluistaan asiakasvarojen nostot sekä uusien lainahakemusten käsittelyn. Genesiksen emoyhtiö Digital Currency Groupin (DCG) viestintä- ja markkinointiyksikön […]
-
Kryptopörssi FTX vaarassa ajautua konkurssiin
Binance, joka on tällä hetkellä kaupankäyntimäärillä mitattuna maailman suurin kryptovaluuttapörssi, oli ilmoittanut vielä alkuviikosta aikeistaan ostaa kryptopörssi FTX:n. Binancen toimitusjohtaja Changpeng (CZ) Zhao oli ilmaissut ostohaluistaan aiesopimuksessaan (LOI, Letter of Intent), jossa yhtiö oli kertonut pyrkimyksestään ostaa FTX. Nyt Binance on kuitenkin perunut FTX:n ostoaikeet ja FTX on ajautumassa konkurssiin. Zhao kommentoi alun perin tilannetta […]
-
KRP tehostanut kryptovaluuttasiirtojen seurantaa rikosten torjunnassa
Keskusrikospoliisin (KRP) Rahanpesun selvittelykeskuksen päällikkö Jaakko Cristensenin mukaan poliisin virtuaalivaluuttasiirtojen jäljittäminen on kehittynyt merkittävästi viime vuosien aikana. Christensen: ”Isoja harppauksia on tehty aika lyhyessä ajassa, kun on ollut pakko. Virtuaalivaluutat ovat niin vahvasti tulleet rikollisuuden repertuaariin.” Keskusrikospoliisi on lisännyt viime vuosien aikana aiheeseen liittyvää koulutusta kouluttamalla erikoistuneita tutkijoita jäljittämään vaativimpia siirtoja. Myös jokaisella paikallisosaston poliisilla […]
-
Bitcoin salamaverkkomaksut matkalla valtavirtaan Cash Appin avulla
40 miljoonaa Cash App -käyttäjää voi nyt lähettää ja vastaanottaa salamaverkkomaksuja Cash App:n tuotejohtaja Michael Rihanin mukaan Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa saatavilla oleva mobiilimaksupalvelu Cash App:n käyttäjät voivat nyt lähettää ja vastaanottaa bitcoineja (BTC) salamaverkossa (Lightning network). Tämä tarkoittaa sitä, että Cash App:n 40 miljoonaa käyttäjää voi nyt tehdä välittömiä salamaverkkomaksuja. Aikaisemmin käyttäjät pystyivät ainoastaan lähettämään […]
-
EU uhkaa jälleen rajoittaa Bitcoinin PoW-louhintaa
Euroopan Unioni on julkaissut uusia asiakirjoja, jotka koskevat EU-alueen energiankulutuksen säästösuunnitelmia ja Euroopan energiasektorin digitalisointia. Nämä säästösuunnitelmat tunnetaan nimellä European Green Deal ja REPowerEU-suunnitelma. Aikaisemmin tänä vuonna Bitcoinin PoW-louhintakielto (PoW = Proof-of-Work) kaatui Euroopan parlamentissa, mutta nyt PoW-louhinnan ylle on ilmestynyt uusia tummia pilviä. REPowerEU-suunnitelma julkaistiin toukokuussa 2022 sen jälkeen, kun Venäjä oli helmikuussa hyökännyt […]
-
Google mahdollistaa kryptovaluutoilla maksamisen pilvipalveluissaan
Maailman suurin hakukone Google (GOOGL) aikoo jatkossa tarjota osalle asiakkaistaan mahdollisuuden maksaa pilvipalvelumaksut kryptovaluutoilla. Google on valitsemassa Yhdysvaltojen suurimman kryptovaluuttapörssi Coinbasen yhteistyökumppanikseen. Google on toimialallaan ensimmäinen suuri toimija, joka mahdollistaa asiakkailleen kryptovaluuttamaksut. Googlen tarkoituksena on hyödyntää yhteistyökumppani Coinbasen Prime-kryptovaluuttojen säilytys- ja vaihtopalvelua. Google harkitsi myös muita toimijoita yhteistyökumppaniksi, mutta Coinbase valikoitui lopulliseksi sopimuskumppaniksi, koska Coinbase […]
-
Tämän hetken puhutuimmat kryptoprojektit ja kuinka sijoittaa niihin?
Syklinen kryptomarkkina elää trendeistä. Yksittäiset projektit nousevat lähes säännöllisesti pinnalle ja ne valtaavat hetkeksi kryptoyhteisön somekeskustelut. Esittelemme tässä artikkelissa tämän hetken puhutuimmat kryptoprojektit. Tässä oppaassa tarjoamme sinulle yhteenvedon tämän hetken viiteen puhutuimpaan kryptovaluuttaan, joihin voit sijoittaa. Nämä projektit ovat koko kryptomaailman huulilla. Valitsimme puhutuimmista kryptoprojekteista listalle ne, joilla uskomme olevan kilpailukykyä ja potentiaalia menestyä teknologian, […]
-
McDonald’s yhteistyössä Luganon kaupungin kanssa hyväksyi bitcoinin maksuvälineenä
Sveitsin Luganossa maailman suurimmassa ruokaketjuravintola McDonald’sissa pystyy jatkossa maksamaan bitcoineilla (BTC), vakaavaluutta (stable coin) Tetherillä (USDT) ja LVGA:lla. Maksut mahdollistavat Plan B -säätiön ja Go Crypton tarjoama infrastruktuuri. Bitcoineilla maksaminen ei ole mahdollista ainoastaan McDonald’sissa vaan myös Luganon kaupungissa pystyy jatkossa maksamaan bitcoineilla. Tavoitteena on skaalata bitcoinin ja vakaavaluuttojen käyttöönottoa kaikkialle kaupunkiin. Tämän on tarkoitus […]
-
Strike aikoo mullistaa maailman maksupalvelut salamaverkon avulla
Strike tunnetaan maailman suurimpana bitcoin-maksujen välitysalusta-salamaverkon (Lightning network) maksujärjestelmätarjoajana, yhtiö sai tällä viikolla 80 $ miljoonaa viimeisimmältä rahoituskierrokselta (rahoituskierros B). Striken tarkoituksena on nyt mullistaa niin kauppiaiden, markkinapaikkojen kuin myös rahoituslaitosten maksutavat. Rahoituskierrosta johtaneen bitcoiniin keskittyneen rahoitusyhtiön Ten31:n toimitusjohtaja ja perustajajäsen Grant Gilliam lausui seuraavaa: “Uskomme, että Strike on valmis muuttamaan merkittävästi rahoituspalvelujen ja maksujen […]
-
Virtuaalivaluutat – mitä ne ovat ja miksi niistä tulisi olla kiinnostunut?
Virtuaalivaluutat ovat kaikkien huulilla, mutta mitä ne ovat? Tässä artikkelissa on kaikki, mitä sinun täytyy tietää virtuaalivaluutoista. Virtuaalivaluutat kiinnostavat monia ja ne ovat kuuma puheenaihe sijoitusmarkkinoilla. Olet varmasti kuullut niistä ja siksi luultavasti luetkin tätä artikkelia. Kerromme tässä artikkelissa kaiken, mitä sinun täytyy aloittelevana sijoittajana tietää virtuaalivaluutoista. Mikä on virtuaalivaluutta? Virtuaalivaluutta edustaa digitaalista arvoa. Virtuaalivaluuttaa […]
-
Nasdaq käynnistää kryptovaluuttojen säilytyspalvelut institutionaalisille asiakkaille
Yhä useampi institutionaalinen palveluntarjoaja on tulossa kryptovaluuttamarkkinoille. Aikaisemmin mm. maailman suurin varainhoitaja Blackrock oli ryhtynyt tarjoamaan institutionaalisille asiakkailleen bitcoin-rahastoa. Finanssijätti Fidelity Investments oli mahdollistamassa bitcoin-ostoja asiakkailleen. Nyt yhdysvaltalainen Nasdaq, joka on maailman suurin teknologiapörssi, on liittymässä tähän institutionaalisten palveluidentarjoajien joukkoon. Nasdaq on jatkossa tarjoamassa asiakkailleen bitcoin- ja kryptovaluuttasäilytyspalveluita (custody). Nasdaq on myös aikaisemmin tarjonnut yhteistyökumppaneilleen […]
-
Ethereum Merge -päivitys viimein maalissa
Maailman toisiksi suurin kryptovaluutta ja älysopimusalusta Ethereumin (ETH) kauan odotettu Merge-päivitys on vihdoin valmis. Ethereumin Merge-päivityksen tarkoituksena oli muuttaa Ethereumin proof-of-work (POW) -protokolla proof-of-stake (POS) -protokollaksi. Päivityksessä Ethereumin olemassa oleva lohkoketju Mainnet sulautettiin (merge) Beacon chain POS-protokollan kanssa yhteen. Merge oli osa useiden päivitysten sarjaa joista viimeisin oli Bellatrix. Merge-päivitys tapahtui 15.9.2022 Suomen aikaan kello […]
-
Mikä on GameFi? – Web3 & lohkoketjupelit
Kuvittele maailma, jossa ansaitset rahaa pelaamalla videopelejä. Kuulostaa jokaisen teinin unelmalta, eikö? GameFin ansiosta se ei ole enää kaukainen unelma vaan täyttä totta. GameFi on yksi Web3:n kuumimmista sektoreista. Lohkoketjut ja kryptovaluutat kuuluvat asiaan, mutta kaiken ytimessä on pelikokemus. Mikä on GameFi? 175 miljardin dollarin globaali videopelisektori on vuosikausia koostunut konsoli-, tietokone ja mobiilipeleistä. Viime […]
-
Yhdysvallat – valkoinen talo ehdottaa PoW-louhinnan kieltämistä?
Yhdysvaltain Valkoisen talon tiede- ja teknologiaosasto (White House Office of Science and Technology) on tehnyt selvityksen bitcoin-louhinnan ilmastovaikutuksista. Tiede- ja teknologiaosasto vihjaili bitcoinin PoW-louhinnan (proof-of-work mining) rajoittamisella tai jopa sen kieltämisellä. Selvitys perustuu Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin toimeenpanomääräykseen. Raportin (Climate and Energy Implications of Crypto-Assetsin the United States) mukaan: “Digitaalisista hyödykkeistä peräisin olevan sähkön käyttö […]
-
Jo 15 % suomalaisista sijoittaa kryptovaluuttoihin
Verkkorahoituspalveluita tarjoavan Klarnan ja tutkimustoimisto Nepan tekemän kyselytutkimuksen mukaan 15 % suomalaisista on sijoittanut kryptovaluuttoihin. Miehet sijoittavat kryptovaluuttoihin naisia enemmän. Tutkimuksen mukaan 18–40-vuotiaista miehistä, joka neljäs sijoittaa kryptovaluuttoihin. Tätä vanhemmat ikäluokat sijoittavat kryptovaluuttoihin huomattavasti nuorempia ikäluokkia vähemmän. Klarnan maailmanlaajuinen tutkimusaineisto on huhtikuun ja kesäkuun 2022 väliseltä ajalta. Tähän kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 14 114 kuluttajaa. Vastaajista […]
-
Tärkeimmät kryptovaluuttatermit, jotka jokaisen tulisi tietää
Kryptovaluuttojen maailma on täynnä erikoisia termejä. Lohkoketjuja ja kryptovaluuttoja on jo itsessäänkin tarpeeksi hankalaa ymmärtää ilman, että ammattijargon sekoittaa pakkaa entisestään. Koko toimiala on lisäksi niin uusi, että suurin osa kryptotermeistä odottaa vielä suomenkielistä käännöstä. Pyrimme Bittirahalla helpottamaan sijoittajien elämää avaamalla tässä artikkelissa seitsemää sosiaalisessa mediassa päivittäin esiintyvää kryptovaluuttatermiä. 7 kryptovaluuttatermiä, jotka jokaisen tulisi […]
-
Ethereumin Merge-päivitys odottaa nurkan takana
Ethereumin (ETH) odotettu Merge-päivitys on ollut viime kuukausien kryptoyhteisön erityisen mielenkiinnon kohteena. Merge-päivitys on tarkoitus ottaa käyttöön 15.9.2022. Ethereumin Merge-päivityksen idea on muuttaa Ethereumin proof-of-work (POW) -protokolla proof-of-stake (POS) -protokollaksi. Päivityksessä Ethereumin olemassa oleva lohkoketju Mainnet sulautetaan (merge) Beacon chain POS-protokollan kanssa yhteen. Tämä päivitys muuttaisi Ethereumin kehittäjien mukaan Ethereumin entistä nopeammaksi ja energian kulutuksen […]
-
Kryptoyhteisö on lahjoittanut Ukrainaan jo 54 $ miljoonaa
Ukrainan päämisterin sijaisen Mykhailo Fedorovin mukaan kryptoyhteisö on tähän mennessä lahjoittanut Aid for Ukraine -ohjelman kautta yhteensä 54 $ miljoonan arvosta kryptovaluuttoja Ukrainan auttamiseksi taistelussa Venäjää vastaan. Kryptovaluutoista määrällisesti ja Yhdysvaltain dollareissa mitaten eniten on lahjoitettu ethereitä (ETH), joita on tähän mennessä lahjoitettu Ukrainaan yhteensä 10 190 kolikkoa 18,7 $ miljoonan arvosta. Toiseksi eniten on […]
-
Voidaanko puhua hetki Web3:sta?
Web3 on yksi maailman kuumimmista puheenaiheista. Se on Internetin tulevaisuus, joka toimii lohkoketjujen, kryptovaluuttojen ja tekoälyn avulla. Web3 tuo paljon mahdollisuuksia, mutta myös uhkia. Tämä artikkeli on aloittelijan opas Web3:n kiehtovaan maailmaan. Web3 – Internetin tulevaisuus Olet varmasti kuullut trendisanan “Web3” lukemattomia kertoja, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Lyhyesti sanottuna kyseessä on siirtymä keskitetystä Internetistä […]
-
BlackRock lanseeraa sijoittajilleen bitcoin-rahaston
Maailman suurin varainhoitaja BlackRock on lanseerannut institutionaalisille sijoittajilleen kohdistetun bitcoin rahaston (spot bitcoin private trust). BlackRockin hallinnoitavat varat (AUM) ovat n. 10 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria. BlackRockin asiakkaina on yli 1 600 yhteisöä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. BlackRock tarjoaa nyt heidän institutionaalisille asiakkailleen mahdollisuutta omistaa suoraan bitcoinia (direct investment). Aikaisemmin sijoittajat olivat omistaneet bitcoinia epäsuorasti lähinnä erilaisten […]
-
Hakkerit hyökkäsivät Solanan kimppuun ja varastivat miljoonia
Kryptovaluuttatilintarkastusyhtiö OtterSecin mukaan 8 000:n lohkoketjualusta Solanan käyttäjän varat on tyhjennetty heidän tileiltään. Hakkerointi on kohdistunut online-yhteydessä oleviin (hot wallets) etenkin Slopen mutta myös Phantomin ja TrustWalletin lompakkoihin. Tähän mennessä lompakoista on viety lähteestä riippuen n. 5–8 $ miljoonan edestä varoja. Hyökkäyksen tekijästä ei ole vielä sen tarkempaa tietoa. Lohkoketjututkintayhtiö PeckShieldin mukaan kyseessä on ollut […]
-
Bitcoinilla maksaminen – ajankohtainen katsaus
Toukokuun 22. päivä vuonna 2010 on valtava merkkipaalu Bitcoinin ja kaikkien kryptovaluuttojen historiassa. Se on merkittävä päivä koko kryptoyhteisölle, mutta yksi henkilö ei varmasti mielellään muistelisi sitä. Tuona päivänä Bitcoinia käytettiin ensimmäistä kertaa maksuvälineenä, kun floridalainen ohjelmoija ja aikainen Bitcoin-louhija Laszlo Hanyecz osti kaksi pizzaa 10 000 Bitcoinilla. Tapahtuma on symbolinen, sillä se kertoi, että […]
-
FTX lupaa maksaa Voyagerin asiakkaiden varat 100 %:sti takaisin
Kryptovaluuttajohdannaispörssi FTX:n toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried lupaa kryptovaluuttalainapalvelu Voyagerin asiakkaille, että he saavat 100 %:sti heidän Voyagerille lainaamansa varat takaisin. Aikaisemmin Voyager ajautui konkurssiin, jonka takia Voyagerin asiakkaat ovat pelänneet menettävänsä Voyagerille lainaamansa varat lopullisesti. Voyager on yksi niistä toimijoista, jotka ovat olleet viime aikoina otsikoissa konkurssien ja talousvaikeuksiensa vuoksi. Kryptovaluuttamarkkinoilla lainapalvelut kuten 3AC ja Vauld […]
-
59,5 % bitcoinin louhinnasta syntyy uusiutuvasta energiasta
19.7.2022 Bitcoin Mining Councilin (BMC) Q2-raportin mukaan bitcoinin louhinnasta 59,5 % tuotetaan uusiutuvalla energialla. Tämä tarkoittaa sitä, että bitcoinin louhintaan tarvittavasta sähköstä 59,5 % tuotetaan ympäristöystävällisellä tavalla. BMC on yhteisö, jonka tavoitteena on edistää tietoutta niin bitcoiniin kuin myös bitcoinin louhintaan liittyen. BMC:n jäsenet tuottavat 50,5 % Bitcoin-verkon laskentatehosta koko maailmassa. BMC:n mukaan bitcoinin laskentatehoa […]
-
Miten ansaita passiivista tuloa DeFin avulla?
Passiivinen tulo on trendikäs aihe ja kiinnostaa monia, mutta useimmille ihmisille se on vain kaukainen haave. Jotkut ovat onnistuneet tekemään sivubisneksestään lähes automatisoidun lypsylehmän, joka vaatii vain vähän tai ei ollenkaan työtä. Sivubisneksen rakentaminen kuitenkin on rankkaa ja vaatii varsinkin alussa paljon aikaa. Onneksi passiivisen tulon saamiseen on olemassa helpompi ratkaisu; tässä artikkelissa kerromme 3 […]
-
Celcius konkurssiin, stablecoin-sääntely, kryptot rahoitusinstrumentteja
Celsius vararikossa Lainapalvelu Celsius on ollut viime aikoina pahoissa vaikeuksissa. 13.6.2022 jälkeen Celsiuksesta ei ole pystynyt nostamaan varoja ulos tai tekemään siirtoja tai swappeja. Nyt Celsius on CNBC:n tietojen mukaan hakeutumassa konkurssiin. New Yorkin eteläisessä oikeuspiirissä (Yhdysvaltain lainsäädännön mukainen Chapter 11-menettely). Yhtiö on myös vahvistanut tiedon. Tämä mahdollistaisi Celsiuksen liiketoiminnan sekä yhtiön toiminnan uudelleenjärjestelyn. Kansainvälisen […]
-
Onko NFT-huuma tullut päätökseensä vai ovatko parhaat päivät vielä edessä?
NFT on digitaalista omaisuutta, joka voi edustaa taidetta, musiikkia, pelin sisäisiä esineitä, videoita ja tapahtumalippuja. Niiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Lue Bittirahan opas NFT-sijoittajalle. Non-Fungible Tokenit, eli NFT:t, ovat valloittaneet nopeasti internetin. Joidenkin mielestä kyseessä on teknologia, joka tulee mullistamaan kokonaisia toimialoja. Toisten mielestä markkinoilla on NFT-kupla, joka odottaa puhkeamistaan. NFT:t ovat nykyään kaikkialla, aina […]
-
Lainapalvelut pakkotilanteissa — 3AC selvitystilaan ja Vauld suurissa vaikeuksissa
3AC selvitystilaan Kryptovaluuttamarkkinoilla myrskyää edelleen. Markkinoilla on ollut myös epäilyjä kryptovaluuttamarkkinoiden yleisestä yield farmingiin kohdistuvasta järjestelmällisestä luottokriisistä, joka nyt on alkanut tämän kevään ja kesän aikana paljastumaan. Viime kuukausina niin Terran (Lunan) kuin myös Celsiuksen romahdukset ovat herättäneet paljon huomiota. Kesäkuussa 2022 alkoivat huhut liikkua puolestaan 3AC:n romahduksesta. 3AC:n romahduksella on myös yhteys Terran algoritmiseen […]
-
10 tapaa ansaita kryptovaluutoilla vuonna 2022
Se, mikä tekee kryptovaluuttamarkkinasta niin mielenkiintoisen, on lukuiset erilaiset tavat tehdä kryptoilla rahaa. Perinteisestä sijoittamisesta tutut ansaintakeinot ovat myös löytäneet tiensä kryptomarkkinoille, mutta hajautetun rahoituksen (DeFi) ja vauhdikkaan teknologiakehityksen ansiosta sijoittajalla on mahdollisuus tehdä rahaa kryptovaluutoilla useilla eri tavoilla. Sinun ei siis sijoittajan tarvitse pelkästään tyytyä Buy & HODL -taktiikkaan (vaikka sekin on erittäin toimiva […]
-
Warren Buffetin suosima yhtiö mahdollistaa bitcoin-ostot asiakkailleen
Nubank ja Warren Buffett Brasilian suurin digitaalinen pankki Nubank mahdollistaa bitcoin-ostot heidän asiakkailleen. Nubankilla on 53,9 miljoonaa asiakasta ja jatkossa he voivat hankkia bitcoineja uuden mobiilisovelluksen kautta. Nubankin sovellus myös tarjoaa Bitcoiniin liittyvää opetusmateriaalia. Nubankin sovelluksen mukaan.”Bitcoin luomisen tarkoituksena oli hajauttaa nykyinen rahoitusjärjestelmä. Bitcoin on vaikuttanut kaikkiin muihin kryptovaluuttoihin siitä lähtien. Yleensä ihmiset vertaavat bitcoinia […]
-
Celsius Networkin romahdus herättää kysymyksiä
Kryptomarkkinoilla on kuohunut jälleen. Viime kuukausien ajan Terran (Lunan) ongelmat ovat olleet otsikoissa. Toissa viikolla puolestaan lainaus- steikkaus- ja säilytyspalvelu Celsius ajautui vaikeuksiin. Celsius pysäytti viime viikolla käyttäjien nostot, siirrot ja swapit. 12.6.2022 alkaen Celsius ei enää antanut asiakkaidensa tehdä nostoja heidän tileiltään. Twitter-tili puolestaan hiljentyi 20.6.2022. Celsius ei ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa tällä hetkellä […]
-
Pankkijärjestelmän energiankäyttö on 56-kertainen Bitcoiniin verrattuna
Bitcoinia on pidetty hyvin energiaintensiivisenä järjestelmänä. Mutta uusimman tutkimustiedon mukaan Bitcoin-verkko ei olisi todellisuudessa yhtä energiaintensiivinen kuin aikaisemmin on luultu. Ja verrattuna nykyiseen pankkijärjestelmään, Bitcoin-verkko käyttää huomattavasti vähemmän energiaa. Tietotekniikan insinööri ja kryptograafikko Michel Khazzakan tutkimuksen mukaan Bitcoin-maksut ovat huomattavasti tehokkaampia kuin perinteisen pankkijärjestelmän menetelmät. Tutkimustulosten mukaan pankkijärjestelmä kuluttaa myös 56 kertaa enemmän energiaa kuin […]
-
Terra ja Binance tutkinnan alaisina
Terra Etelä-Korean poliisi on alkanut tutkimaan nyt jo romahtaneen Terran (Lunan) taustalla olevan Terraform Labsin ja sen työntekijöiden toimintaa. Rikosnimikkeet tutkinnan osalta liittyvät mm. veronkiertoon ja markkinamanipulaatioon. Terran (Lunan) kurssi on ollut voimakkaassa syöksykierteessä viimeisten kuukaisien ajan. Poliisi tutkii tällä hetkellä sitä, että kavallettiinko Terraform Labsin tilillä olevat bitcoinit-varat. Kyseinen tutkinta perustuu Terraform Labsin työntekijän […]
-
Terran (Lunan) syöksy jatkuu
Kryptovaluuttojen Lehman Brothersiksi nimetty Terra jatkaa syöksyään pörsseissä. Terra Lunan uuden tokenin arvo putosi viikko sitten lauantaina 19,53 $:sta 4,39 $:iin vain muutaman tunnin aikana. Lunan hinta on sen jälkeen noussut n. 7 $:n arvoon, mutta mitään merkittävää tukea markkinoilta Luna ei ole vielä ainakaan tässä vaiheessa saanut. Pari viikkoa sitten UST:n kurssi lähti hurjaan […]
-
Kiina, Kazakstan ja Binance?
Kazakstanin rooli Bitcoinin louhinnassa on supistumassa. Viime vuoden elokuussa 2021 Cambridge Bitcoin Electricity Consumption-indeksin (CBECI) mukaan Kazakstan tuotti maailman toisiksi eniten laskentatehoa (hash rate) 18 % Bitcoin-verkolle. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Kiinan valtio kielsi kryptovaluuttojen louhinnan Kiinassa. Saman indeksin tämän vuoden 2022 tammikuun lukujen mukaan Kazakstanin suhteellinen osuus Bitcoinin laskentatehon tuottajana on laskenut. Tammikuussa […]
-
12 % suomalaisista sijoittajista omistaa kryptovaluuttoja, Aave ja Lens-protokolla, Portugalin kryptoverotus kiristymässä?
12 % suomalaisista sijoittajista omistaa kryptovaluuttoja Pörssisäätiön, Suomen Osakesäästäjien ja Viisas Raha-talouslehden Sijoittajabarometri-tutkimuksen mukaan 12 % kyselyyn vastanneista kertoi omistavansa kryptovaluuttoja. Tämän lisäksi 4 % oli sijoittanut kryptovaluuttoihin aiemmin. Kuitenkin vain 1 % sijoittajista kertoi pitävänsä kryptovaluuttoja pääasiallisena sijoituskohteenaan. Kryptovaluutat kiinnostavat ennen kaikkea nuoria. Alle 30-vuotiasta 39 % kertoi sijoittaneensa kryptovaluuttoihin. 12 % heistä ei […]
-
Terra (Luna) kriisissä – Onko mitään enää tehtävissä?
Tasapainovaluutta Terra-USD (UST) syöksyssä Tasapainovaluutta-UST on menettänyt dollarikiinnityksensä ja 70 % arvostaan viimeisten päivien aikana. Dollarikiinnityksen menettäminen on tarkoittanut käytännössä sitä, että myös UST:n sisartokeni LUNA:n arvo on romahtanut lähes 0 dollariin. UST tunnetaan niin sanottuna algoritmisena tasapainovaluuttana, joka yhdessä LUNA:n kanssa pyrkii pitämään dollarikiinnityksensä 1,00:ssä Yhdysvaltain dollarissa on-chain minttauksen sekä tokenien polttamismekanismin kautta (burn […]
-
23 % suomalaisista nuorista aikoo sijoittaa kryptovaluuttoihin?
Samsung Electrics Nordic teki kyselytutkimuksen tammikuussa 2022, jossa 18–99-vuotiailta pohjoismaalaisilta kysyttiin heidän asenteitaan NFT (Non Fungible Tokens) -sijoittamiseen. Tutkimuksen toteutti Samsung Electricsin toimeksinannosta Norstat, joka on johtava eurooppalainen riippumaton markkinatutkimuksen tiedonkerääjä. Tutkimuksessa tutkittiin pohjoismaalaisten kokemuksia ja suunnitelmia kryptovaluutta- ja NFT-sijoittamiseen liittyen. Tutkimukseen osallistui 1010 suomalaista. Kyselyn mukaan NFT ja kryptovaluutat ovat yleistymässä sijoituskohteina niin Suomessa, […]
-
Tullin virtuaalivaluuttojen välittäjiksi valikoituivat Coinmotion ja Tesseract
Suomen valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan Suomi on lähettämässä lahjoituksena Ukrainaan merkittävän summan bitcoineja. Saarikon mukaan tarkoituksena on lähettää Ukrainaan yli puolet Tullin hallussa olevasta 70 miljoonan euron arvoisesta bitcoinpotista. Tullin hallussa on tällä hetkellä 1981 bitcoinia. Yhden bitcoinin arvo on tällä hetkellä n. 37 400 euroa. Maksunvälittäjiksi tälle toimeksiannolle Suomen tulli on valinnut kaksi suomalaista […]
-
Millä tavalla Elon Muskin twiitit vaikuttavat kryptomarkkinoihin?
Elon Musk twiittailee aktiivisesti kryptovaluuttoihin liittyen. Mutta vaikuttavatko Muskin twiittaukset oikeasti kryptovaluuttojen kuten Bitcoinin ja Dogecoinin markkinahintoihin? Tätä aihetta käsitellään tässä artikkelissa tarkemmin. Elon Musk, joka tunnetaan mm. Paypalin, Teslan, SpaceX:n, Neuralinkin ja The Boring Companyn perustajana, on maailman rikkain henkilö. Hänen omaisuutensa on arvioitu olevan noin 264,6 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Elon Muskilla on myös […]
-
IMF:n Global Financial Stability -raportti, Venäjän louhintasanktiot ja kv-kryptomaksut sekä Morgan Stanley
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF (International Monetary Fund) on julkaissut tämän hetken taloustilannetta kuvaavan Global Financial Stability -raportin. Raportin mukaan Venäjän ja Ukrainan välinen sota, joka tällä hetkellä koettelee maailman talousjärjestelmän kestävyyttä, aiheuttaa shokkiaaltoja koko maailmantalouteen. Raportti ottaa myös kantaa kryptovaluuttoihin. Raportin mukaan makroekonomisia poliittisia toimenpiteitä tulee lisätä, joilla voidaan torjua kryptovaluuttojen ja niihin liittyvien palveluiden käyttöönottamisen […]
-
Brasilian kryptovaluuttalaki ja New Yorkin osavaltion BitLicense
Brasilian kryptovaluuttoja koskeva lakipaketti Brasiliassa on valmisteilla uutta lainsäädäntöä liittyen kryptovaluuttoihin. Brasilian kongressin on tarkoitus hyväksyä laki vielä kesäkuun 2022 loppuun mennessä. Kryptovaluuttalaki on osa lakipakettia, jossa tarkoitus on hyväksyä useampia lakeja liittyen kryptovaluutoiden sääntelyyn. Lakiehdotuksen mukaan verotuksesta vapautettaisiin kryptovaluuttojen louhintalaitteiden maahantuonti. Tarkoitus on luoda Brasiliasta houkuttelevampi kohde kryptovaluutoille. Lain mukaan Brasilian presidentti, joka tällä […]
-
Lightning Labs, maastapoistumisvero, yli 50 % kaikista kryptovaluuttasijoittajista uusia
Lightning Labs keräsi $70M rahoitusta Taro-protokollan kehitykseen Bitcoinin salamaverkon kehitykseen erikoistunut Lightning Labs on kerännyt 70 miljoonaa dollaria rahoitusta, jotka on tarkoitus käyttää salamaverkon uuden protokollaehdotuksen, Taron, kehitykseen. Rahoituskierrosta johti yritys nimeltä Valor Equity Partners, ja siihen osallistui muun muassa kiistanalaista huomiota nauttineen Robinhoodin toimitusjohtaja. Lightning Labs kehittää lnd:tä, joka on salamaverkon solmun spesifikaation implementaatio. […]
-
Bitcoin ja esports – unelmatiimi vai pelaajan painajainen?
Videopelien pelaaminen on ollut vuosia miljoonien ihmisten rakas harrastus. Nyt peli-intoilijat voivat tienata Bitcoinia hauskanpidon ohella vastineeksi pelaamisestaan. Miksi pelaajayhteisö on kuitenkin erittäin vastahakoinen muutokselle, jos he voivat saada harrastuksestaan rahaa? Kuuluuko Bitcoin online-pelaamisen tulevaisuuteen? Moni varmasti muistaa, kuinka lapsena haaveiltiin, että videopelien pelaamisesta voisi joskus saada palkkaa. Nämä olivat aikoja, jolloin PlayStation 2 oli […]
-
Kryptovaluuttojen sääntely EU-alueella kiristymässä
Euroopan Unionin parlamentissa on hyväksytty kryptovaluuttoihin liittyvä sääntelykokonaisuus The Markets in Crypto-Assets Regulation (MICA), joka rajoittaa merkittävästi etenkin yksityisten kryptovaluuttalompakkopalveluiden toimintaa sekä lisää toimialan sääntelyä. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kryptovarojen markkinoista ja direktiivin (EU) 2019/1937 muuttamisesta (COM/2020/593) eli MiCA on osa digitaalisen rahoituksen toimenpidepakettia, jolla pyritään edistämään ja tukemaan mahdollisuuksia, joita digitaalinen rahoitus tarjoaa […]
-
Osakemarkkinoiden ja kryptovaluuttamarkkinoiden eroavaisuudet
Osakemarkkinoiden ja kryptovaluuttamarkkinoiden eroavaisuudet Osakemarkkinat ovat olleet olemassa satoja vuosia. Kryptovaluuttamarkkinat ovat olleet olemassa noin vuosikymmenen verran. Näin ollen markkinoita on monesti vaikea verrata toisiinsa. Tehtävä ei ole kuitenkaan täysin mahdoton. Tässä artikkelissa katsotaan perusasiat markkinoiden eroavaisuuksista, jotta tilanne ainakin hieman selkeytyisi. Mitä yhteistä? Yhteistä osakemarkkinoilla ja kryptovaluuttamarkkinoilla on nykyään paljon. Esimerkiksi helppo pääsy markkinapaikalle […]
-
Miltä Bitcoinin louhinta näyttää vuonna 2022?
Ennen kuin sijoittajana lähtee sijoittamaan kryptovaluuttoihin kannattaa aina selvittää mihin on sijoittamassa. Tämä selvitystyö voi kuulostaa tylsältä ja työläältä, mutta sitä kannattaa tehdä, koska aihe ei ole aivan sieltä yksinkertaisimmasta päästä. Esimerkiksi jos on kiinnostunut selvittämään Bitcoiniin liittyviä mahdollisuuksia sijoitusmarkkinoilla, silloin on ensin hyvä selvittää Bitcoiniin verkon toimintaan liittyvät konkreettiset muuttujat. Muutamat näistä muuttujista liittyvät […]
-
Ukraina lisäämässä kryptovaluuttojen sääntelyä, Intelin matka louhintalaitteistomarkkinoille & POW-kielto kaatunut Euroopan parlamentissa | Viikkokatsaus 11
Ukraina lisäämässä kryptovaluuttojen sääntelyä Kryptovaluutat ovat olleet paljon esillä viime viikkoina. Venäjän hyökätessä Ukrainaan 24.2.2022 kryptovaluuttalahjoitukset Ukrainalle ovat lisääntyneet merkittävästi. [1] Ukrainaan on tähän mennessä lahjoitettu 100 miljoonan edestä, josta yli puolet menee Ukrainan valtion kassaan. Sen lisäksi Ukrainan valtio aikoo julkaista NFT (non-fungible token) -taidekokoelman Ukrainan ja Venäjän välisestä sodasta. [2] Tällöin Ukrainan keskuspankki […]
-
Joe Biden allekirjoitti toimeenpanomääräyksen, Bitcoinin siirtokustannukset nousussa & Morgan Stanley osti lisää Grayscalen Bitcoin-rahastoa | Katsaus viikoille 10 & 11/2022
Joe Biden allekirjoitti toimeenpanomääräyksenkohdistuen kryptovaluuttoihin Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on allekirjoittanut keskiviikona 09.03. toimeenpanomääräyksenliittyen “digitaalisiin omistuksiin”. Toimeenpanomääräyksen tavoitteena on luoda tilannekuvasektorista ja kartoittaa alaan liittyviä niin kotimaahan kuin maailmantalouteen kohdistuvia riskejä jamahdollisuuksia. Kyseessä ei ole mikään laki, vaan määräys Yhdysvaltain erinäisille hallintoelimilletutkia asiaa ja luoda kokonaisvaltainen raportti. Raportti alkaa toteamuksella, jonka mukaan kryptovaluuttasektori on kasvanut […]
-
Digitaalinen arvonsäilyttäjä: mistä Bitcoinin arvo syntyy?
”Raha on ehkäpä kaikkien aikojen menestynein tarina. Vaikka sillä ei ole objektiivista arvoa, taitavat tarinankertojat, kuten suuret pankkiirit ja talousministerit kertovat meille erittäin uskottavan tarinan, että sillä on.” –Yuval Noah Harari Yhden Bitcoinin hinta on kirjoitushetkellä noin 35 tuhatta euroa. Kun tutkii Bitcoinin 13-vuotista historiaa, voi hinnassa huomata räjähdysmäisen nousun; vuonna 2009 siitä maksettiin alle […]
-
Lainsäädäntö, Charles Schwab, Luganon kaupunki | Viikkokatsaus 9/2022
Lainsäädännön villi viidakko Euroopan parlamentin oli määrä äänestää maanantaina 28.2. uudesta kiistanalaisesta kryptovaluuttalainsäädännöstä. Kiistanalainen toteamus lakiehdotuksessa mahdollistaisi “huomattavan määrän energiaa käyttävät konsensusmekanismit” kieltämisen EU:n alueella. Laki olisi toimeenpantu vuonna 2025. Tämä kohta lakiesityksestä on ainakin toistaiseksi otettu pois ja äänestystä on lykätty. [1] Venäjän invaasion alettua Ukrainaan monet länsimaat ovat yhdessä laittaneet huomattavan määrän pakotteita […]
-
Bitcoinin Salamaverkko – maksamisen tulevaisuus vai turvaton infrastruktuuri?
Bitcoinia pidetään yleisesti digitaalisena kultana, mutta onko siitä globaaliksi vaihdannan välineeksi? Vaikka Satoshi Nakamoto kehitti Bitcoinin vuonna 2009 elektroniseksi P2P-rahajärjestelmäksi, jonka avulla varoja voitaisiin siirrellä luotettavasti ilman kolmansia osapuolia, moni uskoo, ettei Bitcoin sovi ollenkaan maksuvälineeksi. Saatat ajatella sen johtuvan Bitcoinin historiallisesta volatiilisuudesta. Se on kuitenkin vain yksi osa totuutta. Suurin este, tai oikeastaan hidaste, […]